Колко струва поддръжката на печката?
Модератор: Общи модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- atanaz
- Потребител
-
- Кара: 530d
- Мечтае да кара: 530d:)
Колко струва поддръжката на печката?
Здравейте, колеги, и за много години!
от известно време ходя по мъките с мойта печка. Преди малко бях при едни момчета, дето се занимават с печки и ето какво си казахме с тях:
- мойта печка е с изгорял датчик за темп. нов бил 150лв (егати термистора?!).
- дори да се оправи, тя е работила, и горелката ще е за смяна.
- нова горелка струвала ~350лв и карала 2-3 години и пак е за ремонт/смяна (заради лошата нафта).
- освен горелката, трябвало да се прави профилактика на водната помпа и въздушния компресор на печката (++ $);
- чисто нова печка изкарвала около 4-5г!?
Та си мисля.. наистина ли са толкоз паянтави тия печки?! Ако горното е вярно, екстрата излиза доста скъпа (100-200лв на зима)!
Моля, колегите с печки, които ги ползват дълги години да споделят опит и да коментират горното. Смятам, че ще е полезно за хора като мен, които се чудят да я оправят ли (или да купуват ли) пустата печка
Благодаря!
ПС: печката е Webasto Thermo Top Z/C
от известно време ходя по мъките с мойта печка. Преди малко бях при едни момчета, дето се занимават с печки и ето какво си казахме с тях:
- мойта печка е с изгорял датчик за темп. нов бил 150лв (егати термистора?!).
- дори да се оправи, тя е работила, и горелката ще е за смяна.
- нова горелка струвала ~350лв и карала 2-3 години и пак е за ремонт/смяна (заради лошата нафта).
- освен горелката, трябвало да се прави профилактика на водната помпа и въздушния компресор на печката (++ $);
- чисто нова печка изкарвала около 4-5г!?
Та си мисля.. наистина ли са толкоз паянтави тия печки?! Ако горното е вярно, екстрата излиза доста скъпа (100-200лв на зима)!
Моля, колегите с печки, които ги ползват дълги години да споделят опит и да коментират горното. Смятам, че ще е полезно за хора като мен, които се чудят да я оправят ли (или да купуват ли) пустата печка

ПС: печката е Webasto Thermo Top Z/C
- mitev85
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E46 320d 99'
Re: Колко струва поддръжката на печката?
Колега и моята печка не работи, може ли да кажеш в кой сервиз ходи да ти я прегледат?
- atanaz
- Потребител
-
В Казичене, след моста в ляво посока Бусманци. Точно слизаш от прелеза над околовръстното и първото оширение вляво. Друг колега от форума ме насочи. Останах с впечатление, че момчетата си разбират от работата. Моята печка не съм я оправял, с тия цени и срокове, още се чудя дали си струва филма.
Няма ли колеги, които ползват печки в продължение на години, да споделят опит по темата?!
Няма ли колеги, които ползват печки в продължение на години, да споделят опит по темата?!
- stankata777
- ентусиаст
-
- Кара: Е71 30д
- Мечтае да кара: Ф06
- Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/
atanaz написа:В Казичене, след моста в ляво посока Бусманци. Точно слизаш от прелеза над околовръстното и първото оширение вляво. Друг колега от форума ме насочи. Останах с впечатление, че момчетата си разбират от работата. Моята печка не съм я оправял, с тия цени и срокове, още се чудя дали си струва филма.
Сигурно има,но мнозинството от тях са в подфорумите на Е39 и Е53, и явно не четат често този...
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue
E36 grey
E90 monaco blue
- mitev85
- кандидат ентусиаст
-
Аз имам приятел с е46 с работеща печка.. и си е супер.. колата загрява два пъти по бързо от мойта.. твоята печка издава ли някакви симптоми на работа или нищо.. моята изобщо не работи все едно е изключена а всичко изглежда нормално.. 

- atanaz
- Потребител
-
Колега, съветвам те да отидеш първо на диагностика, за да знаеш от къде да започнеш с печката. Аз ходих при Милен (Napster от форума) и съм доволен. А и като гледам във форума, няма лоша дума за него:)
- mitev85
- кандидат ентусиаст
-
atanaz написа:Колега, съветвам те да отидеш първо на диагностика, за да знаеш от къде да започнеш с печката. Аз ходих при Милен (Napster от форума) и съм доволен. А и като гледам във форума, няма лоша дума за него:)
Колега когато ти правиха диагностиката ти показа грешка на печката ли? защото съм бил няколко пъти на диагностика но никой не е споменавал нищо за печката...

- atanaz
- Потребител
-
Диагностицира се самата печка. Активира (отключва) се, ако е заключена и може да се пусне принудително. Горивната помпа на печката също може принудително да се пусне и се гледа какво се случва. При мен не запали горелката, защото термодатчика в печката отчита 125 градуса постоянно, а колата беше загряла наполовина.
Тази диагностика е различна от диагностиката на колата. Поне при Милен.
Тази диагностика е различна от диагностиката на колата. Поне при Милен.
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Имах Е46 с печка и три години печката си работеше като часовник. Предишния собственик едва ли е правил някакви профилактики по нея, защото нищо не ми спомена. Нито пък аз съм правил някакви профилактики. Единствено като че ли пушеше малко повече от допустимото, но само малко повече. И тая печка си имаше някаква програма по която се включваше и изключваше, която за три години така и не разбрах. Но е голяма екстра.
- atanaz
- Потребител
-
Благодаря за инфото, колега. Накой друг да изкаже мнение?
- pkaramitev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 528 на газчица...
- Мечтае да кара: МиГ-29
Потърси Милен Napsters,той ще ти помогне-много е в час по електрониката!
По моята кола,всичко което е предрекъл като бъдещ проблем се е случвало точно така като е казал!каквото е пипнал,не е повторил!
Просто е много добър специалист,и истински фен на марката!
По моята кола,всичко което е предрекъл като бъдещ проблем се е случвало точно така като е казал!каквото е пипнал,не е повторил!
Просто е много добър специалист,и истински фен на марката!

- shark1986
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320д Е46 136к.с
- Мечтае да кара: BMW F10
Какви са признаците за нормална работеща печка?Аз моята печка я чувам всеки път когато е под 3-5 градуса и запаля колата после като я угася и продължава да бучи до 1 мин.и спира!Но съм забелязал ако климатроника не е включен и печката не се включва!
- atanaz
- Потребител
-
@pkaramitev, Точно при Милен бях на диагностика и той установи проблемния датчтик
. Вече е сменен. Ще пиша подробности като монтирам обратно печката.

- atanaz
- Потребител
-
Проблемът е решен. Описан е тук: viewtopic.php?f=35&t=328686
14 мнения
• Страница 1 от 1