Регистрация МПС 2020 - КАТ Варна

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535 xd, e28 520i

Регистрация МПС 2020 - КАТ Варна

Мнение от kokignatov » 24 Авг 2020, 11:13

Всеки вижда как поради сегашната ситуация в Държавата и в целия Свят има промени в дейността на всяка една институция. Реших да пусна тема относно как се случва регистрацията на МПС в момента ( 31 юли 2020, КАТ-Варна) . Общо взето няма големи разлики от преди година - тогава последно го посетих във връзка с регистрация . Информацията може да е полезна и за хора , които до сега не са се сблъсквали с цялата процедура , просто са забравили или са изпозлвали услугите на фирми-регистартори. Честно казано, донякъде искам да стимулирам тези , които имат най-вече времето да отидат и сами да си свършат работата . Не е сложно и всеобщо ширищото се мнение ,че е страхотно чакане и "губиш цял ден" е малко или много погрешно. Просто трябва да знаеш кога какво да направиш , а особено в момента със значително падналите продажби на автомобили и социалното дистанциране , чакането е в пъти по малко. Давам веднага пример, аз успях от 06:30 сутринта на 31 юли до 10:05 (непосредствено преди кафе паузата им ) да излезна с нови табели на автомобила. Това са по- малко от 4 часа. И за да е още по-ясен примера , имайте впредвид ,че за тези 4 часа фирма регистратор във Варна ще ви таксува 150 лв + 15 лв за пълномощно при нотариус , което предвирателно трябва да подготвите. И това са най-ниските цени , които знам. Моята сметка беше 51.54 лв. -35 лв първоначална регистрация на автомобил и 16.54 лв стойност на регистрационни табели. Нека уточня ,че става въпрос за подмяна на регистрационни табели и талон за собственост ( колата сменя собственик и област на регистрация ).Ако запазите регистрационните номера , което след измененията на закона от Дек 2019 е разрешено, такста е около 30 лв. При нов внос нещата са по-скъпи. Всички знаят ,че големият разход там е т.н. Еко Такса ,която е различна според годините и вида на МПС-то , но ако не греша за автомобили е около 300 лв в най-лошия случай. Та ето и последователността.

Стъпка 1: Тук е най-тънкият момент. Логично за да стане всичко възможно най-бързо трябва да застанете първи на опашката за каналите сутрин. За целта е необходимо да имате готово в себе си [b[b]]ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА СМЯНА НА СОБСТВЕНОСТ[/b] [/b] . Това отнема броени минути , но може да се направи едва след 08:00 , когато отваря I-ви Пункт на КАТ -ПОПЪЛВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА РЕГИСТРАЦИОННИ УСЛУГИ . Естествено, че можете да отидете по-рано , но докато отворят и ви издадат такова заявление , опашката за каналите вече ще е доста голяма и следобеда не ви мърда. За целта отивате предния ден между 16:00-17:00 часа , когато няма почти никой само за ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА СМЯНА НА СОБСТВЕНОСТ . Аз отидох в 16:30 и нямаше абсолютно никой. С целия комплект документи , които включват валидна ГО, Договор за Покупко-продажба, малък и голям Талон - естествено и документ за самоличност, никакви копия за тази процедура. Едистевените копия на документи, които трябва да подготвите е това на Договора за Покупко-продажба и то е за в деня на регистрация. Работното време на I-ви пост е стандартно за държавните администрации 08:00 -12:00 / 13:00-17:00 със съответните почивки за по 15 мин в 10:00 и в 15:00. След 13:00 ако не греша остава да работи само един служител на гишетата.

Стъпка 2 : Тук е най-тежко 8) . Ставане към 06:00 , кафе и газ към Кат за да сте там преди останалите. Е , малко се презапасих , общо взето ако отидете към 06:45 има голям шанс да сте първи на опашката за каналите. Фирмите-регистратори се появяват към 07:00 . Както и да е 06:30 бях паркирал пред огражденията и чаках. Влиза се през левия вход, втория като караш по булеверда. После замеша позиция както е на снимката . Всички останали негласно се нареждат след теб. По-принцип това нареждане и чакане преди да са отворени огражденията не е позволено , но неофициално КАТ Варна го позволява и никой няма да ви направи забележка , само паркирайте така ,че дежурните катаджии които се сменят в 07:00 да могат да се движат свободно с автомобилите си. Някой си спомнят даже , че там откъдето се влиза преди имаше знак забранено влизането. Дежурният отваря огражденията към 07:30, проверява дали имаш ЗАЯВЛЕНИЕ и те насочва към лявото платно от 3-те , дясното и средното е за фирмите-регистратори, които са значително повече от тези като мен. Това , че са в отделно платно и продължават към канал 2 не означава ,че не ти влияят . Всички знаят че обработката на документите при тях е доста по-бърза , те са на "ти" с целия персонал на КАТ и е нормално, те са всеки ден там, аз веднъж в годината . Знаят всички тънкости за да си спестят време , като това да изтеглят 20 талона от машината и да си ги предавват един на друг, но за това след малко.

