Подводен риболов
Модератор: Общи модератори
27 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Re: Подводен риболов
И на мен ми е интересно, как е вързано така, скоба да ...
Нема как да излезе от водача, аз и ся я зареждам до зуко...ама верно само с 1...а кордата ми е стегната през главата, за тва съм и сложил отдолу 16мм..ластик, т.е. зада навиеш кордата тряя да опънеш и долния ластик, зада седи стегната.
Иначе ше е тегаво, аз и ся го зареждам на 3 пъти, че е бая дълъг и тряя да придърпвам..с 2 ше е все едно зареждаш 6 пъти
Нема как да излезе от водача, аз и ся я зареждам до зуко...ама верно само с 1...а кордата ми е стегната през главата, за тва съм и сложил отдолу 16мм..ластик, т.е. зада навиеш кордата тряя да опънеш и долния ластик, зада седи стегната.
Иначе ше е тегаво, аз и ся го зареждам на 3 пъти, че е бая дълъг и тряя да придърпвам..с 2 ше е все едно зареждаш 6 пъти

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Имам метална халка, която може да се сложи за да стане като затворена глава, но не съм я слагал защото долколкото разбрах интегрирания водач е по-скоро плюс на харпуните от по-висок клас.

Ето края на кордата. Това въженце, което остава си го вкарвам в дупката на главата и там му правя обикновен възел като за обувка. Така ако стрелата се забие някъде на дълбоко и не може да се извади дърпам въженцето за да се освободи стрелата от харпуна и я заебавам на дъното.
За лесно зареждане набирания му е майката. моя го зареждам с едно опъване направо на третата перка вече

Ето края на кордата. Това въженце, което остава си го вкарвам в дупката на главата и там му правя обикновен възел като за обувка. Така ако стрелата се забие някъде на дълбоко и не може да се извади дърпам въженцето за да се освободи стрелата от харпуна и я заебавам на дъното.
За лесно зареждане набирания му е майката. моя го зареждам с едно опъване направо на третата перка вече

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Сондьора написа:Иначе ше е тегаво, аз и ся го зареждам на 3 пъти, че е бая дълъг и тряя да придърпвам..с 2 ше е все едно зареждаш 6 пъти
Скивай -Дентън 110- 2х18, 7.5мм/140см стрела - бие на 5 м без пропадане

Ubi dubium, ibi libertas
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
При бушата проблеми нямам с 2Х16мм, ама при омера ми идва далече ластика и за тва първата дръпка ми е под къс ъгъл, после като ми е близо е лесно...
И едно важно нещо, винаги с ръкавици и без жълъди, че ако тва нещо отплесне не ми се мисли
И едно важно нещо, винаги с ръкавици и без жълъди, че ако тва нещо отплесне не ми се мисли

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Как се отплесва ластика, като не го закачиш добре на куката ли или нещо друго става?
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
В общия случай от бързане се отплесва
Или ако се строши, понеже дърпаш за ластика, като пуснеш - тръгва и бели до кокъл.
Зачисти си перките с пила и шкурка и си вържи тетива от динема.
Има една "цака" за дебелите ластици и дълъг харпун. Хващаш ластика близко до жълъда с лявата ръка, с другата харпуна за дръжката. Буташ дръжката и държиш ластика докато си докараш дръжката до корема. Може и на сгъвката на крака под корема, ама дръжката навън , не към топките. Като застане, хващаш ластика и с другата ръка и зареждаш на първата контра. Вдигаш на платката на неопрена и го зареждаш до края. И т'ва го повтаряш с всички ластици.

Зачисти си перките с пила и шкурка и си вържи тетива от динема.
Сондьора написа:При бушата проблеми нямам с 2Х16мм, ама при омера ми идва далече ластика и за тва първата дръпка ми е под къс ъгъл, после като ми е близо е лесно...
Има една "цака" за дебелите ластици и дълъг харпун. Хващаш ластика близко до жълъда с лявата ръка, с другата харпуна за дръжката. Буташ дръжката и държиш ластика докато си докараш дръжката до корема. Може и на сгъвката на крака под корема, ама дръжката навън , не към топките. Като застане, хващаш ластика и с другата ръка и зареждаш на първата контра. Вдигаш на платката на неопрена и го зареждаш до края. И т'ва го повтаряш с всички ластици.
Ubi dubium, ibi libertas
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Да вдигнем малко темата, че идва време.
Някой ползвал ли е такова нещо да сподели разни трикс енд типс.
http://www.ramsdiving.com/bg/хавайско-копие

