Държавен кредитен регистър
Модератор: Общи модератори
8 мнения
• Страница 1 от 1
- Чанев
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше за стария E36 Team Sofia
- Мечтае да кара: M3 E36
Държавен кредитен регистър
Питането ми е ако веднъж са те вкарали в този държавен кредитен регистър какъв е вариянта да те махнат от там.Имам заем към Банка ДСК който си плащам редовно,но бях взел на един приятел един лаптоп и той не го е плащал и сега са го начислили целия и са ме вкарали в този регистър от лятото още сигурно.Някакви идей,връзки и тн?Понеже ми се иска да преизтегля моя заем и да взема по-голям работя на постоянен трудов договор с доходи около 1000 лева месечно.?
- ((:BuKcu:))
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: F32 M4
Re: Държавен кредитен регистър
Щом имаш заем към някоя институция, влизаш в кредитния регистър. За да си преизтеглиш заема, отивай и си преговарай заема в съответната банка.
- Чанев
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше за стария E36 Team Sofia
- Мечтае да кара: M3 E36
Мисълтта ми е след като съм въведен в този регистър познати ми казаха че почти няма шанс да ме одобрят за заем нищо че към тяхната банка го плащам редовно?
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Много зависи от условията и "вижданията" на самата банка... какви доходи ти остават след всички "вноски" и "месечни отчисления" и прочие... говори си с банката и ще разбереш... мнения от приятели - много... реална информация от тях - много малко.
- ((:BuKcu:))
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: F32 M4
Значи щом имаш заем към банка или друга финансова институция, без значение дали си плащаш редовно или не заема, влизаш в този регистър. За да може като кандидатстваш за друг заем банката или друга фин. институция да вижда дали си погасяваш редовно задълженията или не. Ако случаят с тоя лаптоп е нередовно плащане, може и да не ти одобрят друг заем, но това вече е решение на кредитния отдел към банката.
- niki_future
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW e46 320d Touring 150 к.с.
- Мечтае да кара: Самолет
Така. Казва се Централен Кредитен Регистър към БНБ. Когато теглиш заем той се вписва в този регистър и там се отчита как го обслужваш. Историята за всеки кредит се пази 5 години след погасяване на кредита. Има различни категории в регистъра (редовен, под наблюдение, необслужван и т.н.). В България няма единна практика на вземане на решение от страна на банките, но най-често като има лоша кредитна история в ЦКР (необслужван, под наблюдение) това е достатъчно условие за отказ на искания кредит от страна на банката. Правят се изключение, но това е основно правило.
За кредита за лаптоп няма никакво значение, че е бил за приятел - официално ти си го изтеглил. Със сигурност са те търсили и са изпращали известия, че не се плаща. Кажи колко е била първоначалната сума, колко месеца не е плащано и колко е просрочената сума, за да ти кажа имаш ли шанс изобщо в някоя банка за рефинансиране на другия кредит. До скоро работех в ДСК, сега съм в друга банка. А на твоя "приятел" може да му теглиш един хубав бой. Общо взето брой нещата така: Погасявате "лаптопа" и пет години след това си чист. И пак ти казвам засега се правят изключения, но не знам до кога.
За кредита за лаптоп няма никакво значение, че е бил за приятел - официално ти си го изтеглил. Със сигурност са те търсили и са изпращали известия, че не се плаща. Кажи колко е била първоначалната сума, колко месеца не е плащано и колко е просрочената сума, за да ти кажа имаш ли шанс изобщо в някоя банка за рефинансиране на другия кредит. До скоро работех в ДСК, сега съм в друга банка. А на твоя "приятел" може да му теглиш един хубав бой. Общо взето брой нещата така: Погасявате "лаптопа" и пет години след това си чист. И пак ти казвам засега се правят изключения, но не знам до кога.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Е как точно си му взел лаптоп и той не го е плащал ? Нали си даваш твоите данни - на теб ти звънят за просрочени вноски , търсят чрез лицето за контакт, пращат мейли,писма и тн ? Колко време точно не сте плащали и към кои - Джет,ТБИ,УниКредит ? Ако закъснението е по-малко от 3 месеца , можеш да си спокоен .
А и другото което ти казаха по-горе - кредитна история ти е само в плюс , стига да е положителна
А и другото което ти казаха по-горе - кредитна история ти е само в плюс , стига да е положителна
- Димитър Димитров
- младши ентусиаст
-
- Кара: внимателно.
- Мечтае да кара: сАмоЛеТ
Колега, отиваш при кредитният инспектор на ДСК, той веднага ти прави проверка и ти съобщава какво ти е положението.
Важно е към ДСК да си бил коректен последните 3 месеца и да нямаш в момента на кандидатстването за кредит просрочени задължения, аз също работя с тази банка и съм имах подобен проблем в началото на годината.
Важно е към ДСК да си бил коректен последните 3 месеца и да нямаш в момента на кандидатстването за кредит просрочени задължения, аз също работя с тази банка и съм имах подобен проблем в началото на годината.
8 мнения
• Страница 1 от 1