ФИШ НАП-Пловдив

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Re: ФИШ НАП-Пловдив

Мнение от Nasko_ » 19 Яну 2014, 1:28

Valve-tronic написа:Да, има юристи. Четете по-внимателно какво съм написал по-горе и ще разберете.

На разположение съм за повече информация и въпроси.

Колега, ти си написал, какво трябва да направи в случай, че давността е изтекла! Според теб дали е?
Казваш, че си юрист, та бих помолил да разясниш следния израз от предния ти пост:
Valve-tronic написа: "неплатени погасени задължения"
??? Как едно задължение може да бъде едновременно неплатено и погасено? :)
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Мнение от predel » 19 Яну 2014, 1:34

Nasko_ написа:
Valve-tronic написа:Да, има юристи. Четете по-внимателно какво съм написал по-горе и ще разберете.

На разположение съм за повече информация и въпроси.

Колега, ти си написал, какво трябва да направи в случай, че давността е изтекла! Според теб дали е?
Казваш, че си юрист, та бих помолил да разясниш следния израз от предния ти пост:
Valve-tronic написа: "неплатени погасени задължения"
??? Как едно задължение може да бъде едновременно неплатено и погасено? :)

Давност бре бате, давност... на ФИШ е ТРИ години, и ако някой не си е чел "специалните" закони да ходи да си доучва!!
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_ » 19 Яну 2014, 1:43

Има някой, който не е чел, ама не съм аз!
Задължение не се погасява по давност! Погасява се правото на иск, разликата е огромна!
П.П. Ако не си прочел тук се говори за давност по ДОПК, какви 3 години те гонят?

ентусиаст
Аватар

Мнение от predel » 19 Яну 2014, 2:10

Nasko_ написа:Има някой, който не е чел, ама не съм аз!
Задължение не се погасява по давност! Погасява се правото на иск, разликата е огромна!
П.П. Ако не си прочел тук се говори за давност по ДОПК, какви 3 години те гонят?

Начини на погасяване

Чл. 168. Публичното вземане се погасява:
1. когато е платено;
2. чрез прихващане;
3. по давност;

Давност

Чл. 171. (1) Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок.
(2) С изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, се погасяват всички публични вземания независимо от спирането или прекъсването на давността освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.

За глоби наложени по реда на ЗАНН се прилага разпоредбата на чл.82 от ЗАНН - давността е 2-годишна, ако няма спиране или прекъсване на давността.

За глоби наложени по реда на ЗАНН се прилага разпоредбата на чл.82 от ЗАНН - давността е 2-годишна, ако няма спиране или прекъсване на давността.
Май съм прав, що се отнася до четене...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 19 Яну 2014, 3:56

така или иначе темата вече е....

мен не ми е ясно как може едно задължение/фиш/акт или квото и да е там да изтече...ми нали целта е да се плаща глоба.. :kuku:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Основно на запад и по писти.

Мнение от bavaretca_tns » 19 Яну 2014, 9:47

Denmark написа:така или иначе темата вече е....

мен не ми е ясно как може едно задължение/фиш/акт или квото и да е там да изтече...ми нали целта е да се плаща глоба.. :kuku:

Еми да колега нормално, но за нормалните и бели държави /като ти гледам местоположението си навънка/. Аз съм на мнения че докато има крадливи хора и такива които не са по затворите тази държава нищо не заслужава /плащам си само данъците и нищо друго/. Една хазна независимост дали е общинска или държавна не се пълни с данъци и глоби за щяло и нещяло, а на всичкото отгоре ако закъснееш да си платиш поради различни причини вървят и лихви.

Потребител
Аватар
Кара: E39
Мечтае да кара: м-ка

Мнение от DAF » 19 Яну 2014, 10:45

Илия, в чл. 189 от ЗДвП няма препращане към общите правила на ЗАНН във връзка с правилата за издаване на ЕФ. Влезлият в сила ЕФ се приравнява на НП, но само с оглед правилата за принудително събиране на глобата, вкл. давност за изпълнение. Тук имаш давност за налагане на наказанието, която в НК се нарича давност за наказателно преследване. С прости думи ще ти обесня, че давността за връчване на ЕФ е 1 година, а давността за заплащането на ЕФ е 3 години. В твоя случай ЕФ ти е от 2008 г, изпратен е в общината 2009 (тоест в срок и ти не можеш да се позовеш на давност). В момента в който е изпратен във общината давността ти отива на 5 години (ако през тези 5 години не са си взели парите, след този период не могат правно да си ги търсят), а след 10 години ще бъдеш изтрит изцяло от системата. :wave:
ХУЛИГАН НА МАГИСТРАЛАТА

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2013 Mercedes-Benz GLK 250 Bluetech
Мечтае да кара: Porsche Panamera Turbo S
Детайли за колата: Track Package

Мнение от Valve-tronic » 19 Яну 2014, 12:58

Най-сетне един и грамотен, и разбран човек.

Сега, колега Наско от Божурище, разбра ли как. По-ясно от колегата DAF няма как да бъде обяснено. Част от начините за изпълнение са плащане или погасяване по давност. Според теб задължения, които не са изпълнени и са погасени по давност платени ли са?

Само да добавя за още по-голяма яснота. Когато се предяви заявление на основание чл. 173, вр. чл. 168, т. 3 от ДОПК, вр. чл. 171, ал. 1 и и не са настъпили обстоятелства по чл. 172 задълженията се погасяват поради изтичане на 5-годишен давностен срок, като дори не е необходимо да изтича 10-годишният, за да бъдат отписани. Само на база това заявление се отписват. Аз лично имам практика по въпроса, като преди години отказваха да ги отписват, но като се минеше през съд ставаха нещата, и сега вече не ги правят тези магарии. И НАП, и Общината се вразумиха.

Иначе е напълно правилно, че изтичането на срока погасява правото на иск, а не самите задължения. Ако след изтичането на давностния срок си ги платиш си добре дошъл при данъчните.

П.П.: И като я гледам темата как се развива, се чудя модераторите защо още не са я заключили. То не бяха заплахи, то не бяха обвинения за професионална некомпетентност... В крайна сметка има полезни мнения, но защо има и толкова изнервени и критични. Нали сме тук всичките фенове и уж трябва да се подкрепяме. Според мен има по-интелигентни начини за изказване на мнения и по-вежливи за отправяне на критики.
88 E30 318i, 95 E36 318i, 97 E39 525tds, 02 E53 3.0d, 06 E83 3.0d, 08 W204; 12 W212

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 19 Яну 2014, 13:00

DAF написа:Илия, в чл. 189 от ЗДвП няма препращане към общите правила на ЗАНН във връзка с правилата за издаване на ЕФ. Влезлият в сила ЕФ се приравнява на НП, но само с оглед правилата за принудително събиране на глобата, вкл. давност за изпълнение. Тук имаш давност за налагане на наказанието, която в НК се нарича давност за наказателно преследване. С прости думи ще ти обесня, че давността за връчване на ЕФ е 1 година, а давността за заплащането на ЕФ е 3 години. В твоя случай ЕФ ти е от 2008 г, изпратен е в общината 2009 (тоест в срок и ти не можеш да се позовеш на давност). В момента в който е изпратен във общината давността ти отива на 5 години (ако през тези 5 години не са си взели парите, след този период не могат правно да си ги търсят), а след 10 години ще бъдеш изтрит изцяло от системата. :wave:

Мерси колега :bchug: Сега вече ми са по ясни нещатата държавният съдебен изпълнител към нап така или иначе каза че няма да прави никакви запори но щял съм да стоя в "системата" и ако ми трябвало справка за нещо нямало да ми дадат :dunno:

Valve-tronic написа: То не бяха заплахи, то не бяха обвинения за професионална некомпетентност... В крайна сметка има полезни мнения, но защо има и толкова изнервени и критични. Нали сме тук всичките фенове и уж трябва да се подкрепяме. Според мен има по-интелигентни начини за изказване на мнения и по-вежливи за отправяне на критики.

Прав си колега но интелекта ни е нисък липсват не първите 7 години ами направо първите 20 ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_ » 19 Яну 2014, 18:34

Valve-tronic написа:Най-сетне един и грамотен, и разбран човек.

Сега, колега Наско от Божурище, разбра ли как. По-ясно от колегата DAF няма как да бъде обяснено. Част от начините за изпълнение са плащане или погасяване по давност. Според теб задължения, които не са изпълнени и са погасени по давност платени ли са?

Само да добавя за още по-голяма яснота. Когато се предяви заявление на основание чл. 173, вр. чл. 168, т. 3 от ДОПК, вр. чл. 171, ал. 1 и и не са настъпили обстоятелства по чл. 172 задълженията се погасяват поради изтичане на 5-годишен давностен срок, като дори не е необходимо да изтича 10-годишният, за да бъдат отписани. Само на база това заявление се отписват. Аз лично имам практика по въпроса, като преди години отказваха да ги отписват, но като се минеше през съд ставаха нещата, и сега вече не ги правят тези магарии. И НАП, и Общината се вразумиха.

Иначе е напълно правилно, че изтичането на срока погасява правото на иск, а не самите задължения. Ако след изтичането на давностния срок си ги платиш си добре дошъл при данъчните.

П.П.: И като я гледам темата как се развива, се чудя модераторите защо още не са я заключили. То не бяха заплахи, то не бяха обвинения за професионална некомпетентност... В крайна сметка има полезни мнения, но защо има и толкова изнервени и критични. Нали сме тук всичките фенове и уж трябва да се подкрепяме. Според мен има по-интелигентни начини за изказване на мнения и по-вежливи за отправяне на критики.

ЕФ - Електронен Фиш?? Как по-точно нас ни интересува в конкретния казус, реда на връчване и давността по Електронен Фиш, за който е писал колегата DAF? :dunno:
И да, разбира се, че се погасява правото на иск, а не задължението. Задължението може да бъде погасено, само с плащането му! Точно затова се подава и молба за отписване на задължението по давност, а не за погасяване по давност! Така че, по-горе си противоречиш ;)
Нека бъде ясно, че не пиша с цел да се заяждам, нали все пак търсим истината! ;)

predel написа:.

Този закон хубаво си го цитирал, ама къде прочете в него, че се погасява задължението, не видях! Виждам това, което съм написал и по-горе!
А пък давността по чл. 82 от ЗАНН, какво общо има с тази по ДОПК, също може да споделиш?

ентусиаст
Аватар

Мнение от predel » 19 Яну 2014, 20:44

:shock: "Колега" Nasko_, на времето Ленин и Сталин са чели книги на "дигонал", защото това било признак за гениалност... Явно и ти си гениален..., но пропускаш в гениалността си някой и друг ред и някоя и друга буква...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2013 Mercedes-Benz GLK 250 Bluetech
Мечтае да кара: Porsche Panamera Turbo S
Детайли за колата: Track Package

Мнение от Valve-tronic » 19 Яну 2014, 21:04

Уф! Продължавате!

Съгласен съм, Наско, спорът ражда истината. Няколко глави мислят по-добре от една. Аз лично винаги съм обичал да работя в екип. Ти колега юрист ли си? А колегата DAF?
88 E30 318i, 95 E36 318i, 97 E39 525tds, 02 E53 3.0d, 06 E83 3.0d, 08 W204; 12 W212

ентусиаст
Аватар

Мнение от predel » 19 Яну 2014, 21:52

Аз работя сам, колега и си изкарвам прехраната от точно такива, като господина с фиша... за 25 години практика нямам загубено дело по ЗАНН и само 2 загубени по ДОПК. Да юрист съм и когато видя някой да се изразява "правилно" и по "юридически" издържано ми светва една ЕЙ ТОЛКО ГОЛЯМА ЧЕРВЕНА ЛАМПА и започвам да съжалявам "рибите" му....

Не се заяждам, някой поиска помощ, опитах да му я дам, но работата се превърна в "заяждане" с "точни" научни фрази и правна фразеология... Какво го "боли" потърпевшия, дали е "погасяване" или "изтичане"... Факта е един и същ... НЕ ДЪЛЖИ... (да има давност и т.н., но това не касае момъка с фиша) касае само единствено адвоката, който евентуално би могъл да го представлява някъде...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_ » 19 Яну 2014, 22:38

predel написа:Аз работя сам, колега и си изкарвам прехраната от точно такива, като господина с фиша... за 25 години практика нямам загубено дело по ЗАНН и само 2 загубени по ДОПК. Да юрист съм и когато видя някой да се изразява "правилно" и по "юридически" издържано ми светва една ЕЙ ТОЛКО ГОЛЯМА ЧЕРВЕНА ЛАМПА и започвам да съжалявам "рибите" му....

Не се заяждам, някой поиска помощ, опитах да му я дам, но работата се превърна в "заяждане" с "точни" научни фрази и правна фразеология... Какво го "боли" потърпевшия, дали е "погасяване" или "изтичане"... Факта е един и същ... НЕ ДЪЛЖИ... (да има давност и т.н., но това не касае момъка с фиша) касае само единствено адвоката, който евентуално би могъл да го представлява някъде...

Сигурно си приложил чл.82 ЗАНН в ДОПК, затова си ги изгубил! :)
Първият ти пост в тази тема беше заяждане, така че, не аз превърнах темата в заяждане! Приключих с тебе!
Хайде със здраве!

ентусиаст
Аватар

Мнение от predel » 19 Яну 2014, 22:47

Прочети си поста преди моя "първи" и ще разбереш... кой с кого е приключил... и кой е почнал високопарен, несъществен и глупав спор...

Предишна

Назад към Извън Темата