Delete clear coat ЩО Е ТО ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is
Мечтае да кара: 1m coupe

Delete clear coat ЩО Е ТО ?

Мнение от rowz » 11 Дек 2013, 1:36

момчета по вин на колата ми излиза като "екстра"
S915A Entfall Aussenhautkonservierung (Delete clear coat)
не мога да си го обесня, някой от вас има ли представа за какво става въпрос?

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Re: Delete clear coat ЩО Е ТО ?

Мнение от Mollov » 11 Дек 2013, 1:38

Превода на английски реално не е правилен, защото clear coat е "лак на боята". Няма как да е махнат лак-а... това е някакъв тип защитно покритие, което евентуално може да бъде нанесено, ако ще има някакъв тип по-тежък транспорт... я с влак, я с кораб..

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 11 Дек 2013, 2:00

Всички нови коли са намазани с парафин, за да пази боята при транспорт.
Сваля се при предпродажбената подготовка. Изписва се като екстра в документите на колата

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is
Мечтае да кара: 1m coupe

Мнение от rowz » 12 Дек 2013, 0:52

благодаря за отговора момчета

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 13 Дек 2013, 22:39

"delete clear coat" е опция за боята при която лака е омешан с боята за да има нужната твърдост покрието. нямаш лак отгоре върху боята един вид.

по този начин цвета е по-матов което се харесва на някои хора. такава боя обаче избелява по-бързо.

беше едно време популярно да се поръчват така тъмно сиви или черни коли. след това желаещите за такива цветове започнаха просто да ги облепват.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 13 Дек 2013, 23:37

alx написа:"delete clear coat" е опция за боята при която лака е омешан с боята за да има нужната твърдост покрието. нямаш лак отгоре върху боята един вид.

по този начин цвета е по-матов което се харесва на някои хора. такава боя обаче избелява по-бързо.

беше едно време популярно да се поръчват така тъмно сиви или черни коли. след това желаещите за такива цветове започнаха просто да ги облепват.

Тези неща не знам от къде ги измисли...На всички съвременни коли (от 1995-6 насам) покритието им е по системата base coat (това е цветът solid,metalic,pearl or special effect colour),в/у който има т.нар. clear coat->по нашенски "безцветен лак",това 2-рото дава дебелината на боята+всички защитни свойства,които се очакват от покритието.2-рото достига до 60 микрона,base coat е до 20 микрона,т.е. base е за цвят,clear coat е за всичко останало!
Твърдостта на покритието зависи само и единствено от clear coat,същото нещо с подходящи добавки може да се направи с повишена еластичност ( за пластмасови детайли) или с редукция на гланца (различна степен на матовост) !

Разбира се съществуват и се използват все още (за бюджетни коли,бусове,баничарки,камиони,автобуси) т.нар. бои с директен блясък,при които едно покритие осигурява цвета и гланца със съответните защитни свойства!Обаче там има възможност само за solid colours т.е няма металици,перли и т.н.....

По темата -> предполагам,че delete clear coat в случая може да се разбира като "премахващо се прозрачно покритие" както предположиха Mollov и Petrolhead по-долу.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 14 Дек 2013, 0:18

Колите които са се продавали в Европа на времето са нямали защита на боята (парафин) та те са с s915. Презокеанските и тези за по дълги пътувания са заминавали парафинирани. Ама тази опция отпадна отдавна, сега е цялостния капут като на X5-те идващи от щатите...

и алх е прав отчасти, например твърдият хелрот докато го сменяха с лакиран брилянтрот може и да е заминала някоя не долакирана хелрот бройка с s915 :mrgreen: :winky:
Ubi dubium, ibi libertas

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от немо » 14 Дек 2013, 0:57

hell's angel написа:и алх е прав отчасти, например твърдият хелрот докато го сменяха с лакиран брилянтрот може и да е заминала някоя не долакирана хелрот бройка с s915 :mrgreen: :winky:

Briliantrot цвят на БМВ с код 308 използван 1989-1994г.
Hellrot цвят на БМВ с код 314 използван 1994-2009г.
При цялото ми уважение към alx в случая не мисля,че е даже отчасти прав.....

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 14 Дек 2013, 1:28

Мда. Сега погледнах - няква вакса е дето са я слагали и тая опция е да не я слагат.

Сега им лепят белите лепенки и тая вакса не се ползва.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 14 Дек 2013, 1:42

alx написа:"delete clear coat" е опция за боята при която лака е омешан с боята за да има нужната твърдост покрието. нямаш лак отгоре върху боята един вид.

Това е тип акрилна боя, само че аз такова BMW не съм виждал от последните 25 години, което да е заводски с акрил... минимума е uni т.е. база боя/лак отгоре...

