обиколка на швейцария, италия, хърватска

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

обиколка на швейцария, италия, хърватска

Мнение от go6kin » 27 Май 2010, 16:47

Здравейте, колеги.
Предстои ми обиколка из Швейцария, Италия и Хърватска. Имам следните въпроси и ако някой може да ми отговори на някои от тях ще съм благодарен.
1. В кои страни освен Сърбия следва да съм на вкл.фарове?
2. Къде ще ми препоръчате да зареждам дизел в т-ката?
3. Някой посетил ли е Дубровник и да се е върнал в София през Босна и Херц? Ако е да, има ли винетки там?
4. Препоръчаха ми да мина от Швейцария в Италия по пътя на прохода Сен Готард, а да не използвам тунела макар и да е безплатен?
5. Нуждая се от всякаква полезна информация за това дълго пътуване /5700 км/.
Благодаря Ви.

ентусиаст
Аватар

Re: обиколка на швейцария, италия, хърватска

Мнение от GVT » 27 Май 2010, 23:19

go6kin написа:Здравейте, колеги.
Предстои ми обиколка из Швейцария, Италия и Хърватска. Имам следните въпроси и ако някой може да ми отговори на някои от тях ще съм благодарен.
3. Някой посетил ли е Дубровник и да се е върнал в София през Босна и Херц? Ако е да, има ли винетки там?
4. Препоръчаха ми да мина от Швейцария в Италия по пътя на прохода Сен Готард, а да не използвам тунела макар и да е безплатен?
Благодаря Ви.

В Босна няма винетки но има задължителна гражданска отговорност 45 евро за 15 дни и 50 евро за 30 дни.Освен тяхната никоя друга не важи.
Изображение

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 28 Май 2010, 8:29

ето малко що трябва да минеш отгоре ,а не през тунела....
viewtopic.php?f=2&t=186462&start=0
адски е приятно ,а ти ще си на сухо и съвсем ше се изкефиш сигурно.
иначе в суис има винетка !
спазвай ограниченията,щото има много камери.
и навсекъде да караш на фарове-няма да те спрат ,а си е да те виждат по-добре-препоръчвам ти го.
принципа на зареждането е следният: караш от тук -натам и зареждаш преди да минеш всяка граница ,а на обратно правиш точно обратното. цените се увеличават с отдалечаване от България.
паркирането в градовете го спазвай и оставяй на паркинг да не плачеш горко...!
в италия е пълно с камери и навито свиркаше през пет минути ,но ако захапеш некой смелчага пред тебе става да се кара и бързичко....
за хърватско,босна и дубровници предполагам ,че жорката пенчев ше ти даде акъл....

Аватар
Кара: Кво ли не...

Мнение от Nasti » 28 Май 2010, 8:42

В Хърватска не зареждай! Гадна им е нафтата и ако плащаш в Евро излиза скъпо. Ако караш бързо там се оглеждай на по-лъскавите коли с хърватски номера когато ги застигаш, за едни квадратни неща в ъглите на задното стъкло - това са стойките на светлинната индикация с която пишат STOP Policia. Виждат се, по това ще познаеш че са цивилна полиция и гледай да намалиш много бързо и да се шмугнеш между колите за да не успеят да те щракнат. Глобите са солени и не можеш да черпиш защото всичко се записва на хард-диск и не може да го трият, преди ставаше, после им смениха играчките и лошо. В Сърбия има същите гадове от скоро, не можеш да им избягаш колкото караш ти, те с толкова те следват. Ако караш 200 в Хърватска глобата е 400 евра и забрана да шофираш в страната една година.

Ако решиш да ходиш първо в Италия и от там в Швейцария пълниш до горе на Петрола преди Драгоман и после зареждаш директно в Словения, нафтата стига точно за тази отсечка, даже не е необходимо да зареждаш на първата бензиностанция в Словения. Пробвано е с много дизелови коли, на всичките им стига горивото. Ако решиш да минаваш от там още с влизането си купи винетка 15 евро е за 7 дана 35 за 6 месеца 55 за година. В Италия когато си с Български номера си карай както искаш по магистралите, когато има радари жабоците намаляват, но ти не е нужно да го правиш, глобите за скорост няма как да дойдат в България - проверено е, аз като вляза в Италия под 180 не карам, приятно е, няма дупки - няма от какво да се притесняваш. ;) Когато излизаш от магистрала, особено ако е на голям град има много каси, внимавай да не се набиеш в каса на която пише TELEPAS защото кофти, тия са много отвеяни шофьори и на тези каси минават без да намаляват изобщо (винаги съм се чудил ако блокира бариерата и не успее да се вдигне какво ще остане от колата), а трафика е такъв че няма как да правиш маневра назад и може да стане беля...
Предпочитам да сера на метеното, отколкото да мета насраното...

