Книжка за велосипедистите
Модератор: Общи модератори
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Книжка за велосипедистите
speeder88 написа:Глупаво е да, но наистина има някои, които си мислят, че са с права като автомобилите. Доста често ми се случва на път без сфетовар, но със знаци велосипедист да кара по главният път и да се бута да мине пред мен. Това не го разбирам!?
И аз не разбирам ти как мислиш! Аз съм активен велосипедист, само за тази година до м.Октомври имам 8500км на велосипед и точно тези, като теб са ми много интересни. Естествено, след като съм участник в движението и се движа по главен път имам предимство пред теб, това, че ти си с тон и малко по-тежък от мен нищо не означава. Отвори си отново правилника за движение по пътищата и виж има ли разграничение на моторист, велосипедист и автомобилист и виж как този правилник е за всички. Особено ме кефи някой тарикат като ме види и пуска дългите, но след като му пусна 760лумена на строуб режим веднага се осъзнава, че не съм за неговата уста. Определено съм за да има повече ограмотени участници в движението, не веднъж съм гледал пешеходци, велосипедисти, мотористи и прочие, които дори не знаят какво означава дори и най-елементарния знак, пък камо ли да спазват някакъв ред.

- Superexstatic
- младши ентусиаст
-
skipper написа:Връщаме се към миналото![]()
тва тру стори ли е верно?

като бяхме на възраст лапето от снимката с един приятел в гаража бяхме "отворили" сервиз за колела.

- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
[quote="MonsteR"[/quote]
Добре, досега акт на велосипедист да е написан ,че както си кара успоредно с колите "изведнъж" се превръща в пешеходец и свива по пешеходната пред колите. Или докато сте на пътя случайно да спазвате светофари и прочие?
Ама айде зарежи на пътя... ама кво праим с тия дето се правят на вело еквивалента на Гоуст Райдър ама между хората по тротоарите и парковете - освен пръчка в спиците може би...
Добре, досега акт на велосипедист да е написан ,че както си кара успоредно с колите "изведнъж" се превръща в пешеходец и свива по пешеходната пред колите. Или докато сте на пътя случайно да спазвате светофари и прочие?
Ама айде зарежи на пътя... ама кво праим с тия дето се правят на вело еквивалента на Гоуст Райдър ама между хората по тротоарите и парковете - освен пръчка в спиците може би...
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
BMW_RIDER написа:
Е тези как ме вбесяват не е истина просто... все се каня да просна последния от "групичката" на земята

- MonsteR
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: SR-71 Blackbird
BMW_RIDER написа:[quote="MonsteR"
Ама айде зарежи на пътя... ама кво праим с тия дето се правят на вело еквивалента на Гоуст Райдър ама между хората по тротоарите и парковете - освен пръчка в спиците може би...[/quote]
Написан е, гарантирам, щот съм го виждал, за липса на преден фар, куката писа фиш за 20 лв... добре няма проблем човека е сгафил ше си плати..
Ама сега книжки... както писах по горе, тва само червена кратуна може да го роди. То се оказа че вече го е раждала... that's shocking...
А за гост-райдърите щи кажа че ако си оправим ценностната система всичко ще се реши. Липсата на контрол от страна на възрастните води до всякви изцепки сред подрастващото поколение и липсата на добър пример също.
Ти ми кажи какво да прави със самоходните ракети по улиците лятно време, които карат с 200, а велосипедистите ще ги преживеем някак си.

- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ///M43
- Мечтае да кара: в изтребителната авиация
- Детайли за колата: компот в сливов цвят
BMW_RIDER написа:
И двете ги правя. Това е част от карането на колело в България.
Както са част от карането на автомобил примерно примигванията къси-дълги, изпреварванията от дясно, карането зимата с летни гуми, минаването на жълто по светофари, паркирането по бордюри, спирането на аварийки по булевардите и карането със 100 км/ч по Цариградско..
Тука е така - свиквайте.
Причината да ви прави впечатление, е че не сте в играта с колелото. И логиката "като няма условия, не карай колело", не върви. И да има, и да няма условия, колелета ще се карат.
Както например надали наскоро сте обръщали огледало или вдигали чистачка на някой, паркирал на бордюр, заради когото майките с колички слизат на пътното платно. Където пък ги псуват, щото не им е мястото и т.н.
Просто тука е така.
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
[quote="_galio_"][/quote]
А да ама това с колите и моторите дето го праим поне го правим на платното за движение, и като се размажа некаде с 200 съм си сам виновен.И като премигвам на къси дълги го правя на друга кола. А като бутна там някой с колело по пътя познай после кой му търсят вината.
Освен това за нас все пак има някакви наказания минеш 5 пъти по цариградско със 100 на 6тия те снимат или пишат акт.
Това с майките и количките е нагло да го говориш щото Вие(не казвам всички- някой) карате между тях по тротоарите.
А не мисля да свиквам на нищо...даже обратното
А да ама това с колите и моторите дето го праим поне го правим на платното за движение, и като се размажа некаде с 200 съм си сам виновен.И като премигвам на къси дълги го правя на друга кола. А като бутна там някой с колело по пътя познай после кой му търсят вината.
Освен това за нас все пак има някакви наказания минеш 5 пъти по цариградско със 100 на 6тия те снимат или пишат акт.
Това с майките и количките е нагло да го говориш щото Вие(не казвам всички- някой) карате между тях по тротоарите.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ///M43
- Мечтае да кара: в изтребителната авиация
- Детайли за колата: компот в сливов цвят
BMW_RIDER написа:... и като се размажа некаде с 200 съм си сам виновен.
Колко от последните ПТП-та в новините са със загинал шофьор (единствено)? Дори обикновено само шофьорите оцеляват.
Хайде да не лицемерничим с наказанията. Карам и кола и колело редовно. На ограничение 50 км/ч се държат 60-70 км/ч, на Цариградско обичайната скорост в крайна лява е 90-100 км/ч.
Говоря единствено за себе си, тия "вие" ... не.
Не казвам, че няма колоездачи за бой. Има, доста. И мен не ме кефи като съм вечер с колата разни пишлемета без грам светлина да карат по средата на платното.
За тротоарите - и двата описани случая са нарушения, но ти вземаш страната на шоферите. Това имах предвид. Аз лично отскоро почти през цялото време си карам като МПС.
Проблемът е, че средата е неадекватна
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Мен ме е страх да карам мотор по улиците,какво остава за велосипед.
Просто (не е много просто де) трябва да се направят алеи за велосипедисти ,освен това културата ни не е дорасла да караме коли и да мислим за пешеходците и колоездачите,както и обратното-велосипедисти и пешеходци нямат култура да се движат по улиците...
Просто (не е много просто де) трябва да се направят алеи за велосипедисти ,освен това културата ни не е дорасла да караме коли и да мислим за пешеходците и колоездачите,както и обратното-велосипедисти и пешеходци нямат култура да се движат по улиците...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Алеите за велосипеди са по-опасни от улиците! Аз понеже карам доста на алеите си карам с максималната възможна скорост. Пълно е обаче с пешеходци, които вървят и пресичат по алеите без изобщо да погледнат. При 5 метра широк тротоар на алеята към Централна Гара всички пешеходци ходят точно по червената алея с нарисувани велосипеди на нея.
Много коли пресичат велоалеите без изобщо да зачитат колелетата. Понякога не те виждат изобщо, а понякога те гледа в очите и пресича все едно нарочно иска да те смачка.

Много коли пресичат велоалеите без изобщо да зачитат колелетата. Понякога не те виждат изобщо, а понякога те гледа в очите и пресича все едно нарочно иска да те смачка.
Главния проблем при едновременното движение на велосипед и кола не е във велосипеда, а главно в шофьорите на колите. Просто така е схващането, че щом си с велосипед си по ниско в йерархията и ти си никой и трябва да чакаш, нищо, че знаците и правилника ти дават предимство. Само мога да ви кажа, че с велосипед от 0 до към 25-30км.ч се ускорява в пъти по-бързо от колкото с автомобил. Аз редовно карам Мездра-Враца и обратно с велосипед стигам с 15мин. по-бавно от колкото с автомобила, но шофьорите са отвратителни. Има две плътна в посока и двете свободни и джигита вместо да мине на 40см от мен, въпреки, че има място ще мине почти докосвайки ме... Истината е в толерантността. И аз карам по алей и градинки пълно с майки и деца, но винаги карам с ръце на спирачките и гледам да съм незабележим.

