Съвет за телоподаващо.
Модератор: Общи модератори
5 мнения
• Страница 1 от 1
Съвет за телоподаващо.
От доста време имам желание да се науча за заварям и се чудих как да подходя към цялата работа, на скоро ми изпадна телоподаващо на оферта та го взех и реших начина на обучение да е "неволята учи"
.
Модела е Ferm Mig 100.
Обаче леко ударих на камък защото питах няколко човека и всеки различно ми казва.
Искам да го ползвам с тръбнофлюсов/самозащитен тел. Няма да се ползва много и не ми се занимава със търсене на бутилка, зареждане отделно че допълнително се усложняват нещата.
Та проблема е че в интернет пише за този тел трябва да се обърне поляритета като – се пада на ръкохватката а плюса на щипката за маса.
Обаче не виждам как може да стане точно на това телоподаващо, по-принцип не е проблем да го разглобя и да разменя кабелите но дали няма да е проблем за устройството понеже явно е замислено да не се пипа? И въобще дали не е предвидено да се ползва с такъв тел в предвид, че е по-глупаво и евтино телоподаващо и да си е нагласено за такава тел?
Имаше сложена ролка със тел за газ във телоподаващото но беше поставена само, без да е вкаран тела във шланг.
Снимки

Модела е Ferm Mig 100.
Обаче леко ударих на камък защото питах няколко човека и всеки различно ми казва.
Искам да го ползвам с тръбнофлюсов/самозащитен тел. Няма да се ползва много и не ми се занимава със търсене на бутилка, зареждане отделно че допълнително се усложняват нещата.
Та проблема е че в интернет пише за този тел трябва да се обърне поляритета като – се пада на ръкохватката а плюса на щипката за маса.
Обаче не виждам как може да стане точно на това телоподаващо, по-принцип не е проблем да го разглобя и да разменя кабелите но дали няма да е проблем за устройството понеже явно е замислено да не се пипа? И въобще дали не е предвидено да се ползва с такъв тел в предвид, че е по-глупаво и евтино телоподаващо и да си е нагласено за такава тел?
Имаше сложена ролка със тел за газ във телоподаващото но беше поставена само, без да е вкаран тела във шланг.
Снимки
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Съвет за телоподаващо.
Счита се, грубо казано, че 2/3 от топлината при заваряване отива на плюса. Флюсовите телове се ползват с права полярност. Т.е. електрода/ръкохватката закачен на минуса. Търсеният ефект е детайла да е по-топъл от телта (по-малко пръска и по-добър провар). Внимавай също каква тел си купуваш, защото има флюсови, които също изискват газова среда. Веженките (рутилови електроди които са горе-долу обртното на твойта тел), работят почти еднакво добре и на двете полярности.
Така, че може да пробваш - ако пръска много и прави порест шев, с подрези и остават включвания от шлака и много шупли - обръщай. Иначе, ако ти хареса да заваряваш в дългосрочен план, заваряване с флюсова тел излиза по-скъпо. А и пропускаш играта с газовете 

Последна промяна hell's angel на 28 Фев 2016, 16:18, променена общо 1 път
Ubi dubium, ibi libertas
hell's angel написа:Счита се, грубо казано, че 2/3 от топлината при заваряване отива на плюса. Флюсовите телове се ползват с права полярност. Т.е. електрода/ръкохватката закачен на минуса. Търсеният ефект е детайла да е по-топъл от телта (по-малко пръска и по-добър провар). Внимавай също каква тел си купуваш, защото има флюсови, които също изискват газова среда. Веженките (рутилови електроди които са горе-долу обртното на твойта тел), работят почти еднакво добре и на двете полярности.Така, че пробвай - ако пръска много и прави порест шев, с подрези и остават включвания от шлака и много шупли - обръщай. Иначе, ако ти хареса да заваряваш в дългосрочен план, заваряване с флюсова тел излиза по-скъпо.
Каква тел би предложил, че така или иначе по магазините в Сливен не успях да намеря флюсова и ще се поръчва от интернет.
Иначе да разбирам че дори да трябва да го разглобя и обърна кабелите няма да е проблем за самото устройство?
А че излиза по-скъпо ясно е но за в момента мисля че ще е по-малко разправия от колкото да търся бутилки, кранове, манометри, проверка на бутилката, кой да я напълни и най вече че нямам идея как трябва да се нагласи за да се ползва оптимално, по нататък най-вероятно направо ще взема някакво по скъпо телоподаващо на което да си заслужава занимавката ако се стигне въобще до там.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Виж ЕСАБ какво предлагат в момента, coreshield 15 беше супер преди. Цък Сега не знам, подбери си я внимателно и по диаметър, че понякога върви една идея по тегаво. За машината - не знам, такова не съм виждал никога. Врътни една шайба на DEL (AIG заваряване) едва ли ще ти откажат съвет и решение.
Ubi dubium, ibi libertas
hell's angel написа:Виж ЕСАБ какво предлагат в момента, coreshield 15 беше супер преди. Цък Сега не знам, подбери си я внимателно и по диаметър, че понякога върви една идея по тегаво. За машината - не знам, такова не съм виждал никога. Врътни една шайба на DEL (AIG заваряване) едва ли ще ти откажат съвет и решение.
Разгледах сайта но не успях да намеря coreshield 15 да се предлага от българските дистрибутори или поне не видях на сайтовете им.
Диаметъра мисля да е 0.8, ще се заваряват главно тенекии по колата та предполагам като дебелина ще е достатъчно.
5 мнения
• Страница 1 от 1