Продажба на автомобил на македонец?!?
Модератор: Общи модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
- bogatia
- Потребител
-
- Кара: BMW X5 E70
Продажба на автомобил на македонец?!?
Интересува ме каква е процедурата при продажба на регистриран в България автомобил на македонец? Моля, ако някой вече го е правил да сподели информация...
- Luki Junior
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 N46B20
Re: Продажба на автомобил на македонец?!?
bogatia написа:Интересува ме каква е процедурата при продажба на регистриран в България автомобил на македонец? Моля, ако някой вече го е правил да сподели информация...
Иска да го изняса от България, или да си го кара на български номера в Македония?
- bogatia
- Потребител
-
Иска да го изнася от България.
- Valve-tronic
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 2013 Mercedes-Benz GLK 250 Bluetech
- Мечтае да кара: Porsche Panamera Turbo S
- Детайли за колата: Track Package
Вариантът с карането с български номера не е препоръчителен. Ако искаш просто да приключиш с тази кола, правите си договор за покупко-продажба на МПС, като или го правите двуезичен, или със заклет преводач. После си го отписваш от данъчното. Нататък той се оправя.
88 E30 318i, 95 E36 318i, 97 E39 525tds, 02 E53 3.0d, 06 E83 3.0d, 08 W204; 12 W212
- bogatia
- Потребител
-
Valve-tronic написа:Вариантът с карането с български номера не е препоръчителен. Ако искаш просто да приключиш с тази кола, правите си договор за покупко-продажба на МПС, като или го правите двуезичен, или със заклет преводач. После си го отписваш от данъчното. Нататък той се оправя.
Той иска да извади транзитни номера, ходи се в кат и митница до колкото знам...затова питам някой ако е наясно какво точно се прави да сподели.
- Luki Junior
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 N46B20
bogatia написа:Valve-tronic написа:Вариантът с карането с български номера не е препоръчителен. Ако искаш просто да приключиш с тази кола, правите си договор за покупко-продажба на МПС, като или го правите двуезичен, или със заклет преводач. После си го отписваш от данъчното. Нататък той се оправя.
Той иска да извади транзитни номера, ходи се в кат и митница до колкото знам...затова питам някой ако е наясно какво точно се прави да сподели.
Значи, продавате си колата с нотариално заверен договор. Отивате в КАТ и там ти определят на едно листче транзитен номер за износ. Отивате на митница и там правите износна митническа декларация (Ако не направите такова животно, на изход от БГ ще му вземат номерата, а можеби и колата). Също много е важно на декларацията да напишете на кой ГКПП ще излиза. Гюешево, Станке Лисичково, или Златарево. (определен маршрут)
Отивате и правите застраховка (гражданска и Зелена карта. Внимавайте датата на гражданската и зелената карта да започва от същия ден).
Пак отивате в КАТ и правите заявление за износ. Колата минава на канали, сверка на номер на рама и двигател. Слагате номерата. Македонеца си тръгва. На всички документи след покупкопродажбата трябва да е името на новия собственик.
Декларацията не знам колко струва, мисля че беше от сорта на 80-100 лева.
По закон, ти трябва да си само при нотариуса. Ако си пич, помогни му да оправите нещата по бюрокрацията.

- bogatia
- Потребител
-
Мерси много Luki Junior...
7 мнения
• Страница 1 от 1