България - До 2 см. дупка на магистрала
Модератор: Общи модератори
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- X-citer
- АЗ СЪМ ТОЛЕРИРАН :)
-
- Местоположение: БИАД. Снощи най-културно си излизах от там и някой ме настъпи по ръката
- Кара: E53 Х5 3.0d
- Мечтае да кара: по пътища без дупки
България - До 2 см. дупка на магистрала
До 2 см да са дупките по магистралите - това предлагат с промени в Закона за движение по пътищата независимият депутат Светослав Спасов и Ваня Цветкова от БНД. Те предлагат изменения и в Закона за пътищата.
Депутатите искат да се въведе задължение собственика на съответния път - държавата или общината, да предвиди в средствата за поддръжка и сума за застраховка "Гражданска отговорност". В предложението е записано такава застраховка да сключват всички пътно поддържащи фирми, така че при инциденти, предизвикани заради състоянието на пътната настилка да бъдат покрити разноските както за лечението на пострадалите, така и имуществените щети, поясни Светослав Спасов. Ваня Цветкова поясни, че досега в закона не е залегнало изискване, да се търси отговорност на тези, които стопанисват пътищата. В предложените текстове се въвежда терминът "опасна дупка", поясни Спасов. По думите му това е дупка два пъти по-голяма от размера на най-едрата фракция в асфалтовата смес на най-горния слой на пътя. Той даде пример с магистралата, където най-голямото камъче, което е в горния пласт на пътя е 1 см, а опасната дупка би трябвало да е над 2 см. Най-едра фракция е допустима в четвъртокласния път и е 3 см., т.е там дупката, която би могла да бъде опасна е 6 см, поясни Спасов. Ваня Цветкова поясни, че предлагат да се създадат контролни органи към министрите на регионалното развитие и благоустройството и на вътрешните работи, които да провеждат текущ контрол по състоянието на пътищата. В законопроектите са залегнали и санкции за фирмите за пътно поддържане, които не изпълняват задълженията си по поддръжката на пътищата. Предвидено е при първи и втори констатиран случай да се налага глоби, а при трети случай едностранно да се прекратява договорът. Двамата депутати са предложили 7-дневен срок за възстановяване на пътните знаци и еластичните огради, пострадали след катастрофи. Те настояват да има ограничение за движение на тежкотоварни автомобили по пътищата през почивните дни. Спасов и Цветкова предлагат това ограничение да се въведе след изграждане на необходимата инфраструктура, но не по-късно от 1 януари 2011 г. /БЛИЦ
Звучи прекалено хубаво за да е истина и лично аз не виждам такава перспектива поне в близките 7-8 години. Някак си ми е трудно да повярвам, че като спукам джанта в огромна дупка на пътя вместо да отнеса акт за "несъобразена скорост с пътните условия" ще получа обезщетение за джантата и гумата

Но поне мечтите са безплатни и не ни пречи да си помечтаем докато четем текста за едно по-светло бъдеще с изправни пътища и магистрали като из Европа.

- Projektzwo
-
-
- Кара: 200CE
На мен ми е много чудно как ще се доказва, че си спукал джанта/гума точно в определена дупка, след като приеха наскоро закон с който, органите на МВР ще отказват да съставят документи за:
- повреди на МПС, възникнали в резултат на природни бедствия
- пожар на МПС
- повреди на МПС, възникнали в паркирано състояние
- повреди на МПС, които не са причинени от друго ППС
- повреди по стъклата на автомобила
Общо взето силно се съмнявам всичко това да стане реалност.
- повреди на МПС, възникнали в резултат на природни бедствия
- пожар на МПС
- повреди на МПС, възникнали в паркирано състояние
- повреди на МПС, които не са причинени от друго ППС
- повреди по стъклата на автомобила
Общо взето силно се съмнявам всичко това да стане реалност.
- Mr_Spirit
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW X1 F48
- Мечтае да кара: ///M
Mда, точно
Сега почваме пак с грандоманските проектозакони и предложения, а е хубаво и да се замисли човек от къде пари за такава поддръжка в тая пробита държава ... Дори и да се приеме никой не би си сложил главата в торбата да вземе някоя отсечка на концесия при такива условия ... Просто щото необходимата инвестиция ще нарастне неимоверно... Така че накрая държавата ще ги стопанисва и кърпи ... А от къде идват парите на държавата - от нашите джобчета
И колко им пука на тях дали ще се направи веднъж и качествено или ще има през 2 месеца държавни поръчки за кърпене и ще имат оправдание още веднъж и от там да крадат пари...
Светлината в тунела е от насрещно движещия се влак

Сега почваме пак с грандоманските проектозакони и предложения, а е хубаво и да се замисли човек от къде пари за такава поддръжка в тая пробита държава ... Дори и да се приеме никой не би си сложил главата в торбата да вземе някоя отсечка на концесия при такива условия ... Просто щото необходимата инвестиция ще нарастне неимоверно... Така че накрая държавата ще ги стопанисва и кърпи ... А от къде идват парите на държавата - от нашите джобчета

И колко им пука на тях дали ще се направи веднъж и качествено или ще има през 2 месеца държавни поръчки за кърпене и ще имат оправдание още веднъж и от там да крадат пари...
Светлината в тунела е от насрещно движещия се влак

In Ban We Trust!
- martoto
- младши ентусиаст
-
- Кара: от грешната страна
Здрава популистика. А напрактика досега ако имаше макар и минимален шанс КАТ да напише в протокола, че причината е некачествена настилка или липсваща маркировка, вече и това го няма, щото просто няма да идват на място. С това окончателно отпада възможността да се осъди съответната институция за конкретния пътен участък и окончателно пада носенето на отговорност за свършената работа. Яко, нали?
Още ми е трудно да проумея как хората приемат с удоволствие празните приказки, които обаче силно желаят да чуят. В същото време реалните промени в законите, които често са абсурдни и ощетяващи си минават без никой и дума да каже за тях. Да не говорим пък после за прилагането на тия закони, че темата е голяма.
Welcome in Bulgaria!
Още ми е трудно да проумея как хората приемат с удоволствие празните приказки, които обаче силно желаят да чуят. В същото време реалните промени в законите, които често са абсурдни и ощетяващи си минават без никой и дума да каже за тях. Да не говорим пък после за прилагането на тия закони, че темата е голяма.
Welcome in Bulgaria!

- Transportera
- старши ентусиаст
-
- Кара: E30 Е38
- Детайли за колата: Не бие много на очи
Какви са тея глупости,за това ли плащаме винетки 

Последна промяна Transportera на 13 Мар 2009, 16:03, променена общо 1 път
- Gottlos
- младши ентусиаст
-
"До 2 см да са дупките по магистралите - това предлагат с промени в Закона за движение по пътищата" Добре де,това не е ли един вид узаконяване на дупките т.е. регламентирано/разрешено съществуване на нещо,което не би трябвало да съществува?! На мен ми се струва абсурдно. Защо не предложат нещо от рода-"Имаш право да биеш държавен служител,но не повече от един дневно"?
Gottlos написа:Добре де,това не е ли един вид узаконяване на дупките т.е. регламентирано/разрешено съществуване на нещо,което не би трябвало да съществува?! На мен ми се струва абсурдно. Защо не предложат нещо от рода-"Имаш право да биеш държавен служител,но не повече от един дневно"?

И ти си прав колега. Аз не се бях замислял, но наистина така звучи.

Gottlos написа:"До 2 см да са дупките по магистралите - това предлагат с промени в Закона за движение по пътищата" Добре де,това не е ли един вид узаконяване на дупките т.е. регламентирано/разрешено съществуване на нещо,което не би трябвало да съществува?! На мен ми се струва абсурдно. Защо не предложат нещо от рода-"Имаш право да биеш държавен служител,но не повече от един дневно"?
Това предложение се опитва да вмени пряка отговорност за всяка една дупка. Т.е. тези които трябва да поддържат пътя ще трябва да спазват конкретни срокове тези дупки да изчезват, иначе търпят санкции...
Освен това с тези поправки май ще направят по-лесно търсенето на отговорност и съответно обезщетения от самите пострадали...
Добро намерение, но малко съм скептичен за приемането на проекта, и още повече в евентуалното му налагане..
- Fr33Styl3r
- кандидат ентусиаст
-
Аз от както спуках 2-те гуми зимата в една "малка дупка" в която тоя отзад сигурно се е почудил що се скрих от пътя за 1,2 сек като влезнах в нея ! Нито звъняхме на някой нито нищо на другия ден сложихме 2 други и те така. Оправия нема дупките намаляват до първия сняг защото ги правят качествено ! И колко пъти аха аха да стане птп било то аз да избягам от дупка или този насреща. От тогава ако трябва още 10км + градско ще мина по заобиколен маршрут ама ще се прибера със здрави гуми и не толкова изкривени жанти...... А това че ще изплащат нещо да го напишат на последната страница на труд на местото на вица! 

blackgod написа:Това предложение се опитва да вмени пряка отговорност за всяка една дупка. Т.е. тези които трябва да поддържат пътя ще трябва да спазват конкретни срокове тези дупки да изчезват, иначе търпят санкции...
Освен това с тези поправки май ще направят по-лесно търсенето на отговорност и съответно обезщетения от самите пострадали...
Това предложение е единствено и само евтин, популистки, предизборен ход. Управляващите видяха, че хората вече грам не се вълнуват от политическите им обещания и глупости, НО се вълнуват като стане дума за дупки по улиците, цени на стоки и услуги и т.н. И решават да пуснат тоя номер с 2 см.-овите дупки, за да си спечелят одобрението на народа.
Само че всеки разумен човек знае, че това с 2см. дупки е невъзможно и НЯМА да се случи скоро в България. Всички виждаме ежедневно какво е състоянието на пътищата.
Да вярваш на подобни евтини номера е, меко казано, наивно.
Без лоши чувства ...

- arr0gance
- младши ентусиаст
-
- Кара: й, и утре е ден.
- Мечтае да кара: Active Autowerke.
То е ясно.Това Може да стане,но няма да е нито утре,нито другиден,нито след година.Според мене просто бедния депутат се е объркал и е казал 2см вместо 20см.Идват избори трябва да "захлебат" народа и да му бутнат малко надежда. 

- Stanchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 7er
момчета, докато не се премахне "несъобразена скорост" работите няма да се оправят.
щото ще кажеш влезнах с 5 в дупка и ще ти кажат ми трябваше да караш с 3
щото ще кажеш влезнах с 5 в дупка и ще ти кажат ми трябваше да караш с 3

22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2