Климатик
Модератор: Общи модератори
49 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- vanci88
- ентусиаст
-
- Кара: 98 325 tds M пакет touring
- Мечтае да кара: M6
- Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...
Климатик
Колеги може ли да ми препоръчате фирма занимаваща се с климатични инсталации. На пазара има доста и ми се иска някой доволен да сподели мнение. Става въпрос за етаж от къща около 120-130кв м. Варианта с газово котле отпада за мен и избора остава между климатици и термо помпа.
Гледах в нета честно казано термо помпа със набиването на сонда и т. н. под 7000-8000 хиляди с ДДС трудно ще намеря.Къщата е на 2 етажа и си има инсталация за радиатори даже на втория етаж инсталацията е за конвекторни радиатори.Засега обаче обзаведен напълно е само 1вия етаж. Бюджета ми за тази цел -отопление-е около 5000лв.Ако има колеги занимаващи се с това нека да споделят.
Мерси предварително!
Гледах в нета честно казано термо помпа със набиването на сонда и т. н. под 7000-8000 хиляди с ДДС трудно ще намеря.Къщата е на 2 етажа и си има инсталация за радиатори даже на втория етаж инсталацията е за конвекторни радиатори.Засега обаче обзаведен напълно е само 1вия етаж. Бюджета ми за тази цел -отопление-е около 5000лв.Ако има колеги занимаващи се с това нека да споделят.
Мерси предварително!
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Re: Климатик
Колега незнам дали е най удачно да се толиш с климатик.
Аз бих ти препоръчал пиролизен котел на дърва и въглища.
Има хамалогия която е неизбежна в този случай, но поне ще ти е топло и то на най ниската възможна цена.
А и можеш да минеш на пелети, където няма хамалогия и е по чисто и лесно.
Аз бих ти препоръчал пиролизен котел на дърва и въглища.
Има хамалогия която е неизбежна в този случай, но поне ще ти е топло и то на най ниската възможна цена.
А и можеш да минеш на пелети, където няма хамалогия и е по чисто и лесно.

- vanci88
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...
Да колега много си прав,че на дърва е най-евтино,но томно хамалогията не ми допада. Освен това мазето е малко,в него вече има хидрофор и бойлер и като сложа и котлето място за суровината няма да има.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
vld написа:Колега незнам дали е най удачно да се толиш с климатик.
най-удачно е!
1) в момента навън е -12 градуса, а в стаята ми е постоянно 22/23 градуса и съм по тениска
2) сметката на месец за климатика е между 100 и 120лв, като климатика работи Non-Stop!
3) не съм коминочистач, който ежедневно или през ден изхвърля пепел/зарежда парно и т.н. и т.н.
за 120 квадрата трябват минимум 2 климатика - което прави около 250лв сметка на месец в най-лошия случай за ток!
с цената на дървата и въглищата не съм особено запознат, но имам приятели, които си плащат солено за да топлят къщите си наоколо и определено в тях не е по-топло отколкото вкъщи!
п.с. ИЗОЛАЦИЯТА (външна и вътрешна) е задължителна!
п.п.с. както и нова дограма
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Термопома може и без сондаж, правят се едни тръбни "скари" в земята...мисля, че 5К ше ти стигнат.
Обаче изобщо колко вършат работа двете незнам, уж имало файда 20-25% по евтин ток..незнам.
Кума се занимава с тях...и все е спор...котле е най-добре.. ако имаш и газ да минава, директно газово котле.
Обаче изобщо колко вършат работа двете незнам, уж имало файда 20-25% по евтин ток..незнам.
Кума се занимава с тях...и все е спор...котле е най-добре.. ако имаш и газ да минава, директно газово котле.
- vanci88
- ентусиаст
-
Доколкото разбрах за термопомпата идеята и е да взима вода на температура 15-20 градуса и за да я направи 45-50 и трябва по-малко енергия отколкото ако е с външна температура. Въпроса е,че хидрофора е на 6м тръбата и водата си е 5-6 градуса лятото.Това със скарите го видях,но дали ще е водата на 15 градуса. Климатиците ясно,че ще са поне два . Даже ми се иска единия да е доста мощен и да е с две тела.Идеята е,че кухнята,хола и трапезарията са на сводове няма врати. За спалнята евентуално ще е нещо по-малко. За банята явно ще отварям вратата
. Гледах и климатичните инсталации тип бизнес сгради,но цената там е
нещо от сорта на 8-10 000 за 100кв ....

- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
vanci88 написа:Освен това мазето е малко,в него вече има хидрофор и бойлер и като сложа и котлето място за суровината няма да има.
Дървата се държът навънка

vanci88 написа: Бюджета ми за тази цел -отопление-е около 5000лв.
котел на пелети (+ няма никаква хамалогия, + 100% топло колкото искаш, + не ти трябва голямо място за "суровината", + включваш и бойлера към него, - скъпо)

За тия пари само котел на пелети препоръчвам.Останалите варианти или не ти влизат в сметките или поне според мен не са вариант.Термопомпите са няколко варианта като вода-вода,земя-вода и въздух вода който е да кажем като принципа на климатика.Вода-вода варианта изисква да имаш 2 сондажа за да има къде да я връщаш тая вода,а не да отива в канала щото едно 99% така правят.
Икономия кво да ги правиш.Вода-земя може да се изпълни или като се копаят траншеи и се полагат отделни кръгове във всеки или като един общ изкоп в който пак се полагат кръговете един до друг на разстояние.
Вече зависи колко ти е дворното място и колко мощност ти е нужна.
При термопомпата е желателно(препоръчително дори) да се използват конвекторни радиатори тъй като имат по-добро КПД което ти е нужно тъй като тук нямаш високата темперетура както при ел.котел,дърва,пелети и т.н.
Плюс на този тип инсталация е че лятото можеш да се охлаждаш без никакви грижи.Пак обаче опираме до момента с конвекторните радиатори тъй като стандартните такива(алуминии,ламарина и т.н) не вършат работа.Тръбите трябва да се изолират тъй като има конденз,трябва да се изгради дренаж който да отводнява конвекторите и всичко това да се направи коректно тъй като иначе работата никак не е лицеприятна.
Относно пиролизните котли аз лично не ги препоръчвам тъй като са доста претенциозни от към гледна точка на това какво слагаш във тях.
Най-добрият вариант за в момента е котел на пелети.По-скъпо е от този на дърва и въглища,но хубавото при него е че не се занимаваш.Задаваш температура пълниш му бункера и той си взима колкото му е нужно следи си температурата,включва изключва сам и т.н.
Мързелива работа дето се вика.
Още доста мога да напиша,но ще е евентуално по-късно.

Икономия кво да ги правиш.Вода-земя може да се изпълни или като се копаят траншеи и се полагат отделни кръгове във всеки или като един общ изкоп в който пак се полагат кръговете един до друг на разстояние.
Вече зависи колко ти е дворното място и колко мощност ти е нужна.
При термопомпата е желателно(препоръчително дори) да се използват конвекторни радиатори тъй като имат по-добро КПД което ти е нужно тъй като тук нямаш високата темперетура както при ел.котел,дърва,пелети и т.н.
Плюс на този тип инсталация е че лятото можеш да се охлаждаш без никакви грижи.Пак обаче опираме до момента с конвекторните радиатори тъй като стандартните такива(алуминии,ламарина и т.н) не вършат работа.Тръбите трябва да се изолират тъй като има конденз,трябва да се изгради дренаж който да отводнява конвекторите и всичко това да се направи коректно тъй като иначе работата никак не е лицеприятна.
Относно пиролизните котли аз лично не ги препоръчвам тъй като са доста претенциозни от към гледна точка на това какво слагаш във тях.
Най-добрият вариант за в момента е котел на пелети.По-скъпо е от този на дърва и въглища,но хубавото при него е че не се занимаваш.Задаваш температура пълниш му бункера и той си взима колкото му е нужно следи си температурата,включва изключва сам и т.н.
Мързелива работа дето се вика.

