Внос от Испания!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320d
Мечтае да кара: neshto nad 400HP

Внос от Испания!

Мнение от hades40 » 08 Окт 2010, 22:52

Здравейте колеги, покрай подготовката ми за пребирането ми от Испания в България се наложи да сменя испанските регистрационни с транзитни или зелени номера (както ги наричат в испания) и разбрах що за организация е тази процедура за Испания.
Понеже самата процедура ми се стори доста мудна, неудобна, не изгодна и дори трудно осъществима, поне от моя гледна точка, реших да споделя вече опит и да улесня хората който им предстои същата процедура, понеже винаги когато не си добре информиран губиш понякога ценно време и нерви.
За случея на първо време колата трябва да е минала технически преглед. След това Трябва да се отиде в тукашния КАТ да се спре от движение и да попълните бланката на име Solicitud de baja del vehiculo и да платите такса от 7,88 евро. След като е спряна от движение трябва да попълните друга бланка и да платите друга такса от 18,79 Евро.След представянето и ви дават новия талон с новия транзитни номера,от който трябва сами да си поръчате изработката на Регистрационния номер в някои сервиз или магазин за авто части (в Алкоркон до КАТ има един такъв) цената е около 20 евро за 2-та номера. От тук започна моето ходене по мъките. Всеки знае че без застраховка колата неможе да се кара, е освен ако не искате да рискуват до 1200 евро глоба и да ви отнемат превозното средство.
Та за да не се случи това е желателно да сте си изрядни, за да направите вапросната застраховка на транзитните номера, всяка застрахователна компания иска да склучите договор за 1 година но може да се пласща на 1, 2 или 4 вноски, но цената поне мене не ме устроиваше, между 400 и 1200 евро взависимост от превозното средство. Затова се обърнах към Консорциума за застрахователното обезщетение, които ми поискаха да събера 2-а отрицателни отговора за застрахожка на същите номера, от 2-е различни застрахователни компании и срещу 40% от стоиността на годишната полица ми правят застраховка за периода на валидност на транзитния номер. Аз обиколих няколко такива компании за застраховки някой ми дадоха отказ други въпреки че неправят съответната застраховка не ми дадоха искания от мене писмен откас. Затова се обърнах към 2 от най големите застрахователни компаний в Испания за да проверя цените и дали склучват такава застраховка и уцхудващо те ми отговориха , че неправят застраховки на транзитни номера ислязоха коректни и ми дадоха необходимите ми 2 отказа, 2-те компаниите са, МАПФРЕ и МУТУЛА МАДРИЛЕНИА. След като сте събрали 2-та негативни отговора, трябва да се обадите на Консорциума за застрахователното обезщетение на телефонен 902-222-665 и там правите необходимата ви застрахка. Кадето ще са ви неубходими следните неща, талон на колата с всички технически данни, датата на последния технически преглед (които трябва да е валиден за текущата дата), дата на първа та регистриране на автомобила, даните на шофиора и и шофиорската му книжка и лицето накоето ще е застраховката, след което по Е-маил ви пращат полицата почети веднага и можете да я принтирате и да заплатите в посочените банки на полицата, които са ББВА и СЦХ. Да не забравяме, че трябва да поискате и зелена карта за автомобила която ви служи за патуване извън дарйавата в която е регистрирано превозното средство. Общо взето това са всички необходими документи и главоболия, за да искарате кола от Испания с транзитен номер. Лично на мене ми се струва доста не изгодна зделка, но в случея ми е наложително .
Дано да сам бил полезен.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна hades40 на 09 Окт 2010, 12:02, променена общо 1 път
Което не ме убива, ме прави по силен!

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Re: Внос от Испания!

Мнение от Dimitroff » 09 Окт 2010, 7:52

Темата е полезна :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от hades40 » 09 Окт 2010, 12:04

Радвам се че я удобряваш и се надявам наистина да е от полза на колеги, попаднали в същата ситуация като мен.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 N46B20

Мнение от Luki Junior » 10 Окт 2010, 1:50

Един въпрос. Защо не си я докара с редовни номера? Щеше да си я пререгистрираш в КАТ само с оригиналния талон и гражданска по ВИН номер. Те ще ги върнат номерата по служебна дължност.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от hades40 » 10 Окт 2010, 12:53

