Колони от гранит
Модератор: Общи модератори
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
Колони от гранит
Здравейте,колеги!
От доста време ми се върти из главата да си направя колони от гранит и мисля ,че след един месец ми се очертава да имам малко свободно време след работа и смятам да ги "скова".проблема обаче е, че не съм съвсем наясно с акустиката
И понеже знам ,че сме всеразвит форум се надявам някой да удари едно рамо.Елементи за колоните смятам да ползвам от тези колони,които са с нови мембрани на басовете и свирят задоволително.

А сега идват и въпросите-
1.Трябва ли да следвам стриктно размерите,отворите на старите колони и разположението на говорителите?
2.След като е готова кутията,трябва ли да намажа с нещо камъка отвътре.Гледах едни кутии намазани с битум
3.Трябва ли да има вата,както при старите колони,които са от пдч?
4.Трябва ли да има крачета или колоната трябва да лежи на пода.Все пак ще е с тегло около 100кг на парче
Евентуално да кажете сайт с доставка в европа от където мога да поръчвам истински/качествени компоненти
Ако имате идеи и предложения бих се радвал да ги чуя
От доста време ми се върти из главата да си направя колони от гранит и мисля ,че след един месец ми се очертава да имам малко свободно време след работа и смятам да ги "скова".проблема обаче е, че не съм съвсем наясно с акустиката

А сега идват и въпросите-
1.Трябва ли да следвам стриктно размерите,отворите на старите колони и разположението на говорителите?
2.След като е готова кутията,трябва ли да намажа с нещо камъка отвътре.Гледах едни кутии намазани с битум

3.Трябва ли да има вата,както при старите колони,които са от пдч?
4.Трябва ли да има крачета или колоната трябва да лежи на пода.Все пак ще е с тегло около 100кг на парче

Евентуално да кажете сайт с доставка в европа от където мога да поръчвам истински/качествени компоненти
Ако имате идеи и предложения бих се радвал да ги чуя

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Колони от гранит
Размерите са въпрос на някакви сложни сметки, които на мен не са ми никак ясни и нищо не мога да кажа.
Сглобката съм гледал, че я правят като режат под 45 градуса и после полират ръбовете. Ватата си остава. С битум също ги мажат и все съм се чудил няма ли някакво по-съвременно решение, а точно с асфалт ще си мажеш неща, които ти седят в къщата
Краченца не знам дали трябват ама при това тегло освен по поръчка. Само, че не виждам че ако се направят както обикновено като конуси как ще ги сложиш на пода без да ти пробият паркета
Сглобката съм гледал, че я правят като режат под 45 градуса и после полират ръбовете. Ватата си остава. С битум също ги мажат и все съм се чудил няма ли някакво по-съвременно решение, а точно с асфалт ще си мажеш неща, които ти седят в къщата

Краченца не знам дали трябват ама при това тегло освен по поръчка. Само, че не виждам че ако се направят както обикновено като конуси как ще ги сложиш на пода без да ти пробият паркета

- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Кутията на колоните се изчислява в зависимост от размера на говорителя дизайна на самата кутия - дали ще е затворена отвсякъде дали ще е бас рефлекс или там някакъв хорн или тунел тип. Същото важи за ватата отворите на колоната ако ще има такива и т.н.
Също така за определен размер високоговорител е удачен един тип кутия за друг друга.
В интернет има много инфо и калкулатори почвай дългото четене.
Дизайна на кутията ако копираш някакъв а той е стар не винаги е оптимален.
Това с гранита е доста изхвърляне ако целиш да получиш някакъв звук ефект. Ако го правиш чисто за визия и кеф -супер, но иначе ако търсиш някакъв "инжинерен" резултат - просто толкова много неща влияят ,че правейки гранитна колона по никакъв начин не ти гарантира звук. Направи едни колони направи втори, трети пробвай дизайни и тогава се мятай на скъпи компоненти и нестандартни дизайни.
Също така за определен размер високоговорител е удачен един тип кутия за друг друга.
В интернет има много инфо и калкулатори почвай дългото четене.
Дизайна на кутията ако копираш някакъв а той е стар не винаги е оптимален.
Това с гранита е доста изхвърляне ако целиш да получиш някакъв звук ефект. Ако го правиш чисто за визия и кеф -супер, но иначе ако търсиш някакъв "инжинерен" резултат - просто толкова много неща влияят ,че правейки гранитна колона по никакъв начин не ти гарантира звук. Направи едни колони направи втори, трети пробвай дизайни и тогава се мятай на скъпи компоненти и нестандартни дизайни.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- magareto_yori
- ентусиаст
-
Аз го мисля така,ако копирам старата пдч кутия би трябвало да има инженерен резултат. Иначе съм наясно ,че кутиите няма да си заслужават елементите,но просто имам много камък и мерак в излишък,а и смятам ,че ще изглеждат добре в шоурума.иначе гледах цели китове с чертежи на кутиите и схеми за връзване на елементите и всичко,но почват от 2500лв,а точно сега не са ми приоритет.просто експеримент с визуален ефект 

- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
magareto_yori написа:Аз го мисля така,ако копирам старата пдч кутия би трябвало да има инженерен резултат. Иначе съм наясно ,че кутиите няма да си заслужават елементите,но просто имам много камък и мерак в излишък,а и смятам ,че ще изглеждат добре в шоурума.иначе гледах цели китове с чертежи на кутиите и схеми за връзване на елементите и всичко,но почват от 2500лв,а точно сега не са ми приоритет.просто експеримент с визуален ефект
Действай тогава и поствай снимки.

