Пътуване България - Сърбия - Хърватска - Албания - Македония
Модератор: Общи модератори
12 мнения
• Страница 1 от 1
- Jimmy_ns
- Потребител
-
- Кара: Е46 320d
- Детайли за колата: BMW E46 320d 150HP (M47N) 2004г
Пътуване България - Сърбия - Хърватска - Албания - Македония
Здравейте колеги. Предстои ми пътуване през изброените държави. Искам да попитам хората, които са минавали през тях, горе долу колко са пътните такси и може ли да се плаща с карта или трябва съответния кеш. Защото чета по какви ли не сайтове и информацията е доста противоречива. Също така цените на горивата (ако е възможно за дизел) и ако се знае нещо характерно за шофирането в съответните държави. Ще съм много благодарен на точна информация, защото ситуацията е такава, че бюджетът трябва да е много добре планиран преди заминаването. Знам, че маршрутът не е от най-популярните, но ако сте минавали поне през част от него, ще съм благодарен да споделите мнение. Абсолютно всяка информация ще е от полза. Благодаря много 

Re: Пътуване България - Сърбия - Хърватска - Албания - Макед
от Хърватска до Албания с ферибот ли ще пътуваш?

- Biogame
- старши ентусиаст
-
- Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
- Мечтае да кара: Всичко що е BMW
- Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++
В Сърбия и Хърватска може да се плаща с евро,плащал съм и с карта Visa.
Зависи накъде ще пътуваш,от Ниш до Белград е около 7 евро за лек автомобил,от Белград до Шид(това е към границата с Хърватска) е около 3-4 евро.
По спомен от границата до Загреб беше около 16 евро но това по спомен.
В Албания и Македония не съм ходил и даже незнам с пътни такси ли са или с винетка.
Зависи накъде ще пътуваш,от Ниш до Белград е около 7 евро за лек автомобил,от Белград до Шид(това е към границата с Хърватска) е около 3-4 евро.
По спомен от границата до Загреб беше около 16 евро но това по спомен.
В Албания и Македония не съм ходил и даже незнам с пътни такси ли са или с винетка.

- Jimmy_ns
- Потребител
-
Благодаря. Ами с ферибот ще е по-скъпо, за това мисля за мина Босна и Херцеговина. Съжалявам, че не съм го описал, но нямам спирка там и съвсем го бях отписал това нещо. 

През Сърбия минаването е точно колкото колегата горе е споменал, 6,5 + 3,5 = 10Е тотал.
- vaykisss
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 compact,96'индивидуъл
- Мечтае да кара: 6 serries
- Детайли за колата: монреалблауууу
Сърбия може с евро ,може с карта, около 11 евро е както са писали колегите аз си плащам с динари,1100 за 2те,да не забравиш,че ограничението е 120км по магистралата,камери няма,от българско до Ниш има доста често патрулки и се крият кат наште ушеви
,Хърватска 130км по магистралата,камери няма има обаче чат пат цивилни коли с (черни пасати най често) ченгета,през 2 месеца пътувам,но не са ме спирали досега,иначе си щпора с 150-160(на собстрен риск), зелена катра да си купиш(ако не си още) около 40лв в БГ,в Словения е 5 евра
,едната магистрала е 120 куни (от границата със Сърбия до Загреб),за Македония и Албания нищо не мога да ти помогна,за цените на дизела горе долу като наще не съм много сигурен(аз съм на газ
)

- Jimmy_ns
- Потребител
-
Благодаря много 

- Gecata
- Потребител
-
- Кара: ги да говорят
- Мечтае да кара: X5M
Внимавай в Сърбия и по магистралата,че там камери и полицейски постове няма,ама има едни убавци с коли със затъмнени всички стъкла,които ти пускат табелката "Police" и ако си превишил 120км.и става не ме питай
.Всичките коли са тъмни(БМВ Е60,Шкода Суперб,Ауди А6)само тези съм засичал,но може да имат и други,така че умната.
За превишение над 40км. "Бе ти си за суд бре"
ама минах с 50евро,като намалиха някой друг километър,и пари на ръка не взимат(еле па евро),закараха ме до банка да си внеса глобата и чао.

За превишение над 40км. "Бе ти си за суд бре"

vaykisss написа:... зелена катра да си купиш(ако не си още) около 40лв в БГ,в Словения е 5 евра ...
Понеже пътувам служебно често в последно време маршрута България - Сърбия - Хърватска - Словения да спомена, че от тази година зелена карта не е нужна, защото гражданската отговорност правена тук важи навсякъде в Еврозоната + Хърватска и Сърбия, които са подписали някакви споразумения или нещо такова. Не мога да съм съвсем конкретен, просто знам, че зелена карта не ми вадят за този маршрут от нова година...
- Biogame
- старши ентусиаст
-
- Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
- Мечтае да кара: Всичко що е BMW
- Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++
pampo написа:vaykisss написа:... зелена катра да си купиш(ако не си още) около 40лв в БГ,в Словения е 5 евра ...
Понеже пътувам служебно често в последно време маршрута България - Сърбия - Хърватска - Словения да спомена, че от тази година зелена карта не е нужна, защото гражданската отговорност правена тук важи навсякъде в Еврозоната + Хърватска и Сърбия, които са подписали някакви споразумения или нещо такова. Не мога да съм съвсем конкретен, просто знам, че зелена карта не ми вадят за този маршрут от нова година...
Това сериозно и вече не трябва зелена карта??
Не го бях чул досега.

за да съм напълно сигурен, че няма да ви подведа днес ще изнамеря мейла отпреди 1 месец, с който ни съобщават тази информация...
Ето го имейла колеги, от него става ясно, че само за Турция от съседите е нужна "зелена карта"
Уважаеми колеги,
Информираме ви, че при пътуване в Гърция, Румъния и другите държави-членки на Европейския съюз, както и Швейцария, Андора и Хърватска, сертификат "Зелена карта" не е задължителен.
Достатъчно е наличието на валидна "Гражданска отговорност" . Тази застраховка покрива отговорността на застрахованите лица за вреди, причинени както в България, така и на територията на държава-членка съгласно нейния закон.
Сертификат "Зелена карта" е необходим единствено при преминаване на МПС през територията на държави, които са извън Европейското икономическо пространство и не са страни по Рамковия Многостранен Гаранционен Договор между Националните бюра. Това означава, че за Турция е необходима "Зелена карта".
Считано от 01.януари 2012 страна по Рамковия договор е и Сърбия, поради което за Сърбия сертификат "Зелена карта" не се изисква.
12 мнения
• Страница 1 от 1