Счетоводен въпрос
Модератор: Общи модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
Счетоводен въпрос
здрасти на всички маниаци, отдавна следя форума, а от скоро съм и притежател на е60 530d, хубава кола, ама искам m550d
та сега търся нова счетоводител/ка (може да препоръчате пекана) и не мога да намера някой да ми отговори на следният въпрос
фирмата е от тип дружество с ограничена отговорност (ООД) с 2-ма съдружника, съответно всеки с дял от 50%. ако те искат да привлекат 2-ма млади кадри на отговорни позиции и да им дадат по 3-4% от печалбата на фирмата, как да стане това без новодошлите да стават съдружници? как всички страни да са защитени?
- те трябва да могат да бъдат сменяеми ако сгазят лука, но в същото време трябва да има сигурност за новите кадри, че дори да ги изгонят, по проектите които са работили и фирмата продължава да генерира оборот от тях, те ще си получават % печалба.

та сега търся нова счетоводител/ка (може да препоръчате пекана) и не мога да намера някой да ми отговори на следният въпрос
фирмата е от тип дружество с ограничена отговорност (ООД) с 2-ма съдружника, съответно всеки с дял от 50%. ако те искат да привлекат 2-ма млади кадри на отговорни позиции и да им дадат по 3-4% от печалбата на фирмата, как да стане това без новодошлите да стават съдружници? как всички страни да са защитени?
- те трябва да могат да бъдат сменяеми ако сгазят лука, но в същото време трябва да има сигурност за новите кадри, че дори да ги изгонят, по проектите които са работили и фирмата продължава да генерира оборот от тях, те ще си получават % печалба.
- hrisito
- Потребител
-
- Кара: 523i
Re: Счетоводен въпрос
Според мен отговорът е в пряка връзка със дейността на фирмата. Възможно е да имате патентни или авторски права върху произведеният продукт или услуга и тогава като съавтор право на дивидент ще има и служителят. Ако не говорим за такъв тип дейност - може да помислите върху създаването на акционерно дружество.
Мисля, че освен счетоводител ви трябва и юрист, защото предполагам, че може да стане и с договор за консултантски услуги (или нещо подобно) със служителя, в който да се уточнят правата и задълженията ви едни към други.
Не съм специалист в областта, но това е нещо за което се сещам!
Успех!!!
Мисля, че освен счетоводител ви трябва и юрист, защото предполагам, че може да стане и с договор за консултантски услуги (или нещо подобно) със служителя, в който да се уточнят правата и задълженията ви едни към други.
Не съм специалист в областта, но това е нещо за което се сещам!
Успех!!!
Не съм счетоводител!
Не е нужно да приемаш някой за съдружник в дружеството, само за да му гарантираш процент от годишната печалба. Може да се сключи граждански договор, договор за управление или друг вид договор (не съм убеден дали може да е трудов), в който да се регулират отношенията и да се уточни процентът, който ще получава наетия и от коя печалба ще бъде: преди, след облагане с данъци, след амортизация и т.н.
Ако много искате нови съдружници, наемете квалифициран (специализиран) адвокат в търговското право и да ви напише един приятен и удовлетворяващ всички страни устав, на база на който ще развивате дружеството и ще си регламентирате отношенията между съдружниците, отговорностите и печалбата.
И за последния въпрос (получаване процента от печалбата при уволнение/напускане): може да сключите договор, в който да се определят плащане към трето лице от страна на фирмата. Но пак ти трябва опитен адвокат.
Според мен патентите са неприложими в случая, най-малкото (по памет цитирам) когато си на трудов договор откритие, което направиш и може да се патентова е собственост на фирмата, която те е наела.
Не е нужно да приемаш някой за съдружник в дружеството, само за да му гарантираш процент от годишната печалба. Може да се сключи граждански договор, договор за управление или друг вид договор (не съм убеден дали може да е трудов), в който да се регулират отношенията и да се уточни процентът, който ще получава наетия и от коя печалба ще бъде: преди, след облагане с данъци, след амортизация и т.н.
Ако много искате нови съдружници, наемете квалифициран (специализиран) адвокат в търговското право и да ви напише един приятен и удовлетворяващ всички страни устав, на база на който ще развивате дружеството и ще си регламентирате отношенията между съдружниците, отговорностите и печалбата.
И за последния въпрос (получаване процента от печалбата при уволнение/напускане): може да сключите договор, в който да се определят плащане към трето лице от страна на фирмата. Но пак ти трябва опитен адвокат.
Според мен патентите са неприложими в случая, най-малкото (по памет цитирам) когато си на трудов договор откритие, което направиш и може да се патентова е собственост на фирмата, която те е наела.
Селото се оказа точно във града
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
paxaH написа:Според мен патентите са неприложими в случая, най-малкото (по памет цитирам) когато си на трудов договор откритие, което направиш и може да се патентова е собственост на фирмата, която те е наела.
Абсолютно вярно. Когато си на трудов договов, абсолютно всички плодове на твоя труд са собственост на фирмата.
Според мен най-лесния начин е граждански договор за всеки проект, като в гражданския договор се описва възнаграждението като процент и т.н.
Тук обаче ще изникне въпроса относно печалбата на фирмата - счетоводителите могат много умело да я манипулират и хората като не са съдружници нищо не могат да кажат - взимат процент от печалбата, която на практика вие решавате до голяма степен колко да е

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
мисля най-уредено би било за всички с патент/авторски права за даденият продукт, наистина да не се тревожат че ще манипулираме , но това вече е много специализирана тема и явно ще ми трябва юрист.
определено внесохте някаква светлина, мерси и за препоръчаните счетоводителки, ще ги имам предвид
определено внесохте някаква светлина, мерси и за препоръчаните счетоводителки, ще ги имам предвид

Колега, виж това:
Тантиемите са възнаграждения, изплащани на физически лица във връзка с осъществяваната от тях управленска и/или контролна дейност в предприятия.
На основание разпоредбата на §1, т. 26, буква „з” от Допълнителните разпоредби на ЗДДФЛ, считано от 01.01.2008 г. правоотношенията по договори за управление и контрол, включително с членовете на управителни и контролни органи на предприятия са трудови правоотношения.
Данъчната основа за годината за тези доходи, се определя като доходи от трудови правоотношения се определя по реда на чл.24 и следващите от ЗДДФЛ.
Платеца внася авансовият данък за тези доходи по реда на чл. 42 от ЗДДФЛ.
Върху сумите на изплатените тантиеми се дължат осигурителни вноски за фондовете на ДОО, ДЗПО и за здравно осигуряване, определени по реда за осигуряване на работещите по договор за управление и контрол - чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО. На основание чл.6, ал.3 от кодекса, осигурителните вноски се внасят от осигурителя при спазване на сроковете на чл.7 от КСО.
Осигурителния доход на лицата, които получават тантиеми се разпределя по месеците , за който се отнасят.
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
Малко да вдигна темата
Искам да попитам дали случайно някой колега (колежка) не е дипломиран експерт-счетоводител ?
Ако се намира такъв, да пише тук или на Л.С.

Искам да попитам дали случайно някой колега (колежка) не е дипломиран експерт-счетоводител ?
Ако се намира такъв, да пише тук или на Л.С.

7 мнения
• Страница 1 от 1