слагайте си коланите, че....
Модератор: Общи модератори
41 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Re: слагайте си коланите, че....
Слагането на колан е станало навик на 99% от хората вече.Много рядко виждам от ония полегналите и изкривени на една страна да карат без колан 

- terorero
- младши ентусиаст
-
- Кара: M4 (F83)
На мен колан на задните седалки ми е спасявал живота, след челен удар в ТИР и последващо завъртане. Поставянето му ми е навик независимо дали карам или просто се возя, иначе "умници" има всякакви. Вижте ги само как си возят децата в колите мъндахерцайки се между предните и задните седалки...
- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
Аз лично също доста рядко слагам колан. Признавам си го, колкото и хейт да отнеса. Факт е, че има случаи на катастрофи, където колата не може да се познае, а шофьора е със счупена ръка (примерно) и е бил без колан. Има и случаи, където всички са с колани, но фаталното се случва. Но след проста сметка става ясно, че колана ти спасява нам колко пъти повече задника, от колкото когато си без него. Мога да дам пример от онзи ден, когато пуснах един пич от булевард да завие в пряка и тръгнах (точно след 3 метра имаше пешеходна пътека) и в последния момент видях група момчета да пресичат на нея. Скочих на спирачките, скоростта е била не повече от 20км/ч., аз без колан, но се държа за волана, но, приятелката ми седяща до мен (също без колан) се изстреля към стъклото и в последния момент успях да я хвана, за да не си разбие главата. И въпреки всичко успя да си удари коляното в таблото. И това с 20км/ч.
Слагайте коланите, спасяват задници определено!
Слагайте коланите, спасяват задници определено!
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

... разбира се, че има ситуации при които ако нямаш колан (или каска ако си с мотор) си на далавера... но статистически погледнато шанса да изпаднеш в такава ситуация е много малък (сравнен с шанса колана да ти спаси живота).
това е малко като да си в самолет и да му спрат двигателите - най-грубо имаш две алтернативи- да заемеш позата и да се молиш пилота да го приземи някъде що годе, или да скачаш от самолета (без парашут). историята познава случаи когато скачащите са оцелели (плъзнал се по стръмен склон и оцелял) и познава също така случаи когато самолета се разбива и всички загиват.... но статистически погледнато аз лично бих си седял в самолета защото там шансовете ти да оцелееш са много много много по-големи.
та.. така го мислете...
това е малко като да си в самолет и да му спрат двигателите - най-грубо имаш две алтернативи- да заемеш позата и да се молиш пилота да го приземи някъде що годе, или да скачаш от самолета (без парашут). историята познава случаи когато скачащите са оцелели (плъзнал се по стръмен склон и оцелял) и познава също така случаи когато самолета се разбива и всички загиват.... но статистически погледнато аз лично бих си седял в самолета защото там шансовете ти да оцелееш са много много много по-големи.
та.. така го мислете...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Да не искате да кажете, че се возите без колан защото има някакви куриозни случаи на зверски катастрови с оцелели, защото са се возили без колан, това към негодуващите срещу колана?
pampo написа:Да не искате да кажете, че се возите без колан защото има някакви куриозни случаи на зверски катастрови с оцелели, защото са се возили без колан, това към негодуващите срещу колана?
Колкото и да не ти се ще, уцели логиката на някои шофьори и пътници. По добре да не знаеш какъв процент са в действителност хората мислещи така

Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- Haddess
- младши ентусиаст
-
- Кара: 413
- Мечтае да кара: 628CSI
sean-john написа:Vra4anin написа:Слагам го дори за 200 м. (двеста метра) преход и не защото ме е страх да не ме глоби КАТ, а защито нямам висши способности за да мога да гледам в бъдещето. Изградил съм си навик още от малък. Без значение дали шофирам или съм пътник. Когато се случи да се возия при приятели/познати и като си сложа колана в чужда кола, 99% от физиономии на другите в колата саили
, което е ... жалко.
+1,дори ако не си сложа колана се чувствам дискомфортно...та с две думи преди да запаля колата го слагам,навик и собствен комфорт...иначе е вярно,че много хора те гледат като индианец,което е жалко.
Аз също съм така.

- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Алекс надявам се да си минал без серозни трами, гледайки смачканата ламарина удъра не е бил никак лек, а ти си го изнесъл с глава.
Желая ти бързо възтановяване.

- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
vld написа:Алекс надявам се да си минал без серозни трами, гледайки смачканата ламарина удъра не е бил никак лек, а ти си го изнесъл с глава.![]()
Това не е неговата кола,а просто е била в сервиза.
vld написа:Алекс надявам се да си минал без серозни трами, гледайки смачканата ламарина удъра не е бил никак лек, а ти си го изнесъл с глава.![]()
Да, това не е моята кола

Аз с моята катастрофа се разминах с насинени ребра и нерви ...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Вижте долното видео и ще разберете, за какво служат коланите
Челен удар със 60км/ч е равен на свободно падане от 6-ти етаж. Плочата на този етаж е на приблизително 16м над земята. Ако смятате, че е безопасно без колани, вземете един волан, дръжте го в протегнати напред ръце и скачайте.
Челен удар със 60км/ч е равен на свободно падане от 6-ти етаж. Плочата на този етаж е на приблизително 16м над земята. Ако смятате, че е безопасно без колани, вземете един волан, дръжте го в протегнати напред ръце и скачайте.
41 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3