Информация: купуване/продаване на имот?
Модератор: Общи модератори
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Venko
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: корав барутарник
- Мечтае да кара: по-корав барутарник
Информация: купуване/продаване на имот?
Здравейте колеги,
От доста време кисна по сайтовете за продажби на имоти, търсейки нещо, което да ми хареса.
Мисля, че момента за собствено жилище наближи осезаемо и от днес се пуснахме с жената по-активно по огледи и банки.
Също така и доста телефонни разговори проведох с различни агенции, за да изясним някой прости положения като документация на предлагания обект, достъп, състояние и т.н. За мое разочарование осъзнавам, че има капанчета, с които човек трябва да е доста внимателен (в документацията примерно),а аз като един неопитен човек мога много лесно да скоча накриво и да се наиграя бързо бързо.
Та човек като не му стига пипе - пита, е и аз да попитам - има ли колеги, които наскоро са купували жилище (къща/вила/апартамент) и биха ли споделили опит/съвет от тази си покупка.
Също би било полезно хората, които са продавали скоро да споделят опит/съвет.
Общо взето всякаква свързана информация ще е от помощ.
Благодаря,
Венко
От доста време кисна по сайтовете за продажби на имоти, търсейки нещо, което да ми хареса.
Мисля, че момента за собствено жилище наближи осезаемо и от днес се пуснахме с жената по-активно по огледи и банки.
Също така и доста телефонни разговори проведох с различни агенции, за да изясним някой прости положения като документация на предлагания обект, достъп, състояние и т.н. За мое разочарование осъзнавам, че има капанчета, с които човек трябва да е доста внимателен (в документацията примерно),а аз като един неопитен човек мога много лесно да скоча накриво и да се наиграя бързо бързо.
Та човек като не му стига пипе - пита, е и аз да попитам - има ли колеги, които наскоро са купували жилище (къща/вила/апартамент) и биха ли споделили опит/съвет от тази си покупка.
Също би било полезно хората, които са продавали скоро да споделят опит/съвет.
Общо взето всякаква свързана информация ще е от помощ.
Благодаря,
Венко
Митко Павлов - където и да отида анцузите ме преследват
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
Re: Информация: купуване/продаване на имот?
1.акт за въвеждане в експлоатация (акт 16)
2. нотариален акт + скица (ако има прилежаща земя)
3. непосредствено преди изповядване на сделката УВТ (удостоверение за вещни тежести) без вписани ипотеки и възбрани. Вади се от служба по вписванията.
Ползвай доверен адвокат да прегледа документите...имай предвид, че адвокатите са като майсторите...някой от тях са пълни кавали (некадърници)!!!!
2. нотариален акт + скица (ако има прилежаща земя)
3. непосредствено преди изповядване на сделката УВТ (удостоверение за вещни тежести) без вписани ипотеки и възбрани. Вади се от служба по вписванията.
Ползвай доверен адвокат да прегледа документите...имай предвид, че адвокатите са като майсторите...някой от тях са пълни кавали (некадърници)!!!!
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Абе ако са решили да те лъжат, нищо не се знае
При такива сделки винаги остава някакво съмнение и дори и всичко да си проверил, пак до известна степен разчиташ на добросъвестността на другата страна
При такива сделки винаги остава някакво съмнение и дори и всичко да си проверил, пак до известна степен разчиташ на добросъвестността на другата страна
- barty
- старши ентусиаст
-
© написа:Абе ако са решили да те лъжат, нищо не се знае
Поне съществуват възможности за ограничаване на възможностите за измама. Не е случаен термина "евикция".

Аз този термин го научих на скоро от един софийски нотариус. Ако аз бях продавач никога не бих подписал такъв нотариален акт 
Явно е популярно из София

Явно е популярно из София
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
barty написа:И още един куп подробности...
Бъди конкретен колега.
Напиши нещо полезно...нали за това е форума.

vvasilev1 написа:3. непосредствено преди изповядване на сделката УВТ (удостоверение за вещни тежести) без вписани ипотеки и възбрани. Вади се от служба по вписванията.
