Световната кризата.. обяснено с простички думи !

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Световната кризата.. обяснено с простички думи !

Мнение от 99ufo99 » 02 Юни 2010, 22:20

Прочетете статията, изключително добре написан материал който изяснява какво и защо става по света, че и унас :)

Автор: Мартин Улф , Financial Times Deutschland, БТА

" Щурецът е мързелив и пее през цялото лято, докато мравката събира храна за зимата. Когато зимата идва щурецът моли мравката за храна. Тя отказва и щурецът гладува. Поуката от приказката е, че безделието носи беди. Животът обаче е по-сложен от басните на Езоп.

Днес мравките са германците, китайците и японците, а щурците - американците, британците, гърците, ирландците и испанците. Мравките произвеждат примамливи продукти, които щурците искат да купуват. На въпроса дали искат нещо в замяна мравките отговарят отрицателно.

"Вие нямате нищо, което бихме искали, освен може би малко слънчеви парцели. Ние ще ви заемем пари, за да можете да се радвате на нашите стоки, а ние ще трупаме запаси", казват мравките. Мравките, както и щурците, са щастливи.

В типичния си сдържан и далновиден стил мравките пазят запасите си в банки, за които се предполага, че са стабилни, и които дават парите назаем на щурците. Те пък вече нямат нужда да произвеждат продуктите, които мравките създават толкова евтино.

Мравките обаче не могат да им продадат жилища, търговски центрове или офис сгради, така че щурците сами трябва да си построят тези неща. Те дори молят мравките да отидат и да им свършат работата. Щурците установяват, че заради многото пари, които влизат в страната, цените на недвижимите имоти нарастват, така че вземат още кредити, строят още сгради и харчат още повече средства.

Мравките виждат благоденствието на колониите на щурците и казват на банкерите си: "Заемете на щурците още пари, защото ние, мравките, не искаме кредити".

Мравките се чувстват много по-добре, когато произвеждат истински стоки, отколкото когато изчисляват стойността на финансови продукти.

Поради това щурците намират хитри начини да завият чудовищните си кредити в опаковки, които привличат инвестиции от банките на мравките.

Германският мравуняк обаче е много близо до няколко малки колонии на щурци. "Искаме да бъдем ваши приятели. Защо да не използваме всички една обща валута? Като начало обаче трябва да обещаете, че винаги ще се държите като нас", казват германските мравки.

Затова щурците трябва да преминат през едно изпитание - няколко години да играят ролята на мравки. Те успяват да издържат теста и получават разрешение да въведат европейската валута. За кратко време всички са щастливи.

Германските мравки се радват на кредитите, които отпускат на щурците, и се чувстват богати.

В колониите от щурци правителствата са доволни от доброто си финансово положение и заявяват "погледнете ни, спазваме изискванията за бюджета много по-добре от мравките".

За мравките това положение е неприятно. Те не коментират факта, че заплатите и цените в колониите на щурците бързо се повишават, поради което продуктите им стават по-скъпи, а реалният лихвен процент се понижава, което пък води до строителството на още повече жилища и поемането на още кредити. Запасите вече нямат стойност.

Мъдрите германски мравки започват да усещат, че нещо не е наред. Накрая цените на недвижимите имоти в колониите на щурците достигат пика си. Както може да се очаква, банките на мравките стават нервни и си искат парите, което означава, че задлъжнелите щурци трябва да продават.

Така се надига вълна от фалити. Строителството в колониите на щурците замира, щурците вече не получават кредити, чрез които да купуват продуктите, произвеждани от мравките. Изчезват работни места както в колониите на щурците, така и в мравуняците, а бюджетните дефицити бързо нарастват (най-вече при щурците).

Германските мравки признават, че запасите им вече не струват много, защото щурците могат да им предложат само евтини къщи на слънчеви места. Мравешките банки трябва или да отпишат просрочените кредити или да убедят правителствата си да заемат на щурците още пари, взети от мравките-работнички.

Правителствата на мравешките колонии се страхуват да признаят, че са разрешили на банките си да дават назаем парите на мравките. Затова предпочитат "да спасят" банките, като в същото време нареждат на правителствата на щурците да повишат данъците и намалят разходите си. "Сега, наистина трябва да се държите като мравки", казват те.

И така колониите на щурците потъват в дълбока рецесия. Щурците обаче все още не могат да произведат нищо, което мравките биха искали да купят, защото не знаят как се прави това. Щурците гладуват, защото не могат на вземат назаем още пари, за да купуват стоките на мравките. В крайна сметка германските мравки отписват кредитите, които са дали на щурците.

Тъй като обаче са научили малко от преживяното, продават стоките си другаде в замяна на още повече дългове.

Мравуняци има и в други части на света, най-вече в Азия. Там има един богат мравуняк, който прилича на Германия и се нарича Япония. Има и един огромен, но по-беден мравуняк на име Китай. Тези мравки също искат да бъдат богати и продават на щурците стоки на ниски цени, натрупвайки вземания по дългове. Китайският мравуняк дори определя твърда цена за валутата си на равнище, което гарантира, че стоките на мравуняка ще се продават в чужбина крайно евтино. За щастие на азиатските мравки - поне така изглежда - съществува една голяма и изключително неуморима колония щурци на име Америка.

Всъщност има само един признак, по който може да се познае, че това е колония на щурци - мотото на това общество, според което "пазаруването е нашият живот".

Азиатските мравуняци изграждат със САЩ връзки, които наподобяват отношенията на Германия със съседите й. Азиатските мравки трупат планини от американски дългове и се чувстват богати.

Има обаче една разлика. Когато в САЩ се стигна до срив и бюджетният дефицит бързо нарасна, правителството не каза "Това е опасно, трябва да съкратим разходите". Вместо това то заяви, че "трябва да правим още по-големи разходи, за да ускорим икономиката". Поради тази политика бюджетният дефицит на САЩ достигна огромни мащаби. "

Източник: http://money.ibox.bg/news/id_1788451250
Последна промяна 99ufo99 на 03 Юни 2010, 10:05, променена общо 1 път
-- е39 530d -- my blue passion --

Един много талантлив Българин
http://www.eftimrusev.com

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кракомобил
Детайли за колата: [url]http://flickcabin.com/public/view/full/84667[url/]

Re: Световната кризата.. обяснено с простички думи !

Мнение от georgymk » 02 Юни 2010, 22:33

добре написано :lalala:
1) За намиране на жена са нужни пари и време =>
=> Жена = пари*време
2) "Времето е пари" =>
=> време = пари
3) Следователно от 1 и 2 - Жена = пари*пари
4) Парите са корен на всички проблеми =>
=> пари = √проблеми
Следователно от 1,2,3,4 :
---------------------------- 2
Жена = (√проблеми)
Съкращаваме корена в скобите и степента и получаваме:
Жена = проблеми.

Потребител
Аватар

Мнение от Subazu » 02 Юни 2010, 22:37

Това е спекулата на десетилетието!
Родили сме се без да искаме,
ще умрем без да сикаме,
затова ще живеем както си искаме.

баварски фанатик
Аватар
Кара: нещо...
Мечтае да кара: McLaren F1 LM

Мнение от Dimo » 03 Юни 2010, 0:14

Subazu написа:Това е спекулата на десетилетието!

:ok: :yes: :bowdown:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: малко
Мечтае да кара: Е23 с много екстри

Мнение от gh0sts » 03 Юни 2010, 0:31

хубаво е написано, но дали е истина? не съм сигурен, но съм чел някъде че Германия има доста голям външен дълг :shock: може би събрани Гърция Испания и Англия не могат да го стигнат.....
Изображение
:mhihi: :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328ti
Мечтае да кара: лястовица с рамка

Мнение от Skip_209 » 03 Юни 2010, 1:16

сега като се замисля статията има право.аз работя във "немска" фирма(представители в БГ) и шефа ни каза миналата седмица,че ние търговците стимулираме икономиката,а един колега днес се изказа,че стимулираме икономиката на немците и е прав.Производството е тяхно и ДА и тук остават доста пари от продуктите им,но по-голята част от тях си отиват в германия
www.Steroid-X.com
0887 474 880

Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
гр. София ул. акад. Дмитрий Лихачов 33

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 03 Юни 2010, 9:07

gh0sts написа:хубаво е написано, но дали е истина? не съм сигурен, но съм чел някъде че Германия има доста голям външен дълг :shock: може би събрани Гърция Испания и Англия не могат да го стигнат.....

