Избор на летни гуми за сезон 2014

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: VW T-Roc Sport 2.0 TFSI
Мечтае да кара: Всичко що започва с М

Избор на летни гуми за сезон 2014

Мнение от insane_v » 18 Апр 2014, 17:49

Здравейте, колеги.
Чудя се какви летни гуми да избера. Спрял съм се на 225/40/18, но не знам каква марка и модел да избера.
Колкото повече чета из нета, толкова повече се обърквам. За всеки модел, който харесам, има както добри, така и лоши отзиви.

Колата ми е Е46 330Xi и основния ми критерий е здравината на борда, защото ако срежа една от гумите, вероятно ще трябва да сменям отново всички 4 гуми, а това е голям разход :(

Засега май клоня към BRIDGESTONE Potenza RE002 именно заради здравия борд и многобройните дупки из Варна, но пък това сериозно влошава комфорта. Освен това четох за проблеми с внезапна загуба на налягане.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530xD '06
Мечтае да кара: Вече не мечтае.
Детайли за колата: Е60 530xD '06

Re: Избор на летни гуми за сезон 2014

Мнение от xapubg » 18 Апр 2014, 19:34

Колега, аз сум с toyo protex t1 sport (245x45х17) и съм много доволен от тях.
Малко са шумни, но не ми пречи, като затворя прозорците нищо не се чува ....
А и единственото отрицателно мнение, което прочетох беше че над 250км/ч на мокро ставали нестабилни ....
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от insane_v » 18 Апр 2014, 22:08

xapubg написа:Колега, аз сум с toyo protex t1 sport (245x45х17) и съм много доволен от тях.
А и единственото отрицателно мнение, което прочетох беше че над 250км/ч на мокро ставали нестабилни ....

Именно шума и спирачния път на мокро я поставят на далечното 16то място в теста на ADAC: http://www.avtogumi.bg/oscommerce/test-letni-gumi-2013.php Мен лично шума доста ме дразни, а и мокрото не ме спира да карам бързо, затова малко ме е страх да и се доверя.

Другите гуми, които също ми харесват са:

Dunlop Sport Maxx RT -

Michelin Pilot Sport 3

Ventus V12 Evo2 K120

PIRELLI PZERO NERO GT - Освен страхотните характеристики е и доста лека - само 9,2 кг и ще пести гориво, което при моя градски разход от 17-18 вероятно ще се усети и ще ми спести доста пари с течение на времето. За сравнение ще отбележа, че тоя Бриджстоун е над 11 кг :shock: и заради това още не съм се престрашил да се спра окончателно на него. За Пирели обаче ме спира това, че лично съм хвърлял няколко гуми Пирели заради балони и май не издържат на нашите дупки :(

Потребител
Аватар

Мнение от rtn74 » 19 Апр 2014, 12:44

Колеги, къде има инфо за характеристиките на гумите, освен индекси за мокро, гориво и шум. Благодаря!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от xapubg » 19 Апр 2014, 14:30

insane_v написа:
xapubg написа:Колега, аз сум с toyo protex t1 sport (245x45х17) и съм много доволен от тях.

Именно шума и спирачния път на мокро я поставят на далечното 16то място в теста на ADAC: http://www.avtogumi.bg/oscommerce/test-letni-gumi-2013.php Мен лично шума доста ме дразни, а и мокрото не ме спира да карам бързо, затова малко ме е страх да и се доверя.

Другите гуми, които също ми харесват са:

Dunlop Sport Maxx RT -

Michelin Pilot Sport 3

Ventus V12 Evo2 K120

PIRELLI PZERO NERO GT - Освен страхотните характеристики е и доста лека - само 9,2 кг и ще пести гориво, което при моя градски разход от 17-18 вероятно ще се усети и ще ми спести доста пари с течение на времето. За сравнение ще отбележа, че тоя Бриджстоун е над 11 кг :shock: и заради това още не съм се престрашил да се спра окончателно на него. За Пирели обаче ме спира това, че лично съм хвърлял няколко гуми Пирели заради балони и май не издържат на нашите дупки :(

Ти сериозно ли вярваш на ADAC?
Там са на първите места които са си платили повече. Пък ако ще караш с над 250 на мокфо не мисля че има комерсиална гума, която би те спасила.
Лично мнение пирели не бих сложил никога.
Колкото до шума май са ни в различен клас колите, пък и аз съм със двоен стъклопакет ....
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от xapubg » 19 Апр 2014, 14:32

rtn74 написа:Колеги, къде има инфо за характеристиките на гумите, освен индекси за мокро, гориво и шум. Благодаря!

Какво още те интересува?
На сайта на производителя на гумата би трябвало да ина подробна информасия ...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от insane_v » 19 Апр 2014, 20:02

xapubg написа:Ти сериозно ли вярваш на ADAC?
Там са на първите места които са си платили повече. Пък ако ще караш с над 250 на мокро не мисля че има комерсиална гума, която би те спасила.
Лично мнение пирели не бих сложил никога.
Колкото до шума май са ни в различен клас колите, пък и аз съм със двоен стъклопакет ....

Прав си, че тия тестове са малко съмнителни. Но не знам на кое да се доверя. Из разни сайтове и форуми намирам всякакви коментари, както положителни така и отрицателни и не знам кои от тях са реални и кои са дело на нелоялната конкуренция. А и избора на гуми си е и доста субективен. Освен това всяка гума се представя различно в различните си размери и поставена на различни коли. Затова реших да попитам тук, като се надявам да получа само реални отзиви и впечатления както от доволни, така и от препатили колеги.

От моя личен опит имам следните впечатления:

Пирели - слаби бордове и лесно правят "балони". Освен това като ги погледна отвътре са все едно са правени на ръка :no: имат адски неравномерна дебелина.

Бриджстоун S001- отлично сцепление и много подсилени бордове, но са ми малко шумни и естествено возията е по-твърда.

Вчера ми показаха една гума Goodyear Efficientgrip на няма и месец и беше направо съсипана, а беше с дот от края на 2013!

Дънлопите и Мешлен-ките ги дават да са по-тихи и по-комфортни, но с техния доста по-тънък борд не знам дали ще понесат Варненските дупки по пътищата ?!?

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Мнение от doomy525 » 20 Апр 2014, 1:23

Лично аз за зимни друго освен NOKIAN не признавам, а за летни..може би dunlop и vredestein като вторите клонят повече във везната.. :bchug:
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от xapubg » 20 Апр 2014, 8:12

И аз от личен опит - 195х55х15 мишлен зимни на фордчето - след първия сезон с балони.
Сега и то е с toyo като купувам само моделк с усилени бордове, те май на японците всички са им с усилени бордове но не съм сигурен.
Шефа на 530д миналото лято сложи дънлоп, бяха на първо място в адас ако не се лъжа - ефекта към 300гр тежести на гума и така и не ги баласираха.
По криви гуми в живота си не бях виждал.
Също от личен опит тишината при возене обикновенно е за сметка на сцеплението.
Меката возия за сметка на слаб борд и т.н.
Изображение

Назад към Извън Темата