Аватар

Мнение от SKISA » 28 Май 2010, 9:10

и най-добре си ползвай картата или си извади ,за да не плащаш кеш. с карта е най-изгодно навсякъде и смята по добър курс към лева или еврото....!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: по Аутобан А14 и А9
Мечтае да кара: ALPINA B7 S Turbo Coupé E24

Мнение от Alpina_Johnnie » 28 Май 2010, 9:23

Skisa и Nasti са ти казали всичко най-важно, зареждай само в словения и швейцария бензина е на една цена като при нас, магистралите си ги плащаш в сърбия и италия на путарина... в словения и швейцария винетки, в словения и без може да минеш... но в швейцария не си струва да се правиш на интересен, а най-сигурно ще те задължат на границата още да си купиш...

браво, много добър маршрут си си избрал, и аз го правя това по 2-3пъти на година...
Изображение
Изображение

Аватар

Мнение от Nasti » 28 Май 2010, 9:26

Не го учи така момчето, почна сезона и DARS са се заредили по всички явки в Словения, 150 евро ще го укастрят...

Новият ПИКАСО
Новият ПИКАСО
Аватар
Кара: The Dark Side of the Force
Мечтае да кара: S
Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio

Мнение от madpetio » 28 Май 2010, 9:29

Nasti написа:Не го учи така момчето, почна сезона и DARS са се заредили по всички явки в Словения, 150 евро ще го укастрят...

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: по Аутобан А14 и А9
Мечтае да кара: ALPINA B7 S Turbo Coupé E24

Мнение от Alpina_Johnnie » 28 Май 2010, 9:30

КУПУВАЙ СИ ВИНЕТКА И В СЛОВЕНИЯ!!
:winky:
Изображение
Изображение

Аватар

Мнение от Nasti » 28 Май 2010, 9:31

Сега се смееш, ама тогава се прибирахме само с бележки по джобовете нали :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Аватар

Мнение от SKISA » 28 Май 2010, 9:31

Nasti написа:Не го учи така момчето, почна сезона и DARS са се заредили по всички явки в Словения, 150 евро ще го укастрят...

прав е насти -не рискувай без винетка! седят на границата ,а и имат камери ,дето снимат точно джама и със сигурност ше те хванат...! и кат те спрат човъркат с малките си гадни нокътчета -словенски да видят дали е залепена добре!
аз явно съм минавал се на късмет в хърватско ,щото там обикновено наваксвам със скорост и просто съм се разминал! вече ше внимавам повече със скоростта....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E36 320 Coupe

Мнение от Totogada » 28 Май 2010, 12:03

Колега много хубава екскурзийка си замислил да направиш :yes:

Ако имаш време да останеш за няколко дена в Швейцария - обезателно използвай влак като превозно средство за да разгледаш тази красива страна (имат изключително изгодни оферти за билети )
Изображение
R.I.P. Champion 1968 – 2007 Colin McRae

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 28 Май 2010, 16:00

go6kin написа:Здравейте, колеги.
Благодаря Ви.

1.Словения целогодишно.Карай си навсякъде с вкл.светлини , мой съвет

2.Насти ти каза правилно , като заредиш в Словения (там и в Швейцария е най-евтино горивото) ,можеш да сипеш 20 литра на вход от HR в SLO и на 10-ина км преди излизане от SLO на Fernetti IT да напълниш до горе за да имаш достатъчно гориво спокойно да даваш газ по северния аутобан през Венеция и Милано за Como IT - Chiasso CH.Aз винаги така правя с тази разлика ,че колата ми е бензинова и като карам навсякъде с 200-230 км/ч гориво се налага да сипя между Славонски Брод HR и Загреб HR.Следващо зареждане е задължително на последния Petrol ,който ти казах вече къде се намира.

3.Аз съм го правил точно този преход преди 3 години и мисля тази година също като теб да обикалям Швейцария за поне седмица , Лазурния бряг и да се отбием на Адриатическата ривиера за поне 4 дни.Винетки няма никъде - HR , BIH , SRB.
На вход в BIH се плащаше еднократна някаква еко такса ,не беше повече от 10,- EUR мисля ,както и в MNE (Черна гора) 5,- ЕUR.Пътя в Босна минава най-общо по поречието на река Неретва , изключително красиво е , реката е известна ,че е едно от най-добрите места за рафтинг на Балканите :angel: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО разгледай Sarajevo BIH и "баш чАршия", Mostar също е много интересно място :yes: Босна със Словения за мен са най-красивите държави на Балкана :angel:
Навсяка цена от Dubrovnik HR отскочи до Herceg Novi MNE и оттам Budva,Sveti Stefan , Kotor и Perast с най-големите забележителности на Черногорците :yes: Разстоянието за еднодневния тур из Черна гора е неповече от 300 км ,но ще видиш страхотни места :smoke:

