ПТП със средни телесни повреди
Модератор: Общи модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- PresolkovBG
- Потребител
-
ПТП със средни телесни повреди
Здравейте колеги! Ноември месец 2014 година, вечерта, шофирах из града, всичко беше спокойно, докато една жена, на място където няма пешеходна пътека, път с интензивно движение, реши че трябва да пресече, видях я от далече, но нямаше намерения да пресича...за всеки случай натиснах леко спирачката...но когато доближих прекалено до нея, тя реши, че това е момента на пресичането и...и за миг невнимание от нейна страна, но също и от моя..защото не можеш да си в на всеки човек в главата стана ПТП със 2 средно телесни повреди..идваха криминалисти, снимаха мястото...откараха жената в болница...за щастие 7 месеца по късно, жената е жива и здрава...
Месец след инцидента ми беше назначено дело за 30 март...дойде и въпросния ден..поради чистото ми съдебно минало ми наложиха глоба в размер 1000 лв и 6 месеца без право за управление на МПС...преди няколко дена ми дойде и призовка, в която се споменава че трябва да си оставя книжката в РУ...Въпросът ми е, след изтичането на тези 6 месеца, трябва ли да се минават някакви изпити, или нещо подобно за да си я взема, или просто отивам в КАТ и си я взимам?
Месец след инцидента ми беше назначено дело за 30 март...дойде и въпросния ден..поради чистото ми съдебно минало ми наложиха глоба в размер 1000 лв и 6 месеца без право за управление на МПС...преди няколко дена ми дойде и призовка, в която се споменава че трябва да си оставя книжката в РУ...Въпросът ми е, след изтичането на тези 6 месеца, трябва ли да се минават някакви изпити, или нещо подобно за да си я взема, или просто отивам в КАТ и си я взимам?
- Rosendo
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO
Re: ПТП със средни телесни повреди
Kris написа:Би трябвало да си я вземеш директно.
Само да допълня....ако имаш неплатени глоби (акт или фиш) ще трябва да ги платиш за да ти върнат СУМПС.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Самия тип наказание "отнемане правото на правоуправление за 6 месеца" си казва. Мярката е временна и после отиваш и си я взимаш.
Имам познат с отнета книжка по подобна причина.До колкото си спомням държа психо тест,обаче не съм сигурен дали има само Б категория...
Да, по спомен (ако не са променили нещо) се ходи на "проверочен", само ако ти е взета книжката за свършили точки.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Отговор Ц:
Ще минаваш психо в коя да е "психо-лабратория" от тия, които ги има вече навсякъде и се провеждат тестове за Тактиметрови шофьори, тираджии и всевъзможни превози. Това ти го гарантирам на 100%-та, понеже за средна телесна си наказан с 1000лв. и 6 месеца по 78а и си освободен от наказателна отговорност. Обаче психото не го минаваш след като ти изтекат 6-те месеца. Разбира се може и тогава, но няма смисъл. Като наближи там две-три седмици преди датата за връчване на книжката си записваш дата за психо. За него обаче трябва да носиш една бележка от КАТ. Нея бележка отиваш до КАТ да речем седмица преди психото и си пускаш молба, че искаш такава бележка защото ще се явяваш на психо. Във вашия КАТ не знам за колко трябва да е готова, може и на другия ден.
Психо минават и лишените за алкохол. И това психо не остава у теб, а като ти го издадат(дават ти го на мига като минеш теста), с него отиваш в КАТ и си вземаш книжката още на деня, в който ти изтичат 6-те месеца.
И щом си бил в ПТП със средна телесна, би трябвало да са ти взели отпечатъци в полицията, което значи, че вече имаш регистрация там и тя си стои, но щом си минал по 78а и си освободен от наказателна отговорност, мисля след някакъв срок имаш право да идеш при тях и да подадеш молба за сваляне на тези отпечатъци(което те по принцип трябва да направят сами, но не го правят)иначе си стоиш там. Не знам колко беше и срока ако си минал по 78а веднъж, при следващо нарушение със средна телесна да не можеш да минеш пак по него с глоба от 1000 до 5000лв, ами директно подлежиш на наказателна отговорност. Мисля година, но тук вече не съм убеден. Та внимавай.
Явно си имал некадърен адвокат щом не е можал да изкара нея виновна при положение, че не е пресичала, където трябва или са те изкарали, че си карал бързо там с мерене на спирачен път и тем подобни. Но във всички случаи и тя е виновна според мен и застрахователя едва ли ще и плати, въпреки, че ако ти си осъден, едва ли има къде да мърда, само ще се съдят за размера на обезщетението. Винаги го правят, едните казват, че са им малко парите, а другите не искат да дават повече.
Ще минаваш психо в коя да е "психо-лабратория" от тия, които ги има вече навсякъде и се провеждат тестове за Тактиметрови шофьори, тираджии и всевъзможни превози. Това ти го гарантирам на 100%-та, понеже за средна телесна си наказан с 1000лв. и 6 месеца по 78а и си освободен от наказателна отговорност. Обаче психото не го минаваш след като ти изтекат 6-те месеца. Разбира се може и тогава, но няма смисъл. Като наближи там две-три седмици преди датата за връчване на книжката си записваш дата за психо. За него обаче трябва да носиш една бележка от КАТ. Нея бележка отиваш до КАТ да речем седмица преди психото и си пускаш молба, че искаш такава бележка защото ще се явяваш на психо. Във вашия КАТ не знам за колко трябва да е готова, може и на другия ден.
Психо минават и лишените за алкохол. И това психо не остава у теб, а като ти го издадат(дават ти го на мига като минеш теста), с него отиваш в КАТ и си вземаш книжката още на деня, в който ти изтичат 6-те месеца.
И щом си бил в ПТП със средна телесна, би трябвало да са ти взели отпечатъци в полицията, което значи, че вече имаш регистрация там и тя си стои, но щом си минал по 78а и си освободен от наказателна отговорност, мисля след някакъв срок имаш право да идеш при тях и да подадеш молба за сваляне на тези отпечатъци(което те по принцип трябва да направят сами, но не го правят)иначе си стоиш там. Не знам колко беше и срока ако си минал по 78а веднъж, при следващо нарушение със средна телесна да не можеш да минеш пак по него с глоба от 1000 до 5000лв, ами директно подлежиш на наказателна отговорност. Мисля година, но тук вече не съм убеден. Та внимавай.

