Въпрос за преобразуване на земеделска земя
Модератор: Общи модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
- Dr.Schnaps
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90LCI и E30 Cabrio
Въпрос за преобразуване на земеделска земя
Мисля да купя земя на която да строя след поне 10 години (ако не ми дойде друг акъл през това време де).
Съответно често има земеделски земи, които се продават с обяснението че може да се смени статута.
Мен не ме плаши че процедурата е дълга по смяната на статута. Сигурно е и скъпа, но парите няма да се дават накуп сега.
Само че искам да попитам препатилите как преди да купя земята и почна процедурите мога да бъда сигурен, че ще имам успех? Щото брокера може да обещава всичко, а накрая да се окаже че нямам шанс и си оставам с нива.
Гледам се иска съласуване на ПУП със:
- ВиК
- Енерго
- РИОКОЗ/Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве/
- РИОСВ /Регионална инспекция по околната среда и водите/
- Областна дирекция Земеделие и гори
- арменския поп
?
Каква е гаранцията, че всички тези институции ще се съгласят?
Да поясня става дума за земеделска земя граничеща с улица от селото на която има къщи с вода и ток.
Съответно често има земеделски земи, които се продават с обяснението че може да се смени статута.
Мен не ме плаши че процедурата е дълга по смяната на статута. Сигурно е и скъпа, но парите няма да се дават накуп сега.
Само че искам да попитам препатилите как преди да купя земята и почна процедурите мога да бъда сигурен, че ще имам успех? Щото брокера може да обещава всичко, а накрая да се окаже че нямам шанс и си оставам с нива.
Гледам се иска съласуване на ПУП със:
- ВиК
- Енерго
- РИОКОЗ/Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве/
- РИОСВ /Регионална инспекция по околната среда и водите/
- Областна дирекция Земеделие и гори
- арменския поп

Каква е гаранцията, че всички тези институции ще се съгласят?
Да поясня става дума за земеделска земя граничеща с улица от селото на която има къщи с вода и ток.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Въпрос за преобразуване на земеделска земя
Най-добре се консултирай с геодезист, който ще ти каже всичките уловки. Брокера само може да те подведе да си купиш една много скъпа нива.
Има две три теми по въпроса, но ако искаш пиши на bum_bum, той направо е станал експерт по тия въпроси. Няма човек от форума, който да го бие по информация 
п.с. изпреварил ме е с малко

п.с. изпреварил ме е с малко
Последна промяна © на 01 Юни 2016, 21:59, променена общо 1 път
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Не бих посмял да давам съвети при положение, че човек ще развързва кесията.
Всеки случай е различен, а тия в разните инстанции четат ЗУО както дявола евангелието.
Отделно, че за един може за друг не. Един познат си взе място в Банкя уж с предстояща служебна регулация. После се оказа, че нищо не може да прави там. Само на няколко стотин метра СЛЕД неговото място обаче което би трябвало да е двойно по-невъзможно за урегулиране тогавашната женица на ББ вдигна чудни сгради.

Всеки случай е различен, а тия в разните инстанции четат ЗУО както дявола евангелието.
Отделно, че за един може за друг не. Един познат си взе място в Банкя уж с предстояща служебна регулация. После се оказа, че нищо не може да прави там. Само на няколко стотин метра СЛЕД неговото място обаче което би трябвало да е двойно по-невъзможно за урегулиране тогавашната женица на ББ вдигна чудни сгради.
- Dr.Schnaps
- младши ентусиаст
-
Добре де, ако изключим аномалията 'наш човек' и 'ще стане ако почерпиш ', кой са обективните причини за отказ, които предварително могат да се видят.
Геодезиста колко задълбочено проучва? И колко грубо струва, че може би няколко пъти ще е необходим.
Геодезиста колко задълбочено проучва? И колко грубо струва, че може би няколко пъти ще е необходим.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Не вярвам да ти вземе кой знае колко пък и така или иначе той ще ти движи част от нещата свързани с процедурата.
ВИК и енерго дружеството мисля, че са по около 50лв.. забравил съм вече точно. Може да трябва и такова от тези, които стопанисват уличното осветление в района.
РИОКОЗ и РИОСВ се минават заради ОД земеделие където трябва да извадиш земята от земеделския фонд.
РИОКОЗ е безплатно, но самата процедура там е най-тегава. Трябва да се прецени има ли нужда от ОВОС за имота. По закон е месец, но отнема и до година според запознати. Документите ти ги изготвя фирма или поне така бяха убедени там допреди аз да им занеса изготвените от мен
И отне 4 месеца, понеже съм нахален. На мен ми се видя адски много. От общината се учудиха, че станало много бързо. Цената е на кв.м. според категорията и местоположението. От 40ст до 10лв.
РИОСВ е 50лв и става за седмица.
Удостоверение за поливност също ще ти трябва за горното- седмица + 250лв.
Имай в предвид, че изваждането от земеделски фонд е обвързано със срок ( не си спомням добре, но май 5 години беше). Ако не започнеш да строиш в него почваш всичко отначало.
ВИК и енерго дружеството мисля, че са по около 50лв.. забравил съм вече точно. Може да трябва и такова от тези, които стопанисват уличното осветление в района.
РИОКОЗ и РИОСВ се минават заради ОД земеделие където трябва да извадиш земята от земеделския фонд.
РИОКОЗ е безплатно, но самата процедура там е най-тегава. Трябва да се прецени има ли нужда от ОВОС за имота. По закон е месец, но отнема и до година според запознати. Документите ти ги изготвя фирма или поне така бяха убедени там допреди аз да им занеса изготвените от мен

РИОСВ е 50лв и става за седмица.
Удостоверение за поливност също ще ти трябва за горното- седмица + 250лв.
Имай в предвид, че изваждането от земеделски фонд е обвързано със срок ( не си спомням добре, но май 5 години беше). Ако не започнеш да строиш в него почваш всичко отначало.
- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
bum_bum написа:Имай в предвид, че изваждането от земеделски фонд е обвързано със срок ( не си спомням добре, но май 5 години беше). Ако не започнеш да строиш в него почваш всичко отначало.
3 години! Иначе има значение и категорията на земята, минава се през Министерството на земеделието. И накрая таксата за жилищно строителство естествено е най-висока, изчислява се по една формула. На мен смяна на предназначение 6 декара ми излязоха 20 хил лева тотал и една година по институциите. Ма сега в скицата ми пише: НАЧИН НА ПОЛЗВАНЕ - ИНДИВИДУАЛНО ЗАСТРОЯВАНЕ

" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
- predel
- ентусиаст
-
- Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
- Мечтае да кара: КА-50
Трябва да се провери и плана на населеното място... Може да не може да се променя предназначението.... Категорията също може да се окаже препъни камък.... Провери в общината как е записан парцела/ите
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера 

Dr.Schnaps написа:Добре де, ако изключим аномалията 'наш човек' и 'ще стане ако почерпиш ', кой са обективните причини за отказ, които предварително могат да се видят.
С тези първите две става почти навсякъде

- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Моят скромен опит е,че с одобрен ПУП преобразуването не е проблем.Като изключим неприятният факт,че държавата ми взе по 3 бинки такса на декар за собствената ми земя.Да,получих лист хартия А4
и право да строя.Говоря за 2010 година.

Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- Dr.Schnaps
- младши ентусиаст
-
Мерси за отговорите.
Тъй като нямам време да се занимавам с институции, ще потърся геодезист.
Само са надявам да получа от него надежден отговор дали ще стане преобразуването.
Поздрави
Тъй като нямам време да се занимавам с институции, ще потърся геодезист.
Само са надявам да получа от него надежден отговор дали ще стане преобразуването.
Поздрави
11 мнения
• Страница 1 от 1