Пълномощно с канадски паспорт-Възможно ли е?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Пълномощно с канадски паспорт-Възможно ли е?

Мнение от Е.Димитров » 23 Авг 2021, 7:30

Здравейте колеги,
във форума има доста колеги, които живеят в чужбина, както и такива, които имам познания по подобна тема.
Ситуацията е следната.
Имам имот, в който един от съсобствениците живее в САЩ, където живее със зелена карта.
Има канадско гражданство и българско такова.
Проблема е, че българският му документ/паспорт е с изтекла давност и трябва да ходи до посолството във Вашингтон за да му презаверят нова давност или там каквото се прави. Проблема е, че човека живее в другият край на САЩ (Маями) и практически няма време да отиде до Вашингтон за презаверка на документа , като целта е да издаде пълномощно за разпореждане с неговата част от имота.
Оказва се, че не може да се презаверява онлайн.
Въпроса е, може ли да издаде пълномощно на база валидният си канадски паспорт?
Предварително благодаря за отговорите и помощта.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Re: Пълномощно с канадски паспорт-Възможно ли е?

Мнение от barty » 23 Авг 2021, 8:42

Мисля че може но трябва да мине през нотариус и заверка с Апостил в чужбина.
Трябва да се консултирате с български адвокат защото има специфични моменти. Адвоката трябва да е наясно с тези неща, т.е. не всеки адвокат има достатъчно познания!
Наскоро имах подобен казус и един адвокат щеше да ме подхлъзне тъй като нямаше достатъчно опит.

Нотариус също ще свърши работа.
:yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 23 Авг 2021, 9:07

barty написа:Мисля че може но трябва да мине през нотариус и заверка с Апостил в чужбина.
Трябва да се консултирате с български адвокат защото има специфични моменти. Адвоката трябва да е наясно с тези неща, т.е. не всеки адвокат има достатъчно познания!
Наскоро имах подобен казус и един адвокат щеше да ме подхлъзне тъй като нямаше достатъчно опит.

Нотариус също ще свърши работа.

Точно проблема е с адвокатите.
Този, който сме наели за да свърши определена работа, не е на ясно с нещата.
Тоест той не казва "не съм на ясно", ами обикновено иска да мине по най-лесната част и казва "Не".
Но ако има прецедент (сега чета и в гугъл) и му кажа "еди къде си са направили така и така нещата", той е достатъчно честен да провери тази ситуация/хипотеза и да се заеме със случая по този начин.
Ето за това ми трябва или адвокат, на който да си платя за консултация, но само ако има такава възможност и да разясни процедурата (не примерно плащам на адвокат някаква сума и той ми казва -ми не, не става) или някой колега с подобен казус.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 23 Авг 2021, 10:12

Изпратих на л.с. координатите на адвокат, който аз ползвам.
:yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 23 Авг 2021, 14:55

От това, което аз знам, логично е да не се получат нещата. За пълномощно се изисква валиден документ за самоличност, кой при необходимост да може да се провери - според чл.19, ал.2 от Закона за нотариусите..., Всеки нотариус има достъп до Националния регистър на българските документи за самоличност, поддържан от МВР. Ако ще се заверява подпис на лице, предоставило чужд документ за самоличност, нотариусът при нужда няма как да провери този документ отговаря ли на лицето, което полага подписа.
Във вашия случай, според мен, трябва да се издаде пълномощно в САЩ, след което същото да се легализира и изпрати тук, за да бъдат прехвърлени исканите от вас права ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 23 Авг 2021, 17:19

Да, явно или ще ходи до посолството или ще дойде до България.
Мислех, че след като има валиден канадски паспорт, ще може и да оперира с него и в България.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 23 Авг 2021, 17:31

Подновяването на изтекъл български паспорт в САЩ отнема 6 месеца плюс минус…. И трябва да се отиде на място или Ню йорк или във Вашингтон или в Чикаго… питай ме как знам../

Най бързия начин е да си дойде в родината и да си пусне една експресна поръчкав районното- става за дни…
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 23 Авг 2021, 18:15

Консулът в посолството има права и на български нотариус. Ако твоят човек отиде там, евентуално могат да му заверят пълномощното в посолството. За съжаление повечето нашенци в посолствата на са особено компетентни и сговорчиви и е най-добре твоят човек да уточни нещата по телефона предварително.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 23 Авг 2021, 18:15

Може и експресна поръчка отнема около двайсетина дена до месец, поне в консулството в ДС, то на колегата от Маями и без друго там им е района, не че ако случайно минават през някое друго консулство ще ги върнат де ако не са натоварени. За ДС искат апойнтмент около един месец, но ние миналата година и без друго ходихме ваканция в района и като ги помолихме по телефона че на жена ми и е изтекъл паспорта и ни дадоха час за след около две седмици. Консула се казва Бойко не се сещам фамилията му, но общо взето всички в посолството са любезни и отзивчиви. Дадоха ни формулярите къде да платим по сметка в БГ банка за таксите за експресна доставка за DHL и за по малко от три седмици паспорта и пристигна. Ако само ще се заверява пълномощно в БГ консулство може и с валидна лична карта, това е все пак български документ за самоличност но пак трябва да се отиде до някое от консулствата лично, от разстояние няма как да стане.
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 23 Авг 2021, 18:59

Привет Колега!
Попитайте първо нотариуса, при когото ще се ходи. Има българско консулство във Флорида

+1 561 750 1800
+1 561 750 1801

Bank of America Building
2000 Glades Rd Suite 110
FL 33431
Boka Raton
Florida
USA

Да се обади и да попита за процедурите. Може ли документ, че лицето Х по българска лична карта .... и с паспорт .... са едно и също лице. Днес вече нашето посолство е затворено, но утре ще ги питам. Те са вряли и кипяли и знаят всичко с точност.
Ще пиша, какво са ми отговорили. Дай Вайбър и ще се разберем допълнително.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 24 Авг 2021, 7:09

Благодаря за отговорите!
Личната българска карта/паспорт са изтекли и вероятно ще идва в България с канадският си паспорт.
Тук личната карта/паспорт може да се извади експресно за няколко часа и вероятно така ще постъпим.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus

Мнение от peshehodetz » 24 Авг 2021, 15:56

Имай предвид че миналата година когато беше големия локдаун заради ковид и имаше ограничения в пътуванията от щатите не можеше да се излети за България ако нямаш валидни български документи, най-често паспорт, на някои летища ставаше ако покажеш само лична карта на други не пускаха, според зависи. За Канада и с канадски документи не знам какво е било положението.
keep walking

Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 24 Авг 2021, 16:46

BMW_POWER написа:Привет Колега!
Попитайте първо нотариуса, при когото ще се ходи. Има българско консулство във Флорида

+1 561 750 1800
+1 561 750 1801

Bank of America Building
2000 Glades Rd Suite 110
FL 33431
Boka Raton
Florida
USA

Да се обади и да попита за процедурите. Може ли документ, че лицето Х по българска лична карта .... и с паспорт .... са едно и също лице. Днес вече нашето посолство е затворено, но утре ще ги питам. Те са вряли и кипяли и знаят всичко с точност.
Ще пиша, какво са ми отговорили. Дай Вайбър и ще се разберем допълнително.

Страхотен!
Сърдечно благодаря за съдействието!
Благодаря и за обаждането по вайбър и подробната информация!
Страхотно сте колеги, #BMW_POWER, # peshehodetz #alx, # Z3Ro* и # barty .
:bchug:

Назад към Извън Темата