Някой ползвал ли е такова нещо да сподели разни трикс енд типс.
http://www.ramsdiving.com/bg/хавайско-копие
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
Става, да се търкаля из колата, за моментите когато не ти се влачи другия багаж. В на'Що море дори е по-удобно за попчета, барбуни, езици и някой друг паур. Или за кефалските сватби в края на август. Като се измориш, сваляш харпуна от буя и си ти
В другите морета, едрите рибоци ги познават хавайките от далече и идват да те питат за к'во си влезнал с т'ва
Иначе е супер зарибяваща играчка за малките дихатели

Иначе е супер зарибяваща играчка за малките дихатели

Ubi dubium, ibi libertas
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Попчета съм виждал там, където ходя ама с тоя дългия харпун не съм се и замислял за тях. За това се сетих за тоя кол тази година.
Отделно има разни по-малки не ги знам какви са точно, но ми мязат на лавраци и разни други в плитчините между скалите и ми изглежда, че с това ще връзва повече поне ще е по-удобно и вероятно е много по-подвижно във водата от харпуна. Има зарган с прилични размери, който ако съм без харпун ме оставя да отида почти до него. Не знам с това в ръката как ще е.
Отделно има разни по-малки не ги знам какви са точно, но ми мязат на лавраци и разни други в плитчините между скалите и ми изглежда, че с това ще връзва повече поне ще е по-удобно и вероятно е много по-подвижно във водата от харпуна. Има зарган с прилични размери, който ако съм без харпун ме оставя да отида почти до него. Не знам с това в ръката как ще е.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
Удобно е няма спор и много по-бързо се зарежда отколкото ако се заиграеш с дребосъка с харпуна. Паралайзера е готин тип острие. Попчета можеш да цепиш и по две-три на гмуркане, като му свикнеш. Ако ги има един кукан се прави за норматив. Ако влизаш само за хтаподи също е оферта, ако те е гнус/страх/гадно да ги пипаш. Ама за другите не дънни риби действието се случва малко като на забавен каданс - виждаш как тръгва копието и как се забива там където е била рибата до преди малко
Ако се зарибяваш по дупки, по-скоро вземи някой къс харпунец стъкмен с по-слаб ластик или пневматик слабо напомпан с тризъбец.

Ubi dubium, ibi libertas
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Попчета няма кой знае колко. Виждал съм ама е тука има тука нема.
Ама и не съм лаком за голям улов, там да има да намажа барбекюто малко.
Хтаподя също. Два съм вадил само от там доволно големи. Иначе по-малки се виждат по често ама не ги закачам, че ми жал. А и тая година няма да имам възможност да ида до селото да наловя повечко, а много ни се услаждат. Не ме е страх или гнус да го барам.
Много ципура има ама е извън моите възможности. Тва е рядко мнителна риба и само да усети нещо нередно изчезва с баси скоростта. Иначе съм забелязал, че ако се махна и след половин час мина пак от там тя се връща на съшото място, където е була.
По дупките няма кой знае какви риби, разни дребни където ги има навсякъде по скалите. Може би големите бягат на по-дълбоко, защото ходя в по-студеното време вече.

Хтаподя също. Два съм вадил само от там доволно големи. Иначе по-малки се виждат по често ама не ги закачам, че ми жал. А и тая година няма да имам възможност да ида до селото да наловя повечко, а много ни се услаждат. Не ме е страх или гнус да го барам.
Много ципура има ама е извън моите възможности. Тва е рядко мнителна риба и само да усети нещо нередно изчезва с баси скоростта. Иначе съм забелязал, че ако се махна и след половин час мина пак от там тя се връща на съшото място, където е була.
По дупките няма кой знае какви риби, разни дребни където ги има навсякъде по скалите. Може би големите бягат на по-дълбоко, защото ходя в по-студеното време вече.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
На ципурестите, готиното им е, че освен страхливи, понякога са и адски любопитни. Ум'рат като легнеш, да дойдат да видят какво правиш
Да не те разочаровам, ама по едрите диваци, доста често смърдят ... И на другите желани трофеи, тактиката им е в засадата - добро място, голяма апнея и лежане в дълбокото.
Има ценни рибоци в дупките и около тях, ама
25-ци, 30-ки, та и 40-ки, летните месеци в жегата, всичко живо дръпва на вътре, та по по-хладното е по-добре да се ходи, а и хтаподите понаедряват дотогава 

Има ценни рибоци в дупките и около тях, ама

Ubi dubium, ibi libertas
27 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2