Газова тема
Модератор: Общи модератори
48 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Re: Газова тема
Като видях заглавието си помислих, че за други газове ще говорим

Имах цлк 200 компресор ръчка на газ - топ кола за парите си, харчеше между 8 и 11 извънградско газ. Няма как да бях по-доволен тогава. Никакви проблеми.
Купих я с газова уредба.
След това цлк 320 автоматик без газ - разходът беше буквално троен като сума (особено при слагане на хубав бензин, което не правех често). На такава кола газова уредба ще заспи. Разходите за поддръжка и обслужване бяха около 1200лв./година.
В момента едната кола е малък бензинов опел автоматик - на фона на разходи по колата на година около 3-4 хиляди, струва ли си да сложа газова уредба за 2500-3000? Отделно при 8000км/година кога точно ще се избие? На бензин харчи 9-9.5/100, на газ ще е около 12 предполагам. 22лв/100 за бензина, 14лв/100 за газта. 640лв. спестени на година (без допълнителна поддръжка и разходи за газовата, което ми звучи почти невъзможно). А проблемите по паркинги не ги смятам изобщо.
Според мен газова уредба се слага на автомобил с ниски експлоатационни разходи и висок годишен пробег, иначе няма смисъл и икономията е съмнителна.
Купих я с газова уредба.
След това цлк 320 автоматик без газ - разходът беше буквално троен като сума (особено при слагане на хубав бензин, което не правех често). На такава кола газова уредба ще заспи. Разходите за поддръжка и обслужване бяха около 1200лв./година.
В момента едната кола е малък бензинов опел автоматик - на фона на разходи по колата на година около 3-4 хиляди, струва ли си да сложа газова уредба за 2500-3000? Отделно при 8000км/година кога точно ще се избие? На бензин харчи 9-9.5/100, на газ ще е около 12 предполагам. 22лв/100 за бензина, 14лв/100 за газта. 640лв. спестени на година (без допълнителна поддръжка и разходи за газовата, което ми звучи почти невъзможно). А проблемите по паркинги не ги смятам изобщо.
Според мен газова уредба се слага на автомобил с ниски експлоатационни разходи и висок годишен пробег, иначе няма смисъл и икономията е съмнителна.
- mr_petroff
- младши ентусиаст
-
- Кара: X4 G02,HYMER,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
В момента имам една кола на газ - 116 i c N45B16A . На 262 к. км. е като газовата е сложена на 180 к.км. Автомобила е перфектен , върви като на бензин, да не кажа и по добре. Разхода ... , ами да кажем че с автобуса до София ще ми е по скъпо
. Градско 9-10/то почти няма такова при мен / , извънградско 8-9 на 100. Газовата се изби , че и една кола купи още
Минус е че : Светва чека на 5-6 к.км с грешка Р0133 ,имам си джаджа и си го чистя .Бутилката е малка -30 л. , на пак заема място в багажника. Не влиза в подземни гаражи , ама на тази кола не и се и налага.Според мен много е важно кой ти монтира газовата /правилната уредба/ , и настройките .
п.п.Сега сметнах , че с настоящето използване на колата/жена ми я кара /, на месец газовата ми ''пести'' около 100-120 лв.
Според мен газ в автомобила е о.к. ,ако е сложена читаво и на подходящия двигател ,за около 15 к.км инвестицията се избива
п.п.Сега сметнах , че с настоящето използване на колата/жена ми я кара /, на месец газовата ми ''пести'' около 100-120 лв.
Според мен газ в автомобила е о.к. ,ако е сложена читаво и на подходящия двигател ,за около 15 к.км инвестицията се избива
Според моя опит газ се слага на атмосферна кола която се кара основно извънградско . Иначе само главоболия. Преди доста години имах една Вектра Б с 2.5 атмосферния шестак и и слагах ГИ при тея във Ведраре. Разхода беше с 1л над този на бензин. Относно вървежа и на бензин и на газ правеше 230 по километраж та разлика нямаше никаква. Виж ако е някой по-високооборотен двигател може и да се наложи след определени обороти да прехвърля пак на бензин.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Имам приятел с Хюндай Соната на течна фаза газ от корейските ... Доволен е! Аз също мисля, че малко пренебрегнаха газта за еко-простотиите! Можеше да има бензинки на газ, произведени в завода. За бусове на извънградско ще са екстра...
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?
Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Вкъщи имаме един троен котлон ТЕКА за вътре, а за вън един двоен и един саджак. Три бутилки от 20л. Доволен съм, общо взето.
Имам и джобната ракета за дълбокия чукар. Също много доволен.
Имам и джобната ракета за дълбокия чукар. Също много доволен.
- TNT
- младши ентусиаст

