Свърши ли българския преход?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

1. Да
5
8%
2. Не
20
32%
3. Такъв изобщо не е започвал.
37
60%

Общо гласове : 62
старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 14 Ное 2011, 12:48

И така. Минаха 22 г. от 10.11.1989 г. Какво стана и какво не стана за тези години според Вас? Изобщо, имаше ли някакъв преход и от какво, към какво?

P.S. Втората ми анкета....
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Re: Свърши ли българския преход?

Мнение от Е.Димитров » 14 Ное 2011, 12:58

Глупости,всичко е една голяма измама,една глупост и половина,просто всеки трябва да се спасява както намери за добре,спасява нямам предвид задължително на някъде (препоръчително е де),ами каквото и както може да изработи някой/нещо,и специално за един форумен националист-онова там дето го е казал един американски президент че да не сме питали държавата какво прави ,а ние какво се правили за нея още преди около 15 години има такава дискусия (щото пича чете само повърхностно) и се разбра че всъщност е голяма глупост и неточност,защото принципа на държавата е -"държавата-това сме ние" и като така,държавата не е мащека а майка,и когато стане мащека-бой и шутове в преностен смисъл или в буквален-дреме ми,аз да съм добре!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 14 Ное 2011, 12:58

Да - свърши много ясно . От тоталитарен строй,планова икономика и изцяло дръжавна спобственост минахме към пазарна икономика (донякъде) , демокрация и раздържавяване . Малка подробност е че това стана по-възможно най-шибания начин :confused:

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 14 Ное 2011, 14:28

Естествено, че имаше преход - това дори нихилистите вече не го отричат ;)

Естествено, че преходът беше от комунизъм към капитализъм. На прост език за едни това беше преход от мракобесие към свобода. За други обаче - от спокойствие към бандитска държава. Общо взето преходът се отрази на всеки по различен начин и всеки го чувства по различен начин. Имаше непокорни мечтатели, трън в очите на Държавна сигурност, които след падането на желязната завеса имигрираха и преуспяха на Запад (сещам се за един такъв колега от форума). Имаше и една друга категория - много добри хора, умни и кадърни, но за съжаление непробивни (напр. учители на държавна работа) и те изпаднаха в дълбока мизерия. Има и една трета категория - които цял живот лаят колко било гадно у нас, как България била най-скапаната държава, обаче не им стиска да направят каквото и да е - и си остават вечно недоволни и плюещи в мизерията (отново ми изникват едни форумни асоциации :mhihi: ).

Най-хубавото нещо, което съпровождаше прехода, беше липсата на война както в бивша Югославия.

Иначе все още сме във фазата на дивия капитализъм (оня, дето е бил в САЩ преди 100-ина години :mhihi: ), но чудесата не стават за 1 ден (или 22 години) ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 14 Ное 2011, 14:44

Аджеба, поне от комунизма оттървахме ли се?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини

Мнение от DirtySouth » 14 Ное 2011, 14:46

След като 8 години ни беше президент агент Гоце , дали сме се ?
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 14 Ное 2011, 14:49

Elesar74 написа:Аджеба, поне от комунизма оттървахме ли се?

Отървахме се ! Но не се отървахме от комунистите :bang:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 14 Ное 2011, 14:57

комунизъм отдавна няма. има комунистическо мислене, обаче.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 14 Ное 2011, 15:01

acho.rs написа:
Elesar74 написа:Аджеба, поне от комунизма оттървахме ли се?

Отървахме се ! Но не се отървахме от комунистите :bang:

Напълно съм съгласен с тебе тук. Поради което мисля, че българския преход беше един добре режисиран сценариий, целящ обогатяването на малка част от бившата комунистическа номенклатура, за сметка на множеството български граждани. Как беше и по комунистическо време. Ограбването на пенсионната система, източването на български капитали чрез т.нар външнотърговски дружества, странния палеж на Партийния дом, в който изгоряха точно документите, за банковите трансфери зад граница...... Това е видно и от голямата беднотия, в която живе една доста голяма част от населението на страната. За същото това население, онова отминалото време е много по-добро. Комунизма се припознава и днес от много хора като едно по-светло и сигурно време от днешната действителност. За жалост, тези хора понякога са прави. Явно българската политическа класа не успя да предложи по-добро бъдеще на гражданите си, отколкото Тодор Живков, поради което в България мнозина разсъждават, че всички са маскари, не без основание в много случаи.

