Минаване на червено според ЗДП

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Е36

Минаване на червено според ЗДП

Мнение от Escape » 04 Ное 2010, 22:04

Случката е следната: 3 коли висят като парцал да завият на ляво на едно сравнително малко кръстовище и съответно колите пред мен са изцяло в кръстовището а моята е само наполовина. Кръстовището е супер натоварено и единствения вариант да се завие е като светне червено и отсрещните спрат.

Та.... спират ме съответно на 5 метра след кръстовището защото съм "бил минал на червено"...... шах с пешката.Рових из закона, но не намерих каква е дефиницията на "навлязъл в кръстовището". Въпроса е моята кола като е само до половината, води ли се "навлязла в кръстовището" или не. От това зависи дали съм "влязъл на червено" което си е нарушение, защото напускането на кръстовището на червено (моята кола е била 1/2-та в кръстовището) не е забранено по закон.

Не знам да не би да е моя грешката, тъй като в УС питахме полицай и той ни каза че щом предната броня на колата е преминала стоп линията няма проблем да навлезеш на жълто в кръстовището :roll: . Т.е. по хамериканските стандарти моята кола се води "вътре" ... а тука искат да ми пишат акт :confused:

Аватар
Кара: Хулиган по пътищата
Детайли за колата: Екстри много :)

Re: Минаване на червено според ЗДП

Мнение от quickshare » 04 Ное 2010, 22:14

Принципно неможеш да навлизаш в кръстовището ако неможеш да минеш безпроблемно без да създаваш опасност за другите....смисъл да влезнеш да ти светне червено и на другите зелено и да се окажеш в безизходица.Щом си пресякъл стоп линията значи си навляъзл в кръстовището и ако не си успял да се изнесеш веднага след като ти светне червено значи си в нарушение
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Escape » 04 Ное 2010, 22:43

quickshare написа:Принципно неможеш да навлизаш в кръстовището ако неможеш да минеш безпроблемно без да създаваш опасност за другите....смисъл да влезнеш да ти светне червено и на другите зелено и да се окажеш в безизходица.Щом си пресякъл стоп линията значи си навляъзл в кръстовището и ако не си успял да се изнесеш веднага след като ти светне червено значи си в нарушение

Да, това е така, обаче ако това се спазва буквално това ще значи абсолютно никой да не премине.... при натоварено кръстовище единсвения шанс е като светне червено...........което значи че 100% от преминаващите са в нарушение тъй като при навлизане на зелено, не могат да напуснат кръстовището на зелено. Малко се получава недвусмислие. Все пак не е ситуацията от преди 30 години когато е имало по 5 коли от 4-те страни на кръстовище

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 04 Ное 2010, 22:54

за УС цялата ти кола трябва да е зад стоп линията, но в Бг правилника не беше ли, че предните гуми трябва да са преди линията. имам някакъв такъв спомен, може и тотално грешен да е?

Код: Избери целия код
а) със зелен цвят, която означава "ПРЕМИНАВАНЕТО Е РАЗРЕШЕНО"-водачите на ППС могат да продължат движението си; когато е подаден сигнал с немигаща зелена светлина, но при навлизане в кръстовището ППС, движещи се в разрешената посока, няма да успеят да го напуснат до смяната на сигнала поради задръстване, водачите на ППС не трябва да навлизат в кръстовището; б) с червен цвят, която означава "ПРЕМИНАВАНЕТО Е ЗАБРАНЕНО"- водачите на ППС са длъжни да спрат преди стоп-линията, преди пешеходната пътека или преди линията, на която е поставен светофарът, когато стоп-линия и пешеходна пътека не са очертани; когато светофарът е поставен в средата на кръстовището, водачите не трябва да навлизат в кръстовището;

май няма дефиниция наистина ...
Последна промяна steeN на 04 Ное 2010, 22:57, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар
Кара: DUB bimmer down the road in style

Мнение от lowrider » 04 Ное 2010, 22:56

По закон нямаш право, по закона на джунглата имаш право, ама тия от КАТ не работят по втория, освен ако не им подметнеш бананче :mhihi:
Влаев made me do it…
силиконките да барам
шестаците да карам

Аватар
Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
Детайли за колата: Бяла и стара

Мнение от kemakozeE36 » 04 Ное 2010, 23:05

1.Не на американизацията!!!!!
2.мен ме спряха, че съм минал на жълто, пробвах се да им обясня, че е позволено ако не мога да спра да премина възможно най-бързо през кръстовището, а те ми казаха:"Момче, за нас жълтото е червено....", така, че не се очудвай

Както казваше един мой познат-"В България нищо не е нещо" ;)
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 04 Ное 2010, 23:18

стига с тая американизация. и там ако влезеш на зелено и излезеш на червено е нарушение... не знам какъв е бил този полицай.

