Цялостно облепяне с фолио/смяна на цвят
Модератор: Общи модератори
52 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Cinder
- ентусиаст
-
- Кара: F90 M5C
Цялостно облепяне с фолио/смяна на цвят
Привет колеги,
Някой знае ли как седи въпроса с КАТ при смяната на цвета на колата след цялостно облепяне с фолио? Имам предвид "драстична" смяна на цвета, примерно от черна - бяла. Вчера рових из нета за информация и питах разни хора и информацията е доста противоречива - на едно място пише, че трябва да се остави поне един детайл с истинския цвят на колата, от друго място ми казват, че КАТ изобщо не се кефели на подобни "радикални" смени на цвета - черно към бяло; черно към сиво било допустимо
Не намирам много логика в последното, но от друга страна в КАТ не са силни привърженици на логичното мислене
Някой има ли опит от първа ръка, по възможност относително скорошен
Някой знае ли как седи въпроса с КАТ при смяната на цвета на колата след цялостно облепяне с фолио? Имам предвид "драстична" смяна на цвета, примерно от черна - бяла. Вчера рових из нета за информация и питах разни хора и информацията е доста противоречива - на едно място пише, че трябва да се остави поне един детайл с истинския цвят на колата, от друго място ми казват, че КАТ изобщо не се кефели на подобни "радикални" смени на цвета - черно към бяло; черно към сиво било допустимо

Някой има ли опит от първа ръка, по възможност относително скорошен

Re: Цялостно облепяне с фолио/смяна на цвят
Не знам дали изобщо това се брои за "промяна на цвят" по смисъла на закона- на бакшишите примерно им е забранено да облепват с фолио за да стане жълта колата щото не било трайно покритие и можеш през ден да го слагаш и махаш това фолио.
А дали се кефят или не куките не те вълнува- не помня да са станали и дизайнери които да решават "Тоя цвят не и подхожда на колата- върни се и я боядисай лилава." Спазваш ли закона те нямат думата.
Вместо да гадаем отбий се до КАТ и питай- независимо от отговора искай инфо според кой член и на кой закон е разрешено или забранено.
А дали се кефят или не куките не те вълнува- не помня да са станали и дизайнери които да решават "Тоя цвят не и подхожда на колата- върни се и я боядисай лилава." Спазваш ли закона те нямат думата.
Вместо да гадаем отбий се до КАТ и питай- независимо от отговора искай инфо според кой член и на кой закон е разрешено или забранено.
- hacker4eto1
- ентусиаст
-
- Кара: Сива Бима
- Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
- Детайли за колата: Лачена
Доста видео ревюта гледах когато това беше много нашумяло и там се казваше точно това което си написал като 1 точка ,а именно трябва един детайл да е с цвета на колата дори само дръжките на вратите примерно до колко това е така обаче......
- skoti79
- младши ентусиаст
-
- Кара: Panamera 4S
Проблема идва, ако продаваш колата и трябва да мине през КАТ.
Тогава задължително сваляш фолиото.
Докато си караш по улиците и те спре катаджията няма проблеми.
Оригиналния цвят пише в големия талон
Не казвам ,че е позволено от закона, а че няма проблеми !
Оригиналния цвят пише в големия талон

- Ivo.Ganchew
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Две Е39ки -BMW 520, BMW 540 Touring
Аз съм сменял така цвят на бившият ми автомобил, както и един приятел. Няма никакви проблеми в КАТ. Отиваш на гишетата, казваш че искаш да пререгистрираш колата си заради смяна на цвят, казваш си какъв цвят е, от там ти дават едни бланки, слизаш долу в гаража да я погледнат (гледат номера на рамата дали съвпада със старият ти), след това на гишето където подаваш заявлението за нови талони и си чакаш вече новите талони. Тук в нашият край, до Варна има едно село Рогачево. Там има един пич Миро-Фолио сменя постоянно цветове на коли, от баничарки до скъпи лимузини и roadstar-и, не виждам защо да се заяждат КАТ. Успех! 

skoti79 написа:Проблема идва, ако продаваш колата и трябва да мине през КАТ.
Оригиналния цвят пише в големия талон![]()
Да ама ако ти направи проверка по станцията и какво става. Най-добре като се смени цвета през КАТ и да ти е мирна главата.
- turbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: МПС-та
- Мечтае да кара: самолет
Гледам си малкия талон и там пише цвета на колата... 

БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли!
552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."
- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
Да ти кажа как стои въпроса.
Има една наредба към Закона за движение по пътищата.
Вече не се налага да сменяш цвета в талона.За да не го правиш се иска един детайл от автомобила да остане в оригиналният цвят-напр.капачка на резервоар,огледало и т.н.
Ако искаш обаче на 100% да смениш всичко ще трябва да се пререгистрира колата с новият цвят и т.н.
П.П.Подобна интервенция съм замислил на Е60-ката но ще видим дали ми стиска
Ако си го решил сериозно мога да те свържа с човек,който се занимава с това и работи с авто фолиата на 3М и цената е доста различна от софийската с 1 година гаранция.
Има една наредба към Закона за движение по пътищата.
Вече не се налага да сменяш цвета в талона.За да не го правиш се иска един детайл от автомобила да остане в оригиналният цвят-напр.капачка на резервоар,огледало и т.н.
Ако искаш обаче на 100% да смениш всичко ще трябва да се пререгистрира колата с новият цвят и т.н.
П.П.Подобна интервенция съм замислил на Е60-ката но ще видим дали ми стиска

