Red Bull Stratos 2012
Модератор: Общи модератори
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Re: Red Bull Stratos 2012
Mollov написа:15км не е кой знае какво, колкото и глупаво да ти звучи... а който сравнява скоковете на Китингър да хване да прочете какво се е случвало и как не е умрял на 2-3 пъти... и как 1966-та година следващият желаещ за подобряване на рекорда е паднал като тухла и след 4 месеца кома е починал. Та до тук с умаловажаването на постижението на РедБул и Феликс. А дори не ми е идея да ги защитавам. Не мисля, че има някой, дето ще тръгне да спори как още през 1966г са могли да скочат от 39км без да умират един по един... та разликата викам да е ОГРОМНА.
Мислиш ли???Защото за мен от личен икспириънс и 3000 метра ми се видяха леко притеснителни.Както и от 400 метра пък обратния полюс,твърде ниско ти се струва за време за реакция.та тези 15 километра българско постижение и то преди доста години са си много добре даже.
И що за конфронтация стана в тази тема.Естествено че никой не принизява постижението на ПиАр компанията РедБул.Просто сме 2012 и нещата стават по лесно.Имаш пари и далеч повече знания,инфо и възможности и го правиш.Нищо пионерско,само подобряваш нещо което друг е направил.Както е лесно за всеки с пари,пари и само пари да си купи кьонигсег и да вдигне 390км/ч по суша.Разбирате ли че в години като '60те '70те това е било истински героизъм,днес дори обикновен милионер ще може да пътува и до истинския открит космос.
А ако знаете съвремените български парашутисти в какви условия са принудени да работят шапка ще им сваляте.как изкуствено се увеличават експлоатационните интервали на парашутите,щот просто няма пари за нови.как инструкторите си купуват самостоятелно качествени висотомери,камери за шлем-каски,качествени парашути тип крило........и какво ли още не,ама за тези работи никой не пише и говори щот не са весели,не са бляскави и българския РедБул не стои зад тях.

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Аз не умаловажавам българските постижения от 15км, но казвам, че в днешно време (както ти сам обичаш да го взимаш предвид) тези 15км не са нещо особено...
Колкото до сравнението на скоковете на Баумгартнер и Китингер - разликата е огромна заради това, че на предварителни изчисления единият е почти сигурно да успее, а другия не се знае дали няма да умре... а това е общо взето "от земята до небето" разлика. Факт е, че по онова време постижението на Китингер си е било не само героизъм, но и чиста проба лудост. Но въпреки това всичко това не променя силата на нещата от към техническо развитие. И точно тези 40 години развитие на техниката дава тази сигурност, че Баумгартнер ще успее... а не както Николас Пиантанида през 1966г да приключи трагично. Щото съм сигурен, че по онова време опитвайки се да стигнат 39км височина са щяли да приключват всички опити по трагичен начин. То затова и не са се опитали и на по-високо. Ето това показва какво значат тия 40 години развитие и че е сериозно развитие.
А тука някои се опитват да говорят, че Феликс едва ли не си е седял спокойно в "костюмчето" и е чакал "просто да скочи и да се приземи с нов рекорд"...
Колкото до сравнението на скоковете на Баумгартнер и Китингер - разликата е огромна заради това, че на предварителни изчисления единият е почти сигурно да успее, а другия не се знае дали няма да умре... а това е общо взето "от земята до небето" разлика. Факт е, че по онова време постижението на Китингер си е било не само героизъм, но и чиста проба лудост. Но въпреки това всичко това не променя силата на нещата от към техническо развитие. И точно тези 40 години развитие на техниката дава тази сигурност, че Баумгартнер ще успее... а не както Николас Пиантанида през 1966г да приключи трагично. Щото съм сигурен, че по онова време опитвайки се да стигнат 39км височина са щяли да приключват всички опити по трагичен начин. То затова и не са се опитали и на по-високо. Ето това показва какво значат тия 40 години развитие и че е сериозно развитие.
А тука някои се опитват да говорят, че Феликс едва ли не си е седял спокойно в "костюмчето" и е чакал "просто да скочи и да се приземи с нов рекорд"...

- jordanpar
-
-
Еми за това говорим де,ако Китингер го сравним с възможностите на ВАЗ2107,а Баумгартнер с Ф10 М5 ,е как няма да е по-сигурен,по-надежден и по-успешен.Комерсиализирането на дадено постижение не го прави по-трудно,по-тежко и по-хероично.Просто го прави по-печелившо.С други думи ако беше провъзгласено за един обикновен скок от балон-ми нищо,ама озаглавен ''скок от ръба на космоса'' си е еб@си подвига на Херкулес,нали.Въпреки че за да е реално това заглавие на Баумгартнер му трябват още около 200 000 фута до линията на Карман,за да претендират за ''космически'' скок.Както и да е,американизирания начин да правят пари и от надуване на балони от дъвки за дъвчене ме кефи,но това си е чист мениджмънт.Или перефразирайки ''Миниатюрна стъпка за човечеството и гигантска крачка за РедБул на стоковата борса''
Следях скока от чисто лични пристрастия,но използване незнанието на масата публика за преекспониране на нещата е дразнещо.
както и да е,сигурен съм че ако догодина на 17 октомври ви питам какво е станало по това време миналата година,едва ли много ще помнят.
Пак казвам,у нас също има много добри парашутисти,но така си и умира този спорт и професия заради безхаберието на държавата.бТв направиха веднага филм за бляскавия Феликс,но за наще опърпани скачачи и самолетен фонд ни дума ни вопъл.Срамота е.
Но,както и да е.Всеки си гледа от неговата камбанария.Живи и здрави и лек и успешен ден.
Следях скока от чисто лични пристрастия,но използване незнанието на масата публика за преекспониране на нещата е дразнещо.
както и да е,сигурен съм че ако догодина на 17 октомври ви питам какво е станало по това време миналата година,едва ли много ще помнят.
Пак казвам,у нас също има много добри парашутисти,но така си и умира този спорт и професия заради безхаберието на държавата.бТв направиха веднага филм за бляскавия Феликс,но за наще опърпани скачачи и самолетен фонд ни дума ни вопъл.Срамота е.
Но,както и да е.Всеки си гледа от неговата камбанария.Живи и здрави и лек и успешен ден.
- Mollov
- Мародератор
-
За "наще опърпани скачачи" никой няма да направи филм по няколко причини... две от тях са, че няма да е рекорд и че не искат да навират в лицето на хората още "народни" проблеми... това не привлича зрители, не докарва рейтинг... ма тия неща едва ли има нужда да ти ги обяснявам...
- Cobb
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36
- Мечтае да кара: V8
Аз не виждам какво толкова се пениш. Ясно е, че не е същото и никога няма да бъде. Кво айде, щото Китингър е скочил с примитвна за сегашните стандарти техника, и никой повече няма право да скача че да не го надмине ?
Както и за българските парашутисти и скокове...който се интересува, ще го знае, както в случая ти го знаеш. Защо очакваш всички да знаят всичко от всички области, нима ти се интересуваш и занеш всичко ?
И днес да ме питаш не мога да ти кажа какво е станало на 17 октомври, ама това не значи, че не знам кои са Китингър и Баумгартнер и какво са напарвили.
И пак...айде щото не е НАСА и вече никой няма право да прави скокове ли ? Да, всичко е ПР и реклама, какво лошо има в това, ти как предлагаш да се съберат всички тия средства за да се осъществи това ? От реклами за запек и превръзки на вечеря ли трябваше да съберат парите ?
Ти като разбра, че е просто един "обикновен скок от балон", а не "космически", защо продължи да го гледаш ?
Както и за българските парашутисти и скокове...който се интересува, ще го знае, както в случая ти го знаеш. Защо очакваш всички да знаят всичко от всички области, нима ти се интересуваш и занеш всичко ?
И днес да ме питаш не мога да ти кажа какво е станало на 17 октомври, ама това не значи, че не знам кои са Китингър и Баумгартнер и какво са напарвили.
И пак...айде щото не е НАСА и вече никой няма право да прави скокове ли ? Да, всичко е ПР и реклама, какво лошо има в това, ти как предлагаш да се съберат всички тия средства за да се осъществи това ? От реклами за запек и превръзки на вечеря ли трябваше да съберат парите ?
Ти като разбра, че е просто един "обикновен скок от балон", а не "космически", защо продължи да го гледаш ?

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Mollov написа: е било не само героизъм, но и чиста проба лудост.
Както мисля, че споменах и по-назад в темата, за мен трябва и да си малко тъп

- jordanpar
-
-
Cobb написа:Аз не виждам какво толкова се пениш. Ясно е, че не е същото и никога няма да бъде. Кво айде, щото Китингър е скочил с примитвна за сегашните стандарти техника, и никой повече няма право да скача че да не го надмине ?
Хаха.Лек ден или по-скоро лека вечер и на теб.Не взимай толкова навътре всичко написано във някакъв си форум.Вдига се кръвно понякога.
jordanpar написа:Еми за това говорим де,ако Китингер го сравним с възможностите на ВАЗ2107,а Баумгартнер с Ф10 М5 ,е как няма да е по-сигурен,по-надежден и по-успешен.Комерсиализирането на дадено постижение не го прави по-трудно,по-тежко и по-хероично.Просто го прави по-печелившо.С други думи ако беше провъзгласено за един обикновен скок от балон-ми нищо,ама озаглавен ''скок от ръба на космоса'' си е еб@си подвига на Херкулес,нали.Въпреки че за да е реално това заглавие на Баумгартнер му трябват още около 200 000 фута до линията на Карман,за да претендират за ''космически'' скок.Както и да е,американизирания начин да правят пари и от надуване на балони от дъвки за дъвчене ме кефи,но това си е чист мениджмънт.Или перефразирайки ''Миниатюрна стъпка за човечеството и гигантска крачка за РедБул на стоковата борса''
Мммм, ми Америкаснката държава какво е направила за австриеца Баумгартнер за да направи този скок?!/?Държавата ли е длъжна за всяка налудничава приумица(дори с елемент "рекорд за човечеството"І да плаща? Разбира се ,ч е не! Който иска- намира начин и осъществява плановете си...Част от пътя на успеха е да намериш спонсори...Това-че Баумгартнер го е направил-само му свалям шапка пред "омерзеният" българин, който не можал да събере пари...Да е събрал- да е скочил.Точка.Всичко останало са махленски спорове.
- LizarD
- ентусиаст
-
- Кара: **** ми янко
- Мечтае да кара: CL65 AMG
- Mollov
- Мародератор
-
Като гледам темата се изчерпа... ако някой има нещо наистина смислено да каже - да ми пише ЛС.