Плъстени килими

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Плъстени килими

Мнение от deyan-enchev » 07 Сеп 2011, 16:01

Колеги, някой случайно да е запознат с този стар български метод за правене на постелки, килими и пана за стени:

http://sites.google.com/site/craftstorebg/tekstil

Търся да си поръчам 2 такива килима за апартамента, понеже в Събота бях с жената в Копривщица (Лютовата къща) и там в едната стая видяхме ето това:
Изображение

Снимката е от нет-а и е точно на стая от Лютовата къща.

Интересно ми е дали някой има такъв килим и дали познавате хора които още се занимават с тази техника на правене от овча вълна.
Питах уредничката на музея там, каза че допреди 2-3 години жена от Копривщица ги е правила, но вече не се занимава с това.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Плъстени килими

Мнение от bum_bum » 07 Сеп 2011, 16:12

Аз имам бая черги и килими такива ама не ги продавам. По едно време на Графа на пресечката с Шишман имаше някакви продаваха такива ама не съм ги заглеждал дали са наистина тъкани или някакво менте.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от deyan-enchev » 07 Сеп 2011, 16:23

То интересното при Плъстите е че не се тъкани а са от тепана вълна. Ще проверя Граф Игнатиев в Неделя в такъв случаи, пак е следа.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

8910 фен
Аватар
Кара: 01`530i touring

Мнение от CONAN » 07 Сеп 2011, 20:55

Дано да е някаква следа
https://sites.google.com/site/nszmnhz/o ... veni-tkani

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 07 Сеп 2011, 22:08

deyan-enchev написа:То интересното при Плъстите е че не се тъкани а са от тепана вълна. Ще проверя Граф Игнатиев в Неделя в такъв случаи, пак е следа.

Пра-баба ми помня имаше стан. Слага едни вълни на него и блъска там с едно и става килим :dunno:
Изображение

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Мнение от randity » 07 Сеп 2011, 22:51

Колега в магазин "ХИТ" имаше някакви килими и черги от овча вълна. Говоря за хита м/у Люлин и Обеля. Не съм ходил от доста време и не знам дали още е там, но ако си близко може да наминеш, имаше хубави неща. :yes:
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e30 320i

Мнение от KEVIN-30 » 08 Сеп 2011, 2:53

deyan-enchev написа:Колеги, някой случайно да е запознат с този стар български метод за правене на постелки, килими и пана за стени:

http://sites.google.com/site/craftstorebg/tekstil

Търся да си поръчам 2 такива килима за апартамента, понеже в Събота бях с жената в Копривщица (Лютовата къща) и там в едната стая видяхме ето това:
Изображение

Снимката е от нет-а и е точно на стая от Лютовата къща.

Интересно ми е дали някой има такъв килим и дали познавате хора които още се занимават с тази техника на правене от овча вълна.
Питах уредничката на музея там, каза че допреди 2-3 години жена от Копривщица ги е правила, но вече не се занимава с това.

Колега попаднал си на точния сайт.Ето и най-добрата в този бранш:
Тел за връзка 0886 395 323, Мариета Недкова - Майстор от Задруга на майсторите и член на Националната занаятчийска камара.
П.С. Давам и малко инфо. за цените на килимите произведени ръчно в град КОТЕЛ ориентировъчно 20-25$ модел (РАЙСКАТА ГРАДИНА) за квадратен метър с втъкан надпис по бордюра поръчван 1977-г, а за ЧИПРОВСКИТЕ на договорка около 18-22$ поръчван 1979-г . Сега нямам информация в ЕВРО колко са станали за кв/метър
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: тази
Мечтае да кара: онази

Мнение от Stoqnov_1979 » 08 Сеп 2011, 11:11

Здравей колега! Познавам човек,който се занимава с производството на килими ръчна изработка! Но мисля,че повечето килими,които прави са така наречените китеници! С къс косъм,а не от тези губери с дългия косъм! ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от deyan-enchev » 08 Сеп 2011, 12:02

Еми благодаря за отговорите колеги, Кевин-30 то аз като търсих в нет-а понеже разпирах из Копривщица хората, за жалост без резултат, ми излезе точно телефона и сайта на въпросната жена.
То затова и пуснах линк от нейния сайт.

