Пълномощно за шофиране на чужд автомобил
Модератор: Общи модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- Rezashki
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46/330xd
Пълномощно за шофиране на чужд автомобил
Здравейте, имам следният "казус": сестра ми живее в Германия заедно със семейството си, без да изясняваме причините закупих автомобил от България, който е на мое име и ще се ползва за постоянно в чужбина, мъжът на сестра ми ще го шофира.
Въпроса ми е освен пълномощно за управление издадено на съпруга на сестра ми, други документи нужни ли са? В това пълномощно ще бъде описано, че автомобилът се предава за ползване на еди коя си дата, след това и приемно-предавателен протокол за връщането му. При нарушения в Германия, честитките ще идват (дано не се случи) във България или не са чак толкова стриктни господата немци?
Споделете, ако и вие сте имали същата/подобна ситуация.
Въпроса ми е освен пълномощно за управление издадено на съпруга на сестра ми, други документи нужни ли са? В това пълномощно ще бъде описано, че автомобилът се предава за ползване на еди коя си дата, след това и приемно-предавателен протокол за връщането му. При нарушения в Германия, честитките ще идват (дано не се случи) във България или не са чак толкова стриктни господата немци?
Споделете, ако и вие сте имали същата/подобна ситуация.
- madpetio
-
Новият ПИКАСО
-
- Кара: The Dark Side of the Force
- Мечтае да кара: S
- Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio
Re: Пълномощно за шофиране на чужд автомобил
Ако сестра ти има адресна регистрация там 6 месеца след престоя автомобилът трябва да мине на немски номера.
Имам приятели които карат вече 10та година с БГ табели в чужбина,но напоследък им правят проблем за това.
Имам приятели които карат вече 10та година с БГ табели в чужбина,но напоследък им правят проблем за това.
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей
- Rezashki
- кандидат ентусиаст
-
Да, цялото семейство са с адресна регистрация в Германия, но реално до момента карат едно ауди, което e с бг номера (но на името на мъжа на сестра ми) и не са му правили никакви проблеми при положение, че автомобилът не е регистриран в Германия. Мисълта ми е че при положение, че колата е моя собственост, варианта им е само да я ползват, но да имат документ/и при възникване на въпроси от страна на органите по пътищата по немско и европа, това със регистрацията както казваш можеш ли да дадеш повече подробности. Задължително ли е и може ли да се избегне и дали е нещо което скоро е въведено или до момента е карал просто на късмет?
Rezashki написа:Задължително ли е
Задължително е. По закон. Вече дали ще хитрувате и ще гледате да минете между капките е друг въпрос. Може и цяла година след 6-те месеца да не ви хванат, може и на първия месец. Глобата по спомен беше няколкостотин евра. Пак по спомен тази година е хлабаво т.е. може да ви се размине и без наказания, само с предупреждение. Но от 2015 вече ще се прилага закона 1:1.
- Rezashki
- кандидат ентусиаст
-
Не намирам нищо в нета за задължителна регистрация на чужд номер....това е което влиза като закон от 2015: http://www.kesh.bg/novini/G%D0%B5rmaniia_vav%D0%B5zhda_pat%D0%B5n_danak_za_chuzhd%D0%B5stranni_avtomobili/3786 и http://bulevard.bg/news/germaniya-vavezhda-patna-taksa-za-chuzhdentsi-5586.html.
Ще проверя по-обстойно това, което казваш за задължителната регистрация и отново ще пиша, но предполагам няма да може да се мине между капките :-) Благодаря ти!
Ще проверя по-обстойно това, което казваш за задължителната регистрация и отново ще пиша, но предполагам няма да може да се мине между капките :-) Благодаря ти!
- Rezashki
- кандидат ентусиаст
-
еми да няма как да се мине метър http://zaedno.de/forums/viewtopic.php?t=4146&p=154177, но съм отворен откъм предложения :-)
Дрън-дрън. Ти си местно лице в България, автомобилът е регистриран в България, плащаш му данък в България. Ако беше ти в Германия, т.е. си местно лице там щеше да плащаш данък и да си на немски номера. Но тъй като става дума за трето лице (сестра ти) никакви регистрации не трябва да прави. Тя го кара с пълномощно, не е нейна собственост.
Виж Спогодба - чл.21 ал.4 и Чл.4 ал.1.
С думи прости: ако лицето Х е местно лице в Германия и управлява и плаща данък за МПС в Германия, като МПС-то е собственост на лицето У (местно лице в България) и У плаща също данък за него (същото МПС) в България, то това не е в хармония на чл.21 ал.4, защото едно и също МПС е обложено с данък в двете договарящи се държави. Същото важи и за немските номера
Иначе колеги по-горе са напълно прави. По закон след определено време, автомобилът трябва да се регистрира в съответната държава, ако е собственост на лице с място на пребиваване/стопанска дейност в същата държава. Има хора и 10г+ нямат проблеми, но това е на късмет. Но при твоя казус няма нищо подобно, ти не си местно лице в Германия.
Виж Спогодба - чл.21 ал.4 и Чл.4 ал.1.
За целите на тази Спогодба понятието "местно лице на едната договаряща държава" означава всяко лице, което съгласно законодателството на тази държава подлежи на данъчно облагане в нея поради своето местожителство, местопребиваване,...
С думи прости: ако лицето Х е местно лице в Германия и управлява и плаща данък за МПС в Германия, като МПС-то е собственост на лицето У (местно лице в България) и У плаща също данък за него (същото МПС) в България, то това не е в хармония на чл.21 ал.4, защото едно и също МПС е обложено с данък в двете договарящи се държави. Същото важи и за немските номера