Също и няколко дена след изповядване на сделката или експресно, ама струва 50лв. Иначе наистина с адвокат е най-добре. Има много подводни камъни, по които могат да те хлъзнат, да ти вземат парите и да останеш с пръст в устата.
Най-общо казано:
1. Предварителен договор за покупко-продажба. Плащаш 10% капаро, не повече. Желателно всичко да става по банков път за да остава следа, ако стане фал. В договора предвидете(денек да го има написано черно на бяло) поне месец, като краен срок за изповядване на сделката, както и възможност да удължите въпросния срок с анекси при необходимост.
2. По време на въпросния 1 месец или повече ти или адвоката набавяте всички документи на имота от собствениците и го проверявате - наследници, тежести, акт16, разрешителни, скици и много други, не ги помня вече. При мен лично адвоката прави всичко вместо мен, като същевременно ми пращаше всеки набавен документ - акт16, скици и т.н.
3. Ако всичко е ОК уговаряте среща с нотариус и изповядвате сделката при нотариуса.
Няколко бележки:
Има продавачи, които предоставят цялата или по-голямата част от информацията в точка 2 преди подписване на предварителния договор. Има и такива, които отказват да го направят преди да подпишете предварителния. Във втория случай задължително трябва да се опише в предварителния целия набор от документи, които продавача се задължава да предостави, както и неустойките при неспазени срокове и/или непредоставен пълния набор документи.
Такси:
- Адвокатът на мен ми взе 1% без ДДС от стойността на продажба на имота. В повечето случаи е 1 до 1.5% + ДДС. Т.е. ако ще купуваш апартамент за 50 000 Евра, таксата ще е 500 до 750 Евра по 1.2 с ДДС. Повече от 1.5% си е кожодерство.
- Агенцията/брокера на недвижими имоти взимат между 2 и 3% в зависимост от имота. Повече от 3% пак е кожодерство.
- При нотариуса е грубо 4%. По-малко де, 3.7-3.8, но кръгло 4. От тях 2% директно в общината. Другите са за нотариуса, разни такси вписване, преписки и т.н. глупости. Хубавото е, че са стандартни. В смисъл никой нотариус няма да ти вземе 3% за общината, още 1 за себе си и още 2 за другите неща примерно. Реално избора ти на нотариус не е от голяма важност.
Има много дискусии на тема кой колко да плаща на нотариуса и на брокера. Всичко зависи от имота и договорката между страните. Има случаи, в които продавачът и купувачът си поделят цялата сума за брокера и нотариуса. Аз си платих сам всичко - и на адвоката и на брокера и на нотариуса. Просто имотът беше на изключително изгодна за преди 2г. цена и даже с всичко платено от моя страна + цената на апартамента "ми стъпа" на близо 10k лв. по-евтин от следващия набелязан най-евтин апартамент в списъка.
Сега тук мога да засегна някой и/или нечии интереси, но ще го кажа, щото мисля, че е важно. Ако е много в разрез с правилата нека някой мод да ме предупреди или направо редактира въпросната част.
