Смяна на радиатори за парно

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 520 I 1998г
Мечтае да кара: ///M5 2003 г

Смяна на радиатори за парно

Мнение от didite_bg » 20 Яну 2014, 1:16

Здравейте, искам да сменя радиаторите с нови, но проблема е, че незнам от къде се пълни допълнително вода (става въпрос за жилищна сграда в Мюнхен). Та имам си кранчета преди радиаторите-спирам си ги, източвам водата от радиатора, пълня (по някакъв начин вода в новия радиатор), свързвам го с кранчетата и след това обезвъздушавам. Това в общи линии мисля да направя. Идеята ми е след като сложа новите радиатори(8бр) и ги обезвъздуша ще има известна липса на вода- дали ще е проблем. Мисля си ,че самата сграда ще има нещо като автоматично пълнене на системата :dunno: . Нямам право да спирам на сградата централното парно в този период-нормално.
Ако някой има по-добра идея моля да подскаже :yes:
Поздрави!
Изображение
Изображение

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Re: Смяна на радиатори за парно

Мнение от Lenco » 20 Яну 2014, 9:47

За да си ги смениш сам е добре да има кранове на входа и изхода на радиатора. 70-на градуса по спомен е водата и не рискувай ако е с един кран.
Старите абонатни в България се допълваха ръчно, ама там може да е по-модерно. Най-много да останат последните етажи без парно, дано не си ти от тях. И възможно е в водата да има няква добавка да не ръждясват радиаторите.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 20 Яну 2014, 10:46

didite_bg написа:Здравейте, искам да сменя радиаторите с нови, но проблема е, че незнам от къде се пълни допълнително вода (става въпрос за жилищна сграда в Мюнхен). Та имам си кранчета преди радиаторите-спирам си ги, източвам водата от радиатора, пълня (по някакъв начин вода в новия радиатор), свързвам го с кранчетата и след това обезвъздушавам. Това в общи линии мисля да направя. Идеята ми е след като сложа новите радиатори(8бр) и ги обезвъздуша ще има известна липса на вода- дали ще е проблем. Мисля си ,че самата сграда ще има нещо като автоматично пълнене на системата :dunno: . Нямам право да спирам на сградата централното парно в този период-нормално.
Ако някой има по-добра идея моля да подскаже :yes:
Поздрави!

Не мисля, че ще има проблем и без да напълниш новите радиатори с вода- системата има резерви, освен ако сградата не е с малко радиатори. Макар, че не съм чувал някой да го прави, наистина можеш след като свържеш радиатора, преди да отвориш крановете, да отвъртиш горна задна тапа и да напълниш радиатора с вода- да кажем с фуния с маркуч. ;) И една идея- винаги когато съм слагал радиатори съм го правил с два крана от страната на тапите- горният за обезвъздушаване- с кран става много по-добре, отколкото с какъвто и да е обезвъздушител, долният- ако трябва да се източи радиатора или ако трябва радиатора да се промие заради утайки, без да се сваля.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Мнение от predel » 20 Яну 2014, 11:26

Не съм специалист по парни инсталации, но е възможно инсталацията да е с определено налягане и ако някой кран "даде фира" да имаш сериозни проблеми... Според мен е най-добре това да се свърши от специалист... а и доколкото имам опит "хАусмайстер"а ще пощурее ако те "хване" какво правиш... ;)
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от didite_bg » 20 Яну 2014, 17:13

Точно там е въпроса- хаусмайстера да не разбира какво става, защото иначе там всички трябва да бъде свършено от фирма с документ (което гарантирано струва над 7000 евро).
Да оставя комшиите от горния етаж без парно не става, защото това означава да остана без апартамент :mrgreen:.
Има само кран горе (на входящата вода), а долу няма. Това означава ли, че не мога да сваля радиатора? Аз си мисля, че като спра крана и след това ще се източи отдолу само количеството, което е в радиатора и нищо повече. Също така и аз си помислих точно по този начин (с фуния ) да налея водата- смятам, че най много до 0,5 л на радиатор ще има липса- при 10 етажна сграда мисля, че няма да е никакъв проблем.
Ако може да срещна и други "подводни камъни" казвайте, да съм предварително подготвен, а не да направя фал ! Поздрави!
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 20 Яну 2014, 17:34

Не става само с един кран, ще береш сериозни ядове, най-малкото защото цялата система е под налягане 3-8атм, което ти гарантира едно прилично наводнение, да не споменавам и за други проблеми.
Защо не изчакаш до пролетта просто ?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5

Мнение от stambo_81dg » 20 Яну 2014, 17:36

Спираш крановете на входа и изхода на радиатора сменяш го оставяш крана за обезвъздушаване отворен и пускаш крана отдолу докато текне вода, затваряш обезвъздушителя и пускаш другия кран :idea: системата трябва да е с автоматично допълване на 100%
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 20 Яну 2014, 17:41

stambo_81dg написа:Спираш крановете на входа и изхода на радиатора сменяш го оставяш крана за обезвъздушаване отворен и пускаш крана отдолу докато текне вода, затваряш обезвъздушителя и пускаш другия кран :idea: системата трябва да е с автоматично допълване на 100%

И аз така си мисля, защото в стария апартамент сменях на единия радиатор уплътнение на долен кран и след това всичко беше 6. Никой не се е оплаквал, че няма парно. В сегашния ми се забавих с пускането на парното - обезвъздуши се само за няколко дни и пак никой не съм чувал да се оплаква че няма парно.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 20 Яну 2014, 18:32

Човека ви каза, че има по един кран на радиатор или вие не четете?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5

Мнение от stambo_81dg » 20 Яну 2014, 19:42

cod-cdbp написа:Човека ви каза, че има по един кран на радиатор или вие не четете?

Май ти не четеш, пише че има кранчета преди радиаторите :idea:
Много тъпо ще е да е само с един кран, ако ти текне радиатора и кво праим
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Мнение от predel » 20 Яну 2014, 21:19

didite_bg написа:Точно там е въпроса- хаусмайстера да не разбира какво става, защото иначе там всички трябва да бъде свършено от фирма с документ (което гарантирано струва над 7000 евро).
Да оставя комшиите от горния етаж без парно не става, защото това означава да остана без апартамент :mrgreen:.
Има само кран горе (на входящата вода), а долу няма. Това означава ли, че не мога да сваля радиатора? Аз си мисля, че като спра крана и след това ще се източи отдолу само количеството, което е в радиатора и нищо повече. Също така и аз си помислих точно по този начин (с фуния ) да налея водата- смятам, че най много до 0,5 л на радиатор ще има липса- при 10 етажна сграда мисля, че няма да е никакъв проблем.
Ако може да срещна и други "подводни камъни" казвайте, да съм предварително подготвен, а не да направя фал ! Поздрави!

Ако е с налягане системата няма да стане нищо добро, защото ще потече от "студената" вода и ще стане "оле - мале"!! Аз и горе казах, че не съм специалист по парни инсталации, имам си дома парно - отворена система, но и тя ако има само "горе" кран тече... Ако е под налягане... тогава е неизбежно, ако не се спре и топлата и студената вода... Разгледай дали имаш кранове на централната тръба към апартамента. Аз съм на 99% сигурен че имаш... това е логически задължително.... при авария в твоя апартамент няма да спират парното на целия вход... Разгледай по-подробно...
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 20 Яну 2014, 21:26

Пълни се автоматично, нищо не се долива. Тука на 10+ годишната ни абонатна е така, камоли в Мюнхен.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от didite_bg » 20 Яну 2014, 22:04

Ще разгледам по-обстойно всичко и ще направя снимки, за да не съм голословен. Тези дни пак ще пиша. Благодаря на всички за отговорите! :bchug:
Изображение
Изображение

Назад към Извън Темата