Двигателно масло при ниски температури

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Двигателно масло при ниски температури

Мнение от BMW_POWER » 23 Яну 2014, 1:54

Всички сте чували за студени стартове зимата, разлика между минерални и синтетични масла и т.н. Да не ви отегчавам с теория. Тук малко захладня и реших да направя един надомен тест с любимия ми Кастрол. Изкарах две бутилки вечерта на балкона и сутринта ги отворих. Видеото не претендира за 100%-това прецизност :oops: Мерих по секунди, синтетиката се оттече около секунда по-бързо. Ще измисля нещо с по-малък диаметър и тогава вече предполагам, че разликата ще е по-очевидна.

http://www.youtube.com/watch?v=I0K0vGgPFQI

И двете са SAE 5W20. Не посмях да тествам масовите български 15W40, защото не съм убеден, че ще излезне нещо от бутилката :OT:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Re: Двигателно масло при ниски температури

Мнение от netmurder » 23 Яну 2014, 2:25

BMW_POWER написа:Всички сте чували за студени стартове зимата, разлика между минерални и синтетични масла и т.н. Да не ви отегчавам с теория. Тук малко захладня и реших да направя един надомен тест с любимия ми Кастрол. Изкарах две бутилки вечерта на балкона и сутринта ги отворих. Видеото не претендира за 100%-това прецизност :oops: Мерих по секунди, синтетиката се оттече около секунда по-бързо. Ще измисля нещо с по-малък диаметър и тогава вече предполагам, че разликата ще е по-очевидна.

И двете са SAE 5W20. Не посмях да тествам масовите български 15W40, защото не съм убеден, че ще излезне нещо от бутилката :OT:

Колега ами ти не ги обръщаш бутилките по едно и също време!!!!!
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 23 Яну 2014, 4:01

netmurder написа:
BMW_POWER написа:Всички сте чували за студени стартове зимата, разлика между минерални и синтетични масла и т.н. Да не ви отегчавам с теория. Тук малко захладня и реших да направя един надомен тест с любимия ми Кастрол. Изкарах две бутилки вечерта на балкона и сутринта ги отворих. Видеото не претендира за 100%-това прецизност :oops: Мерих по секунди, синтетиката се оттече около секунда по-бързо. Ще измисля нещо с по-малък диаметър и тогава вече предполагам, че разликата ще е по-очевидна.

Колега ами ти не ги обръщаш бутилките по едно и също време!!!!!

:OT:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 6inlinepower » 23 Яну 2014, 6:20

Колега, само не се заблуждавай, че 5w20 е синтетично, най-много 2-5% да има синтетика в него, всичко друго му е най-вече 80-90% базова група 3=хидрокрекинг базово масло.Производителите имат право да наричат всяко масло синтетично(поне в Европа), съдържащо минимални количества 2-5% група 4 полиалфаолефини или група 5 естерна синтетика.Как се е случило това е друга тема.
В профилът ти пише, че си на ''остров'', ако си там където предполагам, имаш голям избор на истинско синтетично масло на същите горе/долу цени, като кастрола от теста ти.Ако имаш интерес, мога да ти препоръчам.
А ако конкретно те интересува, темпеатурата на втечняване на Castrol EDGE SYNTEC 5w20 е -39 градуса по целзий, а на Castrol GTX 5w20 е -42 градуса по целзий.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 23 Яну 2014, 7:11

6inlinepower написа:....

Благодаря за информацията! Не съм химик и не претендирам за 100% достовреност. Просто навън (живея на остров Île Jésus) е студено и ми хрумна да сравня двата вида масло. Ще видя да измисля някакви други съдинки, за да е по-достоверно. Имам колега, който кара друга марка. Качихме се в колата му (кара само минерално и има лайф-тайм безплатна смяна на масло от концесионера) и я подкара без да я загрява при -25С. Такова тракане се чуваше откъм двигателя, че не мога да го преразкажа. И така беше едни 5-8 минути. Направих това видео от любопитство и предполагам и на други ще им е интересно да видят, какъв е цвета на маслото при ниски температури. Нямам лаборатория и знания, признавам :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 23 Яну 2014, 8:29

Вземи пример от подобни видеа и покажи струйката, която тече. Защото така като обърнеш бутилките не се добива кой знае каква представа. А и не ги оставяш да си поемат въздух.