Та тук в София специално, не знам за другите градове има определени фирми-строители, които се славят с "хубавото" си строителство. Хубаво в кавички, понеже е било хубаво..ама навремето. В момента масово се строи през пръсти. Тва на базата на една камара приятели, които си купихме жилища в последните 3г. с цени от под 600 до над 1200 евра на кв. м. Единствената разлика във всички апартаменти е цената. Като качество и проблеми, с които се сблъскахме са почти 1:1. Под качество имам предвид: зле направена изолация; писана една, а сложена друга, по-евтина и по-некачествена от написаната изолация; същото и с дограмите - описана 5, сложена 2-камерна; криво иззидани стени; стени от солетени тухли - не можаха един климатик да монтират;наскоро аз пусках тема за наводнени мази и т.н. и т.н. Като се замисля какви допълнителни пари хвърлиха аверите да оправят проблемите направо ми иде да си се радвам, че съм само с едно наводнено мазе

Друго, за което някой може да те посъветва, но аз те анти-съветвам са т.нар. консултански фирми/къщи и т.н. шитни. Тези пичУИ реално казват, че ще ти намерят най-изгодния кредит, при най-добрата банка и т.н. суперлативи. Един вид да заместят адвоката. Мда, ама и там има врътка. А именно, че различните агенти играят в комбина с различни хора от различни банки и ако не склониш на техните условия нищо не става. Давам пример с мен самия. Моят случай е с един идиот, който се казва Георги Канайков и работи в Creditland. Казва ми имаме две опции, платена и безплатна. При безплатната вика аз събирам документите, подавам ги в банката, която си избереш, а нататък вика ти ще водиш диалога с кредитния инспектор и ако им трябват документи едно друго ти ще имаш грижата да ги набавиш и предоставиш. Платената услуга вика, аз ще се погрижа за всичко. Ще ти оформя документите, ще водя диалога с инспектора, ще набавя каквито трябва документи и т.н. Половин процент им беше таксата. Викам си айде ще ги спестя поне тези пари и му казах, че избирам безплатната опция. И се почна. Събра всички необходими документи за ипотечен кредит и къде айде иди вика в ДСК при някаква патка на име Паулина Пачелиева. Отивам аз, да, да всичко ОК до няколко дена ще имаш отговор. 1 седмица никакъв отговор. Звъня на стационарен и на мобилен никой не вдига. Пиша мейли никой не отговаря. След 10-на дена ми връща един мейл с изредени около 20-на документа, които трябва да набавя. Аз вече съм подписал предварителен договор и времето тече не в моя изгода. И тъпата пачелиева и канайков и някаква мениджърка в ДСК на Калоян в София са ме убедили, че всичко ще е финализирано за седмица най-много. Викам нали преди 10 дена бях при теб, защо не ми даде списъка тогава. Ми мрън, мрън, мрън. Айде със скоростта на светлината вадя къде що мога и пращам и пак...мълчанието на агнетата. Пак звънене, пак мейли и пак нищо. И междувременно сме 20-и ден някъде т.е. след 10 дена трябва да изповядвам сделка, аз още нямам одобрен кредит. Оттам едни ескалации до централата на ДСК, едни скандали по телефона и в офиса на Калоян. Впоследствие разбирам, че миндилката изобщо не ми е пипнала документите и на всичкото отгоре е излязла в отпуск. И цялата хамалогия, щото не съм си платил при идиота канайков. Просто поредната схема бутни да те обслужим. Лошото е, че ме светнаха впоследствие. Всички в Creditland действат на същия принцип, но с различни банки и служители. Затова далеч от тях. Не знам за другите аналози на Creditland дали действат по същия начин, че доста се навъдиха и от тях.
Мога да драсна още няколко реда пък за банките кое да се гледа и как да си избереш банка и т.н. ама после или утре, че много се разписах нещо

1. Най-важното нещо е да си намериш читав адвокат - не такъв, който жени и развежда, а който се е специализирал във вещното право. Не си пести хонорара точно за адвокат.
2. Намираш жилище.
3. Намираш банка, която да ти даде предварително одобрение. Ще получиш информация за вноски, разходи и др. Пиши всичко, щото се забравя!
4. Правиш си оценка от оценител на банката, за да видиш колко ще те финансират и дали ти е по джоба цялата сделка.
5. След като си сглобил горе долу цялата картинка се пристъпва към подписване на предварителен договор, който да е одобрен от твоя адвокат и си убеден, че ти защитава правата.
6. Документи за сделка и за кредит.
7. Финал.
Конкретно за подводните камъни при сделки с недвижими имоти хората учат с години за да придобият представа, а работят още толкова за да се нарекат професионалисти. От начина на придобиване на имота, подписал ли го е директора на завода или на управата (щото зам директора няма права), по реституция ли е, дарение ли е, срещу издръжка ли е, наследници и т.н. няма да стане с питане. Има една по-голяма сигурност, че минавайки през финансиране от банка има и още един чифт очи, които го гледат, но не лежи на това ухо.
Ако приемем, че документалната част от нещата са в сферата на банката и адвоката, който ти си наел, то твоята част е да си сигурен какво купуваш. Когато си харесаш жилище се върни една събота (примерно), намери домоуправителя и/или някой от входа и си поговори за нещата от живота. Щото не е само да не купиш на първи/последен етаж. Виж какви са реалните проблеми на сградата от живущите. Вярвам, че при една явна добронамереност от твоя страна, никой няма да спести нещо лошо - примерно кофти/луди/буйни съседи, чести запушвания на канали, проблеми с паркиране, комини, стени и т.н.
Успех с покупката.
2. Намираш жилище.
3. Намираш банка, която да ти даде предварително одобрение. Ще получиш информация за вноски, разходи и др. Пиши всичко, щото се забравя!
4. Правиш си оценка от оценител на банката, за да видиш колко ще те финансират и дали ти е по джоба цялата сделка.
5. След като си сглобил горе долу цялата картинка се пристъпва към подписване на предварителен договор, който да е одобрен от твоя адвокат и си убеден, че ти защитава правата.
6. Документи за сделка и за кредит.
7. Финал.
Конкретно за подводните камъни при сделки с недвижими имоти хората учат с години за да придобият представа, а работят още толкова за да се нарекат професионалисти. От начина на придобиване на имота, подписал ли го е директора на завода или на управата (щото зам директора няма права), по реституция ли е, дарение ли е, срещу издръжка ли е, наследници и т.н. няма да стане с питане. Има една по-голяма сигурност, че минавайки през финансиране от банка има и още един чифт очи, които го гледат, но не лежи на това ухо.
Ако приемем, че документалната част от нещата са в сферата на банката и адвоката, който ти си наел, то твоята част е да си сигурен какво купуваш. Когато си харесаш жилище се върни една събота (примерно), намери домоуправителя и/или някой от входа и си поговори за нещата от живота. Щото не е само да не купиш на първи/последен етаж. Виж какви са реалните проблеми на сградата от живущите. Вярвам, че при една явна добронамереност от твоя страна, никой няма да спести нещо лошо - примерно кофти/луди/буйни съседи, чести запушвания на канали, проблеми с паркиране, комини, стени и т.н.
Успех с покупката.
Селото се оказа точно във града
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Моето мнение е, че ако си търсиш имот за закупуване , обърни внимание на сайтовете на онези мизерници- чси тата.
Имат интересни имоти за продаване и при евентуална сделка всичко е документално оформено.
Имат интересни имоти за продаване и при евентуална сделка всичко е документално оформено.
Е.Димитров написа:Моето мнение е, че ако си търсиш имот за закупуване , обърни внимание на сайтовете на онези мизерници- чси тата.
Teзи "интересни" имоти и автомобили от ЧСИ-та са малко, като умните блондинки и НЛО-тата - всеки е чувал за тях, но никой не ги е виждал

- barty
- старши ентусиаст
-
При ЧСИ излизат интересни оферти но чак на трето обявяване. А имотите на далавера не се появяват. Купуването на имот от ЧСИ не е гаранция за безпроблемност!
Сделките с имоти е занаят, няма как да се опише на кратко!
Сделките с имоти е занаят, няма как да се опише на кратко!

- Venko
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: корав барутарник
- Мечтае да кара: по-корав барутарник
Добър ден, колеги!
Полезни неща научих от опита, който споделяте - благодаря.
Виждам, че на няколко места се споменаха акт16 и предходни ипотеки.
И днес продължавам да говоря с различни брокери и оставам с впечатлението, че акт16 е имагинерно и разтегливо понятие, а това е нещо, с което не ми се иска да се съглася. Частния ми случай е, че търся да купя къща. Предпочитам старо строителство (80-90г), та имотите в този интервал попадат под много странно законодателство спрямо акт16. Едни твърдят, че на постройки до 93г не се издава акт16, а удостоверение за търпимост и така имотът е законен. Добре де, но приятел си купи пък къща 83г с акт16 и твърди, че акт16 трябва да присъства в нужната документация за изповядване на сделката и това е интереса на купувача. От друга страна за едва 10% от къщите, които съм прозвънял се твърди (по телефона), че разполагат с акт16. Някой друг борил ли ги е тези тикви? Как е удачно да се процедира и до къде може да се направи компромис с този документ?
