Адвокат гражданско право
Модератор: Общи модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
Адвокат гражданско право
Едни проблеми ми дойдоха на глава и сега трябва адвокат да търся. Някой дали може да ме насочи към добър адвокат в София, става думи за проблеми с едно наследство. Нищо не разбирам, а и никога съм нямал зимане даване с адвокати и за това искам вашата помощ. Дайте някакви кординати. Гледам някаква Искра Онцова много я хвалят, някакъв Светлозар Арнаудов.
Иначе проблема е следния:
Баща ми почина наскоро и попринцип аз и майка ми трябва да го унаследни, но се оказа, че човека си имал още едно дете... То това дете сега е на 20 години някъде и ни знае, че бащата е починал, даже не знае че баща е имал, абе луда работа, ама в акта за наследството, който взехме от общината го пише. та сега се чудя, мога ли по някакъв начин да не деля нищо с това момче? трябва ли да го търся, някаква давност има ли? Такива работи.
Помагайте братя, че го закъсах.
Иначе проблема е следния:
Баща ми почина наскоро и попринцип аз и майка ми трябва да го унаследни, но се оказа, че човека си имал още едно дете... То това дете сега е на 20 години някъде и ни знае, че бащата е починал, даже не знае че баща е имал, абе луда работа, ама в акта за наследството, който взехме от общината го пише. та сега се чудя, мога ли по някакъв начин да не деля нищо с това момче? трябва ли да го търся, някаква давност има ли? Такива работи.
Помагайте братя, че го закъсах.

- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
Re: Адвокат гражданско право
Не мога да ти дам съвет за добър адвокат в София.Но няма начин да не делиш с другото дете.Ако бащата го е припознал и той фигурира в наследството се полагат равни части и на двама ви а след вас наследява равни части на вашите с "брат ти" съпругата му(тоест твоята майка)
- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
Да пробвам малко да ти помогна. Първо, както каза Марто, не можеш да елиминираш другия син. Щом е признат от баща ти и фигурира в Удостоверението за наследници, е пълноправен наследник. Давностен срок за прием на наследство е имало до 92-а година, когато този член от Закона е отменен. Останало е обаче това:
Чл. 51. (1) По искане на всеки заинтересуван районният съдия, след като призове лицето, което има право да наследява, му определя срок, за да заяви приема ли наследството или се отказва от него. Когато има заведено дело срещу наследника, този срок се определя от съда, който разглежда делото.
(2) Ако в дадения му срок наследникът не отговори, той губи правото да приеме наследството.
(3) Изявлението на наследника се вписва в книгата, предвидена в чл. 49, ал. 1.
Чл. 52. Отказът от наследството става по реда, указан в чл. 49, ал. 1; той се вписва по същия ред.
Нямам директен опит точно с това / като дела, срокове и пр/, но се съмнявам ако го намерите "брата" доброволно да се откаже от паднало от небето наследство. Вариант да му изплатите дела... или да си ползвате имота, надявайки се да не разбере и да не си потърси частта. Не можете обаче да го продавате без него.
А относно дяловете вариантите са два:
- Имота да е бил собственост само на баща ти, тоест да му е бил дарен, да е бил наследствен или придобит преди брака с майка ти. Тогава ти, майка ти и "брат ти" имате равни дялове, тоест по 1/3... По-лошия вариант.
- Имота е бил семейна имуществена общност, придобит е по време на брака с покупка или е построен - ако е сграда. Тогава преди смъртта всеки от двамата - майка ти и баща ти имат по 1/2. След смъртта, дела на баща ти, тоест едната втора се разделя на три равни части /за теб, майка ти и "брат ти"/. В тои случай ти и "брат ти" имате по 1/6, а майка ти 4/6 или 2/3. Ако не можеш да си го представиш начертай си го с кръгче и дели - първо на две, после половинката на още 3
Аз лично може би не бих го търсила... но на някакъв етап, нататък във времето, пак ще опреш до него... или наследниците ти до неговите
Доколкото знам не си длъжен да го търсиш, уведомяваш и пр...
Направи си консултация с някой адвокат /казуса не е сложен и не ти трябва някое светило да те обере
/, но се съмнявам да ти каже нещо различно от горното 
Чл. 51. (1) По искане на всеки заинтересуван районният съдия, след като призове лицето, което има право да наследява, му определя срок, за да заяви приема ли наследството или се отказва от него. Когато има заведено дело срещу наследника, този срок се определя от съда, който разглежда делото.
(2) Ако в дадения му срок наследникът не отговори, той губи правото да приеме наследството.
(3) Изявлението на наследника се вписва в книгата, предвидена в чл. 49, ал. 1.
Чл. 52. Отказът от наследството става по реда, указан в чл. 49, ал. 1; той се вписва по същия ред.
Нямам директен опит точно с това / като дела, срокове и пр/, но се съмнявам ако го намерите "брата" доброволно да се откаже от паднало от небето наследство. Вариант да му изплатите дела... или да си ползвате имота, надявайки се да не разбере и да не си потърси частта. Не можете обаче да го продавате без него.
А относно дяловете вариантите са два:
- Имота да е бил собственост само на баща ти, тоест да му е бил дарен, да е бил наследствен или придобит преди брака с майка ти. Тогава ти, майка ти и "брат ти" имате равни дялове, тоест по 1/3... По-лошия вариант.
- Имота е бил семейна имуществена общност, придобит е по време на брака с покупка или е построен - ако е сграда. Тогава преди смъртта всеки от двамата - майка ти и баща ти имат по 1/2. След смъртта, дела на баща ти, тоест едната втора се разделя на три равни части /за теб, майка ти и "брат ти"/. В тои случай ти и "брат ти" имате по 1/6, а майка ти 4/6 или 2/3. Ако не можеш да си го представиш начертай си го с кръгче и дели - първо на две, после половинката на още 3