4.Швейцария, Швейцария ... :help: :angel: :angel: :angel: :angel: Тука много ,адски много мога да пиша къде какво да ходиш и да гледаш в Немската,Френската и Италианската части ,но сега просто нямам времето ,ако ти имаш конкретно питане за там веднага питай и ще ти обясня подробно. Kонкретно на въпроса ти за 2-ия по дължина тунел в Европа мога да ти кажа ,че нищо не бива да те притеснява да минеш през него :yes: Вътре си има радио,обхват на мобилния телефон ,осветлението и като ден.
Ако е слънчево времето по-красиво е през прохода San Вernardino ,където освен нечовешки красоти ще видиш и манастира от който произлиза едноименната порода кучета-спасители с известните бъчвички пълни с Ром :smoke: Ако имаш повече време обиколи цялата зона Andermatt с останалите уникални високоалпийски проходi Furka pass,Grimsel pass,Neufenenn pass,Oberalp pass :angel: Всеки един от тях си е уникално преживяване и нямам търпение да "излетим" с комбито натам :help:

5.Следвай пътя по неговата номерация а не по обозначенията на градовете ,защото ние тук имаме 4 смотани шосета всичко на всичко ,но там хората са изградили солидна и прекрасна пътна мрежа (визирам развитите държави на европа по принцип) , ако имаш хубава карта пътувай най-добре по нея ,хем после ще знаеш къде точно си бил и приключението ще е пълно :D навигациите за такива преходи с цел туризъм а не бизнес пътувания направо скапват кефа от цялата работа според мен ! Гледай да имаш комплект резервни крушки в колата и най-вече си направи щателна техническа проверка на автомобила преди пътя :yes:

Толкова от мен колега , направи много снимки и най-вече в Швейцария,Хърватска,Черна гора и Босна и покажи после къде си бил , сподели някои твои впечатления.Успех и лек път :wave:

Георги Пенчев
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M4 (F83)

Мнение от terorero » 28 Май 2010, 18:45

Карай с включени светлини навсякъде. Аз лично сипвам бензин в Сърбия след Белград има ОМВ преди границата с Хърватска, и ми стига спокойно до Швейцария, хем катеря през третокласни пътчета в Алпите където is-ката си гори доволно :mhihi: В Словения ти препоръчвам да разгледаш пещерата "Постойна Яма" около град Постойна. Това е най-голямата пещера в Европа а май и в света, а градчето се намира близо до магистралата. В Италия предполагам ще хванеш магистралата за Милано ,там по път ти е Венеция, където малко мирише но иначе е приятно.
За Швейцария се отбивам през Виченца и от там Верона ,Болцано, Мерано, Спондиня,,от там се влиза за кратко в Австрия и преди град Наудерс има отбивка за швейцарската граница през градчето Мартина. Този път е малко тесен и забутан на някой места със завои от 180 градуса но пейзажът е уникален ;) Успех с пътуването.И аз след две седмици поемам натам.
Изображение

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 28 Май 2010, 19:35

terorero написа:Карай с включени светлини навсякъде. Аз лично сипвам бензин в Сърбия след Белград има ОМВ преди границата с Хърватска, и ми стига спокойно до Швейцария, хем катеря през третокласни пътчета в Алпите където is-ката си гори доволно :mhihi: В Словения ти препоръчвам да разгледаш пещерата "Постойна Яма" около град Постойна. Това е най-голямата пещера в Европа а май и в света, а градчето се намира близо до магистралата. В Италия предполагам ще хванеш магистралата за Милано ,там по път ти е Венеция, където малко мирише но иначе е приятно.
За Швейцария се отбивам през Виченца и от там Верона ,Болцано, Мерано, Спондиня,,от там се влиза за кратко в Австрия и преди град Наудерс има отбивка за швейцарската граница през градчето Мартина. Този път е малко тесен и забутан на някой места със завои от 180 градуса но пейзажът е уникален ;) Успех с пътуването.И аз след две седмици поемам натам.

Колега ,аз съм влизал през Sta Maria към Zernez и следващата малка митница на запад Tirrano IT -Campocologno CH , но през Martina не съм влизал.От южната страна само през Chiavenna IT - Soglio CH не съм влизал за към Maloja pass и Sankt moritz,както и този проход ,който ти спомена.на всяка цена трябва да ги мина :) Навсякъде е много красиво , ако колегата не бърза може да не влиза на Комо-киасо на отиване 8) На мнение съм ,че там в тая държава трябва да се кара по възможно най-малките пътчета из Алпите :mhihi:

Георги Пенчев
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата