Гражданска отговорност
Модератор: Общи модератори
12 мнения
• Страница 1 от 1
Гражданска отговорност
Привет , копирам идеята на един младеж :
Какво мислите по следните въпроси:
1) Защо е нужно плащането всяка година на застраховка гражданска отговорност и какво общо има обемът на двигателя/ годината на производство и тн. с щетата, която може да бъде нанесена? Не е ли по-добре да има една константна сума за определените категории (А, B, C, ...)?
2) Защо е нужно да се таксува всяка година при условие, че водачът не причинява произшествия? Не е ли логично да се внесе нещо като депозит, който да важи до виновното причиняване на ПТП и да не се плаща повече, защото нанесени щети реално няма?
Какво мислите по следните въпроси:
1) Защо е нужно плащането всяка година на застраховка гражданска отговорност и какво общо има обемът на двигателя/ годината на производство и тн. с щетата, която може да бъде нанесена? Не е ли по-добре да има една константна сума за определените категории (А, B, C, ...)?
2) Защо е нужно да се таксува всяка година при условие, че водачът не причинява произшествия? Не е ли логично да се внесе нещо като депозит, който да важи до виновното причиняване на ПТП и да не се плаща повече, защото нанесени щети реално няма?
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
- k.milanov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 325d
- Мечтае да кара: отново E36 318is
Re: Гражданска отговорност
nandrolon написа:1) Защо е нужно плащането всяка година на застраховка гражданска отговорност и какво общо има обемът на двигателя/ годината на производство и тн. + от колко време си шофьор * с щетата, която може да бъде нанесена? Не е ли по-добре да има една константна сума за определените категории (А, B, C, ...)?![]()
Не е ли логично да се внесе нещо като депозит
За мен също гражданската отговорност е една ТОТАЛНА измама

Един познат със скутер го блъснаха на кръстовище като си е бил напълно изряден и накрая не получи и един лев от другата застрахователна компания. Примери много

Няма да е вариант това, което съм амркирал в червено, понеже като въведат една сума да кажем от 500лв, то има коли по улиците за по малко. Идеята за депозита е най-добра, дори и да е голям и да е разсрочено

- turbobanana
- кандидат ентусиаст
-
За първия пост - логично е да не плащаш депозита, ако нямаш нарушения, но има няколко предпоставки това да е трудно изпълнимо сега:
1. ДА има електронна система, регистрираща участващите в ПТП и нарушения водачи и превозни средства. Това ще пресече много много злоупотреби, като кражба на самоличност на автомобил, позволяване на рецидивисти да шофират и т.н. Той гаранционният фонд прибиращ по 10лв. на ГО за година се изчерпва, без значение дали имаш ти самия нарушения или не. Направен е, ако те удари превозно средство без ГО ти да си получиш парите за ремонта. Като знам колко хора карат без ГО, бих дал 10 лв. за тая екстра
2. Относно обема на двигателя и другите параметри на автомобила - и в Германия и в UK има връзка между тези параметри и цената, която плащаш. Субеткивно е дали имат отношение към цената на ремонтите и други такива неща, но социумът ги приема
За данъка също.
Със сигурност цената на колата трябва да има отношение към застраховките, както е с автокаско, ама...
Аз съм взимал обезщетение по ГО по-често отколкото от автокаско!
1. ДА има електронна система, регистрираща участващите в ПТП и нарушения водачи и превозни средства. Това ще пресече много много злоупотреби, като кражба на самоличност на автомобил, позволяване на рецидивисти да шофират и т.н. Той гаранционният фонд прибиращ по 10лв. на ГО за година се изчерпва, без значение дали имаш ти самия нарушения или не. Направен е, ако те удари превозно средство без ГО ти да си получиш парите за ремонта. Като знам колко хора карат без ГО, бих дал 10 лв. за тая екстра
2. Относно обема на двигателя и другите параметри на автомобила - и в Германия и в UK има връзка между тези параметри и цената, която плащаш. Субеткивно е дали имат отношение към цената на ремонтите и други такива неща, но социумът ги приема

