Камера на таблото.
Модератор: Общи модератори
50 мнения
• Страница 4 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Камера на таблото.
Аз също не мога да знам дали са прави или не, но ще постна част от статията поместена в предпоследния брой на аутобилд по повод видеорегистраторите:
"Вероятно си задавате и въпроса дали кадрите от камерите важат пред родния КАТ? Според закона за движение по пътищата и чл.189, променен през 2011гг - "Изготвените с технически средства или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационни номер на превозното средство, снимки, видеозаписи и разпечатки са веществени доказателствени средства в административнонаказателния процес". Никъде тук не се посочва, че техническото средство трябва да е на КАТ, МВР или което и да е друго ведомство, необходимо е да го върши полицай, нито да притежава сертификат от която и да е служба по метрология или инстанция. Просто се изискват дата, час и номерът на нарушителя. Т.е. в случай на катастрофа спокойно може да се позовете на видео кадрите. Дори КАТ и съдът да имат възражения, при всички положения заснемането на деянието е по-силен аргумент срещу честната дума."
"Вероятно си задавате и въпроса дали кадрите от камерите важат пред родния КАТ? Според закона за движение по пътищата и чл.189, променен през 2011гг - "Изготвените с технически средства или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационни номер на превозното средство, снимки, видеозаписи и разпечатки са веществени доказателствени средства в административнонаказателния процес". Никъде тук не се посочва, че техническото средство трябва да е на КАТ, МВР или което и да е друго ведомство, необходимо е да го върши полицай, нито да притежава сертификат от която и да е служба по метрология или инстанция. Просто се изискват дата, час и номерът на нарушителя. Т.е. в случай на катастрофа спокойно може да се позовете на видео кадрите. Дори КАТ и съдът да имат възражения, при всички положения заснемането на деянието е по-силен аргумент срещу честната дума."
speedhokk написа:Аз също не мога да знам дали са прави или не, но ще постна част от статията поместена в предпоследния брой на аутобилд по повод видеорегистраторите:
това безспосрно е така.
мен повече ме притеснява законноста на притежанието и използването на такива камери.
все пак снимаш хора, коли, номера на дадени места и часове.
това не е ли в разрез със закона че нямаш право да снимаш хората без тяхното ръзрешение.
п.с.
можеш ли да ми пуснеш линк към темата на ЛС ?
Ето какво намерих тук там относно закона :
Въпрос: Законно ли е записването на действията на околните?
Отговор: Член 32, ал.1 от Конституцията на Република България гласи: "Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи."
В "Закона за авторското право", чл. 13 определя тези случаи като:
"Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2011 г. , в сила от 25.03.2011 г.)
(1) Авторското право върху произведение на изобразителното изкуство или произведение на фотографията, представляващо портретно изображение на друго лице, принадлежи на автора на произведението. За създаване на такова произведение се изисква съгласието на изобразеното лице.
(2) Съгласие по ал. 1 не се изисква, когато:
1. изображението е било направено в хода на обществената дейност на изобразеното лице или на публично или обществено място;
2. изображението на лицето е само детайл в произведение, показващо събрание, шествие или пейзаж;
3. изобразеното лице е получило възнаграждение, за да позира, освен ако между автора и изобразеното лице е било уговорено друго.
- gosho_d
- Потребител
-
- Кара: E34->Е39->Е38
speedhokk написа:...
Не е ясно в това "списание" в какъв контекст е писана "статията", но законът въобще не визира любителски записи, ако ще и да са направени с "видеорегистратор" за 10 бона, а само и единствено устройства, сертифицирани, одобрени и приети за видеонаблюдение и контрол от стана на МВР и използвани от МВР по съответния ред... И даже немалка част от актовете, наложени чрез тях падат в съда заради неспазването на всички формалности, изисквани от закона.
Последна промяна gosho_d на 18 Окт 2013, 14:44, променена общо 1 път
Понеже не мисля, че е нужна нова тема за въпроса ми (макар и малко странично) ще използвам да питам нещо...
Търси се видеорегистратор с някои конкретни изисквания:
1: Цена- ще е късмет да е до 300лв....
2: Да записва минимум 720р видео, задължително с читав звук. Видео клипа да НЕ Е по 5 минути- трябва ми минимум 15 минутен клип без прекъсване. Да записва без спиране докато има място е идеалният вариант.
3: Да показва в кадъра скоростта според ГПС-а. Тоест да е с вграден такъв.
4: Да записва маршрута с всички данни за скорост, час, местоположение и т.н. и да може да се разгледа после някак- дали ще е Гугъл мапс или друг начин е без значение стига да мога да видя наложен маршрута върху картата на БГ.
5: Ако поддържа карта 64ГБ ще е идеално, но и 32ГБ стигат. Важното е като свърши мястото на картата записа да СПРЕ, а НЕ да трие старите файлове и да записва отгоре им.
6: Приемат се идеи и за подходяща програма работеща на Андроид.
ПС: Само не казвайте "Нали според теб няма полза от записите"- няма полза при ПТП, не се е променило нищо. Целите за които ми трябва камерата са съвсем други и последното място на което ще се ползва е републиканската пътна мрежа...
Търси се видеорегистратор с някои конкретни изисквания:
1: Цена- ще е късмет да е до 300лв....
2: Да записва минимум 720р видео, задължително с читав звук. Видео клипа да НЕ Е по 5 минути- трябва ми минимум 15 минутен клип без прекъсване. Да записва без спиране докато има място е идеалният вариант.
3: Да показва в кадъра скоростта според ГПС-а. Тоест да е с вграден такъв.
4: Да записва маршрута с всички данни за скорост, час, местоположение и т.н. и да може да се разгледа после някак- дали ще е Гугъл мапс или друг начин е без значение стига да мога да видя наложен маршрута върху картата на БГ.
5: Ако поддържа карта 64ГБ ще е идеално, но и 32ГБ стигат. Важното е като свърши мястото на картата записа да СПРЕ, а НЕ да трие старите файлове и да записва отгоре им.
6: Приемат се идеи и за подходяща програма работеща на Андроид.
ПС: Само не казвайте "Нали според теб няма полза от записите"- няма полза при ПТП, не се е променило нищо. Целите за които ми трябва камерата са съвсем други и последното място на което ще се ползва е републиканската пътна мрежа...
50 мнения
• Страница 4 от 4 • 1, 2, 3, 4