Мистериозен проблем спирачки ауди...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мистериозен проблем спирачки ауди...

Мнение от dhtj » 11 Фев 2025, 23:42

Пичове...
Ауди форума отдавна е умрял, тук виждам че още има технически грамотни съфорумци, затова да поумуваме малко по една моя драма...

Колата е а4 б6 1.8т куатро.

Проблемът е, че при спиране на мокро/хлъзгаво, три колелета спират добре, а предно дясно усещам че се "тътри" и сякаш му сработва абс-а при много слабо спирачно усилие. Не говорим за аварийно спиране с котка на пътя и т.н., а за съвсем нормално спиране на стоп или светофар.

Колата е с 4 хубави еднакви гуми (летни дънлоп, зимни нокиан), заводски размер, заводски джанти, няма фланци, няма тунинг.
Нови дискове, нови накладки, нови маркучи, нова спирачна течност. Взехме и втори спирачен апарат от морга, рециклирахме го с ново бутало, уплътнения, АТЕ грес съм купил специална синя, всичко както си му е реда. И със новия и със стария апарат е еднакво положението.

Заподозрях датчик абс, пуснах ваг-ком живи данни, карам направо, и четирите колелета показват еднаква скорост, няма аномалии.

Заподозрях реглаж на предницата, качих я на стенда, всичко изглежда наред, гумите също се износват равномерно.

Започват да ми свършват идеите, тва е проблем, с който се борим над година.

Сега като го пиша този пост се сещам че може да е и някой носач по сложната предница на аудито, разбит тампон и да "играе" като го затисне теглото на колата при спиране..?

Някой с някакви идеи?

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Мистериозен проблем спирачки ауди...

Мнение от STEVAL » 12 Фев 2025, 0:33

Амортисьор

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Фев 2025, 3:29

И аз бих заложил първо на изпуснал амортисьор…
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 12 Фев 2025, 6:58

При Ауди и Пасат от тия години АBS блока понякога прави мизерии.Задържа налягане към лявата или дясната страна ,

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 12 Фев 2025, 8:46

Ако сработва АБС означава че колелото блокира . Тоест има неравномерно спирачно усилие спрямо другите 3 . Или само това въпросното хваща като хората и другите 3 са слаба ракия . Или това по някаква причина спирачния му апарат получава по голямо усилие от другите . Щото очевидно ако се "тътри" значи сработва , и АБС сработва съвсем адекватно .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 12 Фев 2025, 8:56

alx написа:И аз бих заложил първо на изпуснал амортисьор…

Пропуснах го в списъка с нови неща. И тях съм ги сменил, и с новите и със старите е същото положението с тътренето.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 12 Фев 2025, 9:14

Друго ,което ми идва като вероятен проблем е тръбичката от ABS помпата до спирачният маркуч да е с намалена пропускливост заради корозия ,боклуци и течността под налягане да се движи трудно и от там апарата не работи плавно.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 12 Фев 2025, 10:44

Не, че ще ти помогне много, но една от колите с които се занимавам за писта е точна такава.
Два сезона се борихме с променящо се поведение на спирачките на тая кола, сменихме какво ли не. И при нас всичко започна след обслужване на апарати.
Аз съм стигнал до извода, че тази система е страшно трудна за обезвъздушаване и се шашка когато течността не се сменя машинно.

Има специална процедура за обезвъдушаване с ВАГ ком, но при нас не помогна. Това което помогна беше яко каране на пистата :driving: :mhihi:

Мисля, че по-горе ти дадоха добри насоки с тръбичката към това колело, АБС помпата(макар че ние нашата я сменяхме и не помогна). Друго което можеш да опиташ е машинна смяна на течността по регламента разписан от Ауди с участието диагностичния софтуер.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 12 Фев 2025, 14:45

dhtj написа:

Пропуснах го в списъка с нови неща. И тях съм ги сменил, и с новите и със старите е същото положението с тътренето.

АБС блок тогава.

Но преди това направи една хубава смяна на спирачната течност с машина по линията до този апарат като почукваш леко абс блока с чукче. Мисля, че във вагком-а има опция да “отвориш” абс-а точно за като сменяш течността иначе няма обезвъздушаване… Може абс-а да е глътнал въздух/ мехурче точно към нея и да прави глупости.

Едит: още глупави въпроси- опитал ли си с друга гума? Как е луфта на главината? Провери си още тампоните на долния носач и ябълката на горния …
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 12 Фев 2025, 14:58

alx написа:
dhtj написа:

АБС блок тогава.

Но преди това направи една хубава смяна на спирачната течност с машина по линията до този апарат като почукваш леко абс блока с чукче. Мисля, че във вагком-а има опция да “отвориш” абс-а точно за като сменяш течността иначе няма обезвъздушаване… Може абс-а да е глътнал въздух/ мехурче точно към нея и да прави глупости.

Едит: още глупави въпроси- опитал ли си с друга гума? Как е луфта на главината? Провери си още тампоните на долния носач и ябълката на горния …

Изключително резонен въпрос за гумата, на равно с амортисьор , тампон на амортисьора и някаква разбита рейка или шарнир от страната на проблема

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 12 Фев 2025, 15:42

Окачването е многораменно ...два долни и два горни носача ,всеки завърващ със шарнир ,общо осем от двете страни ,алуминиеви .Два комплекта гуми ,нови и няма промяна .Всички вагини от тия години имат драми с ABS модул или помпа ,слабо място им е.

Колега ,направи един тест - намери и махни бушона на ABS-a и пробвай без него .Наскоро един френд с проблемни датчици на Румстър докато ги подмени кара без ABS с изваден бушон.

ентусиаст
Аватар
Кара: w202 C180 Vw golf 4 SDI,Vw PassatB5
Мечтае да кара: W212 E400 biturbo E63 w213 biturbo stage 3
Детайли за колата: Турбинирана

Мнение от turbonetic » 12 Фев 2025, 17:07

Този модел си страда от абс блока.Друго провери си компютъра да няма влага,че е точно поч чистачките доколкото си спомням.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 12 Фев 2025, 17:16

Понеже и аз наскоро се набих в ауди филма (и веднага получих звучен шамар, ама друга тема), та се наложи да се ровя и да гледам видеа, АБС блока в тези години се оказва доста проблемен. Щом другото е ок, подхващай го него, мисля, че ги ремонтират, но не си правих труда да помня кой и къде.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 12 Фев 2025, 17:18

vaskoto1 е корифей на всички ел проблеми с фауве

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525i M54 Е91 320i N43 600RR

Мнение от apexs » 13 Фев 2025, 22:58

Както казаха колегите, ABS модула прави проблеми при VAG групата от тези години. До скоро и аз имах същата драма с едно VW , всичко ново по окачване и т.н, и се оказа абс модула .
При изключено ESP колата нямаше проблем . Пробвай да изключиш ESP или бушон абс да видиш дали ще има разлика.

Назад към Извън Темата