-
- Мечтае да кара: 911
ildivvy написа:Имам приятел с Хюндай Соната на течна фаза газ от корейските ... Доволен е! Аз също мисля, че малко пренебрегнаха газта за еко-простотиите! Можеше да има бензинки на газ, произведени в завода. За бусове на извънградско ще са екстра...
Еми да, ама евтино и екологично - няма пари в тая схема
driver69 написа:Според мен газова уредба се слага на автомобил с ниски експлоатационни разходи и висок годишен пробег, иначе няма смисъл и икономията е съмнителна.
Пробега е водещ. За мен лично и някакви сложни гимнастики на мотор, който не харесва газ, няма смисъл. Да се виждаме с газаджията през 3 месеца само и само да се изкяри по-евтинко на 100км... Ще сменя концепцията с размер на мотора/по-малко пътуване/друг тип автомобил и т.н. Споменаха и за извънградското. Много ме кефи газ в малък град - тя половината маршрут не може да обърне, ама много евтино, голяма далавера
alx написа:Аз това с газта и големите мотори не го разбирам.
Защо ? Сега е модерно американци с V8 или Секвоя 5,7. Тая Секвоя така или иначе е 3,3-3,5 тона и не е състезателен автомобил. Вместо 381к.с. , има динамика като на 320к.с. , ама вместо 32 бензин по 2,50лв, харчи 40 газ по 1,20лв
Иначе ква динамика - https://zeperfs.com/en/duel7214-3847.htm , префейсвото Чероки 5,7 със старата кутия върви колкото 320д
Мерцедесовата кутия вярно,много бели прави в тази модификация на гранда.
И като цяло старите автомати много крадът и вдигат разхода.
Онзи ден при мен дойде един 5.9 гранд черок с насадена ръчна скоростна кутия и колегата каза,че разхода е паднал от 30 на около 22 след суапа и преминаването от раздатка с постоянно 4х4 към парттайм такава с избор и само на задно предаване.Очаквано като се въртят по-малко маси...
Как и да е.
По темата за мен,ако машината ще се ползва за основна/работна големият разход е неоправдан да бъде бензин,ако може да е газ и да няма проблеми.
Ама тия мотори дето могат вече са малко.
Моят нов убавец е такъв,но с моето рахитично каране от да речем 1000км на месец е напълно безсмислен.
А за разните сложни директни впръсквания ако не е за такси...ич не ме търси.
И като цяло старите автомати много крадът и вдигат разхода.
Онзи ден при мен дойде един 5.9 гранд черок с насадена ръчна скоростна кутия и колегата каза,че разхода е паднал от 30 на около 22 след суапа и преминаването от раздатка с постоянно 4х4 към парттайм такава с избор и само на задно предаване.Очаквано като се въртят по-малко маси...
Как и да е.
По темата за мен,ако машината ще се ползва за основна/работна големият разход е неоправдан да бъде бензин,ако може да е газ и да няма проблеми.
Ама тия мотори дето могат вече са малко.
Моят нов убавец е такъв,но с моето рахитично каране от да речем 1000км на месец е напълно безсмислен.
А за разните сложни директни впръсквания ако не е за такси...ич не ме търси.

- Jordana
- старши ентусиаст

-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Европа не прави нищо по въпроса за да не стимулира ДВГ технологиите . Това ДВГ фосилни горива са мръсни дума в Брюксел ...Макар че няма единна научна теория дори за петрола че е с органичен произход . И най вероятно генезиса на петролните залежи е смесен от вода и водна пара и въглерод под високата температуа в дълбоките земни пластове . А органичиния матеирал от морски седименти е само част от процеса .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Biogame
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: Всичко що е BMW
- Детайли за колата: E61 3.0d
E46 3.0i
Е60 545i
И двата ми автомобила в момента са с газ. Е46 330 и Е60 545.
Пътувам доста и с двете коли, доволен съм и от разхода и вървежа.
Но, не всеки поставящ газови уредби знае какво прави. Всеки е добър за дадена марка автомобил мое мнение.
Пътувам доста и с двете коли, доволен съм и от разхода и вървежа.
Но, не всеки поставящ газови уредби знае какво прави. Всеки е добър за дадена марка автомобил мое мнение.

