Купуване на автомобил в САЩ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i

Купуване на автомобил в САЩ

Мнение от emil_shumanov » 20 Юни 2014, 12:06

Здравейте, колеги! Обръщам се към живеещите в САЩ,които са купували автомобил втора употреба. Интересува ме как стоят нещата със закупуването и регистрацията, има ли някакви особености. Напр. ако се купи от собственик или автокъща, сключва ли се договор, заверява ли се някъде, къде и как се регистрира /нещо като КАТ/, има ли винетки, граждански или някакви техни еквивалентни.Какви документи трябва да ми даде предишния собственик и т.н. Какво ще ми е нужно, мога ли с бг книжка да купя кола и да карам там на първо време докато изкарам американска. Знам само, че застраховката ще ми бъде по-висока в този случай. Има ли други фактори, които влияят на застраховката-година, кубатура и т.н на автомобила, кои компании за застраховане да ползвам като най-изгодни и изобщо всичко, за което се сетите, че ще ми бъде от полза в тази насока. Става въпрос за Тексас.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: M3 & 320i

Re: Купуване на автомобил в САЩ

Мнение от kpa » 20 Юни 2014, 12:39

Ако купуваш колата от дилър, нещата са лесни, те ти оправят всички документи и ще ти кажат какво и как правиш.
Ако купуваш колата от физическо лице само трябва да си напишете имената и да подпишете задната страна на талона (води се title). След това с талона си отиваш в Department of Motor Vehicles и там си я регистрираш сам. Номерата ти ги дават на ръка и сам си ги слагаш на колата.
Данъците ти пристигат по пощата на регистрирания адрес.
Колата се води движимо имущество, можеш да я купиш дори и бе шофьорска книжка.
Имаш задължителна застраховка, която зависи от това колко точки имаш на книжката - като нов (поне при тях) шофьор, очаквай да плащаш по-висока застраховка. Ако застрахователния агент е разбран, може и да ти признае българския шофьорски стаж, но не разчитай. Също така ще плащаш по-ниска вноска ако имаш по-голямо самоучастие при евентуална щета. Най-лесно е да погледнеш онлайн колко ще ти излезе в Аllstate, Geico и т.н.
Доколкото си спомням, за по-стара кола се плащат по-високи данъци.
Винетки няма, имаш годишен технически преглед, който е стикер на предното стъкло.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от emil_shumanov » 21 Юни 2014, 17:37

Мерси колега поизясниха ми се нещата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 21 Юни 2014, 20:09

Колегата ги е написал горе-долу нещата.

Да добавя, че аз като съм продавал кола на частно лице (полицай) ме накараха да напиша собственоръчен договор за покупко-продажба (bill of sale), който да подпишем с купувача. Когато съм купувал не ми е трябвал за регистрацията и не сме се занимавали, та най-вероятно не е необходимо.

За застраховка само в ААА (American Automobile Association). Това е съюза на американските автомобилисти, както СБА в България и гражданска отговорност там по мои наблюдения е около 30-50% по-евтина от всички останали застрахователи. Там ще ти предложат да станеш член на въпросната асоциация, което ще ти струва допълнително. За сметка на това ти дават допълнителна отстъпка от застраховката и получаваш безплатно ограничена пътна помощ.

Ако не си тръгнал да харчиш много пари, бих ти препоръчал да си вземеш някакъв мини ван. По принцип са евтини по-старите, защото не стават за келешлък, а са по-малко уморени от другите коли. Седалките се вадят отзад и получаваш пространство като на малък бус. В началото ще ти е полезно докато се устроиш да си прекарваш мебели и други от гаражните разпродажби.

Успех!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от emil_shumanov » 21 Юни 2014, 21:24

Много благодаря и на теб, колега. И аз май към вановете съм се насочил без да искам, значи съм на прав път. Наистина информацията, която ми давате ми е много полезна. Хубаво е да съм подготвен предварително до колкото може в това отношение.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Юни 2014, 21:57

Това на title-а, което се подписва също е bill of sale (договор за покупко продажба), но може би не е излишно да имаш и още едно за всеки случай. Не съм сигурен за Тескас, но трябва да има и смог инспекшън (тест за емисии) и е добре колата да знаеш, че го минава преди да я купиш, ако е така. Същото за техническия най-вероятно, но предполагам че там са по-разпуснати нещата.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 22 Юни 2014, 1:33

Така е, за емисиите всеки щат има различни изисквания. Дори в Илинойс се казва Emission Test, а в Калифорния Smog Check. В Илинойс колите по-стари от 1997-ма не минават емисии и можеш да разкараш катализатора ако имаш проблеми. В Калифорния това важеше за доста по-стари коли, мисля преди 1980. Там ако имаш проблеми със свещи, дюзи и други по хранителната и запалителна системи, както и светеща Check Engine е проблем. Ако не си се занимавал сам да си оправяш колата, по-добре търси такава, която е минала проверка за емисии. Иначе с частите като цяло няма проблем за всякакви коли. Има AutoZone и PepBoys вериги магазини, където има всичко, включително книги за ремонт на по-популярните модели. Ако имаш познат монтьор, частите са със сериозна отстъпка както в БГ. Има доста и по моргите на добри цени. Тестват я пред теб (ако има какво да се тества) и взимаш, без връщане (As-is).

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от emil_shumanov » 24 Юни 2014, 11:15

Благодаря, колеги, ще имам предвид всички ваши съвети като новобранец в САЩ, дано уцеля и читав автомобил

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Юни 2014, 17:22

emil_shumanov написа:Благодаря, колеги, ще имам предвид всички ваши съвети като новобранец в САЩ, дано уцеля и читав автомобил

хайде и от мене няколко по-генерални идеи..

застраховка:

преди да купиш каквото и да е било разучи за застраховките. спри се на модел и го провери с няколко застрахователни агенции за да знаеш колко пари горе долу ще ти струва. да няма изненади. щото.. може да е скъпо според модела и това дали ще ти зачетат стажа в бг или не. може да те накарат да изкараш едно свидетелство от бг показващо че нямаш катастрофи да го преведеш официално за да ти признаят стажа и да ти дадат по-изгодни условия. но трябва да провериш. всеки застраховател е различен. гражданската може да ти е от $500/ година до няколко хиляди... така че и струва да разучиш и да провериш оферти. в зависимост от щата много е вероятно да трябва да я застраховаш първо и с доказателството за застраховка да отидеш да ти издадат номера. демек- нямаш ли застраховка- няма номера.

ако ще купуваш за кеш някакъв кашон - е необходима само гражданска. ако взимаш на изплащане - трябва да купиш пълна застраховка.

цената на затраховката зависи много и от града в които живееш. колкото по-голям е града - толкова по-висока е застраховката общо взето.

в зависимост от щата гражданската застраховка може да е задължнителна, може и да не е. ако не е - все пак силно те съветвам да си купиш защото ако направиш някоя беля (дори ако не е зависило от тебе) може да се окажеш в такъв филм че... също като се застрховаш гледай какви суми се изплащат на другия ако сакатлъка е по твоя вина. задължнителните застраховки често имат таван от $100к за материални щети по другото возило. преди 20 години $100к беше достатъчно. сега има доста коли по пътя които струват над тези пари и ако измааш някой такъв разликата ще я търсят от тебе и ще те влачат по съдилища и.. големи проблеми.

цена:

цената винаги е по договаряне. обявената цена е общо взето само идея. почваш от едно 15-20% надолу и където се договорите. пазарлъка навсякъде по света е еднакъв. всяка кола в америка има няколко цени (от най-ниската до най-високата): цена на изкупване (сумата която автокъщата ще ти даде ако ти изкупи колата), тръжна цена (цена на която автокъщата би я продала на търг между дилъри), улична цена (цената на която собственика би продал на друг човек) и дилърска цена (цената на която автокъщата би я продала на човек).

тръжната цена е тази която определя всичките други цени. това е цената на която подобна на твоята кола е била продадена на дилърски търг. списък със тези продажби за всички коли се публикува само за дилъри и достъпа до тази информация е ограничен извън професионалните среди. крайния потребител има достъп до кели блу бук, тру кар, едмундс и други такива сайтове които ще ти дадат цена. тези продажни цени са обикновено нагоре от реалните цени. затова и реалните не са общодостъпни защото там е печалбата на дилърите и те предпочитат да не се знае реалната цена - особено тази на която те са я купили. та определянето на реалната цена е изкуство. затова за да ти е по-лесно - 15-20% надолу от обявената и... докъдето стигнете.

гаранция:

ако купуваш от частно лице- гаранция няма. ако купуваш от дилър - според щата гаранция може да има а може и да няма. провери. също ако има гаранция чети внимателно какво е включено. каквото изрично не е написано че е включено- не е.

качество на колата:

независимо от кого купуваш трябва да изискваш карфакс или ауточек - да видиш дали колата е била в катастрофа. ако е била- гледай да е била преди години а не е скоро. един вид добре е да е минала някакъв сериозен пробег след катастрофата. при всички положения катастрофирала кола е едно 1/4- 1/3 надолу в цената. ако колата е била тотал (salvage title) трябва да е поне 1/3 надолу. няма лошо в катастрофирала и добре оправена кола, но само ако ги разбираш. ако не ги разбираш избягвай такива коли независимо от изгодната цена.

документи:

ако купуваш от автокъща нека те да ти ги оформят (ще те питат само с кого си застрахован). ако купуваш от човек- по-горе са ти го написали какво трябва. подписан от продавача "голям талон" (тайтъл) и може би договор за покупко-продажба свободен текст с подписите ви, но да включва имената ви, номерата на книжките/ социални номера, цената на колата и идентификациония й номер. с този документ си изкарваш застраховка а след това и номера за колата.

преглед:

в зависимост от щата. ако купуваш от автокъща често те ще ти направят и преглед и сложат стикър. ако купуваш от човек- трябва да я заведеш на преглед до хх дни след като си я регистрирал независимо дали има валиден стикер. стикера върви с човек/кола а не с кола. демек новия собственик трябва да я мине на преглед при всички положения.

това. е ако имаш въпроси - питай.
Последна промяна alx на 26 Юни 2014, 21:30, променена общо 2 пъти
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 26 Юни 2014, 19:30

Ей, да това го забравих наистина - carfax.com или autocheck.com са доста добри ресурси, но все пак трябва да се има 1 на ум.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Назад към Извън Темата