Сметки за ток EVN
Модератор: Общи модератори
8 мнения
• Страница 1 от 1
Сметки за ток EVN
И така след, като скъсах тъй да се каже пъпната връв и живея вече отделно, се наложи да се сблъскам с високите сметки за ток. Преди да влезна беше направен ремонт и инсталацията е нова (ако има някакво значение). Последните ми слемтки са на стойност 180лева за по педхдния месец, 215 лева за предния месец, 160 лева за този месец. Елктроуредите, който ползвам са както следва 2 телевизора (едния, от който се ползва от бабата само и единствено от понеделник до петък в периода 19-22 часа за новините и сериалите), бойлер който работи 24/7, 2 малки хладилника, 10-12 обикновенни крушки и 8 лед луни с консумация 5w, до колкото може да се вярва на това, което пише на кутиите им, 2 телефона (зареждане веднъж дневно), рутер, приемник, голям фризер и се готви на ток (веднъж дневно) + кана за топлене на вода и кафе машина + блендер (последните 2 се ползват от дъжд на вятър) и компютър свързан към лцд-то, който почти не се ползва. В тоя ред на мисли стоя и си мисляи колкото и да го мисля за мен тая сметка за ток не ми се вижда нормална за това потребление. В сравнение с това ще споделя, че цяла зима съм плащал между 140-180 лева за ток, като махнем фризера и сложим, че се отоплявах с конвектор на ток 24/7 (без почивка), но нямах фризер, за мен това беше нормално, но сега конвектор няма, има фризер и тая сметка за ток си разте. Възможно ли е тоя умрял фризер да навърта толкова много ток (марката е LG с размери 180/65 не знам къв литраж е). Фризера като цяло ми е подарък не е нов, но имам чувството, че постоянно работи (всмисъл посточнно бръмчи, което май не е много нормално). Сложил съм го на място където да не го чувам понеже много шум издава през повечето време (за справка не е на слънце или на много горещо). Таа въпроса ми е да взема да го спра да видя какво е положението или да викам от енергото да ми сменят електромера, щото за мен това което ползвам с това, което плащам ми се струва твърде много...
Re: Сметки за ток EVN
Колега редно е да провериш 1во кое по колко време се ползва, в кое часово време и после да викаш ЕВН. Впрочем ако искаш да ти сменят електромера(мислиш че не отчита вярно) те ти го свалят, носят за метрологична проверка и ако всичко си му е наред разноските са за твоя сметка (нещо от сорта на 2-30лв май). Вече ако излезне, че не мери правилно, което е малко вероятно незнам какво следва .. най-вероятно някакво обещетение.
Ей така нахвърлям една примерна консумация да видиш как се трупат кВ:
- крушки по 100W 10бр по 2ч на ден да светят - 60кВ
- печка готварска 2кВ по 2ч на ден - 120кВ
- бойлер 3кВ по 3ч ден - 270кВ (а може и още доста
)
- фризер незнам с каква мощност е, но да речем 150W 12ч ако работи са ти 54кВ , ако работи нонстоп 110кВ , ако е по-мощен ...
- хладилници 2бр да речем 60кВ
- други 50кВ
Сумарно около 600кВ на месец или средно около 120лв. като има доста неизвестни около часове, мощности, тарифи. Ако бойлера се ползва често и е включен основно на дневна енергия сметката расте бързо, трябва да провериш тоя компресор на фризера с каква мощност е и да видиш кога изключва/включва. Най-добре засечи кое по колко време работи и гледай поне бойлера да го ползваш на нощна енергия. Както казах доста рядко се случва проблема да е в електромера на хората
И чичо ми преди няколко месеца се възмущаваше, че плащал по 400лв сметка ама като почна да разказва 2бр конвектори , бойлера нон стоп вкл 2бр климатици настроени на 30гр
та като почнах ей така да му ги смятам започна да се досеща къде би бил проблема с високите сметки
Вече ако ти смяташ да кажем, че харчиш по 500кВ а сметките идват с 600-700-800 можеш да викнеш евн да проверите какво става 
- бойлер 3кВ по 3ч ден - 270кВ (а може и още доста

- фризер незнам с каква мощност е, но да речем 150W 12ч ако работи са ти 54кВ , ако работи нонстоп 110кВ , ако е по-мощен ...
- други 50кВ
Сумарно около 600кВ на месец или средно около 120лв. като има доста неизвестни около часове, мощности, тарифи. Ако бойлера се ползва често и е включен основно на дневна енергия сметката расте бързо, трябва да провериш тоя компресор на фризера с каква мощност е и да видиш кога изключва/включва. Най-добре засечи кое по колко време работи и гледай поне бойлера да го ползваш на нощна енергия. Както казах доста рядко се случва проблема да е в електромера на хората

