Собственост на автомобил.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Собственост на автомобил.

Мнение от KUM4o » 07 Апр 2011, 21:14

Здравейте!Искам да ви попитам един въпрос ,но тъй като е късно няма къде да питам. Утре ще си продавам колата ,но има един проблем ,тя не е на мое име. Имам генерално пълномощно ,в което пише ,че мога да правя с колата каквото пожелая ,но дали ще може при нотариус да направиме договор за покупко-продажба като аз имам само пълномощното?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Re: Собственост на автомобил.

Мнение от Мордехай » 07 Апр 2011, 21:17

Айдееее, сега ще ти обяснят как и ти си от лошите.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 07 Апр 2011, 21:21

KUM4o написа:Здравейте!Искам да ви попитам един въпрос ,но тъй като е късно няма къде да питам. Утре ще си продавам колата ,но има един проблем ,тя не е на мое име. Имам генерално пълномощно ,в което пише ,че мога да правя с колата каквото пожелая ,но дали ще може при нотариус да направиме договор за покупко-продажба като аз имам само пълномощното?

можеш, обаче трябва да имаш ВСИЧКИ документи...
талони- малък и голям
платен данък за 2011г.
пълномощно валидно към датата- обикновено са безсрочни, ама...
декларации от собственика (и жена му ако е женен) от 2011г.
застрахователна оценка на колата, но тя се прави и на място при нотариуса...

ПС: що да е от лошите- стига да даде на собствени копие от договора човека да си отчисли колата проблеми няма...
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно.
Мечтае да кара: сАмоЛеТ

Мнение от Димитър Димитров » 07 Апр 2011, 21:24

Нищо не правиш колега, макар да е описано в пълномощното ти че можеш да прехвърляш на себе си и на други лица автомобила надали имаш декларацийте че собствениците не дължат данаци / тези декларации имат срок от 6 месеца./

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 07 Апр 2011, 21:27

Те собствениците живеят в другия блок и сме в много добри отношения.Въпросът е ,че купувачат ще гледа колата в София и ако я хареса ще трябва да идваме до Мездра.За това питам дали ще може само аз с пълномощното да се справя.

П.П. Колата е на инвалид и не се дължат даници.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 07 Апр 2011, 21:29

Мисля, че трябва да е изрично опоменато, че ти можеш да извършваш покупко-продажби. ;)

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 07 Апр 2011, 21:31

((:BuKcu:)) написа:Мисля, че трябва да е изрично опоменато, че ти можеш да извършваш покупко-продажби. ;)

НЕ! :winky:
При генерално пълномощно няма подобни филми :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от KUM4o » 07 Апр 2011, 21:32

Пише следното.
"Да се счита за лична собственост и извършва разпоредителни сделки каквито сметне за нужни."
Изображение

Аватар

Мнение от ms » 07 Апр 2011, 21:33

Херо написа:... / тези декларации имат срок от 6 месеца./

не бяха ли до края на календарната година за която се отнасят :?: не споря за 6-те месеца, просто другото съм запомнил за вярно...

KUM4o написа:Те собствениците живеят в другия блок и сме в много добри отношения.Въпросът е ,че купувачат ще гледа колата в София и ако я хареса ще трябва да идваме до Мездра.За това питам дали ще може само аз с пълномощното да се справя.

П.П. Колата е на инвалид и не се дължат даници.

можеш с пълномощно, стига да има декларации от ДВАМАТА съпрузи, че НЕ дължат данъци... това е валидно НЕЗАВИСИМО, че колата по талон е само на единият от съпрузите...

относно това, че е на инвалид някой да каже дали са нужни други документи...

Alpina_fanatic написа:
((:BuKcu:)) написа:Мисля, че трябва да е изрично опоменато, че ти можеш да извършваш покупко-продажби. ;)

ГЕНЕРАЛНО пълномощно НЯМА... това е просто израз... и определено ТРЯБВА да пише, че има право да продава автомобила от името и за сметка на собственика... питай ме отде знам ;)
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 07 Апр 2011, 21:34

Alpina_fanatic написа:

По принцип трябва да е изрично опоменато какво човекът може да прави със собствеността на друг, защото така стават измамите ;) Мисля, че дори самите нотариуси го изискват.

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 07 Апр 2011, 21:42

ms написа:
ГЕНЕРАЛНО пълномощно НЯМА... това е просто израз... и определено ТРЯБВА да пише, че има право да продава автомобила от името и за сметка на собственика... питай ме отде знам ;)

http://bgzakoni.com/index.php?option=com_content&view=article&id=184:2009-07-18-15-55-15&catid=31:2009-06-10-13-10-38&Itemid=18

:dunno:
Изображение

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 07 Апр 2011, 22:53

KUM4o написа:...че мога да правя с колата каквото пожелая

Верно ли пише точно така? :mhihi:

Щото ако пише така, без да е споменато, че имаш право да продадеш колата, наистина утре ще можеш да направиш каквото си искаш с нея, но не и да я продадеш...

Аватар

Мнение от ms » 07 Апр 2011, 22:57

Тцъ, пише "извършва разпоредителни сделки каквито сметне за нужни"... може да продава...
що ме караш да спамя бе :box:
Изображение
Изображение

сбъркал колата, но не и форума
Аватар
Кара: е70

Мнение от someone » 07 Апр 2011, 23:11

Alpina_fanatic написа:
ms написа:

http://bgzakoni.com/index.php?option=com_content&view=article&id=184:2009-07-18-15-55-15&catid=31:2009-06-10-13-10-38&Itemid=18

:dunno:

Откакто право се преподава и в Русенския селскостопански институт и Варненския технически университет, в мрежата могат да се срещнат далеч по-гениални творения...

'2002' fanatic
'2002' fanatic
Аватар
Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii

Мнение от alpina-ma6inata » 08 Апр 2011, 3:07

Както казаха колегите - трябва в пълномощното да е опоменато, че можеш да я продаваш на който сметнеш за добре и т.н.
Трябват ти и декларации по чл. 25, ал. 7 по ЗННД и декларация по чл. 264, ал.2 по ДОПК. Като декларациите трябва да са от 2011 г. Важат до края на календарната година, няма такива неща за 6 месеца и т.н. ;) Ако ги нямаш разпечатай си някой шаблон от нета на въпросните декларации, търчи до другия блок при собствениците да ти дадат автограф и си готов. :)
'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата