Обезщетение по "Гражданска отговорност"

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Обезщетение по "Гражданска отговорност"

Мнение от bmw'fan » 03 Авг 2011, 4:39

Първо, искам да се извиня ако темата не е на мястото си (моля, модераторите да я преместят ако се налага). Също така използвах търсачката, но не намерих отговор на въпроса си. Поразгледах и в Гугъл, но мненията са противоречиви.

Преди няколко часа една астричка ми налетя, преминавайки на червено. Имах чувството, че това е последният кадър в живота ми, но все пак за да се пробвам поне (летеше точно към моята врата) извих надясно, добре, че и той наляво, "потанцувахме" предница в предница, после задница в задница (двоен удар). Резултатът - Е36цата - 1 фар, преден и заден калник, врата леко жулната и стоп, астрата - тоталка. Ударих се, мисля в дръжката на вратата си, но слава Богу само натъртване. Сега като се замислям трезво съм имал огромен късмет, че съм жив и здрав и до края на живота си сигурно ще благославям марката. Не че карам супер великата и скъпа кола, но мисля, че ми помогна и съм мн. благодарен.

Вероятно полицаите да са споменали за процедурата, но бях толкова аут от стрес, че въобще не ми е било до материалното към момента и съм го изтървал, та въпросите ми, ако на някой нещо подобно му се е случвало скоро, са:

Имам ли право и към кого трябва да предявя иск за обезщетение по "Гражданска отговорност"? (Каското ми изтече преди няколко седмици; имам един розов протокол за ПТП-то, съставен от КАТ, където е посочено, че другият водач е виновен. До моя или неговия застраховател да отида?) Има ли някакъв срок, в който това трябва да се направи?

Какви документи трябва да нося и необходимо ли е водачът на другия автомобил да идва с мен, след като се е признал за виновен?

Каква е процедурата - определят дата и час за оглед на щетите ли, аз ли трябва да им карам някъде колата или да им посоча адрес, където се намира, необходимо ли е да присъствам на огледа и за каквото още се сетите пишете? Въобще заслужава ли си всичко това (ще платят ли някой смислен лев) или да пристъпвам направо към възстановяването.

Предварително благодаря на прочелите горното и отговорилите! :bowdown:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: каквото набара:)

Re: Обезщетение по "Гражданска отговорност"

Мнение от taran » 03 Авг 2011, 7:28

Щом другия водач е виновен,проверяваш в протокола към коя ЗК е неговата ГО и отиваш при тях.Носиш си розовия протокол от КАТ,докуметги на колата,лични документи.Може би е добре да имаш копие на розовия протокол,ако не искаш да го оставиш при застрахователите.
Ако колата е в движение,я караш при тях за оглед,ако не е намираш телефони и си записваш оглед на място.Не разглобявай и не сваляи нищо от колата преди огледа.Ако щетите са по-сериозни,искаи и втори оглед.
Не разчитай на справедливо обезщетение,но пък каквото и да дадът,все ще помогне за ремонта на колата.
С другия водач вача нямаш взаймоотношения.
ПП,в някой компаний искат и банкова сметка и направо превеждат парите.Запиши си тел. номер на който да проверяваш как ти движат щетата,че срока за приключване е 15 работни дни ма обикновенно се проточва.

Назад към Извън Темата