- B.Stoimenov
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60 530dA
- Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори
don_gori написа:Колега редно е да провериш 1во кое по колко време се ползва, в кое часово време и после да викаш ЕВН. Впрочем ако искаш да ти сменят електромера(мислиш че не отчита вярно) те ти го свалят, носят за метрологична проверка и ако всичко си му е наред разноските са за твоя сметка (нещо от сорта на 2-30лв май). Вече ако излезне, че не мери правилно, което е малко вероятно незнам какво следва .. най-вероятно някакво обещетение.
- бойлер 3кВ по 3ч ден - 270кВ (а може и още доста)
- други 50кВ
Сумарно около 600кВ на месец или средно около 120лв. като има доста неизвестни около часове, мощности, тарифи. Ако бойлера се ползва често и е включен основно на дневна енергия сметката расте бързо, трябва да провериш тоя компресор на фризера с каква мощност е и да видиш кога изключва/включва. Най-добре засечи кое по колко време работи и гледай поне бойлера да го ползваш на нощна енергия. Както казах доста рядко се случва проблема да е в електромера на хоратаИ чичо ми преди няколко месеца се възмущаваше, че плащал по 400лв сметка ама като почна да разказва 2бр конвектори , бойлера нон стоп вкл 2бр климатици настроени на 30гр
та като почнах ей така да му ги смятам започна да се досеща къде би бил проблема с високите сметки
Вече ако ти смяташ да кажем, че харчиш по 500кВ а сметките идват с 600-700-800 можеш да викнеш евн да проверите какво става
Като цяло си прав. единствено не мисля, че два хладилника и един фризер за толкова ...според мен доста повече

и един въпрос ... а пералня ?
- dxd
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: както я може.
- Мечтае да кара: На пържоли и пържени картофки нон-стоп.
Това,което си го изброил го имам и аз като консуматори + още няколко и плащам този и предния по 50лв,има нещо гнило,пример-преди година над мен и с/у мен нямаше за няколко месеца живущи и сметките както си бяха нормални за няколко месеца скочиха с 300%,после дойдоха нови наематели и оп магия отново старите сметки станаха,та тия меки китки от Евн са досто гадни копилита 

ми погледни им етикетите отзад и виж каква консумация дават.... сметни горе долу колко работят на ден, знаеш дневната тарифа... и си ти...
имаш доста дребни кръвопиици които смучат и всеки един по отделно е с малка консумация, но се събират бързо като работят непрекъснато...
примерно моята къща в състояние на покой (нищо не свети) има 650 вата консумация... и това са компютрите по отоплението и охлаждането, домашно кино уредби на стенд-бай, рутери, аларми, противопожарна система, напоителна система и тн...
ако имаш някой с индукционен амперметър (такъв дето не трябва да го закачаш ми само обгръща с една скоба жицата) можеш да си измериш тока при електромера (или таблото с бушоните) и като вкл/ изкл разни консуматори да разбереш кои и колко като мощност са ти основните товари. също така можеш да измериш като си изключил абсолютно всичко дали имаш някакъв товар и тогава ще знаеш дали окабеляването е правилно и никой друг не е закачен за тебе.
но моето мнение е, че дори когато си изключил бойлера и фризера ... ще имаш едно 100-200 вата консумация ей така... за идеята
имаш доста дребни кръвопиици които смучат и всеки един по отделно е с малка консумация, но се събират бързо като работят непрекъснато...
примерно моята къща в състояние на покой (нищо не свети) има 650 вата консумация... и това са компютрите по отоплението и охлаждането, домашно кино уредби на стенд-бай, рутери, аларми, противопожарна система, напоителна система и тн...
ако имаш някой с индукционен амперметър (такъв дето не трябва да го закачаш ми само обгръща с една скоба жицата) можеш да си измериш тока при електромера (или таблото с бушоните) и като вкл/ изкл разни консуматори да разбереш кои и колко като мощност са ти основните товари. също така можеш да измериш като си изключил абсолютно всичко дали имаш някакъв товар и тогава ще знаеш дали окабеляването е правилно и никой друг не е закачен за тебе.
но моето мнение е, че дори когато си изключил бойлера и фризера ... ще имаш едно 100-200 вата консумация ей така... за идеята
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Ползвай уред за измерване консумацията на ел.енергия. Включва се в контакта а уреда в него... Аз останах доста изненадан. Обзалагам се, че в твоя конкретен случай една трета от сметката ще е фризера с хладилниците.
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Off: офиса ми е в офисна сграда, която премина от ЧЕЗ към EVN, сметката на моя офис намаля с 40%. Как става не знам 

Свободен пазар на електроенергията му викат, ти си избираш и договаряш с някой доставчик на ел. енергия цена, мощности и т.н. 40% ми се струва множко, по-скоро нещо от сорта на 20-30% max и то ако има голяма консумация.
8 мнения
• Страница 1 от 1