Ами отначало е тегаво докато се стегнеш в краката и узнаеш тайните рецепти за бързо каране. Кални-дол изкачването от Мездра към Враца, което е средно 8.5% наклон като в пиковата му част е 11.8% с байка (планинското колело с гуми широки 60мм, това е доста голяма гума нещо като 300 при автомобилите) го катеря с около 17км/ч, а когато съм със шосейка го качвам с около 22-23км/ч. Тази вечер тествах новият фар и какво ми направи впечатление. Карах до Враца и после доста обикаляне по улиците и на кръговото на площад Благоев, където всеки е за себе си, няма правила, дори и патрулна кола спря и ми даде предимство, за което евала. Не е трудно да си го направим готино за всички, просто малко повече търпимост и по-позитивно мислене.

- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
MonsteR написа:Ама сега книжки... както писах по горе, тва само червена кратуна може да го роди. То се оказа че вече го е раждала... that's shocking...
Нямам за цел да оправдавам/защитавам "червените кратуни",но темата ме подсети,че в основното училище ни занимаваха с правилника за движение!Разбира се на елементарно ниво,но достатъчно за пешеходец/колоездач

Синът ми е 7-ми клас,но не знам да е имал занимания на тая тема.
Е.Димитров написа:освен това културата ни не е дорасла да караме коли и да мислим за пешеходците и колоездачите,както и обратното-велосипедисти и пешеходци нямат култура да се движат по улиците...
Култура в ранна възраст се възпитава чрез учение,напътствия и правилото на тоягата и моркова.Култура в по-късна възраст се възпитава само с правилото на тоягата и моркова...

Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
TNT написа:BMW_RIDER написа:
Е тези как ме вбесяват не е истина просто... все се каня да просна последния от "групичката" на земята
Аз карам в 90% от времето само по паркове и тротоари, естествено и вело-алеи ако има. Правя го вече повече от 8г. и проблем с пешеходец до сега не съм имал. Случва се понякога някой да се стресне, но винаги внимавам и гледам да минавам поне на метър от хората. Става въпрос за София. По пътя е безумно да се кара, първо се отравяш много жестоко, второ шанса някой да те претрепе е доста сериозен и се чувствам много по-безопасно на тротоара. Признавам си, че нарушавам правилата и се възползвам от това, че няма сериозни санкции за велосипедисти, но пък на никого не преча, когато карам. Ако има пешеходци по пешеходната пътека пресичам успоредно с тях, ако няма слизам и пресичам бутайки. Много рядко ми се случва някой да ми свирка с автомобил или пешеходците да ме нападат. Изпитвам супер удоволствие докато карам колело и не бързам за никъде. Ако има много хора пред мен спирам до човешки ход, чакам и минавам, когато е възможно. Такива работи. Иначе книжка за велосипеди не съм сигурен, но не е лошо ако ще караш по пътната мрежа да имаш изкарани листовки и да знаеш къде се намираш на пътя.
- tcf
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 328i
- Мечтае да кара: E36 AC Schnitzer CLS / W140
Тази "идея" е тотален т*шак и прах в очите. Както каза един колега в по-горните постове "да се подсигури рушвета на родната полиция.". Защото за да оправи ситуацията на пътя и всички да са спокойни и в безопасност трябва да се направи нещо елементарно а именно да се спазват съществуващите вече закони, и от велосипедистите и от шофьорите и от пешаходците и най-вече от полицията.Дайте да измислим нов закон да го наречем който няма да се спазва за да не почнеме да спазваме старите които вече са измислени. Защото няма едната книжка да спре бай ти Ганьо да ходи по велоалята при положение че има 5 метра широка пешаходна алея или пък да не паркира по тротоарите като арабин в пустиня а куката да си минава кротко и спокойно и да не му дреме. Също така няма и с едната книжка да се появаят нови паркинги където да може човек да паркира като бя човек вместо всеки квадратен сантиметър да се застроява с молове и блокове. Оплакват се че велосипедистите сме карали по тротоарите и по платната,а аз питам къде да караме по дяволите,вело алеите се броят на пръстите на ръката и в 90% от случаите се ползват от пешаходците които дори те гледат на кръв като се опитваш да минеш с колело,тротоарите се ползват за паркинги, а гаражите в блоковете се ползват за магазини или седят празни.Вярно е че във всяко стадо има мърши ама никой не може да ме убеди че само едната страна е виновна.Всички сме виновни в този случай с нашето бай Ганьовско мислене,защото съм карак и в София и в Берлин където ако караш колело на пътя автобуса ще кара зад теб и дори няма да ти свирне.
"I'm an artist. You give me a fucking tuba, I'll get you something out of it."

30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2