В случая колоните които си постнал нямат отвори за бас рефлекс което намаля шанса да усереш нещо. Обърни внимание ,че са трилентови и вътре често има филтър за честотите - така ,че гледай и внимавай като свързваш и запояваш.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
Мойтe 2стинки: не разваляй готовите колони, ако имаш излишни средства, време и желание, направи хай-енд озвучителни тела, по аудио форумите има много изчислени наготово - вземаш говорителите, хубав материал и копираш 

и разни подобни

и разни подобни

- magareto_yori
- ентусиаст
-
BMW_RIDER написа:magareto_yori написа:Аз го мисля така,ако копирам старата пдч кутия би трябвало да има инженерен резултат. Иначе съм наясно ,че кутиите няма да си заслужават елементите,но просто имам много камък и мерак в излишък,а и смятам ,че ще изглеждат добре в шоурума.иначе гледах цели китове с чертежи на кутиите и схеми за връзване на елементите и всичко,но почват от 2500лв,а точно сега не са ми приоритет.просто експеримент с визуален ефект
Действай тогава и поствай снимки.![]()
В случая колоните които си постнал нямат отвори за бас рефлекс което намаля шанса да усереш нещо. Обърни внимание ,че са трилентови и вътре често има филтър за честотите - така ,че гледай и внимавай като свързваш и запояваш.
отворите са им отзад,ама ще ги копирам 1 към 1,за да не стане усиране

Иначе за двете стинки на М10,съгласен съм,но не мога да отделя сега пари за хай енд компоненти и ще се задоволя със старите Веги.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Най-добрият материал за колони е мрамора, а не гранита - много по-лесно се работи с него, а има почти същата плътност. Каменните колони отвътре задължително са с вата. Най-добре наистина разгледай готовите решения и си направи такива.
Si non confectus, non reficiat.
- magareto_yori
- ентусиаст
-
Мрамор нямам,а и е доста по кекав от гранита,а иначе всичко ще се режи и обработва на сиенси машина,така че няма дерт.Като ги завърша ще постна снимки на процеса и впечатления от звука преди и след смяната на кутията.
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
magareto_yori написа: отворите са им отзад,ама ще ги копирам 1 към 1,за да не стане усиране![]()
Иначе за двете стинки на М10,съгласен съм,но не мога да отделя сега пари за хай енд компоненти и ще се задоволя със старите Веги.

- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Идеята наистина е добра. Неприятното е, че се захващаш с нещо толкова приятно без да имаш понятие какво правиш. Навремето акустиката ми бе хоби, ни имам само елементарни понятия от нея. Озвучителните тела биват със затворен обем, с фазоинверторен отвор (басрефлекс) и с пасивна мебрана като различните нискочестотни високоговорители са по-подходящи за различните тела. Имат си характерно звучене... Бих препоръчал озвучително тяло (тонколона е нещо друго) със затворен обем защото звука би бил най-изчистен и достоверен. Обема да е максимално голям според това което можеш да си позволиш в рамките на разумното. Тялото да бъде със съотношения на страните каквито ти харесват от естетическа гледна точка. Вътре в тялото задължително постави не малко звукопоглъщащ материал (вата) прилепен към стените на тялото. Разбира се самото тяло да бъде херметично затворено. На средночестотният и високочестотният високоговорител да им се осигурят собствени обеми с ватичка ако самите те не са затворени фабрично отзад. А пък за филтрите...това си е отделна наука - ако си навит да експериментираш с тях ще има играчка за много време напред. За отскок потърси материал за четене издаден от инж. Димитър Попянев - намирал съм в нета.
Последна промяна Chapai на 17 Апр 2014, 12:14, променена общо 1 път
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.
- magareto_yori
- ентусиаст
-
Благодаря за включванията,колеги.
Наистина на този етап познанията ми се ограничават до това къде е - и + на колоната
и поради тази причина ще ползвам готова конфигурация.няма да експериментирам с нищо.Просто искам да видя има ли ефект някакъв и чисто визуално как ще стане.Ако реша да правя нещо истинско ще поръчам нов кит с висококачествени елементи и ще търся професионална помощ за формата на кутията.
Един въпрос към Chapai,
Ако,да речем,преместя потенциометъра и разместя местата на средите и високите бих ли променил нещо от качеството на звука?Просто сега са ми малко наблъскани,а търся максимално опростен дизайн.Отвътре кутиите са чисто кухи,нямат отделни помещения за средите и високите.
Наистина на този етап познанията ми се ограничават до това къде е - и + на колоната

Един въпрос към Chapai,
Ако,да речем,преместя потенциометъра и разместя местата на средите и високите бих ли променил нещо от качеството на звука?Просто сега са ми малко наблъскани,а търся максимално опростен дизайн.Отвътре кутиите са чисто кухи,нямат отделни помещения за средите и високите.
От теоретична гледна точка първият въпрос не е елементарен - най-добре е осите на движение на мембраните да съвпадат. Друг момент е, че някои производители "вкопават" навътре в предният панел някои от високоговорителите с цел фазови измествания... В домашни условия е безсмислено да се гони чак такъв "перфекционизъм". Направи предният панел такъв, че НА ТЕБ ДА ТИ Е ГОТИНО. Обаче обърни внимание, че ако средночестотният или високочестотният не са затворени отзад, налягането от басовият говорител ще влияе на мембраните им и всичко губи смисъла си. По памет за средночестотният 2 до 3 литра са достатъчни.
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.
- magareto_yori
- ентусиаст
-
това е добре,значи предния панел ще е по мой вкус
Ако обаче затворя средите в отделна кутия да речем с обем 3 литра това значи ли, че трябва да увелича тая част на кутията с 3 литра където е баса?

21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2