Експорт на автомобил към Белгия

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Експорт на автомобил към Белгия

Мнение от M17cH » 01 Сеп 2015, 23:51

Здравейте колеги!

Живея в Белгия известно време и със сигурност още някоя година ще съм тук. Харесах автомобил от България и смятам да си го взема насам, ако всичко излезе наред. До колкото прочетох документални изисквания, ми трябва сертификат за съответствие (European certificate of conformity) заедно с регистрации и тн. От къде мога да се сдобия с такъв сертификат и проблем ли ще е примерно че автомобила има изпускателна система на 76мм(шумна също) и други неща които не съответстват с оригиналното състояние?

Благодаря ! :help:

п.с. не е масова кола, че да я взема от Германия или околието на същите пари и състояние.

Поздрави!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Re: Експорт на автомобил към Белгия

Мнение от Denmark » 02 Сеп 2015, 0:42

Здравей колега,

на твое място бих се свързал директно с институцията в Белгия, която се занимава с вноса и регистрирането на коли.

за изпускателната система трябва да ги питаш колко е допустимото при тях и евентуално да я замериш преди това в България за да си нямаш проблеми. също така виж дали катализаторите са си там.
аз съм импорт-вал кола в Дания и не ми трябваше този сертификат, но на прегледа мерят шум и изгорели газове.
казваш, че имаш и други неоригинални неща - в Дания поне правят проблем за разни китайски боклуци - окачвания без разните сертификати (примерно поне TUV approval) и т.н.

може би този сайт ще ти помогне с информация, въпреки, че е за UK:

http://certificate-of-conformity.co.uk/ ... to-the-uk/

тоест може и с производителя да се свържеш.
така като гледам в интернет има сайтове, от където да си го изкараш, но гледам струва около 100-тина евро.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 02 Сеп 2015, 1:03

Пиши автомобила на близък човек/роднина ,който съответно да ти напише фиктивно изплащане на автомобила на вноски към него.
Ще си спестиш страшно много пари.
За пример ще ти дам,че:
Кола втора ръка с 2 литра двигател и 135 КВ мощност само такса регистрация /което се явява аналог на българския еднократен данък придобиване МПС / е 1700 евро.За над 211 к.с. нещата стават ужасни.Шестгодишен Х5 286 к.с.- 4500 евро същата такса .Все едно отваряш прозореца и ги хвърляш на вятъра.Застраховката на споменатата кола 2 литра 135 КВ е около 2000 евро годишно но цената е индивидуална-според оценката на дадения автомобил,имаш ли гараж,аларма,бонус-малус играе тук и т.н........Имаш и ежегоден пътен данък- 400 евро пак на дадената кола,зависи от кубатурата и фискалната мощност на колата.
С други думи за да регистрираш едно старо БМВ 2 литра 184 коня изсипваш в кофата 4100 евро.Без дори да си сложил номерата още и да си сипал гориво.
ето ти полезно инфо,ползвай гугълтранслейтър за да се навиеш сам на идеята защо е по добре да си останеш на български номера:

http://www.minfin.fgov.be/portail2/nl/themes/transport/vehicles-registration.htm

http://europa.eu/youreurope/citizens/national-contact-points/belgium/index_en.htm#vehicles

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от M17cH » 02 Сеп 2015, 1:04

ААА! Мерси колега :bowdown:

Сега ми светна, директно тук верно ще си оправя нещата. Иначе да, повече от модификациите трябва да ги сваля при прегледа, след тва всичко обратно и всяка година по едно и също време гимнастика :lol:

Не знам и аз какви глупости четох, ама влязах във филми, че могат да ми конфискуват колата ако имам адрес тук и колата няма пълен набор документи :kuku: :kuku: все тая...

Едит: Колега, интересувал съм се за регистрация данъци и такси. Колата е по-стара от 25 години (олт-таймер), демек се връзва към 15евро на месец. По дефолт за двигателя нямат инфо колко са емисиите и слагат някакви измислени (1.8 мотор е, нищо че е турбо (конски сили важат само при регистрация еднократно такса)), които пак не вдигат много нещата, бензин е, няма такса че замърсява допълнителна. Над 25 години съм и ще си извадя бележка от КАТ бг и преведа, че нямам ПТП и всичко ми е чисто, иначе те слагат на най-ненадеждната група и наистина застраховка може да надхвърли 1000евро.

Не искам да се циганя, щом живея в Белгия ще им спазвам правилата. Още повече че с български номера те спират всеки път, когато те видят.

