Кажете най-добрата рецепта за туршия.
Модератор: Общи модератори
12 мнения
• Страница 1 от 1
- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
Кажете най-добрата рецепта за туршия.
Сдобих се с един бидон 40 литра, че домакинството ни е малко и съм се надъхал да взема да направа малко зеленце, карфиолче, морковче
Ама до сега не съм правил и ми трябва технология от-до.
Едно време дядо ми даваше само да протаквам зелето, та поне това знам как става.
Думайте ся

Ама до сега не съм правил и ми трябва технология от-до.
Едно време дядо ми даваше само да протаквам зелето, та поне това знам как става.

Думайте ся

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- Beamerdriver
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E30
- Мечтае да кара: E30
Re: Кажете най-добрата рецепта за туршия.
Ha 10 кила вода 500 грама морска сол ,зелени домати и зелени чушки.Карфиол, целина,малки краставички, моркови обезателно ,две глави стар чесън по желание може и зеле,претака се всеки ден- 10 денa и ce консумира с ракия иначе не е вкусно!
Да ти е сладко.
Поздрави и да ни почерпиш.
PS:Следващия път ще ти обясня за технологията на червеното вино
.

PS:Следващия път ще ти обясня за технологията на червеното вино

- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
Beamerdriver написа:Ha 10 кила вода 500 грама морска сол ,зелени домати и зелени чушки.Карфиол, целина,малки краставички, моркови обезателно ,две глави стар чесън по желание може и зеле,претака се всеки ден- 10 денa и ce консумира с ракия иначе не е вкусно!Да ти е сладко.
PS:Следващия път ще ти обясня за технологията на червеното вино.
Алоууууууууу ... чакай, чакай ся ... много през пръсти го обясни

Първо литрите не са равни на килограмите нали така ? Сега погледнах бидона е 35 л.
Със снахата се спряхме на зелени домати, зелени чушки, карфиол, моркови, корнишони и малко люти чушки

Сега въпросите са няколко. Първо за да запълним целия бидон на тея литри колко кила общо зеленчук трябва да имаме приблизително и колко вода за да е всичко ок (Знам че не е хубаво да се тъпче на макс) ? После тея зеленчуци само ги мием и в бидона или трябва и да ги режем ?

После четох че, предварително се налива водата за да се види колко литра е и след това в тенджера се вари общото количество сол, оцет и бахар и после като истине се налива в бидонЯ.
Някъв камък се слагал най-отгоре ...

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- Beamerdriver
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E30
- Мечтае да кара: E30
OMG!да забравих че за да е според бургаските стандарти трябва да му лепнеш стикер Adidas.
Tези неща не съм ги измислил аз това е рецептата.
Tези неща не съм ги измислил аз това е рецептата.
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Изхвърли бидона и си вземи 2-3 буркана по 3 литра с многократна капачка. После ще ти кажа как да си направиш туршийка с мед, дето ти я продават 6,50лв за кило, без да е ясно има ли мед в нея
Две важни отметки:
Силно мразя всякакво зелено в туршия, зелените домати са топ омразни
Ако все пак решиш друго, като вариш там разните смески, не слагай оцет
. Той се слага в сместта след варенето
.

Две важни отметки:
Силно мразя всякакво зелено в туршия, зелените домати са топ омразни

Ако все пак решиш друго, като вариш там разните смески, не слагай оцет

- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Отгоре се слага една дървена решетка, която да натиска зеленчуците да не изплуват, за да бъдат потопени във "водата". Камъка натиска решетката и трябва да е речен. Утре ще ти обесня подробно, че наще спят и няма как да ги питам. Владо е прав, туршия се прави в 3л буркани. Тоя бидон е за кисело зеле.
пс: аз обичам само морковите, едни такива леко люти лелееееееее
пс: аз обичам само морковите, едни такива леко люти лелееееееее
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- intention
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
- Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
- Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20
+1 бурканите - вземи първата рецепта за царска туршия от нет-а
бгмама - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=125866
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D ... 0%B8%D1%8F
http://www.1001recepti.com/recipe/?reci ... a-turshiia
бгмама - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=125866
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D ... 0%B8%D1%8F
http://www.1001recepti.com/recipe/?reci ... a-turshiia
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Аз не разбрах за сурова туршия ли иде реч (продукт на естествена ферментация,т.е. нещо като кисело зеле ама с други съставки),или за нещо,което се вари?
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- stepoff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 325 cabrio
Бра'о за рецептата!
Чшшшш,ти мен уважаааш ли ме.........
Чшшшш,ти мен уважаааш ли ме.........

- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Владо написа:Силно мразя всякакво зелено в туршия, зелените домати са топ омразни![]()

- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Сега е редно да се каже, че аз напълно разбирам за какво пише колегата в началото на темата.
Навремето дядо ми слагаше голямата глинена делва в мазето под къщата в края на есента, когато се обираха последните зеленчуци и плодове преди да се изоре.
Зелените домати се слагаха, щото вече никога нямаше да станат червени, карфиол, зеле /по-малките или неоформени зелки/, моркови, керевиз/целина, цели, останали малки зелени и червени чушки... сол, оцет и вода. Туй нещо ставаше перфектно към Нова Година, и се ползваше до март.
Поради абсолютната непригодност нещата да се случат така в панелката, се налага модифициране
:
Накратко: 2 буркана по 2 литра имам, тази година добавих един 3 литров...
-Карфиол /любим/- около 2 кг, разделя се на розички;
-Моркови /любими/ - 1 кг, нарязани на кръгчета;
-Зеле - 1 малка зелка, тя е за пълнеж, разрязана на парчета, или листа;
-Червени чушки- най-много 2 броя, не ги харесвам, но придават специфика на туршията, нарязани на малки парчета;
-Целина- 1 глава, ползвам и главата, и листата, главата се бели, и се нарязва на малки парчета.
С продуктите се пълнят бурканите, като се редуват, и притискат за по-плътно. Горните примерни количества може да варират малко, или много
, ако не харесвате нещо от тях, или харесвате нещо друго...
Най-отгоре, се навиват листата от целина, поставят се 2-3 аспирина, и се слагат 2-3 лъжици зехтин /просто се сипват/
Възварява се вода 2-3 литра, изстива до към 60градуса, в която се слага 1 кафена чаша морска сол, 2-3 супени лъжици захар и толкова мед, разбърква се до разтваряне, доливат се 100-150 грама винен оцет.
Пълнят се бурканите, ако е необходимо да се долива, топла вода. Бурканите не се варят, но с топлата вода се постигат 2 цели: затварят се по-плътно капачките и се стимулира ферментацията. Всяка вечер обръщате бурканите на 180 градуса.
Готово - до седмица.
Технология на храненето
: отваря се първия буркан, консумира се, пълни се пак и се поставя последен в редицата, отваря се втория
....
Скоро не бях писал толкова и доклад
Навремето дядо ми слагаше голямата глинена делва в мазето под къщата в края на есента, когато се обираха последните зеленчуци и плодове преди да се изоре.
Зелените домати се слагаха, щото вече никога нямаше да станат червени, карфиол, зеле /по-малките или неоформени зелки/, моркови, керевиз/целина, цели, останали малки зелени и червени чушки... сол, оцет и вода. Туй нещо ставаше перфектно към Нова Година, и се ползваше до март.
Поради абсолютната непригодност нещата да се случат така в панелката, се налага модифициране

Накратко: 2 буркана по 2 литра имам, тази година добавих един 3 литров...
-Карфиол /любим/- около 2 кг, разделя се на розички;
-Моркови /любими/ - 1 кг, нарязани на кръгчета;
-Зеле - 1 малка зелка, тя е за пълнеж, разрязана на парчета, или листа;
-Червени чушки- най-много 2 броя, не ги харесвам, но придават специфика на туршията, нарязани на малки парчета;
-Целина- 1 глава, ползвам и главата, и листата, главата се бели, и се нарязва на малки парчета.
С продуктите се пълнят бурканите, като се редуват, и притискат за по-плътно. Горните примерни количества може да варират малко, или много

Най-отгоре, се навиват листата от целина, поставят се 2-3 аспирина, и се слагат 2-3 лъжици зехтин /просто се сипват/
Възварява се вода 2-3 литра, изстива до към 60градуса, в която се слага 1 кафена чаша морска сол, 2-3 супени лъжици захар и толкова мед, разбърква се до разтваряне, доливат се 100-150 грама винен оцет.
Пълнят се бурканите, ако е необходимо да се долива, топла вода. Бурканите не се варят, но с топлата вода се постигат 2 цели: затварят се по-плътно капачките и се стимулира ферментацията. Всяка вечер обръщате бурканите на 180 градуса.
Готово - до седмица.
Технология на храненето

Скоро не бях писал толкова и доклад

12 мнения
• Страница 1 от 1