Аз лично може би не бих го търсила... но на някакъв етап, нататък във времето, пак ще опреш до него... или наследниците ти до неговите

Доколкото знам не си длъжен да го търсиш, уведомяваш и пр...
Направи си консултация с някой адвокат /казуса не е сложен и не ти трябва някое светило да те обере

- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
Да не си имала делба при нас случайно ?
Като го намериш пиши да ви разделим имотите по братски.

Като го намериш пиши да ви разделим имотите по братски.

- b.bonev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Astra j 1.4 t
Съпругата на починалия наследява половината от общото им имущество, останалата половина се разпределя на равни части между съпругата и децата на починалия. Ако се стигне до продажба на имущество собственост на починалия ще ви искат удостоверението за наследници, в което пише кои са наследниците и в този случай едва ли има как да не делиш нищо с брат си, тъй като той е наследник по закон.
"Не Русия е проблемът на света в момента. Проблем са самозабравили се бездушни хора, които управляват Запада. Утре ще измислят още нещо. Това са някакви "зомбита", които само се стремят да рушат. Не знам до кога ще е възможно Русия да ги възпира, дори с цената на самоунищожение. Но ще направим каквото можем..."- завърши Путин.
- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
b.bonev написа:Съпругата на починалия наследява половината от общото им имущество, останалата половина се разпределя на равни части между съпругата и децата на починалия. Ако се стигне до продажба на имущество собственост на починалия ще ви искат удостоверението за наследници, в което пише кои са наследниците и в този случай едва ли има как да не делиш нищо с брат си, тъй като той е наследник по закон.
Да, дяловете са такива, но само ако имотът е бил семейна имуществена общност, тоест придобит е по време на брака, както казах по-нагоре...
Ей, ся ше ме карате да търся какво са казали адвокати по случая

Ако той е оставил за наследници само деца-наследството му се разпределя на равни дялове между всичките му деца – независимо от обстоятелството , че някои от тях може да са родени от различни бракове.Например починалият наследодател е оставил след
смъртта си три деца – всяко от децата получава 1/3 ид. ч. от наследството.
Ако починалият е оставил след смъртта си съпруга и деца,то съпруга получава еднакъв дял с дела на всяко дете . Например , починалият след смъртта си е оставил три деца и съпруга –всеки от наследниците получава ¼ ид. ч. от наследството ,т.е. наследството се
дели на 4 равни дяла- като всеки от посочените наследници получава равен дял.
Това е общото правило .
Има и изключение , когато в наследствената маса са включени и имоти , които са придобити по време на брака от двамата съпрузи с покупка или по- друг възмезден начин- по време на брака съпрузите са придобили имот срещу задължение за издръжка и гледане или са построили сграда. В тови случай е налице съпружеска имуществена общност , която се е прекратила със смъртта на единия съпруг.В тези случаи от имотите ,които са били съпружеска имуществена общност, преживелият съпруг получава-по- голям дял от децата . Този дял се изчислява по- следния начин-преживелият съпруг получава ½ ид.ч.- негова лична собственост ,другата ½ ид. ч.,която е била собственост на починалия съпруг се разделя по – равно между децата и преживелия съпруг.
Например – наследствените квоти върху апартамент , придобит по време на брака с покупка
при наследници – преживял съпруг и две деца – преживелият съпруг получава 4/6 ид.ч,а
всяко дете по 1/6 ид.
От тук http://econ.bg/Forum/viewtopic.php?f=23&t=211
Та за да разбере какви са дяловете, колегата трябва да знае как е придобит имота от баща му...
И още нещо, да не реши колегата, че ако това дете не е от брак /защото в цитата пише деца от други бракове/, то няма права. Всички деца, извънбрачни, препознати, също и осиновените са пълноправни наследници

- denq
- Потребител
-
- Кара: и мисли
- Мечтае да кара: Е39 Coupe
- Детайли за колата: тъмна
Здравейте. Имам нужда от добър адвокат в София по гражданско дело. Някакви препоръки ?
7 мнения
• Страница 1 от 1