Няма такава нация... (на пътя!)
Модератор: Общи модератори
43 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- M2PR
- старши ентусиаст
-
- Кара: звездомобил
Re: Няма такава нация... (на пътя!)
Донякъде подкрепям alx, прав е.
От друга страна вярно, че хората трябва да си помагат.
Обаче! помагащите вече са редки случаи.. убедена съм, че тук повечето пишат как ще спрат, помогнат и т.н., а в реална ситуация ще си подминат като стой та гледай... Както каза Пеев по-горе, примерни сме..и то много, ама само по анкетите....
Иначе към автора на темата - не знам за второстепенен път, ама мойта 30ка преди 2 години като припуши и то стабилно, в града, на път за работа и какво какво... от инат я докарах едва-едва зад работата.
Паркирам, отварям капака....пуши и нищо не се вижда.... на служебния вход 2 смени с охрана, от по 4ма човека всяка - сменят се! 8 часа сутринта, прииждат хора на работа... гледат гледат гледат ...и никой бе, ама никой не дойде да ме пита имам ли нужда от помощ... дойдоха само 1-2ма смотаняци от шибаната охрана, и то за да гледат сеир...
Хубаво, никой не е длъжен, ама ако ше гледаш сеир си разкарай ши*ания за*ник, защото и без това съм на метлата... Абе нямам думи..
Та така... "човека е човек, когато е на път"...ама не баш..
От друга страна вярно, че хората трябва да си помагат.
Обаче! помагащите вече са редки случаи.. убедена съм, че тук повечето пишат как ще спрат, помогнат и т.н., а в реална ситуация ще си подминат като стой та гледай... Както каза Пеев по-горе, примерни сме..и то много, ама само по анкетите....
Иначе към автора на темата - не знам за второстепенен път, ама мойта 30ка преди 2 години като припуши и то стабилно, в града, на път за работа и какво какво... от инат я докарах едва-едва зад работата.
Паркирам, отварям капака....пуши и нищо не се вижда.... на служебния вход 2 смени с охрана, от по 4ма човека всяка - сменят се! 8 часа сутринта, прииждат хора на работа... гледат гледат гледат ...и никой бе, ама никой не дойде да ме пита имам ли нужда от помощ... дойдоха само 1-2ма смотаняци от шибаната охрана, и то за да гледат сеир...

Хубаво, никой не е длъжен, ама ако ше гледаш сеир си разкарай ши*ания за*ник, защото и без това съм на метлата... Абе нямам думи..
Та така... "човека е човек, когато е на път"...ама не баш..
АПНИ, БАБА, 'АПНИ
- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ///M43
- Мечтае да кара: в изтребителната авиация
- Детайли за колата: компот в сливов цвят
alx написа:Сега, знам че това е малко непонятно за много хора и направо звучи безсърдечно, но просто размишлявам на глас. Аз като се строша не очаквам случайни хора да ми спрат. Ако ти разчиташ на това може би просто не си подготвен да тръгваш на път.
Просто идва един момент в живота на човек когато си дава сметка, че нещата около него са достатъчно сложни и без това, че да се поставя във ситуации които могат да му го усложнят допълнително.
напълно споделям ... аз почти изобщо не спирам, преценявам според случая, но (за щастие) не съм бил свидетел на тежки сцени ... практически няма с какво толкова да помогна - имам инструменти, резервна гума и пожарогасител, всичко, което по закон трябва да имат и другите ... на стопаджии е абсурд да спра, ако са повече от двама - също, скептичен съм и ако аз съм закъсал, а дойдат непознати - също удобно за схеми ...
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът
- Leudi
- Потребител
-
- Кара: E90 316i М-Пакет; Golf 5 2.0 TDI
А защо само в България има разделение по марки и групи?
Защото като скъсах съединителя на Голфа ме подминаха доста БМВ-та, Мерцедеси и т.н., дори някои ми се смееха, но никой не спря, нищо че беше -5 градуса и бях измръзнал. Само двама колеги с VW-та спряха по-късно и питаха какво става.
Миналия месец в едни шубраци преди Пампорово нещо алармата на БМВ-то откачи и трябваше да спра на пътя, всички ме заобикаляха, а само един колега с E36 спря да ми помогне.
Все едно има някакво значение дали си в Хонда, БМВ или Лада примерно. Имам чувството, че хората помагат, само ако видят кола от същата марка, че е закъсала.
Защото като скъсах съединителя на Голфа ме подминаха доста БМВ-та, Мерцедеси и т.н., дори някои ми се смееха, но никой не спря, нищо че беше -5 градуса и бях измръзнал. Само двама колеги с VW-та спряха по-късно и питаха какво става.
Миналия месец в едни шубраци преди Пампорово нещо алармата на БМВ-то откачи и трябваше да спра на пътя, всички ме заобикаляха, а само един колега с E36 спря да ми помогне.
Все едно има някакво значение дали си в Хонда, БМВ или Лада примерно. Имам чувството, че хората помагат, само ако видят кола от същата марка, че е закъсала.
Nope ... it's Chuck Testa !!!
Leudi написа:А защо само в България има разделение по марки и групи?
Има го и момента, че може би хората от същата марка спират защото имат идея за спецификата на колите и мислят, че шансовете да помогнат са по- големи?
А в бг може и да спират за да видят какво ти се е счупило и след това да си го проверят тяхното да не е пътник и то? един вид ем сейр ем опит събират