То германците и те са вече щурчета :mhihi:

Всъщност аз бих малко я перефразирал тая история. От една страна имаме мениджъри и директори на големи компании и корпорации, които са щурчетата. От другата страна са работниците демек мравките. До 90те години общо взето всичко беше наред - щурците дават работа на мравките и те произвеждат нещо. Да ама в един момент се оказа, че китайските мравки работят много по-евтино от немските или американските и всички производства се изнесоха там, с цел трупането на по-големи печалби за компаниите. На немските и американски мравки започна да се намират някакви абсолютно безсмислени работи и за да не се осетят, че са им резнали яко покупателна способност, започнаха да им дават кредити, за да могат да си поддържат стандарта на живот от преди това . Щото ако един немец, 90та година е взимал примерно заплата 3к марки, ма една бира примерно е била 1 марка, са взима 1.5к евро, ма бирата вече е 4 евро :lol: И докато корпорациите реализират все по големи печалби, обикновените мравки ще стават все по зле ;)
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 99ufo99 » 03 Юни 2010, 10:01

dimithur написа:
gh0sts написа:хубаво е написано, но дали е истина? не съм сигурен, но съм чел някъде че Германия има доста голям външен дълг :shock: може би събрани Гърция Испания и Англия не могат да го стигнат.....

То германците и те са вече щурчета :mhihi:

Всъщност аз бих малко я перефразирал тая история. От една страна имаме мениджъри и директори на големи компании и корпорации, които са щурчетата. От другата страна са работниците демек мравките. До 90те години общо взето всичко беше наред - щурците дават работа на мравките и те произвеждат нещо. Да ама в един момент се оказа, че китайските мравки работят много по-евтино от немските или американските и всички производства се изнесоха там, с цел трупането на по-големи печалби за компаниите. На немските и американски мравки започна да се намират някакви абсолютно безсмислени работи и за да не се осетят, че са им резнали яко покупателна способност, започнаха да им дават кредити, за да могат да си поддържат стандарта на живот от преди това . Щото ако един немец, 90та година е взимал примерно заплата 3к марки, ма една бира примерно е била 1 марка, са взима 1.5к евро, ма бирата вече е 4 евро :lol: И докато корпорациите реализират все по големи печалби, обикновените мравки ще стават все по зле ;)

И таз я има колега, напълно логично е това което казваш, онова е макро политика, съставена от микро политиката от твоето допълнение.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от gh0sts » 03 Юни 2010, 10:29

ми да..... и твоята теория ми се струва правдоподобна, ако се разрови човек из нета ще намери още 10на теории за кризата които звучат логично, но къде ли е истината? според мен, казвам според мен Американците надупиха нарочно точно която трябва банка, или банки, защото долара много, ама много надолу падна спрямо еврото. И за да се вдигне малко поне тук в Европата трябва да ни е зле.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 03 Юни 2010, 10:49

Само не мога да разбера ние къде сме у тая схема-ние нищо не произвеждаме=че никога няма да излезем от кризата което ме навежда на мисълта че всъщност ние винаги сме си били в криза :dunno:

Аватар

Мнение от dimithur » 03 Юни 2010, 10:54

gh0sts написа:ми да..... и твоята теория ми се струва правдоподобна, ако се разрови човек из нета ще намери още 10на теории за кризата които звучат логично, но къде ли е истината? според мен, казвам според мен Американците надупиха нарочно точно която трябва банка, или банки, защото долара много, ама много надолу падна спрямо еврото. И за да се вдигне малко поне тук в Европата трябва да ни е зле.