немо написа:
Тези неща не знам от къде ги измисли...На всички съвременни коли (от 1995-6 насам) покритието им е по системата base coat (това е цветът solid,metalic,pearl or special effect colour),в/у който има т.нар. clear coat->по нашенски "безцветен лак",това 2-рото дава дебелината на боята+всички защитни свойства,които се очакват от покритието.2-рото достига до 60 микрона,base coat е до 20 микрона,т.е. base е за цвят,clear coat е за всичко останало!

Тук не съм съгласен пък аз... по принцип съвременните BMW-та излизат с около 120-130 микрона покритие над праймъра... което се състои от ~80 микрона боя и 40-45 микрона лак... под съвременни имам предвид моделите 1990г - 2010 година... тия най-новите не съм ги изследвал как са с дебелината, но вероятно са близо... изключения правят моделите с керамичен (ceramiclear) лак, който не е чак 40-50 микрона, по-тънък е, но за сметка на това е доста по-здрав...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 14 Дек 2013, 2:21

Въпреки, че съм виждал и по-нови сингъл стейдж боядисани бмв-та........

Код: Избери целия код
Service Bulletin: 99 01 94 (3957)
Jan 1994

Subject: Clear Coating of Non-Metallic Paints

Models: All

Situation: As of 9/93 production all colors (solid colors and metallic) have been clear coated. This additional process on solid colors improves appearance and durability.

When calculating labor for paint processes on vehicles produced after 8/93, the times for metallic colors should be used for all colors.

Warranty Status: Inforamtion only.
Ubi dubium, ibi libertas

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 14 Дек 2013, 11:16

Това за автомобилите за Европа или USA се отнася? Честно казано не ми се е случвало да видя BMW с оригинална боя, която да няма лак... то дори и да е solid color, пак трябва да има лак отгоре... акрил-а реално е оцветен лак...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от немо » 15 Дек 2013, 0:32

Mollov написа:Тук не съм съгласен пък аз... по принцип съвременните BMW-та излизат с около 120-130 микрона покритие над праймъра... което се състои от ~80 микрона боя и 40-45 микрона лак... под съвременни имам предвид моделите 1990г - 2010 година... тия най-новите не съм ги изследвал как са с дебелината, но вероятно са близо... изключения правят моделите с керамичен (ceramiclear) лак, който не е чак 40-50 микрона, по-тънък е, но за сметка на това е доста по-здрав...

Може да не си съгласен,но въпреки това лакът е 40-60 мкн.,базата(боята) е до 20мкн.Ако е 2к боя с директен блясък(т.нар. Акрилни бои) пак е до 50-60мкн.Не знам какво си изследвал(знам,че има уреди за измерване на дебелина на покритието над ламарината,но не съм виждал/ползвал),та 120-130 мкн. може да е обща дебелина на покритието,ама кой слой колко е...няма как да определиш!
Фабричните покрития винаги са по-тънки от репаратурните :lol: :winky: а на репаратурните им дават до 60мкн. за лака :)

hell's angel написа:Въпреки, че съм виждал и по-нови сингъл стейдж боядисани бмв-та........<br abp="769"><br abp="770">
Код: Избери целия код
Service Bulletin: 99 01 94 (3957)<br abp="771">Jan 1994<br abp="772"><br abp="773">Subject: Clear Coating of Non-Metallic Paints<br abp="774"><br abp="775">Models: All<br abp="776"><br abp="777">Situation: As of 9/93 production all colors (solid colors and metallic) have been clear coated. This additional process on solid colors improves appearance and durability.<br abp="778"><br abp="779">When calculating labor for paint processes on vehicles produced after 8/93, [u]the times for metallic colors should be used for all colors[/u].<br abp="780"><br abp="781">Warranty Status: Inforamtion only.

Тоя цитат е сервизна информация вероятно към дилъри/сервизи, в която поясняват,че за автомобили след 8/93 следва при репаратура трудът трябва да се калкулира като за 2-слойни бои(база/лак).

rowz написа:Entfall Aussenhautkonservierung (Delete clear coat)

Аз от немски не отбирам,ама в подчертаното струва ми се,че става въпрос за някаква консервация.... :dunno:

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 15 Дек 2013, 2:50

Виждал съм "пробив" с машина до боя, при който остатъчната дебелина беше около 75 микрона, а около него дебелината с все още наличен лак беше около 115 микрона (а със сигурност когато е била чисто нова дебелината е била още по-голяма)... както и да е :) Иначе едно от предимствата на пребоядисването е, че дебелината на лака (поне) е доста по-голяма от фабричната... и дори да ти портокализират лака, дебелината му позволява да го оправиш, че и да ти остане дюшеш да си го полираш редовно ;)

Entfall Aussenhautkonservierung - дебилен директен превод - премахване на "консервирането" на външната кожа... :D Т.е. премахване на "консервирането" на лака на боята :)

Назад към Извън Темата