Ако си го решил сериозно мога да те свържа с човек,който се занимава с това и работи с авто фолиата на 3М и цената е доста различна от софийската с 1 година гаранция.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Преди няколко месеца и аз бях луднал по тая идея, бая неща изчетох и т.н.
Някъде се споменаваше нещо за ВРЕМЕНЕН цвят. В крайна сметка след много изгледани цени и каталози се отказах от тая работа защото излиза по-скъпо и от боядисване, а ефекта забрави да е същия ако гониш ефектен цвят, да не говорим, че все пак ще си личи, колкото и изпипано да е.
Някъде се споменаваше нещо за ВРЕМЕНЕН цвят. В крайна сметка след много изгледани цени и каталози се отказах от тая работа защото излиза по-скъпо и от боядисване, а ефекта забрави да е същия ако гониш ефектен цвят, да не говорим, че все пак ще си личи, колкото и изпипано да е.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Всичко зависи кой ще ви спре. Закона е твърде неясен и аз лично не знам как да го тълкувам. Текста засягащ фолирането е само един в НАРЕДБА № I-45, Чл.47 (3) (Доп. - ДВ, бр. 67 от 2012 г.) Забранява се изписването или залепването на надписи и емблеми върху стъклата и фаровете на МПС с изключение на разрешените с нормативни актове, както и цялостно заличаване на основния цвят на превозното средство чрез облепване с фолио.
Т.е. как да го тълкуваме- забранява се да се облепи целия автомобил с фолио в различен цвят преди да идеш да пререгистрираш колата с новия цвят или се забранява да я облепиш цялата по принцип като облепянето с оставяне на един оригинален детайл не ти създава задължение да промениш цвета в талона?
Аз както го виждам ушев хикс ще те пусне без проблем като му покажеш необлепената капачка на резервоара, а ушев игрек директно ще ти лепне стикера на джама посочвайки ти въпросната наредба. И ако си със сменен мотор без документ жална ти майка от там нататък.
Т.е. как да го тълкуваме- забранява се да се облепи целия автомобил с фолио в различен цвят преди да идеш да пререгистрираш колата с новия цвят или се забранява да я облепиш цялата по принцип като облепянето с оставяне на един оригинален детайл не ти създава задължение да промениш цвета в талона?
Аз както го виждам ушев хикс ще те пусне без проблем като му покажеш необлепената капачка на резервоара, а ушев игрек директно ще ти лепне стикера на джама посочвайки ти въпросната наредба. И ако си със сменен мотор без документ жална ти майка от там нататък.
BMW Power ACM написа:... пак ще си личи, колкото и изпипано да е.
Щото не си виждал качествена работа

bum_bum написа:...Аз както го виждам ушев хикс ще те пусне без проблем като му покажеш необлепената капачка на резервоара, а ушев игрек директно ще ти лепне стикера на джама посочвайки ти въпросната наредба. И ако си със сменен мотор без документ жална ти майка от там нататък.
И редовен да ти е мотора каква полза ако говедата на канала кажат "Сваляй фолиото"- нали се сещаш каква грозна картинка ще е тая кола после

ПС: Как процедираме ако някой неволно ни одраска колата и съдере фолиото

- Cinder
- ентусиаст
-
Нека да не обръщаме темата на офтопик със съседите и т.н. Интересува ме има ли хора, които са облепяли цялостно, да споделят опит - дали са ходили в КАТ да сменят талони или са минавали с номера с непокрития детайл и дали евентуално са имали проблеми.

- krasi2bmw
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 325 dizel
BMW Power ACM написа:Преди няколко месеца и аз бях луднал по тая идея, бая неща изчетох и т.н.
+1 както и да го направят това е временно - максимум година и ще започне да отлепя , на пьрво време по рьбовете на калниците . За да стане перфектно всеки един детайл по колата трябва да се демонтира за да не си личи и за да не се отлепи фолиото , ако ще се прави тази гимнастика е по добре да си я боядисаш с някоя скьпа и маркова боя и хем ще стане както трябва и хем ще е по евтино . Това с разглабянето на детайли никой не го прави , виждал сьм коли и нито една не е като хората направена . Перфекно изпьлнение само с разглобяване , но не виждам смисьл да се дават няколко пьти повече пари за образно казано един найлон ......., но все пак е вьпрос на избор и всеки си харчи своите пари . Преди няколко години мислех да го правя това , но в нашия град никой няма да извади м/у 2 и 4000 лв да му облепят колата с найлон

Cinder написа:....
Ти още ли се моташ и не си отишъл до КАТ да питаш

Можеш да налепиш цялата и да оставиш 1 детайл в старият цвят. Можеш и да смениш цвета в талона. Разбира се и в двата случая всеки полицай може да те направи луд и да ти стъжни живота. Ти си решаваш- парите и нервите са си твои.
Така харесва ли ти отговора

Жокер- застрахователя и без друго се опитва да те шиба здраво по всеки параграф, ако я облепиш и НЕ смениш цвета в талона им даваш още един повод да ти го зачукат здраво.
Успех с облепянето, че хич не е проста и евтина дейност.
- Cinder
- ентусиаст
-
Мерси, надявам се вече си си излял душата и не се чувстваш длъжен да коментираш 

52 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4