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Benedetto
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 compact
u`F`o написа:Здравейте колеги!
..
Не знам за вас, просто аз намирам това за потресаващо, ненормално и неморално.![]()
Здравей, колега
Разбирам, че си афектиран, но честно казано не разбирам защо.
Колата отдавна вече не е лукс, а необходимост /колкото и клиширано да звучи/ - т.е. вече не се налага да разбираш от ДВГ за да шофираш. И все по-малко хора вече знаят как работи двигателя. Така че и да спрат, няма как да помогнат. Аз лично не мога да помогна на хора закъсали по пътя. и винаги щом закъсам използвам услугата "обади се на приятел".
Да не говорим, че много измамници има. Спреш да помогнеш и гризнеш дръвцето.
Така че, не бързай да съдиш хората.
Да, все още има хора, които биха спрели и имат уменията и желанието да помогнат. Но не всички са такива и това ги прави още по-ценни. Но е наивно да очакваш всички хора да са такива. Да не кажа дори потресаващо и ненормално.
- boksioraE39
- кандидат дрифтър
-
- Кара: 535d M-sport
- Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
- Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..
На връщане от събора тая година караме аз и отпред една Е34ка (тдс) и точно 20км преди София Е34ката здаде багажа оказа се че колегата е загаснал за гориво,наляхме и и от там се почна една мъка.. няма палене а минаха поне 50-60 коли (всичките БМВ-та със стикери) и само гледат дигнатия капак на едното БМВ и всеки си заминава.. Момчето с Е34ката поливаше помпата с вода обаче и тя свърши,падна му акумулатора добре че имах някакви кабели и след бая мъки я запалихме.. Спря само едно момче с Е34 комби което даже ни видя в последния момент и се върна на зад обаче и тои нямаше вода и т.н но все пак спря пича и си поговорихме.. Такаче..

https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
- u`F`o
- ентусиаст
-
- Кара: внимателно
- Мечтае да кара: самолет
@ Vra4anin
И аз не спрях предната седмица в интерес на истината... , ама на един колега (колега шофьор, не Беемвеист), докато бяхме в задръстването... Ако аз спра, точно на светофара зад него или до него или някой щеше да ме/ни изпраска или щеше някой да слезне да се саморазправя с нас, че запушваме изцяло движението. А нямаше и къде да отбия, сутринта в 08:30ч в задръстването в Младост 1 на шела- няма къде да идеш.
@ Benedetto
Проблема при мен беше, че си мислех, че колата гори, аз ако знаех, че скъсано водно съединение, майната му... много важно... ама да пламне колата на приятел, докато е в мен...
@ all
И да, така като се замисля, не знам до колко е умна идея, ако гори колата да спре някой да ми помага, ама поне да ми хвърли един пожарогасител и аз да се оправям...
И аз не спрях предната седмица в интерес на истината... , ама на един колега (колега шофьор, не Беемвеист), докато бяхме в задръстването... Ако аз спра, точно на светофара зад него или до него или някой щеше да ме/ни изпраска или щеше някой да слезне да се саморазправя с нас, че запушваме изцяло движението. А нямаше и къде да отбия, сутринта в 08:30ч в задръстването в Младост 1 на шела- няма къде да идеш.
@ Benedetto
Проблема при мен беше, че си мислех, че колата гори, аз ако знаех, че скъсано водно съединение, майната му... много важно... ама да пламне колата на приятел, докато е в мен...
@ all
И да, така като се замисля, не знам до колко е умна идея, ако гори колата да спре някой да ми помага, ама поне да ми хвърли един пожарогасител и аз да се оправям...
- zxsport
-
alx написа: ... А в бг може и да спират за да видят какво ти се е счупило и след това да си го проверят тяхното да не е пътник и то? един вид ем сейр ем опит събират
Хвала Вам, полу-американци 'дето 'ич и не спирате ... поклон

- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
В повечето ситуации съм спирал...и на мен са спирали непознати хора и то на -15 градуса през нощта, за да ми помогнат със смяна на спукана гума. Разбира се благодарих и отказах помощта, тъй като проблемът не е фатален. Но се зарадвах, че има хора готови да измръзнат за непознат.
Краят на Юли пътувам към Варна, малко след Ботевград на пътя спряло БМВ, зад него стои монахиня и стопира. Викам си ,няма как да не спра. Спирам, тя идва до колата и ми казва:
-Бог да те поживи, че спря. Пътувам за .....не помня къде...но ми свърши бензинът, нямам и пари в себе си, можеш ли да ми помогнеш?
От начало ми се стори доста странно, но тя беше монахиня, беше с черна тога.
Пари не и дадох, но я задърпах до първата бензиностанция и й сипах бензин.
Надявам се да съм направил добро на една служителка на Бог. В противен случай пак съм направил добро, но на измамница