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 14 Ное 2011, 15:11

Elesar74 написа:българския преход беше един добре режисиран сценариий, целящ обогатяването на малка част от бившата комунистическа номенклатура, за сметка на множеството български граждани

Може грешно да съм те разбрал, но ако искаш да кажеш, че комунистите сами са бутнали собствения си строй, за да се обогатят - не си прав! :nono:
Първо комунизмът падна под външно и международно давление, една малка държава не може да направи това сама (справка - Пражката пролет) ;)
Второ самите комунисти си бяха идеално по времето на комунизма - пътуваха си в чужбина, имаха си всичко и никой не ги гърмеше по улиците (като Луканов) :mhihi:
Тяхното забогатяване беше последица от падането на комунизма - ама ти ако имаше техните връзки и познанства - нямаше ли и ти да забогатееш? ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F

Мнение от Е.Димитров » 14 Ное 2011, 15:14

Комунизъм никога не е имало,имаше някакво извращение на ,незнам,не е точно комунизъм,някакво съвсем друго нещо,според мен някаква договореност между изтока и запада,в интерес на истината,идеята за ЕС си е един вид комунизъм-обединени нации,единен строй,валута,закони и разпределение на блага...
Тук пък никога не е настъпвало нещо по-различно,просто в един момент може да си купиш повече неща,за свобода не може да се говори ,почти никъде в света,защото е тясно свързано с работно място и финансовото стъпало в обществото,в крайна сметка не е правилно тъклуването...
Иначе за преход-има,винаги има някакъв преход,но хода който сме предприели се различава от целта към която се стремим (поне повечето хора)...Абе мисля че до голяма степен сме си кофти материал,се сме некакви тарикати,подляри и опортюнисти...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 14 Ное 2011, 15:16

flame написа:Първо комунизмът падна под външно и международно давление

факт. все едно някой да твърди, че либийците сами свалиха кадафи...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 14 Ное 2011, 15:20

flame написа:
Elesar74 написа:българския преход беше един добре режисиран сценариий, целящ обогатяването на малка част от бившата комунистическа номенклатура, за сметка на множеството български граждани

Може грешно да съм те разбрал, но ако искаш да кажеш, че комунистите сами са бутнали собствения си строй, за да се обогатят - не си прав! :nono:
Първо комунизмът падна под външно и международно давление, една малка държава не може да направи това сама (справка - Пражката пролет) ;)
Второ самите комунисти си бяха идеално по времето на комунизма - пътуваха си в чужбина, имаха си всичко и никой не ги гърмеше по улиците (като Луканов) :mhihi:
Тяхното забогатяване беше последица от падането на комунизма - ама ти ако имаше техните връзки и познанства - нямаше ли и ти да забогатееш? ;)

Не, не са бутнали сами своя си строй. Но това, което трябваше да бъде(демокрация) те го манипулираха и направиха така, че хората да псуват думата "демокрация". Въпросът ти към мен, дали съм нямало да забогатея, е чиста хипотеза, не ме познаваш и незнаеш какво бих направил :D Факт е, че всичко в България стана с мълчаливото съгласие на тези, към които се стремим като начин на живот, Западния свят.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS;E30 325i

Мнение от Helix » 14 Ное 2011, 16:07

steeN написа:комунизъм отдавна няма. има комунистическо мислене, обаче.

И от това мислене няма да се отървеме скоро за жалост!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от radio_manbg » 14 Ное 2011, 16:27

Прехода го минаваме по не толкова по-различен начин от останалите републики от бившия соц. строй, да не кажа че сме дори сравнително добре.
Комунистическото мислене е едно на ръка (то няма толкова негативни последици за обществото)... мен повече ме тревожи робското мислене - ама това е друга тема....
Да е минал иначе - Не е. Така като гледам поне още 15годинки ще ни държи като се има предвид и кризата в Евро Зоната и нестабилното политическо пространство на Балканският полуостров.

Поздрави и повече оптимизъм.
ИзображениеИзображение
Изображение
БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД

Следваща

Назад към Извън Темата