Започване на малък бизнес

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Започване на малък бизнес

Мнение от KUM4o » 22 Дек 2016, 13:39

Последните няколко пратки като частно лице ми слагат 2% мито върху стоката. Иначе продавача си ми дава и ддс-то към цената, а аз съм си сложил 20-те% ддс и 2-та% мито и сметката излиза в моя полза, та ще ставам и законен. Предлагаше ми с въздушен транспорт но цената за доставка е 1800$ за 2 дни, а с кораб е 150$ за 45 дни. Чакането си заслужава.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 22 Дек 2016, 13:52

Щом излиза сметката след ДДС, мито и транспорт скачай в боя :yes:
Ако вземат, че потръгнат много нещата и приближиш 50-те бона винаги можеш да регистрираш втора фирма и да продаваш и през двете.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 22 Дек 2016, 14:05

KUM4o написа:Предлагаше ми с въздушен транспорт но цената за доставка е 1800$ за 2 дни, а с кораб е 150$ за 45 дни. Чакането си заслужава.
Проверявай всеки път,когато можеш,защото понякога морският освен в пъти по-бавен ,може и да е леко по-скъп,макар и много рядко разбира се.Зависи от точка на тръгване,вид на стока-тарифно/реално тегло и обем,време на годината,компания превозвач,компания спедитор и т.н...Както и поразпитай фирми да ти дадат оферти,особено за зарибяване на нов клиент може да ти дадат ниска тарифичка.
Доста добро инфо от Драго Павлов,рядко полезна тема за този раздел :lol:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 22 Дек 2016, 14:53

drago_pavlov написа:Щом излиза сметката след ДДС, мито и транспорт скачай в боя :yes:
Ако вземат, че потръгнат много нещата и приближиш 50-те бона винаги можеш да регистрираш втора фирма и да продаваш и през двете.

A защо да не се регистрира по ДДС, не е ли по-добре ако е регистриран?
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 22 Дек 2016, 14:58

speeder88 написа:
drago_pavlov написа:Щом излиза сметката след ДДС, мито и транспорт скачай в боя :yes:

A защо да не се регистрира по ДДС, не е ли по-добре ако е регистриран?

Не.
Ако не е регистриран плаща ДДС върху цената на доставчика и го плаща на доставчика.
Ако се регистрира ще плаща ДДС върху крайната цена, на която той продава - цена на доставчика + транспорт + мито + печалба.
Т.е. ако приемем, че крайната цена за потребителя и в двата случая е еднаква, във втория случай плаща повече ДДС и съответно му намалява печалбата.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 22 Дек 2016, 15:29

+ цялото главоболие с ДДС-то
:yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 22 Дек 2016, 15:43

barty написа:+ цялото главоболие с ДДС-то

A по-точно - като се регистрираш можеш да се отрегистрираш след мин. 2 години. Както казах счетоводството е по-скъпо, защото е по-сложно - водят се дневници за покупки и продажби; всеки месец се подава декларация; ако си на възстановяване почти сигурно следва проверка, изпращат се допълнителни документи, правят се и насрещни проверки на партньорите ти. Дори да нямаш покупки/продажби през съответния месец се подава нулева декларация. Ако след 3 месеца решиш да спреш дейност трябва да плащаш на счетоводител да ти подава нулеви деклации още две години. Всичко се подава по електронен път, което значи и разходи за електронен подпис - не че са кой знае колко, но за малка фирма и 50 лв разход си е разход.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 02

Мнение от Mamar4o » 22 Дек 2016, 23:42

Насочи се към храните ако питаш мен.Щом има от всичко по много трудно ще пробиеш тепърва.Отвори нещо закусвалня,баничарница или дори пица на парче да продаваш,ако са ти хубави нещата ще пръскаш по шевовете :bchug:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 23 Дек 2016, 15:28

Преди няколко месеца с приятелче пътувайки в служебния автобус на път към вкъщи се заговорихме, че той внася от Китай едни лаунчъри за автодиагностика и се продават като топъл хляб тук и реално си докарва 2-3к от това месечно. И от приказка на приказка си рекох ще пробвам с една стока, която наскоро си бях закупил за мен. На шега пуснах фалшива обява в OLX да видя ще има ли интерес, на първия ден 5 поръчки, а до края ма месеца вече бях продал около 40. Втори месец същото и пак бройката беше такава. Само, че на митницата се усетиха, ниска реална цена и голям и тежък пакет пътуващ с DHL и една от мацките ме викна и ми обясни, че е възможно да ми ги спрат за търговско количество и е най-добре да минава през фирма. Реално това, което ще правя ще е за допълнителен доход без да се цели основен, а стоката е такава, че може да отлежава много защото е метал. Реално в топлите месеци ако продължава да върви така както до сега печалбата след разходите ще е около 2-3к месечно като единствената ми работа ще е да ходя до еконт да изпращам нещата.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 24 Дек 2016, 22:13

Искам да попитам още нещо. Ако поръчам артикулите и съм физическо лице. Когато пристигнат на митница ще ми направят ли проблем, че са 100 броя, а аз съм физическо лице или просто ще си платя таксите и ще си ги прибера? Има ли шанс да ми ги конфискуват ако не съм фирма?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 26 Дек 2016, 9:36

Ако са еднакви неща е почти сигурно, че ще ти направят. Преди време си бях напоръчал 50-на кейса за iPhone-те и ми се заяждаха.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 26 Дек 2016, 15:01

Какъв проблем могат да ми направят?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 26 Дек 2016, 15:54

Да вземем тука няколко човека да си спретнем едно ЕООД, имаме си митнически агент, имаме човек запознат с някой тънкости във фирменото дело, аз пробвам пазара с една интересна стока от Китай и добре се пласира :mhihi:

Предишна

Назад към Извън Темата