Още доста мога да напиша,но ще е евентуално по-късно.
vanci88 написа:... Климатиците ясно,че ще са поне два . Даже ми се иска единия да е доста мощен и да е с две тела.Идеята е,че кухнята,хола и трапезарията са на сводове няма врати. За спалнята евентуално ще е нещо по-малко. За банята явно ще отварям вратата :mhihi ....
бих ти препоръчал да бягаш от варианта мултисплит /едно външно с две вътрешни тела/, щото ако се свали външното за ремонт оставаш без климатици в две помещения

бих ти препоръчал да сложиш два климатика Daikin FTXN50K в свързаните помещения и съответно някаква деветка в спалнята
въпросните Дайкини в момента ги има на промоция и са на стойност 1580 за брой, т.е. за два такива + една деветка се включваш под определения от теб бюджет от 5000

- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
vicho написа:vld написа:Колега незнам дали е най удачно да се толиш с климатик.
най-удачно е!
1) в момента навън е -12 градуса, а в стаята ми е постоянно 22/23 градуса и съм по тениска
2) сметката на месец за климатика е между 100 и 120лв, като климатика работи Non-Stop!
3) не съм коминочистач, който ежедневно или през ден изхвърля пепел/зарежда парно и т.н. и т.н.
за 120 квадрата трябват минимум 2 климатика - което прави около 250лв сметка на месец в най-лошия случай за ток!
с цената на дървата и въглищата не съм особено запознат, но имам приятели, които си плащат солено за да топлят къщите си наоколо и определено в тях не е по-топло отколкото вкъщи!
п.с. ИЗОЛАЦИЯТА (външна и вътрешна) е задължителна!
п.п.с. както и нова дограма
Съгласен съм, но 100% е по студено от колкото да има изградена инсталация за парно.
Климатика в кенефа и в банята едва ли ти толи, коридори стълбища... и с 250лв. на ток ако стоплиш къща 120кв.м. евала, ма аз не го вярвам...
В къщи температурата пада под 25 градуса, ако не ми работи парното...
Определено има хамалогия, но за сметка на това не ходя на фитнес

Някой колега ако е по запознат нека напише как стои въпроса с пелетите.
Котела ми е 50кв. и знам че може да се преработи да работи на пелети, но какъв разход ще дава и колко ще ми струва интервенцията още не съм проучвал

- sa_hellrot
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е53

отделно, че като мръднеш някъде за уикенда и като се прибереш с клима си ти е топло, а с котлето като угасне и чак не ти се прибира дома 

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Колега варианта с климатик е напълно удачен и изпълним.По същество всеки климатик е термопомпа но в случая е ясно какво имаш в предвид.Препоръчвам ти вариант на директно изпарение тоест нормални климатици сплит система.Това е най ефтиния и практичен начин.Също като вариант с отделни сплитове.При мултито има недостатъци които не са за пренебрегване.Това е разбира се доста относително и разтегливо но най добре е след оглед да се направи и оферта съобразена с особеностите на помещенията и монтажа.Като фирма препоръчвам Профиклима .В света троица са ако не можеш да ги откриеш или те интересува нещо конкретно пиши на лична.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
vld написа:Някой колега ако е по запознат нека напише как стои въпроса с пелетите.
Котела ми е 50кв. и знам че може да се преработи да работи на пелети, но какъв разход ще дава и колко ще ми струва интервенцията още не съм проучвал
наскоро в същия раздел имаше подобна тема, може да я потърсиш...
ако те интересува нещо повече пиши на ЛС

- iani qnkov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e39 520i
- Мечтае да кара: M-POWER
- Детайли за колата: бяга яко
49 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4