Solid Green– Give the right-of-way to any vehicle, bicyclist, or pedestrian in the intersection. A green light means “GO.” If you are turning left, make the turn only if you have enough space to complete the turn before creating a hazard for any oncoming vehicle, bicyclist, or pedestrian. Do not enter the intersection if you can not get completely across before the light turns red. If you block the intersection, you can be cited.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 04 Ное 2010, 23:21

Колега, както си описал. по принцип, не е трябвало да пресичаш кръстовището...било е задръстено...
На колегата kemakozeE36, на мен са ми казвали, понеже минавам на жълто, че съм минал на късно жълто... :mhihi:

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 04 Ное 2010, 23:28

В този случай на "последна кола" трябваше да останеш на стоп линията и да си първа кола при следващото "теглене"... така щеш да минеш без да те закачат...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 04 Ное 2010, 23:32

Е това е нелепо, мен даже на курсовете инструктора ме учеше да навляза до средата на кръстовището ако съм първа кола и чакам за ляв завой. И също ме учеше, че се преминава в момента, в който светне жълто и другите почнат да спират. Ако се опитат да ме глобят за тва ще ги съдя в съда с адвокат и ще си платят разходите по делото тея долни утерпки...

Моллов, точно в тая ситуация няма значение дали си първа кола или не. Ако си на линията и чакаш зелено, като светне всички срещу теб тръгват направо, съответно не спират докато не им светне червено, което е червено и за теб и ти нямаш право да минеш, тоест ако спазваш стриктно правилника в тая ситуация няма да преминеш никога през кръстовището...

ентусиаст
Аватар

Мнение от Escape » 04 Ное 2010, 23:39

Mollov написа:В този случай на "последна кола" трябваше да останеш на стоп линията и да си първа кола при следващото "теглене"... така щеш да минеш без да те закачат...

ми технически погледнато аз съм прекосил стоп линията... т.е. съм навлязъл вече. Иначе на мен не ми е проблем да мина и на следващия светофар. Проблем е на 314-те коли зад мен които също трябва да чакат защото задръствам лентата с моя ляв завой.
Да си призная и аз се зачудих дали да мина или да чакам, обаче погледнах каква колона е зад мен и реших да мина

ентусиаст
Аватар

Мнение от Escape » 04 Ное 2010, 23:43

steeN написа:стига с тая американизация. и там ако влезеш на зелено и излезеш на червено е нарушение... не знам какъв е бил този полицай.

Solid Green– Give the right-of-way to any vehicle, bicyclist, or pedestrian in the intersection. A green light means “GO.” If you are turning left, make the turn only if you have enough space to complete the turn before creating a hazard for any oncoming vehicle, bicyclist, or pedestrian. Do not enter the intersection if you can not get completely across before the light turns red. If you block the intersection, you can be cited.

мда... ама жълтото е по 15 секунди (тука е по 3-5) което ти позволява да излезеш от кръстовището преди да е станало червено. Съответно става това което казвам - абсолютно легално влизаш на жълто и напускаш преди да е станало червено. Както и да е, там са си други правила и не ги разискваме тях

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mnh » 05 Ное 2010, 2:20

а аз имам един спомен в празната кратуна,че в тоя случай кръстовището е пълно,и след втора кола която е в кръстовището/в случая навлязла е за наляво/ нямаш право да навлизаш и ти.
а пред теб е имало 3коли в кръстовището и ти си четвърта.

Иначе си прав,че оправия няма и понякгоа се минава не на късно жълто..а на чисто кърваво червено... и за жалост когато преминавам през кръстовището направо със скутера...неколкократно ми се случиха такива ситуации в които исках да съм навсякъде другаде,но не и в това кръстовище в тоя момент :(

Потребител
Аватар
Кара: е36 320i 97г.

Мнение от Sen7inel » 05 Ное 2010, 5:04

Обжалваи

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 05 Ное 2010, 9:44

kemakozeE36 написа:1.Не на американизацията!!!!!
2.мен ме спряха, че съм минал на жълто, пробвах се да им обясня, че е позволено ако не мога да спра да премина възможно най-бързо през кръстовището, а те ми казаха:"Момче, за нас жълтото е червено....", така, че не се очудвай

Както казваше един мой познат-"В България нищо не е нещо" ;)

то попринцип е забранено минаването на жълто .Разликата в актовете беше в парите ако не съ лъжа иначе точките който се отнемат са едни и същи
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата