Избор на летни гуми за сезон 2014
Модератор: Общи модератори
9 мнения
• Страница 1 от 1
- insane_v
- младши ентусиаст
-
- Кара: VW T-Roc Sport 2.0 TFSI
- Мечтае да кара: Всичко що започва с М
Избор на летни гуми за сезон 2014
Здравейте, колеги.
Чудя се какви летни гуми да избера. Спрял съм се на 225/40/18, но не знам каква марка и модел да избера.
Колкото повече чета из нета, толкова повече се обърквам. За всеки модел, който харесам, има както добри, така и лоши отзиви.
Колата ми е Е46 330Xi и основния ми критерий е здравината на борда, защото ако срежа една от гумите, вероятно ще трябва да сменям отново всички 4 гуми, а това е голям разход
Засега май клоня към BRIDGESTONE Potenza RE002 именно заради здравия борд и многобройните дупки из Варна, но пък това сериозно влошава комфорта. Освен това четох за проблеми с внезапна загуба на налягане.
Чудя се какви летни гуми да избера. Спрял съм се на 225/40/18, но не знам каква марка и модел да избера.
Колкото повече чета из нета, толкова повече се обърквам. За всеки модел, който харесам, има както добри, така и лоши отзиви.
Колата ми е Е46 330Xi и основния ми критерий е здравината на борда, защото ако срежа една от гумите, вероятно ще трябва да сменям отново всички 4 гуми, а това е голям разход

Засега май клоня към BRIDGESTONE Potenza RE002 именно заради здравия борд и многобройните дупки из Варна, но пък това сериозно влошава комфорта. Освен това четох за проблеми с внезапна загуба на налягане.
- xapubg
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 530xD '06
- Мечтае да кара: Вече не мечтае.
- Детайли за колата: Е60 530xD '06
Re: Избор на летни гуми за сезон 2014
Колега, аз сум с toyo protex t1 sport (245x45х17) и съм много доволен от тях.
Малко са шумни, но не ми пречи, като затворя прозорците нищо не се чува ....
А и единственото отрицателно мнение, което прочетох беше че над 250км/ч на мокро ставали нестабилни ....
А и единственото отрицателно мнение, което прочетох беше че над 250км/ч на мокро ставали нестабилни ....
- insane_v
- младши ентусиаст
-
xapubg написа:Колега, аз сум с toyo protex t1 sport (245x45х17) и съм много доволен от тях.
Именно шума и спирачния път на мокро я поставят на далечното 16то място в теста на ADAC: http://www.avtogumi.bg/oscommerce/test-letni-gumi-2013.php Мен лично шума доста ме дразни, а и мокрото не ме спира да карам бързо, затова малко ме е страх да и се доверя.
Другите гуми, които също ми харесват са:
Dunlop Sport Maxx RT -
Michelin Pilot Sport 3
Ventus V12 Evo2 K120
PIRELLI PZERO NERO GT - Освен страхотните характеристики е и доста лека - само 9,2 кг и ще пести гориво, което при моя градски разход от 17-18 вероятно ще се усети и ще ми спести доста пари с течение на времето. За сравнение ще отбележа, че тоя Бриджстоун е над 11 кг