Стъпка 3: Така , часът е 08:00 , първи сте на опашката за каналите , показвате ЗАЯВЛЕНИЕТО и ви насочват към канал 1. Тук правим угуворката ,че често от предния ден са останали няколко ППС за регистрация, които са пуснали към каналите , но времето не е стигнало . Те са вътре и пред каналите . Те ще се регистрират преди вас , няма как ;) . Та закачате ЗАЯЛЕНИЕТО на чистачките и сваляте номерата . Подгответе се за тази операция ако имате нужда от инструменти за да не се налага да чакате служители на КАТ да го правят там където се слагат номерата , това ще ви забави. Инспекторът си извършва проверките което съвсем не включва само ВИН номера . Гледат се номера на двигателя , дали някои от стъклата са затъмнени не според нормите които позволява закона и т.н. Като цяло става бързо . След 5 минути бях на Пункт II ОБРАБОТКА ДОКУМЕНТИ И ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА ППС . Не се изненадвайте , ако както си чакате някой от фирмите-регистратори ви пререди "само да попита нещо" , без дори да ви попита дали може. Служителят в КАТ доста охотно му отговаря и това си е в реда на нещата. На този пункт предоставяте всички документи Заявлението подписано от инспектора след проверката на канала ,валидна ГО, малкия и големия Талон на ППС , договорът за Покупко-продажба в оригинал и копие , заедно със свалените номерата.

Стъпка 4: След Пункт II следва да се наредите за заплащане на таксата за услугата , която искате. Това става на ГИШЕ 4,5,6,7 в залата РЕГИСТРАЦИЯ ППС (общо взето гишетата вляво според номера , който извикат). Поради COVID-19 дежурен полицай стои пред залата и раздава билети за реда на влизане. После същия дежурен ги вика през 10 номера , например от 11 до 20 , от 21 до 30 и тн. Това е добре , защото хората не се тъпчат вътре и не се взема повече от един талон на човек , което оптимизира процеса. На всеки му се случвало да чака и компютъра да започне да вика един куп номера на гишетата , които не се явяват . Просто фирмите -регистратори и не само, периодично минаваха и теглиха номера после си ги предават един на друг за да влизат и вършат услугите по-бързо. Та на гише 4 е най-голямото чакане , което при мен беше около 30 мин. Предлагат и плащане с карта , което ще ви спести ходене до друго гише (ако не се лъжа 11) за заплащане на таксите. Имайте впредвид , че карти от друга държава респективно REVOLUT не работят на ПОС терминалите в КАТ Варна. Служителката ви казва да дойдете след час за талоните . Паркирайте си колата възможно най близо до мястото за поставяне на номерата след като я изкарате от каналите .

Стъпка 5: Това е последният момент . Вземате си готовите талони от ГИШЕ 10 . По принцип служителката извиквка по имена периодично , които са готови но винаги може да попитате, ако е минал час от заплащането на таксата. Вземате талоните и отивате да ви сложат регистрационните номера. Там вече според колкото коли чакат за поставяне . Реда не е според издаване на номерата а според както сте се наредили за поставяне. Отнема броени минути и сте свободни да излезете от КАТ . На изхода е възможно да ви поискат големия талон за проверка , явно са ставали грешки в миналото.

Ами това е. Процедурата за ППС Нов внос е почти същата с разликата , че се извъшрва и технически преглед и се издава свидетелство за това. Естествено и таксите са различни. Надявам се да съм бил полезен на някой.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Регистрация МПС 2020 - КАТ Варна

Мнение от Jordana » 27 Авг 2020, 19:03

Това хубаво че няма хора , обаче не мога да разбера защо колата трябва да е на опашката за канала като нямаш документите от гише 1 ? Аз обикновено отивам в 6 часа на гише 1 и съм поне 7-8 на опашката . Джамбазите дето прехвърлят по 5-6 коли са винаги първи , по рано от 10 часа трудно да минеш от там щото те чакат 5 човека ама прехвърлят 30 коли . От там като си взема документа отивам на бариерата с колата и ако ще да има 15 коли минавам щото ония като са наредени да не би да имат документи от гише 1 ? Ако минеш канала и гишетата до обедната почивка може да се каже че ти е късметлийския ден . После пак чакаш за талона и около 15ч или малко по късно си готов нов собственик . Обаче ако не успееш с канала по някаква причина , минала ти е котка път или не си станал в 5 часа примерно канала отива за след обяд и абсурд да изкараш талон тоя ден . На тия гишета в салона за подаване на документи преди правеха списъци с ред . Два пъти съм ходил да се редя за бракуване на МПС и реда не ми излиза в деня . На другия ден пак в 6 чакам да отворят и списъка е вече с 30 имена . Демек чакаш с надеждата някой да пропусне и да мръднеш напред . Не знам къде им куца организацията но тия хора вътре са абсолютно недостатъчни да извършат качествено обслужване на гражданите . Тоя кат е във същия вид както и преди 40 годиин , същите халета , същите два канала , същите опашки навън по булеварда чак нагоре до топлофикация , същите милфове дето не им дреме изобщо за какво са там и същите изнервени граждани . Като имате предвид че преди се правеха и годишните технически прегледи там на целия град . От тогава Варна е нарастнала поне два пъти като автопарк че и повече можеби :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535 xd, e28 520i

Мнение от kokignatov » 28 Авг 2020, 11:19

Документите от Гише 1 се вземат предния ден- написал съм го.
Отдавна не им позволяват да прехвърлят повече от 1 кола . Т.е. приключва с едната и се нарежда обратно за следващата . И
От минимум година има машина раздаваща талони с номер за ред.
Вече не се чака на булеварда .
Гарантирам ти , че по гореописаната процедура , в сегашната натовареност на КАТ Варна спокойно регистрирваш до 10:00 -10:30 . Това с уговорката , че на канала нямаш абсолютно никакви проблеми относно ВИН , номер на двигател и т.н.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 28 Авг 2020, 12:50

Последно преди година съм ходил в тоя кат , ако са променили нещата добре . :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Назад към Извън Темата