Карам си е39 М52б20 от 16 години на газ. Сам си я настройвам, след като сам си оправих простотиите на газаджиите, които са я монтирали. Миналата година за сефте смених изпарител и дюзи. Изпарителя, защото стария беше толкова стар, че не му намерих ремонтни комплекти. А дюзите защото на едната й се предаде бобината, пък бяха на 15 години, рекох да я пообновя малко. Иначе на старите ми дюзи за 15 години съм превъртял 2 ремонтни комплекта буталца. И то не защото са били много за смяна, ами превантивно.
За всичкото това време разхода на газ, спрямо този на бензин, винаги ми е с около литър над бензиновия.
Разлика във вървенето между двете горива, ако има тя е в полза на газта.
Аз съм строителен проектант, но газаджии, които да имат повече, или поне равни на моите знания за газови уредби, не съм срещал.
За това им нямам доверие, че ще направят нещо както трябва, или ако го направят добре, ще е въпрос на късмет, не на знания.
И повечето проблеми на колите с газови са "монтажите" и "настройките" на псевдо газаджии, не газта като вид гориво.
П.С. Надявам се е39-та да я карам поне още 16 години.
Като гледам тия новите коли, откровено не знам с каква нова бих могъл да сменя 39-та.
То те не са коли, а подвижни (ако имаш късмет) касички за пари. Набухани с цялата еврогейска простотия от последните 10-15 години. На един приятел хондата (някаква нова относително 2020г.) му светва чек-а, когато има мъгла.
Решавала била, че има твърде много вода във въздуха.
Азиатците са набухали същиите простотии за еврогейския пазар.
Евентуално някакъв американец, ама не знам как става с частите там...
За всичкото това време разхода на газ, спрямо този на бензин, винаги ми е с около литър над бензиновия.
Аз съм строителен проектант, но газаджии, които да имат повече, или поне равни на моите знания за газови уредби, не съм срещал.
За това им нямам доверие, че ще направят нещо както трябва, или ако го направят добре, ще е въпрос на късмет, не на знания.
И повечето проблеми на колите с газови са "монтажите" и "настройките" на псевдо газаджии, не газта като вид гориво.
П.С. Надявам се е39-та да я карам поне още 16 години.
Като гледам тия новите коли, откровено не знам с каква нова бих могъл да сменя 39-та.
То те не са коли, а подвижни (ако имаш късмет) касички за пари. Набухани с цялата еврогейска простотия от последните 10-15 години. На един приятел хондата (някаква нова относително 2020г.) му светва чек-а, когато има мъгла.
Решавала била, че има твърде много вода във въздуха.
Азиатците са набухали същиите простотии за еврогейския пазар.
Евентуално някакъв американец, ама не знам как става с частите там...
- Двигателист
- Потребител
-
- Кара: TOYOTA
cerberus написа:…
...
Добре си писал, но цитираното конкретно, не ми е много ясно как се получава на практика, ако бензиновата уредба е наред.
В смисъл, донякъде мога да го приема, ако работиш с течна фаза, и/или използваш някакъв вид принудително пълнене, и да кажем си пренаписал друга карта за ъгъл на изпреварване на запалването…
Но просто така, от изпарен пропан-бутан да получиш повече мощност, няма как, за съжаление.
Лудия.
- Jordana
- старши ентусиаст

-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Това със каква електроника изпарител инжектори е автомобила ако не тайна ? При мене 8 години максимум е издържал изпарител , то не зависи много дали е скъп или евтин просто мембраните се скапват . Стават на кокал и работата му вече е далеч от правилната . В най честия случай производителя препоръчва замяна на мембраните на 2 години . Купувал съм мембрани един два пъти но не са добри , повечето са гаражно производство от тънка калпава гума . А оригинален комплект мембрани струва колкото нов изпарител . Затова преди време си купих 1 квадрат правилната гумена мембрана - 2мм армирана маслоустойчива гума и знам че ще изкара бая километри . Винаги държа един изпарител рециклиран готов за подмяна , имам едно БРЦ и един шарк 1200 и ги сменям като почнат да издишат . До миналия месец на колата беше един гама 01 български , и го свалих сложих шарка . И БРЦто и гама 01 и шарка са почти еднакви като конструкция и крепеж така че замяната е за 15 минути .Миналата година за сефте смених изпарител и дюзи.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Jordana написа: Това със каква електроника изпарител инжектори е автомобила ако не тайна ?
Изпарителя и компютъра са български - SimGas. Май ги правят в Карлово. Но изпарителя мина една смяна на платна за 16-те години. Не ги е изкарал съвсем без никакви ремонти. Дюзите са ми Rail 2 ома. Относително бързи и доста добре се справят. Сега ги смених със същите. Новия изпарител е Томасето Nordic. За сега съм доста доволен и от него предвид цената му, спрямо "марковите". Само ме дразнят пластмасовите му щуцери, но май вече няма изпарители с метални. За това си взех и два резервни щуцера, ако тези се счупят преждевременно.
- Двигателист
- Потребител
-
- Кара: TOYOTA
cerberus написа:
Само ме дразнят пластмасовите му щуцери, но май вече няма изпарители с метални. За това си взех и два резервни щуцера, ако тези се счупят преждевременно.
Чешките Magic 3 на HL Propan са все още с метални щуцери.
Лудия.
48 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4