Колеги, къде има инфо за характеристиките на гумите, освен индекси за мокро, гориво и шум. Благодаря!
- xapubg
- кандидат ентусиаст
-
insane_v написа:xapubg написа:Колега, аз сум с toyo protex t1 sport (245x45х17) и съм много доволен от тях.
Именно шума и спирачния път на мокро я поставят на далечното 16то място в теста на ADAC: http://www.avtogumi.bg/oscommerce/test-letni-gumi-2013.php Мен лично шума доста ме дразни, а и мокрото не ме спира да карам бързо, затова малко ме е страх да и се доверя.
Другите гуми, които също ми харесват са:
Dunlop Sport Maxx RT -
Michelin Pilot Sport 3
Ventus V12 Evo2 K120
PIRELLI PZERO NERO GT - Освен страхотните характеристики е и доста лека - само 9,2 кг и ще пести гориво, което при моя градски разход от 17-18 вероятно ще се усети и ще ми спести доста пари с течение на времето. За сравнение ще отбележа, че тоя Бриджстоун е над 11 кги заради това още не съм се престрашил да се спра окончателно на него. За Пирели обаче ме спира това, че лично съм хвърлял няколко гуми Пирели заради балони и май не издържат на нашите дупки
Ти сериозно ли вярваш на ADAC?
Там са на първите места които са си платили повече. Пък ако ще караш с над 250 на мокфо не мисля че има комерсиална гума, която би те спасила.
Лично мнение пирели не бих сложил никога.
Колкото до шума май са ни в различен клас колите, пък и аз съм със двоен стъклопакет ....
- xapubg
- кандидат ентусиаст
-
rtn74 написа:Колеги, къде има инфо за характеристиките на гумите, освен индекси за мокро, гориво и шум. Благодаря!
Какво още те интересува?
На сайта на производителя на гумата би трябвало да ина подробна информасия ...
- insane_v
- младши ентусиаст
-
xapubg написа:Ти сериозно ли вярваш на ADAC?
Там са на първите места които са си платили повече. Пък ако ще караш с над 250 на мокро не мисля че има комерсиална гума, която би те спасила.
Лично мнение пирели не бих сложил никога.
Колкото до шума май са ни в различен клас колите, пък и аз съм със двоен стъклопакет ....
Прав си, че тия тестове са малко съмнителни. Но не знам на кое да се доверя. Из разни сайтове и форуми намирам всякакви коментари, както положителни така и отрицателни и не знам кои от тях са реални и кои са дело на нелоялната конкуренция. А и избора на гуми си е и доста субективен. Освен това всяка гума се представя различно в различните си размери и поставена на различни коли. Затова реших да попитам тук, като се надявам да получа само реални отзиви и впечатления както от доволни, така и от препатили колеги.
От моя личен опит имам следните впечатления:
Пирели - слаби бордове и лесно правят "балони". Освен това като ги погледна отвътре са все едно са правени на ръка

Бриджстоун S001- отлично сцепление и много подсилени бордове, но са ми малко шумни и естествено возията е по-твърда.
Вчера ми показаха една гума Goodyear Efficientgrip на няма и месец и беше направо съсипана, а беше с дот от края на 2013!
Дънлопите и Мешлен-ките ги дават да са по-тихи и по-комфортни, но с техния доста по-тънък борд не знам дали ще понесат Варненските дупки по пътищата ?!?
Лично аз за зимни друго освен NOKIAN не признавам, а за летни..може би dunlop и vredestein като вторите клонят повече във везната.. 

enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

- xapubg
- кандидат ентусиаст
-
И аз от личен опит - 195х55х15 мишлен зимни на фордчето - след първия сезон с балони.
Сега и то е с toyo като купувам само моделк с усилени бордове, те май на японците всички са им с усилени бордове но не съм сигурен.
Шефа на 530д миналото лято сложи дънлоп, бяха на първо място в адас ако не се лъжа - ефекта към 300гр тежести на гума и така и не ги баласираха.
По криви гуми в живота си не бях виждал.
Също от личен опит тишината при возене обикновенно е за сметка на сцеплението.
Меката возия за сметка на слаб борд и т.н.
Сега и то е с toyo като купувам само моделк с усилени бордове, те май на японците всички са им с усилени бордове но не съм сигурен.
Шефа на 530д миналото лято сложи дънлоп, бяха на първо място в адас ако не се лъжа - ефекта към 300гр тежести на гума и така и не ги баласираха.
По криви гуми в живота си не бях виждал.
Също от личен опит тишината при возене обикновенно е за сметка на сцеплението.
Меката возия за сметка на слаб борд и т.н.
9 мнения
• Страница 1 от 1