Темата може да бъде затворена, благодаря на включилите се :bowdown: :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 02 Сеп 2015, 1:14

Така е,ЩОМ ИМАШ дори само карта за адресна регистрация в Белгия след 90 дена и колата ти трябва да е с местни номера.Затова правиш увъртане с факта,че имаш собствена кола ,като я пишеш в България собственост на близък човек ,роднина,на който имаш доверие и после той да ти напише нотариално заверен договор,който за вас двамата си е проформа ,че си я купил на изплащане към него.Превеждаш го легализирано,даваш 18 лева на страничка,големия талон и той да е с теб и на местните ченгета като те спират можеш да им пожелаваш лек ден.
Иначе ти взимат номерата и ти искат данъците накуп със задна дата ,ако колата по талони е твоя а ти не си я пререгистрирал.
едит:Щом си споменал по-горното значи правилно си се ориентирал.
И аз от 3 години съм само на бензинови за собствени коли.Рахатлък си е.
Тепърва в БГ ще се усети какво значи бремето да имаш дизелов автомобил.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 02 Сеп 2015, 9:42

jorsenbmw написа:Така е,ЩОМ ИМАШ дори само карта за адресна регистрация в Белгия след 90 дена и колата ти трябва да е с местни номера.Затова правиш увъртане с факта,че имаш собствена кола ,като я пишеш в България собственост на близък човек ,роднина,на който имаш доверие и после той да ти напише нотариално заверен договор,който за вас двамата си е проформа ,че си я купил на изплащане към него.Превеждаш го легализирано,даваш 18 лева на страничка,големия талон и той да е с теб и на местните ченгета като те спират можеш да им пожелаваш лек ден.
Иначе ти взимат номерата и ти искат данъците накуп със задна дата ,ако колата по талони е твоя а ти не си я пререгистрирал.

не че нещо, но освен некоректно, е и един вид измама това.
ако не можеш да си позволиш да плащаш таксите, застраховките и каквото още има да се плаща в страната, в която живееш, значи просто не трябва да имаш кола.
Изображение

Аватар

Мнение от Хаос » 03 Сеп 2015, 17:56

jorsenbmw написа:Така е,ЩОМ ИМАШ дори само карта за адресна регистрация в Белгия след 90 дена и колата ти трябва да е с местни номера.Затова правиш увъртане с факта,че имаш собствена кола ,като я пишеш в България собственост на близък човек ,роднина,на който имаш доверие и после той да ти напише нотариално заверен договор,който за вас двамата си е проформа ,че си я купил на изплащане към него.Превеждаш го легализирано,даваш 18 лева на страничка,големия талон и той да е с теб и на местните ченгета като те спират можеш да им пожелаваш лек ден.

Такава врътка за Норвегия има ли?
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blackrider » 03 Сеп 2015, 19:31

Здравей колега. Забрави за врътки от сорта :"колата е на друго име....договори нотариални...." ! Аз живях година и повече в Лиеж и много добре съм запознат как стават нещата с кола от БГ. Защото минах по същия път. Имаш адресна регистрация, може би и белгийска лична карта за чужденец. Инаш ли адрес можеш да караш с БГ номера до 3 месеца! След това ще те ........ Първо колата която искаш от БГ трябва да е в не идеално а отлично здраве :) Иначе ако нещо тропне или чукне ....няма да ти казвам к'ви цифри ще ти излезне ремонта ,а иначе Белгийски номера -ядец! Аз го ядох.... Там ГТП-то е мааата си джаса...разчекнаха колата,не ме пуснаха да мина защото преден десен амотресьор бил почти на границата (разбирай,че ако беше в БГ ,майстора ще ти каже: Абе има поне година живот още!) Да ма -НЕ ! Излезнах от ГТП службата им с един розов лист на който пишеше: ДА СЕ ПОДМЕНИ ....... в срок от 15 дни!
Но преди да идеш да си вадиш номера трябва да минеш следните инстанции:
- митница ( питаш къде има митнически пункт ) там се плащаше неква сума от сорта на 10е май беше ,показваш всички документи на автомобила ,твойте и казваш че искаш да я рег. Белгииска! Те знаят какво да правят. На мен ми го изддадоха този док. веднага
После се обаждаш в тамошния КАТ (забравих как се казваше тази служба на белгийски ама ти знаеш) Демек там където трябва да мине ГТП със този док. от митницата и документите + твоите (л.к. док за адрес) . Записваш си час и отиваш. Не забравяй аптечка и пожарогасител + триъгълник!
Минеш ли ГТП и колата е на 6 ,без забележки.....чакаш да ти дойде куриер с задния номер......Забравих ,че трябва да имаш и застраховка! Тя е цифра! БГ книжките не ги зачитат много и ......по дебелата лайсна !
Плащаш на куриера за номера,в пакета има и един лист -ПАЗИШ ГО! Отиваш там където печатат номера,даваш 10е да ти направят предния и си готов!
Но колата от БГ има ли технически проблеми,няма катализатор или лош външен вид.....направо се откажи !!!

пп. Германия е близо,колите там са много по-евтини от Белгия. Вземи си кола от Германия! Няма 6-5. От БГ са напудрени кошници! Ще имаш ядове с кола от БГ! Цените са малко по-тънки в БГ отколкото в Германия. Но там знаеш какво купуваш! Тук ще ти набутат напудрен "УНИКАТ" !!! Знам,защото в момента имам бизнес с почистване на автомобили и работим с автокъщи в София!
Дано съм ти бил полезен

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от M17cH » 03 Сеп 2015, 22:29

Мерси за коментара колега, най-много ме притеснява тоя преглед, сигурно ще ме върнат за 200 неща :mhihi: ще гледам в тези 4 месеца(така им пише в уебсайта) да успея да я направя изрядна на пушка, още повече че има модификации, които трябва да сваля за да бъде "оригиналдъ" колата....
Ако не се получат нещата я разчленявам и квот-такова :roll:

за германия съм писал.

:bchug:

Назад към Извън Темата