ФРЕОН / R12 ????
Модератор: Общи модератори
6 мнения
• Страница 1 от 1
- ZARAZA
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е21..Е28 и Е46
- Мечтае да кара: лагерна количка
ФРЕОН / R12 ????
Колеги то къде в София могат да заредят климатика на Е28та с фреон R12 ? Окозва се ,че е бил забранен . Имало и аналог някой знае ли нещо ??
Последна промяна ZARAZA на 16 Юли 2013, 17:20, променена общо 1 път

- NoMoreRules
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW e36 320i Coupe, BMW e46 ci
- Детайли за колата: шест цилиндров звяр
Re: ФРИОН / R12 ????
Колега и аз го имам този проблем.На мен ми казаха че за аналог се сменяло маслото на компресора.
Чел съм тук теми на колеги с този проблем и някои казват че се слагал Р134А с масло за него и нямало проблеми.
Но на мен не ми се експериментира с тази система.
Чел съм тук теми на колеги с този проблем и някои казват че се слагал Р134А с масло за него и нямало проблеми.
Но на мен не ми се експериментира с тази система.
Само че едно е да отворят талона с 316,а под капака ония туч м50, дето и кьорав да си пак ще го чуеш :mhihi:
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
За начало - нарича се ФРЕОН!
"Безвредната" за озоновия слой алтернатива на R12 е R134A. За да стане прехода към него, обаче трябва да се направят няколко неща, тъй като при него системата работи и на малко по-високо налягане:
1. Изтегля се целия стар фреон + маслото
2. сменят се уплътненията
3. пълни се с 134A + съответното масло за него
4. тест под налягане на системата, като към фреона се добава оцветител(вижда се само с UV лампа и специални очила)
Преди да ти сложат новия фреон е важно да сменят щуцера, с такъв за 134A.
Допълнително може след като минеш няколко дни и си ползваш климатика пад да отидеш в сервиза да проверят дали не е изпуснало от някъде и да се отстрани проблема.
"Безвредната" за озоновия слой алтернатива на R12 е R134A. За да стане прехода към него, обаче трябва да се направят няколко неща, тъй като при него системата работи и на малко по-високо налягане:
1. Изтегля се целия стар фреон + маслото
2. сменят се уплътненията
3. пълни се с 134A + съответното масло за него
4. тест под налягане на системата, като към фреона се добава оцветител(вижда се само с UV лампа и специални очила)
Преди да ти сложат новия фреон е важно да сменят щуцера, с такъв за 134A.
Допълнително може след като минеш няколко дни и си ползваш климатика пад да отидеш в сервиза да проверят дали не е изпуснало от някъде и да се отстрани проблема.
- Atsalov
- Ацалов
-
- Кара: Колело
- Мечтае да кара: Лодка в морето
Като в допълнение трябва да се смени и дехидратора! НО като се има предвид че автомобилите които са с фреон 12 са доста стари,трябва да сте сигурни че няма да се приключи само с това... Ще има и последващи ремонти. Така че пълнете системата със 134 и карайте . Казвам го от опит.
Re: ФРЕОН / R12 ????
Иво звънни да ти кажа как се случват нещата и къде 

Ние трябва да осигурим едно по добро бъдеще за България и нашите Български деца и Национал-Социализма е пътя за това

- Vasko
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
- Мечтае да кара: Да се разхожда пеша
Re: ФРЕОН / R12 ????
Колеги, не знам за вашите автомобили ,ама моята е34-ка се наложи преди две години да сменям фреона, защото сменях дехидратор и още тогава изтече Р12. Направо го напълниха с Р134 хем събира по-малко като количество хем се оказа, че и изстудява по-добре. Трябва да ви кажа, че още след първата минута като се пусне климатика и се усеща веднага вътре .... Да не кажа,че ''духа'' по-добре и от климатроника на е39-ката
)).

Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..
6 мнения
• Страница 1 от 1