Сега неделя ще проверя из София където хората дадоха идеи, но се съмнявам малко.
Другото този метод на производство на килими не включва стан, тъкане или други подобни технологии. Това е изцяло ръчно правене на килим, мокри се вълна навива се на руло, удря се с пръчки (тепане) после пак и пак докато не стане еднин дебел пласт вълна.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e30 320i

Мнение от KEVIN-30 » 08 Сеп 2011, 14:34

Можеш да се насочиш и към село ОРЕШАК ЛОВЕШКО но там колегите от ЛОВЕЧ могат дати помогнат с информация или ВЕЛИНГРАСКО ,плъстените килими са стара технология.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 08 Сеп 2011, 14:55

Орешака е по-скоро троянско ;) Там в целия район има такива килими, въпроса е да намериш кой да ти продаде.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от deyan-enchev » 08 Сеп 2011, 15:03

Такъв килим ако някой ще продаде трябва или да е закъсал с лева или да се занимава с производството им.
Реално аз не искам да си купя наличен а да поръчам десен подобен на този в пода на Лютовата къща, сиреч снимката която съм пуснал.
ПС: Имам още снимки :mhihi: доста.
Там отказаха да говорим за продажба и са прави хората, все пак ... ще се свържа с жената която ги прави вероятно от горния сайт и ще обсъдим какво що.
Дотогава ако някой има още полезни оферти и идеи ще съм благодарен, трябва ми килима за края на месец Ноември ... незнам колко би отнело правенето му, вероятно няколко дена обаче си трябва хубаво време да изсъхне.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 08 Сеп 2011, 16:42

Абе ако не си намериш имам автентичен стан. Мога да ти го дам под наем да си изтъчеш.
Само една торба вълна ти трябва и от някой етнографски музей да гепиш менюала как се бачка с него, че надали има жив майстор вече :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36
Мечтае да кара: по хубави пътища

Мнение от GKuzmanov » 08 Сеп 2011, 16:59

bum_bum написа:Абе ако не си намериш имам автентичен стан. Мога да ти го дам под наем да си изтъчеш.
Само една торба вълна ти трябва и от някой етнографски музей да гепиш менюала как се бачка с него, че надали има жив майстор вече :mhihi:

Колега със стан неможеш да направиш плъстен килим !!! Като бях малък на село бабите правеха и е точно по метода който описа по горе колегата ( вълната се мокри се бие :mhihi: ), но вече нямат сили и текат на станове. Та общо взето идеята ми беше, че в момента предполагам майсторите който правят такиви килими се броят на пръсти и едва ли ги правят за 20$/м2 както мернах по на горе, другото едва ли ги правят за българския пазар :confused: и не на последно място едва ли ще се навият да копират нещо правено от друг ( доколкото разбрах идеята е килима да е като на снимките ... )

П.П. Успех все пак :yes:
П.П. 2 евентуално може да питам бабите ако имат некой друг останал такъв килим, ама не очаквай да е с такава шарка ...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от deyan-enchev » 08 Сеп 2011, 17:09

Абе няма проблеми аз не искам да е 20$ на квадрат, това е изкуство, голям труд и най-големия проблем хубава овча вълна - вече почти екзотика. Все ще се навие някой да го изкопира, аз няма да го препродавам, искам да го сложа в хола и да си го гледам и тъпча в последствие лично.
Цената ясно че ще е висока и далеч от Карпет Хаус в Младост 1 или който и да е синтетичен килим от Арон, Айко, Домино и където се сетите, това е късче история, незаменимо наследство което ще остане и ще носи спомени :) не просто килим.

Следваща

Назад към Извън Темата