За телескопите...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

За телескопите...

Мнение от Binev_OuT » 23 Дек 2012, 15:47

Днес ходих на разходка до Технополис и случайно минах покрай изложените телескопи и бинокли.
Тъй като винаги съм искал да погледна нагоре към звездите,а и астрономията ми е много интересна се зачудих дали да не си купя.
Предвид и цените около 400лв до 1000лв не е нещо стряскащо,честно да си кажа винаги съм мислел,че телескопите са доста по скъпи :dunno:
И тъй като нищо не разбирам искам да попитам някой който е по наясно - заслужава ли си да се купи телескоп до 500лв и какво се изисква за него?
В смисъл на всяко открито място ли може да се постави,по кое се разбира дали е качествен или не и т.н. и т.н.
Марката на тези които разглеждах там е CELESTRON друга марка нямаше.
Изображение

Аватар

Re: За телескопите...

Мнение от Хаос » 23 Дек 2012, 18:22

АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 23 Дек 2012, 19:11

Изображение

Аз ползвам е такъв рефракторен телескоп,който за шпиониране на комшийки е ИДЕАЛЕН :mhihi: ,само да не разбере жената ,че ни е общ подарък :mhihi:
За наблюдаване на луната върши страхотна работа и чат пат някоя мъглявина може да се види с него ,но при добри метеорологични условия... За нещо "по-така" трудна работа ... Струва около 170лв и колко да си начешеш крастата или да видиш в детайли какво става по Витоша е супер ...

От там нататъка четеш какво е постнал колегата над мен,търсиш мнения по специализирани астрономически форуми (има такива български) и преценяваш какво ти трябва и колко може да отделиш както средства :)
Изображение

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 23 Дек 2012, 19:14

Binev_OuT написа:честно да си кажа винаги съм мислел,че телескопите са доста по скъпи :dunno:

Ми истинските са си скъпи :mhihi: Тва за 300-500лв. е колкото да се залъгваш, че имаш телескоп. Плюс тва зависи за какво ще го ползваш. Ако е само за да си керизиш близки обекти при ясно небе най-вероятно ще ти свърши работа тва за 300-500. Ако искаш обаче не само да гледаш, но и да снимаш далечни обекти не само при ясно небе не знам и 3-4к дали ще ти стигнат. Преди няколко години покрай разни астрофотографии и наличието на подходящ тогава DSLR мислех да си взема и аз един телескоп, но като се позачетох кое, що, как и т.н. и се отказах бързо, бързо :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Binev_OuT » 24 Дек 2012, 0:59

По зачетох се и те минали няколко часа :mhihi:
общо взето разбрах,че за начинаещ няма никакво значение какъв ще си купи,важното е да е диаметър на огледалото не по-малък от 6-8" да се транспортира лесно.
http://www.celestron.com/astronomy/cele ... scope.html
Аз се спрях на горния за сега май...
А за тая астрофотография не ми е ясно ... как се снима какво е нужно и т.н.
И някой ако има такава снимка нека я покаже.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 24 Дек 2012, 1:22

Binev_OuT написа:А за тая астрофотография не ми е ясно ... как се снима какво е нужно и т.н.
И някой ако има такава снимка нека я покаже.

Е тука може да видиш за какво иде реч :arrow: http://forum.starrydreams.com/viewforum.php?f=1
Изображение

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 24 Дек 2012, 2:03

бахти, брутални снимки има :shock:
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 24 Дек 2012, 3:52

Оптиката е скъпа. Хубав телескоп си струва пари. Е, дори и да сте си начешали крастата с нещо по-така, трябва да имате и откъде да наблюдавате. Красиви снимки има тук:

http://hubblesite.org/gallery/

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 24 Дек 2012, 20:36

Аз заведох семейството вчера на кейп канаверал да разгледаме НАСА и космодрума и т.н. Та едно от мероприятията беше аймакс 3д за последната поправка на хъбъл. И там кви снимки имаше- не е истина. И сега съм развален- понеже не мога да имам хъбъл качество снимки- няма да си купя никъв. А по принцип и аз се бях засилил да си купувам ама.... Не.

Иначе астрономския ни форум дето колегата е дал е супер. Аз там и не само там съм чел инкогнито доста.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Binev_OuT » 25 Дек 2012, 11:21

Вече избрах какво да си купя,става въпрос за Sky-Watcher EQ2 втора ръка идва на много добра цена а и за тези пари нов телескоп само може да ме откаже от това хоби.
Когато го взема ще споделям впечатления.
Хората в астро-форума са много точни и почти веднага се отзоваха - това ми се е случвало само в нашия си форум :)
Следва покупка на хубав фотоапарат,но ще е минимум след месец,изобщо това хоби е много много интересно.
Изображение

Назад към Извън Темата