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 23 Яну 2014, 9:25

Тук има информация за висока температура.

http://youtu.be/g7Tc-YkJRxk

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Мнение от hacker4eto1 » 23 Яну 2014, 10:06

Типично по Български манталитет... Човека тръгнал да прави експеримент и да ни каже горе долу какво става ние тръгваме да го юркаме кое как прави и ,че не го прави правилно и коя бутилка по бързо вдигнал..
Можеше да си го направи за него си ако иска а решава да сподели опит ние го накарахме да съжалява ,че се е цапал .. :)
По спокойно колеги :yes:
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 23 Яну 2014, 10:20

Браво на колегата,аз правих подобен експеримент ,само че беше когато телефоните нямаха камера и не съм го заснел,но в резюме,сложих в хладилник пълна синтетика 5.30 и така нареченото полусинтетика 10/40 и на другия ден през една тръбичка ги прецеждах,полусинтетиката минаваше доста по-бавно от колкото синтетиката.
Изводите са два:
1.Карайте масло препоръчано от производителя
2.Сутрин като запалите двинагетя изчакайте поне 10-20 секунди преди да потеглите при всякаква температура на въздуха!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 23 Яну 2014, 10:37

Като гледам клипчето и двете масълца са си супер при тази температура.
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 23 Яну 2014, 11:42

Е.Димитров написа:Браво на колегата,аз правих подобен експеримент ,само че беше когато телефоните нямаха камера и не съм го заснел,но в резюме,сложих в хладилник пълна синтетика 5.30 и така нареченото полусинтетика 10/40 и на другия ден през една тръбичка ги прецеждах,полусинтетиката минаваше доста по-бавно от колкото синтетиката.
Изводите са два:
2.Сутрин като запалите двинагетя изчакайте поне 10-20 секунди преди да потеглите при всякаква температура на въздуха!

Колега, не е коректно да сравняваш масла с различни вискозитетни индекси- не може да имат еднакво поведение при ниски температури.

И двете са SAE 5W20. Не посмях да тествам масовите български 15W40, защото не съм убеден, че ще излезне нещо от бутилката

За мен двете масла от клипа изтичат за едно и също време- сигурно защото и двете са SAE 5W20. ;)

Що се отнася до 15W40- преди години с М20В25 съм изминал с това масло около 400 000км, след това до около 900 000км карах с 20W50. За да се избегнат последиците при студен старт през 100 000км съм слагал добавка, която отлага тефлон по движещите се части на двигателя и намалява триенето- Novo Slik 2000, след това я прекръстиха на Slik 6000. През тези 900К км по двигателя не е правено нищо свързано с неправилно смазване и са сменяни само стандартните консумативи.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi

Мнение от МИТАКА1654 » 23 Яну 2014, 12:11

zvetiko написа:
Е.Димитров написа:Браво на колегата,аз правих подобен експеримент ,само че беше когато телефоните нямаха камера и не съм го заснел,но в резюме,сложих в хладилник пълна синтетика 5.30 и така нареченото полусинтетика 10/40 и на другия ден през една тръбичка ги прецеждах,полусинтетиката минаваше доста по-бавно от колкото синтетиката.
Изводите са два:

Колега, не е коректно да сравняваш масла с различни вискозитетни индекси- не може да имат еднакво поведение при ниски температури.

И двете са SAE 5W20. Не посмях да тествам масовите български 15W40, защото не съм убеден, че ще излезне нещо от бутилката

За мен двете масла от клипа изтичат за едно и също време- сигурно защото и двете са SAE 5W20. ;)

Що се отнася до 15W40- преди години с М20В25 съм изминал с това масло около 400 000км, след това до около 900 000км карах с 20W50. За да се избегнат последиците при студен старт през 100 000км съм слагал добавка, която отлага тефлон по движещите се части на двигателя и намалява триенето- Novo Slik 2000, след това я прекръстиха на Slik 6000. През тези 900К км по двигателя не е правено нищо свързано с неправилно смазване и са сменяни само стандартните консумативи.

????Карал си един двигател 900 000км????

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 23 Яну 2014, 12:45

МИТАКА1654 написа:
zvetiko написа:
Изводите са два:

????Карал си един двигател 900 000км????

Какво не ти се вярва за километрите? При мен има кола на 1 112 000км и ако се качиш да я покараш няма да повярвяш как върви, мотора е 2,2ЦДИ (няма да спомена марката ,сещате се ). За тези километри са и махнати само катализаторите и турбо на 970 000 се смени.
Съжалявам за :OT:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi

Мнение от МИТАКА1654 » 23 Яну 2014, 13:07

Пич,90 000 или 900 000км?щото ако е второто,ако караш много и правиш да кажем по 50 000км на год,това значи,че си карал тая кола 18год!!!И ВСЯКА ГОДИНА СИ Й ПРАВИЛ ПО 50 000КМ,това прави близо 140км всеки божи ден!???И така в продължение на 18год???

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 23 Яну 2014, 13:21

МИТАКА1654 написа:Пич,90 000 или 900 000км?щото ако е второто,ако караш много и правиш да кажем по 50 000км на год,това значи,че си карал тая кола 18год!!!И ВСЯКА ГОДИНА СИ Й ПРАВИЛ ПО 50 000КМ,това прави близо 140км всеки божи ден!???И така в продължение на 18год???

Като вземем че нормалното е 20-25 000км на година, то не мисля че е нещо много фрапиращо 50 000км годишно, особенно ако работата му е такава че има пътувания.

Следваща

Назад към Извън Темата