Здеавей колега. Сега ще ти отговоря на вапроса. Значи аз все още сам младеж и застраховката ми тука е доста сулидна сума 1200 евро почети, плащам я на 4 вноски по около 300 евро, а договорът ми е до май месец. Това ще рече, че ще имам да плащам още 600 евро на компанията, защото немога да анулирам договора от България. А така прекратявам договора с тях спестявам 2-те вноски, и правя временна застраховка за 250 евро докато са ми валидни транзитните номера. С проста сметка можеш да си пресметнеш "малката" разлика.
Надявам се да сам бил достатачно изчерпателен.
Поздрави!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 10 Окт 2010, 12:58

това е важно уточнение, и обяснява еквилибристиките, дето ти се е наложило да приложиш...
лек път :driving:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Luki Junior » 10 Окт 2010, 13:30

Дам, това оправдява нещтата който си ги направил. Ако си подписал договор за една година, тогава подобре е това което си го направил. Спестил си парите за пътуването. Питам щот и на мен ми се налага евентуално да си тръгвам за в къщи с понова кола и побирам информации. :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от hades40 » 10 Окт 2010, 13:41

ако те интересува още нещо питаи, ще се радвм да помогна ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Luki Junior » 10 Окт 2010, 14:10

Аз ще се прибирам от Германия за Коледа, а баща ми иска нова кола па прибирам информации дали да я карам на транзитни номера или на редовни. Не знам колко са различни нещата със застраховките тука и Испания. Претпочитам да я карам на редовни, щот ако е на транзитни ще трябва да я карам на Митнически терминал в срок на 24 часа, ако не глоба от 50 евро за всеки ден закаснение (Македонец съм, не питай за логика на нещата, няма я :mhihi: ). Хубаво си направих с бимата, регистрирах си я в Благоевград.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от hades40 » 10 Окт 2010, 14:47

Колега има тема някаде във форума, за внос от Германия, но до колкото разбрах там е по добре измислено, с транзитния номер ти правели и застраховка. Спомена нещо за митнически терминал, ако може малко повече инфо, защтото звучи като още разходи :mhihi: , може ли да ми кажеш каде е този терминал и под какво се състои.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Luki Junior » 10 Окт 2010, 15:35

Тез расходи са за мен и баща ми (Терминали, Митници, такси, и други македонски простотии, щот баща ми иска колата да е с Македонски регистрации).
Ти отиваш с всички документи в КАТ (Направи си една гражданска някаде преди да отидеш в КАТ, там ще платиш Еко такса, за ТП, и регистрационните номера). Ако евентуално на Българската граница те питат къде отиваш и дали ще я регистрираш в БГ, направо казвай транзитирам за Македония, щот определенно ще искат да ги почерпиш за "новата кола" :mhihi: :mhihi: )

Мен ме караха да черпа на Златарево (колата беше със редовни словенски номера). Извадих бутилката с ракия (приготвил си бех един литар прясна гроздова за да имат гаден махмурлак) и всичко беше на 6. :mhihi: :mhihi:

Прочел съм я темата за внос от Гремания, ама няма лошо да се знае туй онуй и за други страни.
Изображение

Аватар
Кара: акцизни М-паркети от острова
Мечтае да кара: много неща

Мнение от ///MapTo » 10 Окт 2010, 15:40

Убаво,темата е чудесна,но тази цялата галимация на мен ми се вижда излишна... :roll:
Водим се ЕУ зона..едно голямо дворче демек...Какво те спираше да се прибереш с нормалните табели?
Като не платиш следващата вноска,застрахователната компания автоматично ти спира застраховката... :roll:
Зелена карта не ти е нужна,ако ще се прибираш през румъния,а не през сърбия...
Интересна е темата,евала,че си се потрудил да споделиш с нас,но за мен е било излишно :roll:
Изображение
Изображение
PeReZ: Предполагам и километража (скоростомера) не показва моментната скорост, а ъгловата скорост в завой ???

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от hades40 » 10 Окт 2010, 19:17

Към ///MapTo : Колега написах темата е за хората които се чудят какво да прават с колите си които са с Испанска регистрация, а затези които сте го преживяли вече, мога да помоля и да предложа само да споделяте опит, мнения и друга полезна информация. За да помагаме на останалата част от колегите. Все пак затова са форумите, за да се информираме и за да помагама на останалите с опита си.
А сега мога да ви кажа само до скоро, защото мисля че утре ще успея да потегля за Родината си :). Когато стигна ще споделя за патешествието си.

Аватар

Мнение от bmw528 » 10 Окт 2010, 23:00

имах един джип с испанска регистрация без проблем ми го регистрираха

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 11 Окт 2010, 0:45

Ам'че то в Испания било добре бе, така като гледам лесни процедури. Яла си в БГ-то па да видиш ти КАТ :mrgreen:
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

Следваща

Назад към Извън Темата