На американците им е много, ама много изгодно да им е евтин долара - първо щото така европейците ще купуват от тех, съгласи се, по имаш сметка да си купиш кола за 20к долара, отколкото същата ама за 20к евро ? Отделно всичките им 16 цифрени дългове са в долари, така че реално като пада долара, дълговете им се стопяват ;)

Е.Димитров написа:Само не мога да разбера ние къде сме у тая схема-ние нищо не произвеждаме=че никога няма да излезем от кризата което ме навежда на мисълта че всъщност ние винаги сме си били в криза :dunno:

:mhihi: :mhihi: :mhihi: добро утро, много си прав :mhihi:
Н.Хайтов

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 99ufo99 » 03 Юни 2010, 11:08

Нашия проблем според мене , че за разлика от Американците, ние неможем да си печатаме кинти колкото ни се иска.
И от там е основната разлика, ние сме вързани към еврото заради борда, а те като им свършат парите..просто си печатат още ?!?! Е къв е тоя измислен долар тогава ? и защо го броят за нещо при положение, че дори няма златно покритие ?

Аватар

Мнение от dimithur » 03 Юни 2010, 11:17

99ufo99 написа:Нашия проблем според мене , че за разлика от Американците, ние неможем да си печатаме кинти колкото ни се иска.
И от там е основната разлика, ние сме вързани към еврото заради борда, а те като им свършат парите..просто си печатат още ?!?! Е къв е тоя измислен долар тогава ? и защо го броят за нещо при положение, че дори няма златно покритие ?

Защото, както е казано в статията, китайците имат такова свръх производство, че ако не го разменят с/у хартийки(демек долари), просто требва да го метнат в морето :mhihi: В Европа ежедневно се извърля храна, която би могла да нахрани 3 пъти гладуващите в африка. Ако комузнима, можеше да произвежда такова изобили от блага като капитализма, то отдавна да сме забравили и за глад и за кризи и за немотии. :mhihi: Ма то май ще се окажа, че китайския комунизъм го е постигнал точно това, така че няма да се очудя грам ако в скоро време не превземат целия свят .... икономически говоря де :mhihi:
Н.Хайтов

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от gh0sts » 03 Юни 2010, 12:35

На американците им е много, ама много изгодно да им е евтин долара - първо щото така европейците ще купуват от тех, съгласи се, по имаш сметка да си купиш кола за 20к долара, отколкото същата ама за 20к евро ? Отделно всичките им 16 цифрени дългове са в долари, така че реално като пада долара, дълговете им се стопяват ;)

не съм съгласен че ти е по изгодно да си купиш по евтина кола и после да платиш акциз! който хич не е евтин, така че колите отпадат.Друго-> дрехи и парцалки едва ли някой си купува от Америка :mhihi: просто толкова много фирми Европейски има и пазара е препълнен.Съгласен съм че има движение на стоки и средства от Европа за Америка и обратно, но те не са толкова мащабни, поради простата причина че тук си имаме всичко, даже си мисля че Американците пафкат Европейски тютюн и ядат Испански банани :lol: :lol: :lol: също не съм съгласен че им е изгодно долара да е евтин :confused: щото то хубаво така ама след време да не стане, че за един хляб плащаш 1000 долара :mhihi: демек 1 евро 1000 д. отделно че колкото повече чужденци в една страна-толкова по ниски заплати и качество, повярвай видял съм го с очите си, а в Америката е претъпкано с всякакви раси и нации и каквито се сетиш.та така де там е ебаси анархията според мен, и единственото което ги спасява е май само петролеца :mhihi: виж само колко години са бухат с арабите под претекст че били от червения кръст :mhihi: много пари има в тоя петрол, и още много петрол има в кладенците- даже скоро водихме дискусия с един който навремето е бачкал строител в Либия и каза, че дърпали толкова много петрол че нямало къде да го слагат и затова спирали платформите :shock:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 99ufo99 » 03 Юни 2010, 12:58

Добре де, Европейските банки толкоз ли са тъпи че немогат да прозрат съшността на цялата работа ? къде име изгодата да наливат пари в Американската банкова система, при положение че няма си видат парите ?

Едниственния разумен извод който си правя е, че и банките в Европа и в Америка са на едини и същи хора, просто вадят от единия ждоб и слагат в другия, като покраий целия смут който умишленно съсдават печелят от спекулация на гърба на хората.

Следваща

Назад към Извън Темата