Въпрос за преобразуване на земеделска земя

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90LCI и E30 Cabrio

Въпрос за преобразуване на земеделска земя

Мнение от Dr.Schnaps » 01 Юни 2016, 21:08

Мисля да купя земя на която да строя след поне 10 години (ако не ми дойде друг акъл през това време де).

Съответно често има земеделски земи, които се продават с обяснението че може да се смени статута.

Мен не ме плаши че процедурата е дълга по смяната на статута. Сигурно е и скъпа, но парите няма да се дават накуп сега.

Само че искам да попитам препатилите как преди да купя земята и почна процедурите мога да бъда сигурен, че ще имам успех? Щото брокера може да обещава всичко, а накрая да се окаже че нямам шанс и си оставам с нива.

Гледам се иска съласуване на ПУП със:
- ВиК
- Енерго
- РИОКОЗ/Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве/
- РИОСВ /Регионална инспекция по околната среда и водите/
- Областна дирекция Земеделие и гори
- арменския поп :lol: ?

Каква е гаранцията, че всички тези институции ще се съгласят?

Да поясня става дума за земеделска земя граничеща с улица от селото на която има къщи с вода и ток.
:arrow: "Хората си купуват неща, от които не се нуждаят, с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които не харесват."
:arrow: "Независимо колко добрини или колко злини си направил през живота си, броя на хората, които ще дойдат на погребението ти зависи основно от времето."
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Въпрос за преобразуване на земеделска земя

Мнение от bum_bum » 01 Юни 2016, 21:19

Най-добре се консултирай с геодезист, който ще ти каже всичките уловки. Брокера само може да те подведе да си купиш една много скъпа нива.
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 01 Юни 2016, 21:19

Има две три теми по въпроса, но ако искаш пиши на bum_bum, той направо е станал експерт по тия въпроси. Няма човек от форума, който да го бие по информация :mhihi:

п.с. изпреварил ме е с малко
Последна промяна © на 01 Юни 2016, 21:59, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 01 Юни 2016, 21:40

Не бих посмял да давам съвети при положение, че човек ще развързва кесията. :mhihi:

Всеки случай е различен, а тия в разните инстанции четат ЗУО както дявола евангелието.

Отделно, че за един може за друг не. Един познат си взе място в Банкя уж с предстояща служебна регулация. После се оказа, че нищо не може да прави там. Само на няколко стотин метра СЛЕД неговото място обаче което би трябвало да е двойно по-невъзможно за урегулиране тогавашната женица на ББ вдигна чудни сгради.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dr.Schnaps » 01 Юни 2016, 22:03

Добре де, ако изключим аномалията 'наш човек' и 'ще стане ако почерпиш ', кой са обективните причини за отказ, които предварително могат да се видят.

Геодезиста колко задълбочено проучва? И колко грубо струва, че може би няколко пъти ще е необходим.
:arrow: "Хората си купуват неща, от които не се нуждаят, с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които не харесват."
:arrow: "Независимо колко добрини или колко злини си направил през живота си, броя на хората, които ще дойдат на погребението ти зависи основно от времето."

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 01 Юни 2016, 22:25

Не вярвам да ти вземе кой знае колко пък и така или иначе той ще ти движи част от нещата свързани с процедурата.

ВИК и енерго дружеството мисля, че са по около 50лв.. забравил съм вече точно. Може да трябва и такова от тези, които стопанисват уличното осветление в района.

РИОКОЗ и РИОСВ се минават заради ОД земеделие където трябва да извадиш земята от земеделския фонд.

РИОКОЗ е безплатно, но самата процедура там е най-тегава. Трябва да се прецени има ли нужда от ОВОС за имота. По закон е месец, но отнема и до година според запознати. Документите ти ги изготвя фирма или поне така бяха убедени там допреди аз да им занеса изготвените от мен :mhihi: И отне 4 месеца, понеже съм нахален. На мен ми се видя адски много. От общината се учудиха, че станало много бързо. Цената е на кв.м. според категорията и местоположението. От 40ст до 10лв.

РИОСВ е 50лв и става за седмица.

Удостоверение за поливност също ще ти трябва за горното- седмица + 250лв.

Имай в предвид, че изваждането от земеделски фонд е обвързано със срок ( не си спомням добре, но май 5 години беше). Ако не започнеш да строиш в него почваш всичко отначало.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 01 Юни 2016, 22:50

bum_bum написа:Имай в предвид, че изваждането от земеделски фонд е обвързано със срок ( не си спомням добре, но май 5 години беше). Ако не започнеш да строиш в него почваш всичко отначало.

3 години! Иначе има значение и категорията на земята, минава се през Министерството на земеделието. И накрая таксата за жилищно строителство естествено е най-висока, изчислява се по една формула. На мен смяна на предназначение 6 декара ми излязоха 20 хил лева тотал и една година по институциите. Ма сега в скицата ми пише: НАЧИН НА ПОЛЗВАНЕ - ИНДИВИДУАЛНО ЗАСТРОЯВАНЕ ;)
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Мнение от predel » 02 Юни 2016, 1:00

Трябва да се провери и плана на населеното място... Може да не може да се променя предназначението.... Категорията също може да се окаже препъни камък.... Провери в общината как е записан парцела/ите
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

Слави
Аватар

Мнение от © » 02 Юни 2016, 14:30

Dr.Schnaps написа:Добре де, ако изключим аномалията 'наш човек' и 'ще стане ако почерпиш ', кой са обективните причини за отказ, които предварително могат да се видят.

Геодезиста колко задълбочено проучва? И колко грубо струва, че може би няколко пъти ще е необходим.

С тези първите две става почти навсякъде :mhihi: Особено с второто, но не с кафе разбира се

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 02 Юни 2016, 20:58

Моят скромен опит е,че с одобрен ПУП преобразуването не е проблем.Като изключим неприятният факт,че държавата ми взе по 3 бинки такса на декар за собствената ми земя.Да,получих лист хартия А4 :clap: и право да строя.Говоря за 2010 година.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dr.Schnaps » 02 Юни 2016, 21:26

Мерси за отговорите.

Тъй като нямам време да се занимавам с институции, ще потърся геодезист.

Само са надявам да получа от него надежден отговор дали ще стане преобразуването.

Поздрави

Назад към Извън Темата