Явно си имал некадърен адвокат щом не е можал да изкара нея виновна при положение, че не е пресичала, където трябва или са те изкарали, че си карал бързо там с мерене на спирачен път и тем подобни. Но във всички случаи и тя е виновна според мен и застрахователя едва ли ще и плати, въпреки, че ако ти си осъден, едва ли има къде да мърда, само ще се съдят за размера на обезщетението. Винаги го правят, едните казват, че са им малко парите, а другите не искат да дават повече.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

никакво психо няма, глупости. След 6 месеца отиваш в КАТ на гишето и си взимаш книжката. Това съм го играл вече...

- Brat mu
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2006 330xd, 2008 A8 4.2tdi
- Мечтае да кара: WBS
Като е казал, че я е видял, то и доста кадърен адвокат не може да го измъкне. Психотест е задължителен при отнета книжка, освен в случаите за превишена скорост.
Може и да не съм прав, но на мен са ми взимали книжката за алкохол (9 месеца) и никакво психо не съм минавал. Имам познат, причинил ПТП за съжаление със смъртен случай и пак психо не са искали. Година беше без книжка, изтече, отиде и си я взе.

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
И преди колко време бяха вашите случаи? Защото аз говоря за и двата варианта преди 2 години при различни хора и в двата случая беше с психо. Недей да си толкова категоричен сякаш е измислица.
А какво е видял и казал...
Видял е от далече, но какво от това? Всеки ден минаваме покрай куп хора, които са край тротоарите, но те си вървят по тях примерно. Намалява с готовност за спиране, обаче точно когато вече е до нея, тя един вид се хвърля пред него. Какво има да се доказва вече е друга работа. Има един такъв момент в цялата работа като вече невъзможност да спре и това е когато разстоянието е прекалено кратко. Тя се явява самоубиец почти или все тая, но щом пресича където не трябва, през нощта и в последния момент...некадърен адвокат. Аз не виждам как иначе може да бъде осъден.Но вече е все тя за него. За други обаче за напред не е. Да не се налага на никой де, но да си знаят и да се борят докрай. Има инстанции, обжалване и т.н.

А какво е видял и казал...
вечерта, шофирах из града, всичко беше спокойно, докато една жена, на място където няма пешеходна пътека, път с интензивно движение, реши че трябва да пресече, видях я от далече, но нямаше намерения да пресича...за всеки случай натиснах леко спирачката...но когато доближих прекалено до нея, тя реши, че това е момента на пресичането и...
Видял е от далече, но какво от това? Всеки ден минаваме покрай куп хора, които са край тротоарите, но те си вървят по тях примерно. Намалява с готовност за спиране, обаче точно когато вече е до нея, тя един вид се хвърля пред него. Какво има да се доказва вече е друга работа. Има един такъв момент в цялата работа като вече невъзможност да спре и това е когато разстоянието е прекалено кратко. Тя се явява самоубиец почти или все тая, но щом пресича където не трябва, през нощта и в последния момент...некадърен адвокат. Аз не виждам как иначе може да бъде осъден.Но вече е все тя за него. За други обаче за напред не е. Да не се налага на никой де, но да си знаят и да се борят докрай. Има инстанции, обжалване и т.н.
In God we trust, all others we track.

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
ЗДвП Чл. 152. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г.) Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията:
...
2. определя изискванията за психологическа годност на водачите на моторни превозни средства и условията и реда за психологическото изследване на:
...
в) (нова - ДВ, бр. 22 от 2007 г.) водачите, които са лишени от право да управляват моторно превозно средство на основание чл. 174, ал. 2, водачите, на които временно е отнето свидетелството за управление на моторно превозно средство по реда на чл. 171, т. 1, буква "а", както и на водачите, които са лишени от правото да управляват моторно превозно средство на основание чл. 343г от Наказателния кодекс;
Ubi dubium, ibi libertas
- Николай Диянов
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39/ Е60
- Мечтае да кара: X6 цвят бордо
По принцип не би следвало да изискват, защото чисто формално ти не си осъден за извършено престъпление, а си освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Обаче поради факта, че да водиш юридически спор с администрацията е равнозначно на това да спориш със стената, ти препоръчвам да си направиш такъв преглед в съответната институция. Не отнема много време, а и така в момента, в който отидеш да си получиш свидетелството за управление няма да имат основание да ти откажат връщането му.
13 мнения
• Страница 1 от 1