Иначе колеги по-горе са напълно прави. По закон след определено време, автомобилът трябва да се регистрира в съответната държава, ако е собственост на лице с място на пребиваване/стопанска дейност в същата държава. Има хора и 10г+ нямат проблеми, но това е на късмет. Но при твоя казус няма нищо подобно, ти не си местно лице в Германия.

Rezashki написа:еми да няма как да се мине метър http://zaedno.de/forums/viewtopic.php?t=4146&p=154177, но съм отворен откъм предложения :-)
Карай с БГ табели тогава. То е ясно, че докато не отнесеш някаква глоба няма да го проумееш, че българските шмекерлъци не минават в Германия и ЕС, като цяло

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Много българи карат с бг номера в чужбина и са доволни, но само до момента в който ги хванат. Тогава започват да реват и да се жалват. Интересно ми е, къде ще мине преглед в Германия МПС-то или ще се кара в Бг всяка година.
- Rezashki
- кандидат ентусиаст
-
, прав си, че това е "шмекерлък" типично по български, но така или иначе се налага, а да изяснявам защо просто темата не такава.българските шмекерлъци не минават в Германия и ЕС, като цяло
Относно техническият преглед, автомобила ще идва веднъж в годината в България по други ангажименти на сестра ми и с това минава и технически, както е правено и до момента с аудито, което сега заменям с возило от любимата марка :-)
- intention
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
- Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
- Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20
Има пунктове в ЕС в които се минава EU Control който е възможен след заплащане на такса дори номерата да не са към държавата, в която минава колата преглед.
Когато колата е на чуждо лице, което си ѝ покрива данъци и задължения няма проблем.
Имаме няколко автомобила извън ЕС които са на БГ табели собственика е в България и си им плаща граждански и зелени карти + данъци всяка година. Карат се с пълномощни и няма проблем.
Честитките обаче не пристигат и се натрупват понякога това може да е проблем.
Ако системно се нарушават правилата тогава полицейските патрулите се предупреждават да внимават за съответния автомобил и при спиране за проверка се уточнява как точно и колко точно трябва да се плати в местната полиция като глоби и наказания.
ПАК КАЗВАМ това е за извън ЕС.
Предполагам че от Германия ще изпратят честитките до Б-я.
Когато колата е на чуждо лице, което си ѝ покрива данъци и задължения няма проблем.
Имаме няколко автомобила извън ЕС които са на БГ табели собственика е в България и си им плаща граждански и зелени карти + данъци всяка година. Карат се с пълномощни и няма проблем.
Честитките обаче не пристигат и се натрупват понякога това може да е проблем.
Ако системно се нарушават правилата тогава полицейските патрулите се предупреждават да внимават за съответния автомобил и при спиране за проверка се уточнява как точно и колко точно трябва да се плати в местната полиция като глоби и наказания.
ПАК КАЗВАМ това е за извън ЕС.
Предполагам че от Германия ще изпратят честитките до Б-я.
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .
- Rezashki
- кандидат ентусиаст
-
....пълномощното предполагам освен, че трябва да е преведено на съответният език на държавата в която ще се използва автомобила, трябва ли допълнително да се легализира?Карат се с пълномощни и няма проблем.
- intention
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
- Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
- Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20
Rezashki написа:....пълномощното предполагам освен, че трябва да е преведено на съответният език на държавата в която ще се използва автомобила, трябва ли допълнително да се легализира?Карат се с пълномощни и няма проблем.
Превода и легализацията ги направихме в България.
На немски всяко бюро което се занимава с такова нещо ще го изготви!
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .
13 мнения
• Страница 1 от 1