Подовяване на книжка, глоби и санкции
Модератор: Общи модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
Подовяване на книжка, глоби и санкции
Здравейте, пускам темата с конкретен въпрос относно конкретна ситуация, но смятам, че ще е полезна за всички. Та - скоро ми изтича книжката (на 20.09) и съответно трябва да я подновя. Ясно ми е, че за да се поднови, трябва всички неплатени глоби да се платят. Тук обаче идва особеното на моята ситуация. Имам снимка от камерата на изхода на Монтана в посока Видин, където ограничението е 50, а аз съм минал със 105 или нещо такова, т.е. попадам в графата за отнемане на книжка за 3 месеца, тъй като това място се води градско. Снимката е правена септември 2012г . В следващите няколко месеца не съм получавал електронен фиш (явно отнема време, докато пристигне на адреса), но за съжаление направих друго нарушение, за което ме спряха, писаха ми акт и ми взеха талона. Март месец 2013г отиход в КАТ с акта, да си платя глобата и да си взема талона, но преди да платя, провериха в системата и ме пратиха в стаята за видеонаблюдение, където ми показаха снимката от камерата на Монтана. Писах декларация, че аз съм карал и ми съставиха акт за нарушението при Монтана. Предположих, че отново ще задържат талона и ще карам с новия акт, но това всъщност не се случи - освен, че ми писаха нов акт (с потенциално наказание отнемане на книжка), заедно с това на гишето ми върнаха и талона. Т.е. от тогава до сега си карам с редовни документи - книжка и талон, само дето в системата някъде имам сигурно вече излязло наказателно постановление по повод снимката ми от Монтана, правена преди 2 години. Самото постановление може би е с дата от април 2013. Та интересно ми е някой ако е имал подобен случай, да сподели какво е направил, тъй като скоро ми изтича книжката, а е от съществено значение да съм с кола и не мога да си позволя да остана без книжка 3 месеца. Дали евентуално мога да обжалвам и т.н. и т.н.
Благодаря предварително
Благодаря предварително

- Valve-tronic
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 2013 Mercedes-Benz GLK 250 Bluetech
- Мечтае да кара: Porsche Panamera Turbo S
- Детайли за колата: Track Package
Re: Подовяване на книжка, глоби и санкции
Ми, ако правилно се ориентирам за ситуацията, ще има за какво да обжалваш. А и при условие, че книжката ти трябва, нямаш друг изход, освен да обжалваш.
Ама и един съвет. Като ти трябва - еми по-внимателно де, Кви са тия нарушения? :D
Ама и един съвет. Като ти трябва - еми по-внимателно де, Кви са тия нарушения? :D
88 E30 318i, 95 E36 318i, 97 E39 525tds, 02 E53 3.0d, 06 E83 3.0d, 08 W204; 12 W212
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
Valve-tronic написа:Ми, ако правилно се ориентирам за ситуацията, ще има за какво да обжалваш. А и при условие, че книжката ти трябва, нямаш друг изход, освен да обжалваш.
На какво основание според теб ще обжалва?

Valve-tronic написа:Ама и един съвет. Като ти трябва - еми по-внимателно де, Кви са тия нарушения?

Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
Valve-tronic написа:Ама и един съвет. Като ти трябва - еми по-внимателно де, Кви са тия нарушения?
Да, правя нарушения (кой не прави), но карам безопасно и съобразено с всеки на пътя. А в града много рядко карам с повече от 70 км/ч. Проблемът при прословутата хранилка след Монтана е, че на практика е извън града, но се води градско. Поради тази причина са ми и сегашните главоболия... Ако съм направил нагло нарушение, нямаше изобщо да претендирам за каквото и да било, просто щях да си понеса наказанието. В случая просто се опитвам да разбера какви са ми опциите, тъй като реално си имам и талон, и книжка, и (вероятно) наказателно постановление

Аз от сега бих почнал процедурата за подновяване на книжката, пък те да мислят какво да правят.
Реално имаш талон, нямаш излезли наказателни, следователно няма причина да не можеш да си подновиш книжката.
Пускаш си една експресна поръчка и това е. Да са им излезли постановленията навреме.
В последния ден на срока за издаване на НП, ми излезе монтанското, просто е глупава системата им. Хубаво че имаш акт, но като няма НП, нищо не можеш да направиш. Няма смисъл да чакаш и да си късаш нервите заради администрацията.
А като излезе, вече ще си с нова книжка и ще знаеш какво правиш.
Може и да не ти я вземат, а да се разминеш само с глоба.
Реално имаш талон, нямаш излезли наказателни, следователно няма причина да не можеш да си подновиш книжката.
Пускаш си една експресна поръчка и това е. Да са им излезли постановленията навреме.
В последния ден на срока за издаване на НП, ми излезе монтанското, просто е глупава системата им. Хубаво че имаш акт, но като няма НП, нищо не можеш да направиш. Няма смисъл да чакаш и да си късаш нервите заради администрацията.
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
liloff написа:Аз от сега бих почнал процедурата за подновяване на книжката, пък те да мислят какво да правят.
Колега, АУАН му е съставен Март месец 2013г., мислиш ли, че все още няма НП, аз не мисля?! Ако няма НП печели 6-ца, защото давностният срок, за издаване на НП е 6 месеца и след това НЕ може да бъде наказан!
Той процедурата лесно ще я стартира, отива с документите и просто ги подава. Но, когато отиде да си получи свидетелството, просто няма да му го дадат. Ще трябва да си изтърпи наказанието от 3 месеца и да си плати глобата, която по груби сметки е около 400лв!
Именно, да не стане така, че да подам документи, а те да ми подадат нещо друго
Благодаря за инфото за 6те месеца давностен срок за издаване на НП, а знаете ли дали има срок за връчване на постановелението, ако е издадено и съответно не е получено от нарушителя по каналния ред (отиване в КАТ с акта и получаване на постановление/глоба)? Четох информация в нета, май има вариант да го предадат на близък човек или съсед, ако не ме намерят на адреса, но нито мои близки, нито съседи са получавали документи, адресирани до мен....

- Nasko_
- младши ентусиаст
-
Процедурата по издаване и връчване на НП е уредена в ЗАНН!
Не се предвиждат никакви срокове ( преклузивен или инструктивен) за връчване на НП, но се предвижда особена процедура по връчването им по НПК!
Всяко НП може да се обжалва, включително и за неправомерно връчване в 7-дневен срок от връчването му!
Чл. 58 ал.2 от ЗАНН обаче, дава право на наказващият орган да направи така нареченото връчване чрез отбелязване, което позволява НП да влезе в сила и да подлежи на принудително изземване по реда на ДОПК, дори и без да са ти връчили НП!
С две думи, ако са се позовали на чл.58, не би трябвало да имаш проблем с изваждането на документ, защото реално вече ти не си длъжник към КАТ, а към НАП, като трябва да очакваш някой запор! Това обаче вече са догадки!
Доста информация липсва, която само ти можеш да провериш, ако ти стиска да отидеш до КАТ!
Успех!
Не се предвиждат никакви срокове ( преклузивен или инструктивен) за връчване на НП, но се предвижда особена процедура по връчването им по НПК!
Всяко НП може да се обжалва, включително и за неправомерно връчване в 7-дневен срок от връчването му!
Чл. 58 ал.2 от ЗАНН обаче, дава право на наказващият орган да направи така нареченото връчване чрез отбелязване, което позволява НП да влезе в сила и да подлежи на принудително изземване по реда на ДОПК, дори и без да са ти връчили НП!
С две думи, ако са се позовали на чл.58, не би трябвало да имаш проблем с изваждането на документ, защото реално вече ти не си длъжник към КАТ, а към НАП, като трябва да очакваш някой запор! Това обаче вече са догадки!
Доста информация липсва, която само ти можеш да провериш, ако ти стиска да отидеш до КАТ!

Успех!
Ако НП не е врътнато по чл. 58, най-добре е да си го вземе и обжалва и докато не се потвърди окончателно, то не влиза в сила, следователно наказанието не се изпълнява и не би трявало от Кат да му търсят парите за него и да му задържат новата книжка. Ако пък е връчено не по надлежния ред, пак може да обжалва, но пък тогава е интересна датата на влизане в сила и би могло лишаването да отпадне... във всички случай автора трябва да провери това...

Tsunami 300+ Drag Team
Tsunami 75+ Drag Team
Със сигурност ще проверя доста подробности, благодаря за отговорите! 

10 мнения
• Страница 1 от 1