Форуми и грамотно писане 101

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: Форуми и грамотно писане 101

Мнение от Моджо » 19 Апр 2019, 18:18

А пък ползването на английски думи вместо наличните български направо ме вбесява.
Двама колеги имам в офиса, дето пъпа им се едно е хвърлен в Лондон. Или Вашингтон. От сутрин до вечер се обсъжда Тръмп, Мей, Брекзит..се едно живота им зависи от това. И като почнат да ми ползват английски думички...
Няма лошо да знаеш език, но не е и лошо да помниш кой ти е родния.
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 19 Апр 2019, 19:19

BMW_POWER написа:Преди много време имаше и тема за чуждиците. Умря, когато помолих един от критиците да каже с какво е облечен, като използва само български думи.

Уау... Убиецът на теми...
Там ставаше въпрос за тези чуждици, които имат аналог на български:
viewtopic.php?f=4&t=354220
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 19 Апр 2019, 20:39

Аз лично не понасям чуждиците. Тия там френдове, шопинги, партита, сякаш думите приятел или пазарувам звучат срамно, а за парти все едно няма 10 други наши думи, които звучат къде, къде по-хубаво. Ами педалското плейбой. :banghead: Абе кеф ти коцкар, кеф ти играч, к у р в а р, кеф ти ебач, което пък е уникално корава дума в някои отношения, но неееее, ние трябва да си викаме нещо звучащо като свиркаджия.

А темата с граматиката, мисля прекалено много се раздува. Никой няма да си промени правописа тук заради тая тема. Най-често грешки се правят от бързане, чаткаш на клавиатурата и какво да се връщаш да си четеш мнението всеки път ли? Да не е официалне документ към институция? То алх не можете да го накарате веднъж главна буква да сложи на каквото и да е било, пък сте седнали да правите забележки за неща, които биха затруднили някой с фиология ако не е учил скоро.
А това за сиренето нали знаете на тоя провокативен въпрос какъв отговор има за какво да ядеш тогава? :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 19 Апр 2019, 22:14

-АндроЙд - масово, незнайно защо и много дразнещо.
-Амортесор и какви ли още не разновидности на изписването на амортисьора.
-АкОмОлатОр и различните му комбинации на О-та и У-та :mhihi:
-ГаС
-ДеНферна шаИба, дефер, деНфер и подобни.
-РемАк
-СтАпало - във всичките му приложения.
-КОпувам
-ТърсА, тАрса.
-ТрУтУар, трутуаръ в смисъла на тротоара, учудващ вариант, но съм го виждал не веднъж :mhihi:

И още .. и още. Общо взето шльокавица ама на кирилица, до тук се стигна.
Просто нямат край подобни примери. И лошото е че на никой от употребяващите ги не им прави впечатление че има нещо нередно в това което е написано. А ако случайно някой направи забележка за това, веднага се излиза с оправданието в коректора (кой коректор ще "коригира" с грешно изписана дума :dunno: ), "не сме в литературен форум" и тем подобни.
И аз не претендирам да пиша на 100% безгрешно но все пак се старая :)

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 19 Апр 2019, 22:23

Моджо написа:А пък ползването на английски думи вместо наличните български направо ме вбесява.
Двама колеги имам в офиса, дето пъпа им се едно е хвърлен в Лондон. Или Вашингтон. От сутрин до вечер се обсъжда Тръмп, Мей, Брекзит..се едно живота им зависи от това. И като почнат да ми ползват английски думички...
Няма лошо да знаеш език, но не е и лошо да помниш кой ти е родния.
ненавиждам чуждопоклонничеството
„Шеърна, постна, сплитна, дилийтна..” :banghead:
В повечето случаи са хора, които не говорят английски достатъчно добре..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 19 Апр 2019, 22:25

На мойта клавиатура от латинските си личат около десетина букви от кирилицата ь ю й ц ....отделно че не всеки път бутона хваща и се налага да чукам по няколко пъти . Пробвайте да пишете без букви на клавиатулата и ще разберете истината за правописа и пунктуацията . Георг Краев да ме прощава ама боли ма чепката кой как пише , нямам мераци да давам наклон на тези които пишат акОмОлатор или подобни . Подозирам че чувствата са взаимни :mhihi:
Последна промяна Jordana на 20 Апр 2019, 12:07, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 20 Апр 2019, 8:18

Начинът на писане и изразяване не е нищо по - различно от начинът на обличане, общуване и т.н. Просто дава представа за интелектуалното ниво на събеседникът. След това всеки си преценява сам за себе си - дали от разговорът, дискусията и т.н. има смисъл или не.

Дребни грешки са ок - изядена буква, разместени букви и т.н. Но груби грешки като - варЯнт, лично на мен ми правят впечатление и не мога да се съглася, че е "все тая" или "те ще ме разбрат, какво съм искал да кажа".

Предишна

Назад към Извън Темата