За данъка също.
Със сигурност цената на колата трябва да има отношение към застраховките, както е с автокаско, ама...
Аз съм взимал обезщетение по ГО по-често отколкото от автокаско!
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
nandrolon написа:1) Защо е нужно плащането всяка година на застраховка гражданска отговорност и какво общо има обемът на двигателя/ годината на производство и тн. с щетата, която може да бъде нанесена? Не е ли по-добре да има една константна сума за определените категории (А, B, C, ...)?
Принципът е "По-голям двигател -> по-скъпа кола -> по-платежоспособен собственик"...
Никаква логика, както обикновено в милата ни родина...
nandrolon написа:2) Защо е нужно да се таксува всяка година при условие, че водачът не причинява произшествия? Не е ли логично да се внесе нещо като депозит, който да важи до виновното причиняване на ПТП и да не се плаща повече, защото нанесени щети реално няма?
Колко да е този депозит? Как да знаят каква кола ще удариш - трабант за 200 лв или порше за 200 бона?
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- stkazakov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e60 535d
- Мечтае да кара: BMW X6M
Аз също съм вземал пари по гражданска, просто нямаше време да си направя каско, тъй като веднага ме удариха (то нали стоповете са, да се спира на тях). Получих си парите и то дори една идея в повече от колкото ми излезе самият ремонт.
Нали знаете, че гражданската поема и щети за пострадали лица ?
Лично за мен данък МПС е по глупаво структурирано и не е правилно новите автомобили да плащат повече, а по старите. Тук мощността оказва влияние.
Нали знаете, че гражданската поема и щети за пострадали лица ?
Лично за мен данък МПС е по глупаво структурирано и не е правилно новите автомобили да плащат повече, а по старите. Тук мощността оказва влияние.
Оригинални масла BMW, CASTROL, MOTUL, TOTAL, BARDAHL, ELF, GM, REPSOL и т.н.
Имаме налични много голяма гама автомобилни части на супер атрактивни цени, съединители, спирачна система, ходова част, филтри и т.н.
Безплатна доставка на масло и филтри!!!
http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=63&t=293316
[u]http://autokazakov.bg
0894042727, 0898972222, 0883436333
https://www.facebook.com/Autokazakov
Имаме налични много голяма гама автомобилни части на супер атрактивни цени, съединители, спирачна система, ходова част, филтри и т.н.
Безплатна доставка на масло и филтри!!!
http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=63&t=293316
[u]http://autokazakov.bg
0894042727, 0898972222, 0883436333
https://www.facebook.com/Autokazakov
Колко да е този депозит? Как да знаят каква кола ще удариш - трабант за 200 лв или порше за 200 бона?
Детозитът статистически може да се изчисли, ако вземем например 10 години назад какви птп-та са ставали и какви щети са били причинени. Но както вече казаха за това е нужно да се води база данни за произшествията.
Защо средностатистическият българин тряба да бъде товарен с висока вноска за това ,че някой си е купил скъпо порше? Щом има пари за такава кола да си направи каско. Гражданската отговорност да му изплати малка част от щетата т.е. да има таван против богаташите.
bmw325tds написа:№3 Закон на физиката: на всяко действие има равно по големина и посока противодействие. Или инак казано с кола 200 киловата можеш да потрошиш много повече отколкото с кола с мощност 50 киловата. Затова се плаща повече за по-мощните коли. То и младите шофьори са рискови - затова при някои застрахователи се гледа стажът им.
Ако няма други ограничения скоростта за движение в градски условия е 50 км /ч както за 200 киловатовата така и за 50 киловатовата. Така че мощността не е от значение за щетата. Една жена, един пенсионер и един млад шофиор са по-рискови отколкото обема на двигателя. По-скоро бех приел че масата на мпсто е от значение , но не и обема.
И другото, което може да се коментира - веднъж при плащане на данъка на мпс в общината - по-високата такса за по-мощната кола е поета, защо пак да се снася на застрахователя?
- turbobanana
- кандидат ентусиаст
-
bmw325tds написа:№1 Аз съм взимал пари по гражданска два пъти. Парите и в двата пъти ми покриха ремонтите.
№3 Закон на физиката: на всяко действие има равно по големина и посока противодействие. Или инак казано с кола 200 киловата можеш да потрошиш много повече отколкото с кола с мощност 50 киловата. Затова се плаща повече за по-мощните коли. То и младите шофьори са рискови - затова при някои застрахователи се гледа стажът им.
....
Общо взето вземете прочетете малко и се образовайте, след това пускайте глупави теми.
Закона на физиката малко си го объркал, посоката е обратна.
Иначе - за глупавите теми те подкрепям изцяло

- turbobanana
- кандидат ентусиаст
-
Mario Pankov написа:bmw325tds написа:№3 Закон на физиката: на всяко действие има равно по големина и посока противодействие. Или инак казано с кола 200 киловата можеш да потрошиш много повече отколкото с кола с мощност 50 киловата. Затова се плаща повече за по-мощните коли. То и младите шофьори са рискови - затова при някои застрахователи се гледа стажът им.
№4 Гражданската е за обезщетяване на трета страна - това може да е пешеходец, нива, крава, къща, мантинела и др.
Не е въпросът колко се плаща и дали да се плаща, а защо хем е задължителна, хем не е за календарна година като данъците.
А за календарната година мисла, че е доста наивно твърдение. Колите само на календарна година ли се купуват, респ. регистрират и вкарват в употреба? Аз може да не карам 6 месеца докато съм в чужбина, защо да съм длъжен да плащам гражданска? Доста ме учуди това твърдение.
Гражданската можеш да си я направиш на вноски, а ако инцидентно ти се наложи да пътуваш, за да не загубиш парите за 1/2 година можеш да идеш в компанията, която са ти я направили и да им кажеш, че за останалите 6 месеца няма да я ползваш (пътуваш или колата е бракувана, счупена и т.н.) и те ти връщат (с някаква неустойка разбира се) парите!
- ketket
- Потребител
-
- Кара: E36 318is/Е36 323ti/Е36 316i
- Мечтае да кара: класики
- Детайли за колата: e36 318i - sold
e46 320d - scrap/sold
e60 525dA - sold
Единствено основание за да не се плаща ГО е автомобилът да бъде свален от отчет в КАТ. В противен случай ГО подлежи на плащане, независимо къде е паркирано ППС-то или дали собственикът е в чужбина.
12 мнения
• Страница 1 от 1