Легендите в мини системите SONY RX и LBT
Модератор: Общи модератори
- Rundev
- младши ентусиаст
-
- Кара: мадамите да крещят :)
Легендите в мини системите SONY RX и LBT
Искам да възобновя темата,защото предният път някой колега модератор затри темата,дали защото всички с носталгично настроение пишеха отговори доста бързо или просто защото комшията на някой модератор уредбата му сони е свирела повече от неговата незнам
Незнам защо и на мен ми е диста приятна темата и с носталгия си споням за далечната 98-а година в която си купихме SONY RX88.Беше последен модел на пазара и си споням че 3-4 месеца убеждавах нашите да бъде точно такава уредбата,защото бях я слушал в един приятел и бях омаян от огромния бас(при правилна акустика) и страхотното качество.Споням си че цената и беше около 720 лева(при заплата на нашите около 150 лева) си беше мноооого скъпо.
На фона на някви kenwood-и и panasonic-ци по корекомите
за по 400,500 лева,720 за SONY си беше една класа нагоре
По него време сглобих едни тонколони в час по трудово с благоевградски говорители но неможах да им докарам омажа и до ден днешен.Три баса и две високи на колона,станаха доста стабилно и са ми и те сантиментални и са претърпели стотици купони и мъкнения къде ли не.През ръцете ми са минали много усилватели и уредби включително и ресиивъри и никой неможа да свирне така както SONY-то ги помпи без да ги криви.Колкото душа има уредбата толкова им дава,а тя не е никак малко
Изключително качествения усилвател в уредбата на базата на STK интеграла незнам как е смятана но не се притеснява нито от ниските омажи на колоните нито от броя колони които и се закачат на двата канала,което е много странно.Като по млад съм изгорил доста уредби в хората където сме ходили по купони от това "кои донесъл тонколона закачили сме я" но не и SONY.Тези мъници помпят помпят здраво здраво и като видят зора след някои и друг час просто започват да насичат звука и ако не ги понамалиш просто се изключват
Уникално направени!
Многото плюсове на тези уредби обаче имаха и тук таме някой и минус.Дефекта е масов и рядко ще се намери такова сони без тези проблеми в днешно време.Първият дефект беше че понеже небяха направени да намалят баса при яко усилване както "KENWOOD и PANASONIC" а да свирят като за последно всеки път,късат редовно гумите на басите.След това копчетата започнаха да имат свое мнение,натискаш "play" тя ти цъка часовник и много други такива.След това копчето за усилването реши че то решава дали да ти усили или намали независимо в коя посока въртиш
и накрая дистанционното и то спря.Остана култувият усилвател в нея който след двучасова борба с еквалаизера да го настроя все така продължава да свири страшно силно и качествено.Направих ремонт на апартамента си и продадох последният си усилвател technics който свиреше като дърво с тонколоните ми заради странния омаж и си сложих сонито
Да обаче вчера съвсем случайно попаднах на голяма оферта за друг модел от култовите модели на сони а именно LBT и съвсем случайно я купих.Сигурно 13 години съм мечтал да имам такава и най накрая домъкнах една такава в къщи
Преди малко я закачих към въпросните тонколони и въобще не ме разочарова....още по голям бас с много високо качество на звука.Бях донесъл от Англия няколко по стари LBT-та от това но никое несвиреше така с "измислените тонколони"
Проблема е че и то започвa да страда от стандартният рак на сонитата а именно "натискаш едно,друго става" Някой ако е имал такава или още има и случайно знае как се решава този проблем ще е супер да сподели,понеже знам че много хора ще имат такива проблеми с тези ветерани
Преди малко усилих да видя за какво става на въпрос.....е няма такова нещо като тези уредби.Униклани!Споделете някоя история и ако вие имате страхотни моменти и сте се кефили на тези мини системи,модели RX88,RX99,RX110AV или LBT-XB60,LBT-XB80AV и ако случайно знаете как се ремонтират кусурите им.
- RX
- LBT

Многото плюсове на тези уредби обаче имаха и тук таме някой и минус.Дефекта е масов и рядко ще се намери такова сони без тези проблеми в днешно време.Първият дефект беше че понеже небяха направени да намалят баса при яко усилване както "KENWOOD и PANASONIC" а да свирят като за последно всеки път,късат редовно гумите на басите.След това копчетата започнаха да имат свое мнение,натискаш "play" тя ти цъка часовник и много други такива.След това копчето за усилването реши че то решава дали да ти усили или намали независимо в коя посока въртиш

Re: Легендите в мини системите SONY RX и LBT

- stocky
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E82, E83, E92, F02
- Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
- Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.
От 1998г. имам SONY RX90. И до ден днешен си свири супер добре. И колоните са добри, но и усилвателят се държи прилично. Миналата нова година след като изгоря усилвателят, който ползвахме опряхме до резервния вариант - SONY-то! Цяла нощ си свиреше уредбата с 4 самоделни колони с незнаен импеданс и то свиреше на макс! Отделно в по-малки помещения като се събираме въобще не нося друг усилвател и други колони! Даже едно детско тържество в един киносалон озвучавахме с тази уредба и се удивих в помещение с правилна акустика и добра звукоизолация какъв хубав звук може да се постигне от такава малка уредба! И при мен CD-то и копчетата се прецакаха преди 7-8 години.
- Rundev
- младши ентусиаст
-
stocky написа:От 1998г. имам SONY RX90. И до ден днешен си свири супер добре. И колоните са добри, но и усилвателят се държи прилично. Миналата нова година след като изгоря усилвателят, който ползвахме опряхме до резервния вариант - SONY-то! Цяла нощ си свиреше уредбата с 4 самоделни колони с незнаен импеданс и то свиреше на макс! Отделно в по-малки помещения като се събираме въобще не нося друг усилвател и други колони! Даже едно детско тържество в един киносалон озвучавахме с тази уредба и се удивих в помещение с правилна акустика и добра звукоизолация какъв хубав звук може да се постигне от такава малка уредба! И при мен CD-то и копчетата се прецакаха преди 7-8 години.
Няма и да те предаде

- sean-john
- ентусиаст
-
- Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
- Мечтае да кара: М5
Аз имам RX77 от 99-та година насам....тази уредба е един път...имал съм какво ли не озвучаване и в колата и вкъщи,но по добре балансиран звук не съм чувал (баса е уникален) Страда си от същите детски болести каквито е посочил колегата
Като работех в Гърция шефовете ми бяха зарязали едно LBT-XB80AV...колко му точих лиги...колко ги карах да ми го продадът,те не та не...не че някога ще го пуснат то беше забравено от бога, цялото прашасало не си знаеше годините които е прекарало там... накрая от многото местене се пръсна комплекта, в единия склад колоните в другия тялото и накрая е поело към боклука
когато не съм бил аз в склада...това не са хора.

- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 tds, W140 400SE
- Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
Te тия много модерни бе
Тука из нас се подмята още едно такова корекомско

едно такова дето още се ползва и работи безотказно

Toва чудо вади невероятно мек и плътен звук все още
Иначе по въпроса за сонитата

Имах доскоро такова докато един наш форумен колега го взе и плати няма и половината пари, но както и да е, аз си купих други техники

Тука из нас се подмята още едно такова корекомско

едно такова дето още се ползва и работи безотказно

Toва чудо вади невероятно мек и плътен звук все още

Иначе по въпроса за сонитата

Имах доскоро такова докато един наш форумен колега го взе и плати няма и половината пари, но както и да е, аз си купих други техники

ATR-42/72
- sean-john
- ентусиаст
-
- Кара: ше е36,е39, сега и аз незнам
- Мечтае да кара: М5
Колега мнението ти не е много по темата,но ще коментирам усилвателя (Сони) от тия години (70-те може би) са железни... имам един Pioneer усилвател,няма нещо на земята което да е видяло по голям тормоз
. 4х120W ... дали не е свирил с 4 различни колони с различен омаж....дали не е свирил с 6 колони (отново без значение омовете),дали не е свирил докато едната колона дава късо
(пияна история,никой не се усети) поне 1 час свири докато единия канал даваше късо...и се усъзнахме когато вече миришеше непоносимо на кабел и бъкелит
.Та и в момента го имам и го свързвам към каквото дойде и....свири като звяр.
п.с. и моето не е много по темата,но ти я отвори

- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
- Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки
sean-john написа:Колега мнението ти не е много по темата,но ще коментирам усилвателя (Сони) от тия години (70-те може би) са железни... имам един Pioneer усилвател,няма нещо на земята което да е видяло по голям тормоз. 4х120W ... дали не е свирил с 4 различни колони с различен омаж....дали не е свирил с 6 колони (отново без значение омовете),дали не е свирил докато едната колона дава късо
(пияна история,никой не се усети) поне 1 час свири докато единия канал даваше късо...и се усъзнахме когато вече миришеше непоносимо на кабел и бъкелит
.Та и в момента го имам и го свързвам към каквото дойде и....свири като звяр.
Знам, че не бях много по темата, за което се извинявам, но имах нужда да си излея мъката някъде

Аз си бях харесал пък една подобна на гореописаните системи пак на сони, домашна. Може би от края на 90-те години. Модела не го знам и го издирвам, та ако някой го сподели ще съм много благодарен.
Става въпрос за една доста солидна аудиосистема с всякакви глезотии по нея, 4+1 колони, като в основните 2 колони имаше вградени буфери. Самите основни колони бяха високи околометър и половина по спомен.
Един съученик имаше такава, но не поддържам връзка вече с него, а съм мераклия да си намеря такава

ATR-42/72
- Rundev
- младши ентусиаст
-
Това е въпросното LBT което оня ден си купих колега
Снимката е в началото на темата но не си я видял
Относно касетофона DUAL,небях виждал и чувал такова нещо че изобщо е произвеждано.

- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
Rundev написа:Това е въпросното LBT което оня ден си купих колегаСнимката е в началото на темата но не си я видял
Относно касетофона DUAL,небях виждал и чувал такова нещо че изобщо е произвеждано.
Касетофобна е HITACHI тях чувал ли си ги

ии не, първата снимка я видях и не става въпрос за нея
ето за това говорех

ATR-42/72
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Е как, те 90% от касетофоните бяха с 2 касетки. Двете не могат да свирят едновременно, целта е да се презаписва. 

- /ASTERIX/
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на китайско
Днес разхождайки се в мола с щерката реших да и взема за нейната стая една мини уредба и взех това нещо:

Прибрахме се в къщи и с нея разопаковахме тя сияе от щастие милата, монтираме включваме и пускаме един диск
с некъкви неини латино парчета.
Тя започва да се кефи а аз не мога да повярвам на ушите си......отвратителен звук, високи няма, блъска некъв бас
ни в клин ни в ракав абе направо трагедия
Аз като върл фен на Сони направо не мога да повярвам че това
нещо е сътворено от тях.
Няма го вече старото качесто и за това старите Сонита вървят двойно по скъпо от новите.
Съжалявам за лиричното отклонение но не се сдържах.
П.П.Иначе свети като елха.....

Прибрахме се в къщи и с нея разопаковахме тя сияе от щастие милата, монтираме включваме и пускаме един диск
с некъкви неини латино парчета.
Тя започва да се кефи а аз не мога да повярвам на ушите си......отвратителен звук, високи няма, блъска некъв бас
ни в клин ни в ракав абе направо трагедия

нещо е сътворено от тях.

Няма го вече старото качесто и за това старите Сонита вървят двойно по скъпо от новите.
Съжалявам за лиричното отклонение но не се сдържах.
П.П.Иначе свети като елха.....

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Както е казал колегата в първия пост по онова време системата е струвала близо 5 нормални работни заплати. Ако сега си вземеш нещо за 3-4к със сигурност пак ще си доволен 

- DLVasilev
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:Както е казал колегата в първия пост по онова време системата е струвала близо 5 нормални работни заплати. Ако сега си вземеш нещо за 3-4к със сигурност пак ще си доволен
За 3-4 к ще унищожа блока от музика

ATR-42/72
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
3к ти е приличен рисивър без да е върха на сладоледа. За 4 трудно ще бутнеш блока.