Другото, което бих споделил, и за което бих потърсил мнение са предходните ипотеки. Харесах една много приятна къща в Банкя. На документи (по телефона) е изрядна, но има ипотека на стойност 25к (примерно). Поговорих с близък приятел, който наскоро си купи апартамент с предходна ипотека и той ми сподели, че ипотеката не късае по никакъв начин купувача, а разплащането става на ниво банкови институции. Това добре, но се сещам, че когато преговарях с банка за кредит и т.н. хората ме питаха изрично дали имота, който целя да купя има предходни ипотеки ...., та явно има някакво значение това. Разбира се, виждам, че мога просто да попитам в банката какви са им съображенията, но както потвърдиха по-горе някой колеги - всеки си гони интереса (и банка и продавач), та за това повдигам и този въпрос тук.
Иначе се убедих, че без адвокат няма да стане. Остава да намеря читав, че преди време играх с един дето......
Мерси пак, надявам се темата да послужи и на други хора в сходно положение.
Полезни неща научих от опита, който споделяте - благодаря.
Виждам, че на няколко места се споменаха акт16 и предходни ипотеки.
И днес продължавам да говоря с различни брокери и оставам с впечатлението, че акт16 е имагинерно и разтегливо понятие, а това е нещо, с което не ми се иска да се съглася. Частния ми случай е, че търся да купя къща. Предпочитам старо строителство (80-90г), та имотите в този интервал попадат под много странно законодателство спрямо акт16. Едни твърдят, че на постройки до 93г не се издава акт16, а удостоверение за търпимост и така имотът е законен. Добре де, но приятел си купи пък къща 83г с акт16 и твърди, че акт16 трябва да присъства в нужната документация за изповядване на сделката и това е интереса на купувача. От друга страна за едва 10% от къщите, които съм прозвънял се твърди (по телефона), че разполагат с акт16. Някой друг борил ли ги е тези тикви? Как е удачно да се процедира и до къде може да се направи компромис с този документ?
Другото, което бих споделил, и за което бих потърсил мнение са предходните ипотеки. Харесах една много приятна къща в Банкя. На документи (по телефона) е изрядна, но има ипотека на стойност 25к (примерно). Поговорих с близък приятел, който наскоро си купи апартамент с предходна ипотека и той ми сподели, че ипотеката не късае по никакъв начин купувача, а разплащането става на ниво банкови институции. Това добре, но се сещам, че когато преговарях с банка за кредит и т.н. хората ме питаха изрично дали имота, който целя да купя има предходни ипотеки ...., та явно има някакво значение това. Разбира се, виждам, че мога просто да попитам в банката какви са им съображенията, но както потвърдиха по-горе някой колеги - всеки си гони интереса (и банка и продавач), та за това повдигам и този въпрос тук.
Иначе се убедих, че без адвокат няма да стане. Остава да намеря читав, че преди време играх с един дето......
Мерси пак, надявам се темата да послужи и на други хора в сходно положение.
Митко Павлов - където и да отида анцузите ме преследват
Venko написа:Другото, което бих споделил, и за което бих потърсил мнение са предходните ипотеки. Харесах една много приятна къща в Банкя. На документи (по телефона) е изрядна, но има ипотека на стойност 25к (примерно). Поговорих с близък приятел, който наскоро си купи апартамент с предходна ипотека и той ми сподели, че ипотеката не късае по никакъв начин купувача, а разплащането става на ниво банкови институции. Това добре, но се сещам, че когато преговарях с банка за кредит и т.н. хората ме питаха изрично дали имота, който целя да купя има предходни ипотеки ...., та явно има някакво значение това.
Правилно са ти казали. Имаше едни редове - ипотека първи ред, втори ред и т.н. Банката пита, защото, ако ти пусне кредит в договора ще пише, че първи ред ипотека е банката, ти ще си втори. Това означава, че ако къщата например се срути и застрахователят ти плати да кажем 50 000лв. то тези пари автоматично и по законен начин отиват първо при банката. Ако са ти останали 40 000 за плащане например, те си прибират 40-те и ти дават остатъка. С това просто си подсигуряват г*за банките ни умрели.
- barty
- старши ентусиаст
-
Ето ти сигурен адвокат : Михаил Антонов 0888269017, от името на Иван Игнатов.

23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2