Краят на Юли пътувам към Варна, малко след Ботевград на пътя спряло БМВ, зад него стои монахиня и стопира. Викам си ,няма как да не спра. Спирам, тя идва до колата и ми казва:
-Бог да те поживи, че спря. Пътувам за .....не помня къде...но ми свърши бензинът, нямам и пари в себе си, можеш ли да ми помогнеш?
От начало ми се стори доста странно, но тя беше монахиня, беше с черна тога.
Пари не и дадох, но я задърпах до първата бензиностанция и й сипах бензин.
Надявам се да съм направил добро на една служителка на Бог. В противен случай пак съм направил добро, но на измамница

Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
u`F`o написа:@ Vra4anin
Колега, извинявай...ама ти хем така ,хем иначе

На теб защо не ти бил спрял никой, пък ти не си спрял, защото еди какво си

Явно и хората, които са минали в онзи ден покрай теб, са си казали същото, което и ти, затова не са спрели

Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
- Benedetto
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 compact
хайде леко с полу-иронията
и да се опиташ малко да четеш.
Къде видя да не се спира изобщо? Аз съм спирал да помагам - примерно веднъж февруари пътувах София -Габрово една кола закъсала и снега бавно я затрупва или в един дъжд дето удави половин Стара Загора и една кола закъсала насред пътя - помогнах да я избутаме и да запали човека.
Но това са екстремни ситуации. При тях, за закъсалите има опасност. Докато в тема обсъждахме закъсала (пушеща) кола в ясен летен ден. Е повечето хора освен да звъннат на 160 друго какво могат да направят? А и ако колегата беше малко по-настоятелен в искането за помощ (разбирай енергично ръкомахане към преминаващите автомобили и сочене към димящите ламарини на best freind ride) сигурно някой щеше да се смили.
такива ми ти работи.
PP малко оффтопик, че гледам доста мотористи има тук. Слушах мъдри съвети, в случай, че изпуснеш мотора на пътя и не можеш да го вдигнеш. - Лягаш с все екипа и каската до падналия мотор и се правиш на лисицата от приказката. Щом някоя добра душа спре да види дали си пострадал, рипваш (ама не бързо да не го уплашиш и не много бавно да не избяга
) и молиш за помощ.
Толкоз

Къде видя да не се спира изобщо? Аз съм спирал да помагам - примерно веднъж февруари пътувах София -Габрово една кола закъсала и снега бавно я затрупва или в един дъжд дето удави половин Стара Загора и една кола закъсала насред пътя - помогнах да я избутаме и да запали човека.
Но това са екстремни ситуации. При тях, за закъсалите има опасност. Докато в тема обсъждахме закъсала (пушеща) кола в ясен летен ден. Е повечето хора освен да звъннат на 160 друго какво могат да направят? А и ако колегата беше малко по-настоятелен в искането за помощ (разбирай енергично ръкомахане към преминаващите автомобили и сочене към димящите ламарини на best freind ride) сигурно някой щеше да се смили.
такива ми ти работи.
PP малко оффтопик, че гледам доста мотористи има тук. Слушах мъдри съвети, в случай, че изпуснеш мотора на пътя и не можеш да го вдигнеш. - Лягаш с все екипа и каската до падналия мотор и се правиш на лисицата от приказката. Щом някоя добра душа спре да види дали си пострадал, рипваш (ама не бързо да не го уплашиш и не много бавно да не избяга

Толкоз
Benedetto написа:PP малко оффтопик, че гледам доста мотористи има тук. Слушах мъдри съвети, в случай, че изпуснеш мотора на пътя и не можеш да го вдигнеш. - Лягаш с все екипа и каската до падналия мотор и се правиш на лисицата от приказката. Щом някоя добра душа спре да види дали си пострадал, рипваш (ама не бързо да не го уплашиш и не много бавно да не избяга) и молиш за помощ.
Толкоз

срамота. ако не можеш да си вдигнеш сам мотора като падне- не си дорасъл за тоя мотор просто...

между другото всеки мотор може да се вдигне от всеки човек със правилната техника. аз лично съм виж дал как мадама 60 кила изправя паднал 450кг голям мотор... а аз лично мога съвсем сам да изправя 600 кила мотор... факт. не че съм особено горд щото е малко обидно като го фърлиш в канавката ама... поне знам че ако няма никой наоколо мога и сам да се оправя...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Yanko Petrov написа::OT:
То по принцип нЕма такава нация, не само на пътя... А ако пишат в темата и други колеги от чужбина, могат да потвърдят, че няма други емигранти като нас - да се прее*ават един другТука араби, албанци, руснаци, румънци, поляци и т.н., са дет' се вика "всички за един", а ние.... Българин в чужбина не само няма да ти помогне, а ще гледа и да ти пречи, ако може, та ако ще и никаква изгода да няма, е така профилактично, да му е кеф, че има и по-зле от него... Все пак винаги има изключения, но са рядкост!
Колко много истина има във това което си написал

43 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3