Проблем с нафтов котел... помагайте!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Плевен тийм
Плевен тийм
Аватар
Кара: 323ti
Мечтае да кара: 332ti
Детайли за колата: сива

Проблем с нафтов котел... помагайте!

Мнение от Ogi » 07 Сеп 2015, 15:30

Здравейте колеги, много спешно се нуждая от някой, който разбира от нафтови котели. Проблема е следния:
В къщата, която живея се отопляваме и добиваме топла вода от нафтов котел, модела на котела е viessmann vitola comferral vmo 18.
След едно недоразумение резервоара остана без нафта и съответно, защитата на котела се включи и изключи котела. След това ,веднага наляхме достатъчно количество нафта, рестартирахме системата и запали ( за да запали се нуждаеше от малко помпене на копченцето за обезвъздъпаване ). Явно беше останал въздух в системата, защото близо месец след това, всеки път като се самозапалваше автоматично, включваше защитата и трябваше ръчно да се рестартира и напомпи малко, за да остане включен. Един ден изобщо спря да работи и не искаше да запали, тогава започнахме с ремонтите дейности... разглобихме една тръбичка и видяхме, че има запушване, отпушихме я и тръгна, на същия ден, отново имаше запушване, отново отпушихме и отново запали. На другия ден отново не искаше да запали, разглобихме цялата система, по която върви нафта и продухахме всички тръби и елементи, по които минава нафтата, но ударихме на камък, защото сега не иска да вкара нафта в системата... заради продухването на системата, по която минава нафтата, в момента цялата система е без нафта, сега се опитваме с помпене на копчето за обезвъздушаване да вкараме нафта в системата, но изобщо не иска да подкачи... някой от Вас с опит в тази сфера има ли идея, каква може да е повредата и защо не можем да издърпаме нафтата до горелката?

ентусиаст
Аватар

Re: Проблем с нафтов котел... помагайте!

Мнение от slatanic » 07 Сеп 2015, 15:40

Книгата на котела загубена ли е?!Я виж дали може да я намериш да видим какво може се мисли.Според мен единият проблем е обезвъздушаването,а другият,че може и да сте уморили дюзата.Филтър за нафтата има ли?Да не са ви дали нещо уж е нафта,а по бие на корабно гориво и филтъра,а и дюзата за това да са хвърлили котвата
Котела в гаранция ли е и кой ви го продал не е лошо да видиш в краен случай да се търсят жокери от там. ;)

Плевен тийм
Плевен тийм
Аватар

Мнение от Ogi » 07 Сеп 2015, 15:50

slatanic написа:Книгата на котела загубена ли е?!Я виж дали може да я намериш да видим какво може се мисли.Според мен единият проблем е обезвъздушаването,а другият,че може и да сте уморили дюзата.Филтър за нафтата има ли?Да не са ви дали нещо уж е нафта,а по бие на корабно гориво и филтъра,а и дюзата за това да са хвърлили котвата
Котела в гаранция ли е и кой ви го продал не е лошо да видиш в краен случай да се търсят жокери от там. ;)

Книга няма, обезвъздушаването е ясно, но въпроса е защо при 30 минутно помпене, нафта по системата изобщо не тръгва... филтър на нафтата има, но явно пропуска по миниатюрни боклучета, които последния път бяха задръстили, една от тънките тръбички. Относно това запушване, според мен проблема е това, че я бяхме оставили без нафта и помпата е засмукала боклуците, които се отаяват по повърхността на нафтата в резервоара. Относно дюзата, не знам даже и къде се намира, хубавото е, че ако е тя имам още 2 резервни. Нафтата е качествена 100%, гаранция няма, а фирма, която да отстрани проблема лесно можем да извикаме, но ще ни вземе 1000-2000 евро за ремонт... точно това искаме да избегнем :bang:

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 07 Сеп 2015, 16:02

Значи по реда на номерата.Първо проверяваш за запушвания.После сменяш филтъра и слагаш такъв външен дето не пуска боклуци.После търсиш или книгата или менуал от нета.Довечера ако ми остане време ще търся да видя какво го дават като конструкция това котле щото дюзата най-вероятно е капут от боклуците и не ще да пуска нищо.
После смяна на дюза така и така имаш резервна.Като поразгледам конструкцията ще мога да кажа къде да гледаш за обезвъздушаване и боклуци затапили някоя тръба.

Плевен тийм
Плевен тийм
Аватар

Мнение от Ogi » 07 Сеп 2015, 16:33

slatanic написа:Значи по реда на номерата.Първо проверяваш за запушвания.После сменяш филтъра и слагаш такъв външен дето не пуска боклуци.После търсиш или книгата или менуал от нета.Довечера ако ми остане време ще търся да видя какво го дават като конструкция това котле щото дюзата най-вероятно е капут от боклуците и не ще да пуска нищо.
После смяна на дюза така и така имаш резервна.Като поразгледам конструкцията ще мога да кажа къде да гледаш за обезвъздушаване и боклуци затапили някоя тръба.

По реда на номерата:
Проверка за запушвания - направено
Прегледали сме всички връзки, по които минава нафта, всички клапанчета, тръбички, филтърчета и т.н. всичко е отпушено и празно в момента

Проверка на филтъра и монтиране на външен такъв - направено
Монтирахме една допълнителна цедка на тръбата, която засмуква нафтата от резервоара, филтъра е изчистен и изпран, изглежда като нов...

Книга или менуал от нета - направено
http://www.viessmann-community.com/vies ... imatik.pdf - ( проблема е че е на немски език )

Следва да погледнем дюзата... веднага след като я погледнем ще пиша с резултат :yes:

Плевен тийм
Плевен тийм
Аватар

Мнение от Ogi » 07 Сеп 2015, 17:12

Само да вмъкна нещо, което сега ми дойде наум... според мен в момента проблема не е в запушване, защото когато имаше запушване, след рестартиране, системата започваше да продухва за 10-тина секунди, след това запалваше и угасваше след 5 секунди работа... в момента изобщо не иска да запали, нито да продуха... явно усеща че няма нафта в горивната камера и очаква да се напълни за да се включи и да започне да продухва, а след това и да запали. Отново стигам до заключението, че проблема е в това, че няма нафта в системата и по важния въпрос, защо няма и как да я вкараме?

Назад към Извън Темата